|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 | |
Rozeznanie
|
Dot.: METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje
Cytat:
![]() Wszystko jednak musi być umiejętnie dobrane pod względem odcienia i ciepła barwy.
![]() |
#2942 |
Zadomowienie
|
Naczytałam się o metamorfozach pokoi i wzięłam się za swoją studencką kawalerkę. Zmiany w sumie niewielkie, bo i budżet skromny.. a z resztą długo tam nie pomieszkam
![]() Przemalowałam sciany, okleiłam białe listwy w meblach, zmieniłam firanki i zasłonki no i wyrzuciłam stary dywan. Dorzuciłam też pare dodatków, których nie kupowałam a raczej przerobiłam lub zrobiłam sama. A z resztą spójrzcie sami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2943 |
Wtajemniczenie
|
ekstra
![]() wiesz co do kanapy to polecam ci kupić po prostu na żute jakąś ![]() ![]() ![]() powiem szczerze jest ślicznie naprawdę ![]() GRATULACJE!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2944 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2945 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem podwrażeniem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2946 |
Zadomowienie
|
Ivonea,
Niuniaczek, nika135 dziękuje za miłe komentarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
Zadomowienie
|
Podoba mi sie
![]()
#2948 |
Rozeznanie
|
Wizażanki, potrzebuję waszej pomocy
![]() Jak zrobi się cieplej to przymierzam się do pomalowania ścian w pokoju, a co za tym idzie zmiana ustawienia mebli i dodanie dodatków. Obecne ustawienie już dawno mi się znudziło i potrzebuję jakiś waszych propozycji, bo sama tak nic nie zdziałam. Załączam zdjęcia, bałaganem w pokoju się nie przejmować. I z góry dziękuję za odzew.
#2949 |
Zakorzenienie
|
jakie dodatki
Witam
![]() otoz ostanio tzn jakis czas temu kupilismy sobie z narzeczonym mieszkanko , a do niego meble no i mam problem z dodatkami. mianowicie chodzi mi teraz o sypialnie . urzadzilismy ja w stylu surowym tzn, mamy drewniane łóżko, drewnina komode wsyztsko pociagniette tylko bezbarwnym matowym lakierem. a wiec wystroj jest sosnowy, karnisz tez sosnowy no i drzwi mamy zamiar kupic takze w takim samym kolorze. Ostanio kupilam kape na łózko z takiego surowego materialu (pozniej wkleje zdjecia) oraz dywaniki po akzdej stronie łózka w podobnej tonacji jak kapa na łózko, lampe mamy papierowa kwadratową z ikei. ale nie wiem co dalej ? jakie dodatki ?czy ostawic tak jak jest czyc so jeszcze dokupic? acha mamy dwie lampki nocne takze w tonacji naturalnej niewykonczonej. moze przyjdzie wam cos do glowy ? jakie firanki ?? myslalam o dluuugich bialych firanach zaczepionych po bokach okna aby tak swobodnie sobie zwisaly. prosze o porady
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#2950 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jakie dodatki
zdjecia :
kolor scian i lampa wiszaca -przeraszam za jakosc zdjecia ale tylko takie mam oczywscie lampa sie jeszczenie wyprostowala zdjecie zrobilam zaraz po przykreceniu jej , no i paski zolte zabezpieczajace biala czesc sciany takze nie sicganiete ![]() oraz drugie zdejcie to kapa ktora kupilam dywaniki sa z takiego samego matrialu z tym ze maja 3 paski rudego kolorku
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
#2951 |
Zakorzenienie
|
......
![]() ![]() |
![]() |
#2952 |
Zakorzenienie
|
Up
![]() ![]() |
![]() |
#2953 |
Wtajemniczenie
|
hmm... smutne te kolory.... takie hmmm... no smutne....
mam nadzieje że dałam troszkę pomysłów .... inspiracja głównie kolorystyczna.. ale warto zaczerpnąć parę pomysłów.... |
![]() ![]() |
![]() |
#2954 |
Zakorzenienie
|
smutne? hmm niezastanwialam sie nad tym tzn inne pokoje mam dosc kolorowe tzn czerowna rogowke itd wiec jeden pokoj taki naturlany chyba w sam raz ..hmm zrestza wysle zdjecia jak juz bedzie sypilnia gotowa tzn z meblami lozkiem i kapami wtedy moze cos doradzicie aa i dziekuje za fotki
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2955 |
Zadomowienie
|
Remont pokoju - proszę o pomoc:(
Załączam zdjęcia mojego pokoju. Chcę przeprowadzić w nim remont tylko nie mam za bardzo koncepcji. Wiem tylko, że chcę, aby był w nowoczesnym stylu trochę minimalistycznym. Chciałabym, żeby w moim pokoju 'było wszystko i nic', ale zarazem, żeby nie wydawał się on 'przepełniony'. W pierwszej kolejności chcę pozbyć się mebli i zastąpić je jakimiś innymi np. (ale niekoniecznie) regałem, komodą itp. (w kolorze czarnym lub jakimś jasnym - biały, beż itp.). Chcę zostawić wieżę, łózko, toaletkę i biurko. Biurko może byc przeniesione w inne miejsce, ale tak, żeby było jasne czyli najlepiej przy oknie. Bardzo Was proszę o rady. Załączajcie również zdjęcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2956 |
Zadomowienie
|
Dot.: Remont pokoju - proszę o pomoc:(
Pomóżcie, proszę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
Zadomowienie
|
Załączam zdjęcia mojego pokoju. Chcę przeprowadzić w nim remont tylko nie mam za bardzo koncepcji. Wiem tylko, że chcę, aby był w nowoczesnym stylu trochę minimalistycznym. Chciałabym, żeby w moim pokoju 'było wszystko i nic', ale zarazem, żeby nie wydawał się on 'przepełniony'. W pierwszej kolejności chcę pozbyć się mebli i zastąpić je jakimiś innymi np. (ale niekoniecznie) regałem, komodą itp. (w kolorze czarnym lub jakimś jasnym - biały, beż itp.). Chcę zostawić wieżę, łózko, toaletkę i biurko. Biurko może byc przeniesione w inne miejsce, ale tak, żeby było jasne czyli najlepiej przy oknie. Bardzo Was proszę o rady. Załączajcie również zdjęcia
![]() PS. Tapetę pozostawiam bez zmian, a na podłogę planuję położyć panele. |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 |
Zadomowienie
|
Dwie kwestie pokojowe :)
mam dwa pytania :
1. a co do firam mam pytanie, bo okno nie jest na srodku sciany, z jednej strony jest wiecej miesjca z drugiej mniej, mama namawia mnei na zakup zalosn takich ze jedna bedzie lduzsza druga krotsza, dluzsza na dluzszej scianie bo sa tam rurki od ogrzewania i zaslona trzeba to zaslonic...co wy na to???? 2. czy dobrym pomyslem jest poamlowanie sciany tej gdzie jest sofa na bardzo ciemny braz? [ czekofashion z dekorala] tutaj macie kolorek http://www.dekoral.pl/kolory/kolory_...na_klasyka.xml teraz na scianach mam bezowy kaszmir ![]() myslalam zeby na tym czekofashion wmalowac jakis szablonowy wzorek, jakies drzewo czy co w ten desen ![]() oto fotki zaslon i pokoiku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2959 |
Raczkowanie
|
Chciałabym zapytać czy takie łóżko jak tu http://allegro.pl/item329963312_lozk...z_gratis_.html pasowałoby do najprostszych olchowych mebli z BRW? Strasznie jestem na takie łóżka napalona... Może nie koniecznie na ten model, ale na coś w tym stylu, ale mój tata powiedział, że do tego muszą być odpowiednie meble, w podobnym stylu. Co o tym myślicie?
![]() |
#2960 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dwie kwestie pokojowe :)
Zdecydowanie te firany i zasłone nie pasują do reszty pokoju.
Ja stawiam na zasłone tak jak piszesz i może roletki na okna co ty na to? A co do koloru jeśli pokój jest duży i dosyć "jasny"-słoneczny to śmiało maluj tą ściankę. A może szablon na ten kolor który jest? |
![]() ![]() |
![]() |
#2961 |
Przyczajenie
|
Jeśli mówisz (piszesz) o remoncie to chcesz tylko zmienić meble/wyposażenie etc czy ma to być remont w dosłownym znaczeniu tego słowa?
Proponował bym zacząć od ścian i podłogi (jeśli w ogóle zamierzasz coś z nimi robić). Zerwać tapety, na ściany gładź lub płyty gipsowo-kartonowe (tzw. gładź dla ubogich), później pomalować pokój wg uznania np. na takie same kolory jakie ma obicie łóżka ( mi się podoba jeśli jest więcej niż jeden kolor), sufit najlepiej biały, polecam szwedzkie farby Beckers. Na podłogę panele (w kolorze zbliżonym do mebli, które będziesz planowała kupić) lub deska podłogowa (trochę droga opcja). Nie uznaję dywanów (ten kurz i roztocza…) chyba, że jest drewniany lub z bambusa. Co do mebli takie ustawienie pokoju uniemożliwia zabudowanie szafy wnękowej (eh, fajna sprawa, zwłaszcza wtedy gdy jest z lustrem, miała byś się w czym przeglądać :P ) więc proponował bym pozbyć się meblościanki a w jej miejsce dać kilka (ze 2) niskich (wysokie meble ograniczają wizualnie przestrzeń) komód. Widzę, że nie masz dużo rzeczy na półkach i są przeważnie puste więc powinnaś się „zmieścić”. Proponuję firmę Gronat Komody Robią meble na zamówienie (zazwyczaj trwa to do miesiąca), mają bardzo niskie ceny! oraz na życzenie mogą „dopasować” meble do siebie (tzn takie same wykończenia itd.). Można oczywiście zamówić w kolorach, które Ci się podobają (biały, beż), ja za takimi nie przepadam ;-) poza tym są droższe… Szafy po prawej stronie też możesz się pozbyć, bo nie będzie pasowała do reszty (o ile oczywiście zmieścisz się z ubraniami, tzn te które powinny wisieć to do szafy w innym pokoju :E ), chyba, że chcesz inną (ale to miał być styl minimalistyczny, hmm, chyba aż za bardzo), w to miejsce możesz dać kwietnik, lampa stojąca, stolik… (wybór należy do Ciebie), toaletka, hmm, też może nie pasować do mebli. Na ścianę jakaś półka Jeśli pokój ma być/wyglądać nowocześnie to zamiast lampy listwa oświetleniowa, metalowy kosz na śmieci Podsumowując: Ciężko doradzić jest komuś bo to kwestia gustu, to co podoba się mi niekoniecznie musi podobać się Tobie. Jeśli ja chciałbym zmienić wygląd pokoju to zacząłbym od ścian i podłogi. Później nowe meble (ale tylko tyle ile naprawdę ich potrzebuje), wszystkie w ten sam deseń, na koniec detale (oświetlenie itd.) Co do ustawienia nie sądzę by ktoś Ci doradził nie widząc Twojego pokoju na żywo Radzę dokładnie przemyśleć co tak naprawdę chcesz zmienić (tylko meble a może cały pokój…) i czy jesteś „gotowa” na taką zmianę (nie tylko finansowo). Pozdrawiam i życzę słusznych decyzji PS Może kiedyś wrzucę fotki mojego pokoju, ale na razie mam za duży bałagan (pomimo, że prawie nic w nim nie ma) Eh, ten ciągły brak czasu (tak to sobie tłumaczę ![]()
#2962 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() Na początku zaznaczam, że nie będę zmieniać ścian (tapety zostaną takie jakie są-beżowe). Na podłogę planuję położyć panele, ale właśnie nie wiem w jakim kolorze, bo nie mam koncepcji na meble ![]() Proszę jeszcze o jakieś rady i dużo, dużo zdjęć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2963 |
Zakorzenienie
|
panele najlepiej jasne, bez zbędnych sęków w dużej ilośći.
http://www.komfort.pl/panele,453,162.html ja mam takie, tuylko że na zdjęciu one są w dziwnym kolorze, w rzeczywistości mają kolor bardzo jasny, z ciemniejzymi plamami. http://www.komfort.pl/panele,452,163.html Dlatego warto iść do sklepu popatrzeć na jasne panele, łatwe w montażu kliki. Na środek [nie wiem tylko jakie sa wymiary pokoju] nie za duży dywan włochaty, kolor uzależniony od dodatków, ale myślę że jasny ew kawowy, bądź w jednym z kolorów tapety nie był by zły. A może bordowy? Ściany nie sa złe zważyszwy na meble które na nich stoją. ![]() Jeśli chcesz minimalizm, to zdecyzowaleni ściągnij te pierdoły ze scian, zastąp to jednym większym obrazkiem, grafiką czy coś, ale w ramach a nie na taśmie czy gwoździu ;] Meble jak zostawiasz biurko, to meble musisz dokupić w takim samym kolorze, przynajmniej zblożonym, olcha to biurko?\ Stolik z ikea już masz, i pasuje, więć idź w ta tendencję, nie wiem czy biórko będzie pasować do kanciastych mebli, ale trudno. co do mebli to może coś takiego? choć sama nie wiem http://www.brw.com.pl/ -> systemy modułowe dowoczesne -> elippe |
![]() ![]() |
![]() |
#2964 |
Zadomowienie
|
Dzięki za rady
![]() ![]() Panele dobiera się pod kolor mebli, tak? a łóżko do czego kolorystycznie powinno być dopasowane? Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2008-04-04 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
ćwir ćwir
|
Gdybym to ja miała sobie urządzać ten pokój od podstaw to bym poszła w jedym z dwóch kierunków:
1. Ciepłym,jasnym beżem pomalowałabym sciany. Trzy normalnie, jedną, najbardziej widoczną i najmniej zakrytą ozdobiłabym białymi cienkimi pasami. Tak coś ala płotek. Podłogę całą bym zakryła jasną, jednolitą wykładziną dywanową. Do tego białe mebelki(komódka,biurko,sz afa na ubrania). Łóżko przykryłabym białą narzutą, na to kilka poduszek w czerwony wzór,jedną lub dwie całe czerwone. Do tego dobrane kolorystycznie zasłony(niekoniecznie ten sam wzór co na poduszkach, ale o podobnej tematyce.Półkę, która teraz robi za toaletkę, ramę lustra i krzesełko pomalowałabym na biało. Do tego beżowe grube świece, gdzieś jakis brązowy dodatek(np segregatory na dokumenty,lampka).Trochę zieleni. Zdjęcie numer 1 oddaje styl o jaki mi chodzi ![]() 2. Druga opcja podobna do zdjęcia numer dwa-ciemne brązowe pnaele, do tego dobrane kolorystycznie sciany-ciemne brązy, bordo,ciemny rudy. Podobnie jak na zdjęciu żeby rozbić te ciemności listwę przypodłogową machnąć na biało, podobnie jak futryny okien i drzwi. I znowu jasne meble mi się tu kłaniają ![]() Urządź to tak jak sama uważasz, w końcu to ty masz mieszkać. Dodaję kilka zdjęć, może coś Cię zainspiruje- nie chodzi o skopiowanie dokładne, ale o jakis pomyśł ![]()
#2966 |
Zadomowienie
|
Podbijam pytanie: Panele dobiera się pod kolor mebli, tak? a łóżko do czego kolorystycznie powinno być dopasowane?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2967 | |
ćwir ćwir
|
Cytat:
Łózko pod kolor mebli. Dorzucam linki do idealnych wnętrz Rav12345, które zamieszczała na wątku o zdjęciach pokoi. Zobacz jak pięknie się wszystko komponuje. http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=6645510 http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=6604144 http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=6604144 http://www.wizaz.pl/forum/attachment...postid=6935578
![]() |
#2968 |
Zadomowienie
|
Kupiłam już panele. Mają podobny kolor do tych http://www.komfort.pl/wyszukiwarka/panele,265,1.html
stopień ścieralności AC4, grubość 8mm i 15 lat gwarancji ![]() Meble też już sobie wybrałam. Będą to niektóre z tej strony http://forteo4.forte.com.pl/cms/Port...rogram_id=866# ale w kolorze orzecha morgana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Zadomowienie
|
Coś takiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
Raczkowanie
|
heh.mi jak zwykle nie chce sie wszystkiego czytac.ale jestem juz na 48 stronie =D
chce zeobic remont pokoju.mam juz kilka pomyslow ale potzrebuje zdjec ktore pokazalyby mojemu bratu jak to ma wygladac(bo to on zrobi remont).chodzi mi mianowicie o: -zabudowane lozko(z jakichs plyt a na to tylko materac) -tak samo polki i szafa(zeby wszystko juz bylo na stale) mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.i czekam na pomoc =D bede wdzieczna =)
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.