Świnki Morskie - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-21, 18:14   #2941
iza73
Wtajemniczenie

Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
stawiam na 4 samiczki, bo 4 samcow nie da sie utzrymac lub 1 wykastrowanego samca i 3 samiczki
Mylisz się, od samego początku hoduję same samce. Nie chcę mieć młodych świnek, bo tych pod dostatkiem w sklepach zoologicznych - więc kupuję świniaki jednej płci, żeby nie było z rozmnażaniem problemu.
Skąd przeświadczenie że nie można samców razem trzymać? U mnie są same samczyki właśnie i wprost się uwielbiają. Za radą Xeni, która mi doradziła kiedyś, a porady te są we wczesniejszych postach w tym wątku - dokupuję maluszki. Gdy maluszki podrosną, dopiero wtedy myślę o zakupie kolejnej świnki. Młodziutka jest pod ochronką, starsze jej nie tkną, a gdy dorasta - już są na tyle do siebie przyzwyczajone - że nic sobie złego nie robią. Ba! Szukają się, nawołują kiedy to któraś z nich na moment zniknie reszcie z oczu.
Wszystkie są w jednej klatce trzymane, a raczej - pojemniku, takim wielkim plastikowym, budowlanym kontenerze. Rewelacyjne w utrzymaniu, wystarczy spłukać wodą w wannie, nie pochłania przykrego zapachu, no i mozliwośc "meblowania" takiego pudła - wielka. Można dorabiać daszki, podesty, domki. Ja mam wywiercony otwór, dla świnek służy jako drzwi. Polecam przystosować sobie taki duży pojemnik, zamiast klatki. Dodatkowy atut - koszt. To naprawdę kosztuje niewiele.
Świnek mam obecnie pięć. Xeniu kochana, słyszysz mnie? Ty mnie zaraziłaś miłoscią do tych stworzeń i bardzo dobrze doradzałaś jak się z nimi obchodzić. Zakochałam się w tych zwierzakach, planuję kolejne.
Świnki są grzeczniutkie, dowódcą stada jest najstarszy samczyk, do obejrzenia na poprzednich stronach tego wątku, mnóstwo jego zdjęć tam można zobaczyć. Reszta to kolejne, pod niego, i dla jego towarzystwa dokupowane maluchy, nie na raz więc się u mnie wszystkie znalazły, a w dość sporych odstępach czasowych.
Najmłodszy zakup widać na ostatnim załączonym zdjęciu, to Kacperek, ten szaraczek malutki z jaśniejszymi łatkami. Kiedy go zobaczyłam w sklepie zoologicznym, miał jeszcze przyschnietą pepowinę, więc był bardzo młody. Nie jadł warzyw, nauczył sie u mnie. Teraz podwoił masę ciałą, jest rezolutny niesamowicie, szybki zwinny i energiczny niesamowicie. Właściwie, gdyby mu dac skrzydła - latałby pewnie po pokoju.
Wszystkie świnki się u mnie nawzajem akceptują, żyją w zgodzie, tworzą zgrane stado. Szkoda że nie można, albo ja nie umiem załączyć tu filmiku z nimi jak brykają po pokoju, zobaczyłybyście naprawdę szczęśliwe świnki. Wczoraj w internecie dostrzegłam ofertę od hodowczyni spod Krakowa, już do niej napisałam, będę, jak się pewnie domyślacie - rozglądać się za kolejnym świniaczkiem.
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-21, 18:27   #2942
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza73 Pokaż wiadomość
Skąd przeświadczenie że nie można samców razem trzymać? pewnie po pokoju.

stąd ze od prawie roku siedze na roznych forach i wszedzie gdzie byly 2 samczyki i byl dokladany 3 nigdy ale to nigdy sie nie udalo, zawsze powtawaly walki.

Ja sama mam 2 samcow i balabym sie wlasnie z tego powodu kupic trzeciego, ale fajnie ze Tobie wyszlo.

Daj fotki inne jak mozesz

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-21, 19:22   #2943
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Mylisz się, od samego początku hoduję same samce. Nie chcę mieć młodych świnek, bo tych pod dostatkiem w sklepach zoologicznych - więc kupuję świniaki jednej płci, żeby nie było z rozmnażaniem problemu.
Skąd przeświadczenie że nie można samców razem trzymać? U mnie są same samczyki właśnie i wprost się uwielbiają. Za radą Xeni, która mi doradziła kiedyś, a porady te są we wczesniejszych postach w tym wątku - dokupuję maluszki. Gdy maluszki podrosną, dopiero wtedy myślę o zakupie kolejnej świnki. Młodziutka jest pod ochronką, starsze jej nie tkną, a gdy dorasta - już są na tyle do siebie przyzwyczajone - że nic sobie złego nie robią. Ba! Szukają się, nawołują kiedy to któraś z nich na moment zniknie reszcie z oczu.
Wszystkie są w jednej klatce trzymane, a raczej - pojemniku, takim wielkim plastikowym, budowlanym kontenerze. Rewelacyjne w utrzymaniu, wystarczy spłukać wodą w wannie, nie pochłania przykrego zapachu, no i mozliwośc "meblowania" takiego pudła - wielka. Można dorabiać daszki, podesty, domki. Ja mam wywiercony otwór, dla świnek służy jako drzwi. Polecam przystosować sobie taki duży pojemnik, zamiast klatki. Dodatkowy atut - koszt. To naprawdę kosztuje niewiele.
Świnek mam obecnie pięć. Xeniu kochana, słyszysz mnie? Ty mnie zaraziłaś miłoscią do tych stworzeń i bardzo dobrze doradzałaś jak się z nimi obchodzić. Zakochałam się w tych zwierzakach, planuję kolejne.
Świnki są grzeczniutkie, dowódcą stada jest najstarszy samczyk, do obejrzenia na poprzednich stronach tego wątku, mnóstwo jego zdjęć tam można zobaczyć. Reszta to kolejne, pod niego, i dla jego towarzystwa dokupowane maluchy, nie na raz więc się u mnie wszystkie znalazły, a w dość sporych odstępach czasowych.
Najmłodszy zakup widać na ostatnim załączonym zdjęciu, to Kacperek, ten szaraczek malutki z jaśniejszymi łatkami. Kiedy go zobaczyłam w sklepie zoologicznym, miał jeszcze przyschnietą pepowinę, więc był bardzo młody. Nie jadł warzyw, nauczył sie u mnie. Teraz podwoił masę ciałą, jest rezolutny niesamowicie, szybki zwinny i energiczny niesamowicie. Właściwie, gdyby mu dac skrzydła - latałby pewnie po pokoju.
Wszystkie świnki się u mnie nawzajem akceptują, żyją w zgodzie, tworzą zgrane stado. Szkoda że nie można, albo ja nie umiem załączyć tu filmiku z nimi jak brykają po pokoju, zobaczyłybyście naprawdę szczęśliwe świnki. Wczoraj w internecie dostrzegłam ofertę od hodowczyni spod Krakowa, już do niej napisałam, będę, jak się pewnie domyślacie - rozglądać się za kolejnym świniaczkiem.
Wklej jakies fotki tego pojemnika, jakie ma wymiary?

Niedawno wrocilam od weta. Kuki dostal zastrzyk biedny jak plakal. Grzeczny byl jak nie wiem. Caly czas mialam go w reczniku i szmatce i ani razu mnie nie posikal i nie zrobil zadnych kupek a nie bylo nas ponad godzinke. Lekarka przemila, powiedziala, ze mamy zadzwonic w przyszlym tygodniu jak swinka bo ona sie pozniej niepokoi Nareszcie jakis normalny wet. Mloda babka dopiero co sama leczy 3 lata. Zaplacilam 15zl za zastrzyk a do tego masc 10zl. ktora kupilam w normalnej aptece na recepte. Jestem zadowolona.
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-21, 19:43   #2944
Mirelkaaa
Zakorzenienie

nie obcięłąm
jak chyciłam pazurek to Gwiazdek zapiszczał i nie dałam rady, wogóle to jeden nieostrożny ruch i obetne za dużo, to nie na moje nerwy

a musze powiedzieć, ze teraz również uważam ze dla 2 swinek 100 minimum
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-21, 19:43   #2945
Mirelkaaa
Zakorzenienie

nie obcięłąm
jak chyciłam pazurek to Gwiazdek zapiszczał i nie dałam rady, wogóle to jeden nieostrożny ruch i obetne za dużo, to nie na moje nerwy

a musze powiedzieć, ze teraz również uważam ze dla 2 swinek 100 minimum
Stary 2008-02-21, 20:04   #2946
Lavi92
Zakorzenienie

Nic na siłe.
ja przy mojej Nepie musze troche jej uzyć, ale nie musze przynajmniej iśc do weta ani wet przyjeżdżać do mnie
Trzeba nabrac wprawy, spokojnie, jak urosna to będziesz obcinać
Stary 2008-02-21, 21:14   #2947
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Gwiazduś to jest udany, zawsz spi koło misko z jedzeniem niewazne czy na półeczce czy na macie, byle by było blisko
Stary 2008-02-21, 23:37   #2948
Xenia
Rozeznanie

Cytat:
. Xeniu kochana, słyszysz mnie? Ty mnie zaraziłaś miłoscią do tych stworzeń i bardzo dobrze doradzałaś jak się z nimi obchodzić. Zakochałam się w tych zwierzakach, planuję kolejne.
O matko Ale zaszalalas. Juz masz wiecej swinek niz ja , choc jakby mi pozwolic to pewnie zastawilabym klatkami caly pokoj .Niestety maz pilnuje porzadku , zwazywszy na jego alergie na swinki.

Co do hodowania samcow .
No coz , czesto bywaja bitwy.
Czesciej bitwy bywaja jak swinki sa mniej wiecej jednego wieku i razem dorastaja .
Jak jest roznica wiekowa to ma sie do seniorow jakis respekt.
Maluchy od poczatku lapia zasady klatki i musza sie dostosowywac , czego nie ma u rowiesnikow , ktorzy zaciecie walcza o pozycje , maja podobne sily.
Z tego co czytalam najwiecej walk jest wtedy , gdy samce " zaczynaja sie dusic" , mam na mysli zbyt mala przestrzen.
Sa zmuszone sobie deptac po pietach i korzystac z tych samych katow.
Tu w Niemczech ludzie hoduja naprawde liczne stada i jakos to funkcjonuje .
Ja sama dokarmialam swego czasu w takim parku swinki a w jednej zagrodzie bylo ok. kilkudziesieciu samcow .
Prawda jest , ze przestrzen byla wielka i osobniki nie palajace do siebie sympatia po prostu omijaly sie szerokim lukiem.
W domowych warunkach , w zbyt ciasnawych klatkach , w jednym kacie na wybiegu ...po prostu nie da sie rywalowi zejsc z oczu , trzeba mu porzadnie wsunac aby sam zszedl z drogi.
Jesli juz kogos spotka ten pech i ma takiego rozbojnika , moze pomoc ( ale czasem nie musi) kastracja .
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 07:53   #2949
motylek1007
Zakorzenienie

Iza73 wstaw fotki domku swinek jesli mozesz, jestem ciekawa jak to wyglada

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-22, 08:05   #2950
iza73
Wtajemniczenie

W takim razie, ja mam ogromne szczęście, ponieważ u mnie do bójek nie dochodzi.
Na całą noc i znaczną część dnia świnki są u siebie w "klatce". Nie ma znaczenia jej wielkość co do zaczepek, bo i tak śpią wszystkie do siebie przytulone, więc gdyby miały ochotę się poszturchać - robiły by to, a są spokojne. Bardzo dużo biegają po mieszkaniu, rano je wypuszczam, kiedy to ja im sprzatam, a one w tym czasie figlują sobie. Problemu pazurów nie mam, tym pięciu świnkom od poczatku, od kiedy je mam - może trzy razy (w sumie, nie każdej oddzielnie) pazury obcinałam, ścierają je sobie same, biegając. Myslę że w takiej zamkniętej w klatce trzeba to robić zdecydowanie częściej bo nie mają gdzie ich zetrzeć.
U mnie to nie byłby problem, hodowałam kiedyś chomiki i im obcinałam pazury, a to dopiero maleństwa o ile wiecie jak wygląda chomik Roborowskiego.
Nie chorują, jedyne co musiałam zrobić, to obciąć siekacze u weterynarza. I uczulam na to, bo moje choć codziennie mają ziarno, siano, suchy chlebek i gałązki - nie starły ich na tym całkowicie.
Zauwazyłam to sama, dotykając świnki za uszami, młode nie miały tak wystajacych, zawiozłam do weterynarza i pod narkozą obciął nadmiar. Wczesniej oczywiscie oceniając ich stan przy pomocy wziernika (chyba tak nazywa się ten przyrząd?)
Na zdjęciach cztery świnki, jak wspomniałam mam pięć, ale jedna się jeszcze nie doczekała zdjęć - nadrobię i wkleję.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg new_PICT0010.jpg (106,2 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg new_PICT0013.jpg (116,9 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg new_PICT0048.jpg (118,5 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg new_PICT0053.jpg (108,0 KB, 13 załadowań)
iza73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-22, 08:09   #2951
motylek1007
Zakorzenienie

śliczne świniusie a pierwsza przepiekna

ja z checia wzielabym 3 chłopca ale niestety troszke mnie odstraszylo to co pisaly inen dziewczyny i nie chce ryzykowac

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-22, 12:29   #2952
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
śliczne świniusie a pierwsza przepiekna

ja z checia wzielabym 3 chłopca ale niestety troszke mnie odstraszylo to co pisaly inen dziewczyny i nie chce ryzykowac
hmm ja tez wole nie ryzykowac;/bo co potem zrobie?;/

a właśnie Iza wklej fotki tego domku
Stary 2008-02-22, 20:23   #2953
kasia_no87
Zakorzenienie

Moje małe zoo...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00306.JPG (83,0 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00307.JPG (98,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00308.JPG (93,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00310.JPG (95,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00311.JPG (97,0 KB, 18 załadowań)
Stary 2008-02-22, 20:32   #2954
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Moje małe zoo...
ojej ile swinek
Stary 2008-02-23, 10:08   #2955
Lavi92
Zakorzenienie

Całekiem "małe" zoo

Jejku jaka duża jest ta jedna świnka!!
Ilez ona wazy?
Stary 2008-02-23, 10:49   #2956
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Całekiem "małe" zoo

Jejku jaka duża jest ta jedna świnka!!
Ilez ona wazy?

Ktora?? O Bloo Ci chodzi?

Napisalam na fotce imiona swinek.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aaaa.JPG (68,9 KB, 18 załadowań)
Stary 2008-02-23, 11:59   #2957
Mirelkaaa
Zakorzenienie

hmm mam pytanie...
wiem ze jeszcze czas, ale wole zapytac
czy wiosną i latem wypuszczacie swoje swinki na dwór, zeby sobieb pobiegały po trwace, oczywiście pod opieką??
Stary 2008-02-23, 12:00   #2958
Lavi92
Zakorzenienie

Tak, Bloo i Titu
Są boskie! Takie wieeelkie! Uwieliam takie świneczki!
Stary 2008-02-23, 12:02   #2959
motylek1007
Zakorzenienie

tak, ale w zagrodzie, nigdy luzem bo to moze zle sie skonczyc

[*] 11.09.2012

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-23, 12:06   #2960
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavi92 Pokaż wiadomość
Tak, Bloo i Titu
Są boskie! Takie wieeelkie! Uwieliam takie świneczki!
Bloo jest wielka bo ona nic tylko lezy i je, nawet jak klatka otwarta. Natomiast Titu jest maly i chudy taki jak Kuki ale ma taki szop dlatego wydaje sie duzy.
Stary 2008-02-23, 12:29   #2961
Lavi92
Zakorzenienie

Poważnie?! :0
Nigdy bym nie powiedziała!

Moja Nepa podobnie Nawet śpi przy misce. Ale troszkę się rusza żeby nie było. Dziś jak przenioslam je do ich pokoju to tak latały.. Ja sobię siadłam na środku a Groszek i Nepa tak biegały wogół mnie jak nigdy
Oczywiście nepcia nie nadązała za Grochem
Stary 2008-02-23, 16:25   #2962
sky
Zadomowienie

Świetne te Wasze świnki.
Wklejam fotki mojego prośka, którego niestety już nie ma.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Cap0049.jpg (15,6 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cap0103.jpg (22,4 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cap0183.jpg (15,5 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cap0184.jpg (14,6 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pysio podaża tam daleko...jpg (19,2 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pysia pysio =).jpg (14,2 KB, 8 załadowań)

Edytowane przez sky
Czas edycji: 2008-02-23 o 17:01
sky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 16:35   #2963
pejtoon
Zakorzenienie

Ja czytam ten wątek non stop ... i tylko mnie zazdrość zżera, że nie mogę się pochwalić swoją świnką, ach
Moje największe marzenie mieć świniaka
Tylko jest jeden problem ... MAMA ...
i nie wiem co wymyśleć, żeby się w końcu zgodziła

KRAINA PAPIERU - zapraszam !
pejtoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 16:45   #2964
sky
Zadomowienie

Też miałam taki problem. Moja strategia to codzienne opowiadanie o świnkach. Wprawdzie wszyscy mówili, że na pewno nie będą się nią opiekować, a nigdy w życiu karmić. Widocznie zmienili zdanie, bo kiedy świnka się tylko pojawiła to się zaczęło.... "A może Pysio jest głodny?? A może nakarmić Pysia??" I tak non stop... Świnki to bardzo sympatyczne zwierzątka. Spróbuj się jeszcze potargować. Wiosna to świetny czas na świnkę. Pozdrawiam.
Stary 2008-02-23, 16:56   #2965
haberek
Przyczajenie

http://www.allegro.pl/item316560838_...29_naroz_.html
dziewczyny widziałyście? pierwszy raz widzę taka klatkę. Co o niej myślicie? (pomijając cenę ) wydaje się być duża ale raczej ciężko ja zagospodarować
Stary 2008-02-23, 17:02   #2966
kasia_no87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez haberek Pokaż wiadomość
http://www.allegro.pl/item316560838_...29_naroz_.html
dziewczyny widziałyście? pierwszy raz widzę taka klatkę. Co o niej myślicie? (pomijając cenę ) wydaje się być duża ale raczej ciężko ja zagospodarować
boska Chcialabym taka dla moich prosiakow
Stary 2008-02-23, 17:07   #2967
pejtoon
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sky Pokaż wiadomość
Też miałam taki problem. Moja strategia to codzienne opowiadanie o świnkach. Wprawdzie wszyscy mówili, że na pewno nie będą się nią opiekować, a nigdy w życiu karmić. Widocznie zmienili zdanie, bo kiedy świnka się tylko pojawiła to się zaczęło.... "A może Pysio jest głodny?? A może nakarmić Pysia??" I tak non stop... Świnki to bardzo sympatyczne zwierzątka. Spróbuj się jeszcze potargować. Wiosna to świetny czas na świnkę. Pozdrawiam.
Wiem, zawsze warto spróbować Już wspominam od jakiegoś czasu, ale nic narazie się nie dzieje

BOŻE wlasnie sobie patrze na all .. a tam .. cudowna pieknusia świnka i to z mojego miasta !! Musi być moja! http://www.allegro.pl/item318050879_swinka_morska.html

KRAINA PAPIERU - zapraszam !
pejtoon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-23, 17:13   #2968
sky
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pejtoon Pokaż wiadomość
Wiem, zawsze warto spróbować Już wspominam od jakiegoś czasu, ale nic narazie się nie dzieje
Nie poddawaj! Wkrótce mama zmięknie. Powodzenia.
Stary 2008-02-23, 17:19   #2969
motylek1007
Zakorzenienie

Sky to zdjecie w biegu jest świetne

Ta klatka narożnikowa nie podoba mi sie, z pozoru jest oki i taka "inna" ale tak naparwde to zbyt przestrzenna nie jest...

[*] 11.09.2012
Stary 2008-02-23, 17:26   #2970
Lavi92
Zakorzenienie

Musisz nudziś mamę ile tylko wlezie!
Na prawdę się opłaca!
Moi też się nie chcieli zgodzić. Ale wkońcu sie udało. jedynym warunikem było to że mam poprawić oceny I teraz jestem posiadaczkę od roku tych świnek grubasinek
Może spróbuj pójśc na kompromis.. cos za coś?
Trzymam kciuki żeby sie udało!

Sky Twój świnek wygląda identycznie jak moja Nepa gdy była mała!

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości