![]() |
#2941 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
Iga - gra.
My z dziadeczkiem patrzymy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2942 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Kurczę... Babeczki... jest strona 99... dobijamy do setki...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2943 |
4 pory roku i ja piąta
|
Bardzo dobrze jak tego telefonu nie mają. To jest horror na wyjazdach. Cokolwiek się zadzieje, to od razu relacjonowanie do domu, jeśli nie sami uczniowie to ich rodzice po x razy co robili, co będą robić i co myślą? I tak rozwalony wyjazd.
Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-08-01 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2944 |
4 pory roku i ja piąta
|
U mnie patrzy tylko MM. I niech patrzy, jest mega spiekota. Byłam u kóz, z trudem się wytrzymuje. Są w głębokim cieniu a i tak chmury napływają i jest względne zachmurzenie, bez niego to nie wiem co by się działo. A panowie od drogi zapierniczają w taka pogodę, naprawdę współczuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2945 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
i u nas gorąco. MM-ek do apteki pojechał. Odbiera leki swoje i moje. Planował w jedną stronę autobusem (cztery przystanki) a z powrotem piechotką. Ja na razie siedzę sobie w domciu. Na codzienny spacer idziemy z moją B. dopiero o 17:15. Wtedy słonko chowa się za las i nie ma już takiej spiekoty. ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- ...bo nie zawsze się wygrywa... Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-08-01 o 12:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#2946 |
4 pory roku i ja piąta
|
Adi
![]() ![]() ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-08-01 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
Zakorzenienie
|
Witam ❤❤
Cyferko, moja średnia ze szkołą jeszcze poczeka. Szkoła nie zając nie ucieknie. A ona potrzebuje jeszcze trochę czasu. Adusia, super że na koloni nie mają telefonu. Mogą sie skupić na wakacjach i relacjach z innymi dziećmi. Emmi, tak... Trzeba sie cieszyć ze zbiorów jakie są i ja się cieszę 😁 Cyferko, pierwszy raz kisze fasolkę. Nie wiem jak smakuje. Moj kolega jak rok temu miał nadmiar to kisił i chwalił sobie. Zobaczymy. Emmi, znam uczucie ze boli całe ciało. Jak Ada... Nawet włosy mogą boleć. Mało przyjemne uczycie... Dzieci wstają. Lecę. Miłego dnia ❤❤ |
![]() ![]() |
![]() |
#2948 |
4 pory roku i ja piąta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2949 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Emmi jak dobrze, że są napoje ![]() popijam kawkę. Ania ![]() ![]() ----------- Rano mgła, chyba coś padało . Wczoraj pogoda idealna do życia ![]() Pojechałam po pracy do mamy, nie za dobrze się czuje, posiedziałam z nią do wieczora. Zależało mi, żeby być przy niej jak syreny zaczną wyć w godzinę "W" bardzo to przeżywa i boi się. Syreny są na bloku, przeraźliwie głośne. ------------ |
![]() ![]() |
![]() |
#2950 |
Zakorzenienie
|
Właśnie, chciałam o żołędziach. Rok temu mieliśmy ich zatrzęsienie, tak ogromnych ilości jeszcze nigdy nie było w naszym sadzie. A mamy 3 drzewa. Żołędzie były mega duże i było ich mega dużo. Ale czy przez to była zima długa? Nie pamiętam, kto pamięta do kiedy była zima? Ja nie mam pamięci
![]() Jadłam kiedyś kasztany, kupiłam w sklepie. Ale ani mi ani mężowi to nie smakowało. Kasztany jadalne podobno już z powodzeniem można w naszym kraju hodować. Nawet myślę o zakupie drzewka, ale to zobaczę na jesień. Bo będę potrzebowała sporo funduszy, musimy jeszcze jedno pole ogrodzić, to gdzie chcemy zakładać sad czereśniowy. Więc muszę mieć na ogrodzenie i na drzewka. Jak zostanie na inne fanaberie, to będę kupować ![]() Dzisiaj ma być 29 stopni, zobaczymy. Już jest 23 stopnie, a mi pasuje dzisiaj przyjemna temperatura bo mam mega dużo roboty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2951 |
Zakorzenienie
|
Ania ja to Ci życzę klimatyzacji w kuchni
![]() Tyle się u Was dzieje ![]() Mam nadzieję, że mi się odmieni ![]() Czytałam o kasztanach. Można je uprawiać w ogrodzie, w polskich lasach nie rosną. Pochodzi z innej rodziny niż kasztanowiec, bliżej mu do buka i dębu, należy do rodziny bukowatych. Ania jak Wam nie smakowały, to po co sadzić drzewka? Tanie pewnie nie są. |
![]() ![]() |
![]() |
#2952 |
Zakorzenienie
|
Cyferko, a bo na owoce sie czeka długie lata. Może na starość mi sie odmieni? A jak nie, to jako babuleńka stara będę na rynku sprzedawać i sobie do emerytury dorabiać
![]() A na poważnie, mam dzieci, może im by posmakowało? No, ale smaki sie zmieniają, poza tym nie od dziś wiadomo, że swoje jedzenie smakuje inaczej i czasami coś czego nie jemy z masówki, swoje zjemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2953 |
Zakorzenienie
|
Ania, no tak
![]() ![]() No ciekawa jestem, po ilu latach zacznie owocować. Pojadę dzisiaj do N i kupię na spróbowanie, ciekawa jestem bardzo ![]() ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:59 ---------- Widzę fajny przepis na omlet z cukinii. Mam taką jedną i nie wiem co z nią zrobić ![]() Ale tylko dla siebie mam robić? Emek nie je wydumek ![]() ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ---------- 150 g cukinii, 3 duże jajka 50 ml wody gazowanej, sól i pieprz do smaku, masło do smażenia. Bez mąki? Ciekawe Cukinię ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy warzywo z całej wody. Do dużej miski wybijamy jajka i ubijamy je trzepaczką bądź mikserem z dodatkiem wody gazowanej i przypraw. Na koniec dodajemy do masy startą, odsączoną cukinię i całość jeszcze raz łączymy. Tak przygotowaną masę wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i przykrywamy naczynie pokrywką. Omlet z cukinii smażymy na średniej mocy palnika tak długo, aż zetnie się od spodu. Następnie ostrożnie składamy omlet na pół, ponownie przykrywamy całość pokrywką i smażymy na wolnym ogniu jeszcze przez około 3 minuty. Gotowy omlet od razu podajemy na talerze. Pysznie smakuje solo, ale można też zaserwować go z ulubionym sosem lub lekką, odświeżającą sałatką bądź surówką. Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-08-02 o 08:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2954 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Dobrze widzę, że naszej Ady ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2955 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Jestem, jestem... tup, tup, tup... przytuptałam na wspólną kaweczkę... ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2956 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Aniu,
Bardzo mądra decyzja o szkole. Córcia za rok będzie gotowa, to pójdzie. Kasztanów jadalnych nigdy nie próbowałam. Znam je tylko ze "Stawki większej niż życie". One najlepsze są na Placu Pigalle i że Zuzanna lubi je wyłącznie jesienią. ![]() A ja cukinii i kabaczków nie lubię. Moja wątroba i trzustka marnie się po tych warzywach czują. ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cyferuś, wcale się Twojej mamie nie dziwię. Wczoraj z B. wyszłyśmy na spacer nieco wcześniej, akurat w momencie gdy syreny włączyli. Ciężkie wrażenie. Bardzo. |
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
Zakorzenienie
|
Cześć Adusia
![]() Właśnie przeprowadziłam eksperyment. Przepalone żelazko przetarłam parecetamolem. Rewelacja ![]() Trzeba odrobinę nagrzać żelazko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferciu,
a więc patent z paracetamolem do zapamiętania! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2959 |
Zakorzenienie
|
Jak tam pogodowo u Was?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2960 |
Zakorzenienie
|
Adusia działa, do zapamiętania.
Szkoda mi tego żelazka, wiekowe jest, ale bardzo dobre. Niestety, jak już raz się przepaliło, będzie miało skłonności do tego. Sama teraz będę nim operować, może uniknę przypaleń. ------------- Emmi ![]() Bardzo dobra była. |
![]() ![]() |
![]() |
#2961 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Jaka pogoda?
Przyjemnie letnia. Słonko za lekkimi chmurkami widzę. A dokładny opis pogody w moim mieście brzmi następująco: temp. 23* odczuwalna 25* opady 0% wilgotność 45% wiatr 11km/godz. jakość powietrza niezła ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cyferko, czy u Ciebie podobnie...?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2962 |
Zakorzenienie
|
Adusia u mnie tako :
21°C°F Szansa opadów: 0% Wilgotność: 59% Wiatr: 6 km/h Przewaga chmur Łatka biega Dwa koty w Kotełkowym domku, śpią. Budyń na balkonie. ![]() Pokażesz Budynia Adi? Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-08-02 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2963 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Pan Budyń:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2964 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Adusia.
Dobę sam w domu był. Syn pojechał w trasę (zmienił pracę, jest szczęśliwy) a Synowa była u swoich rodziców. Dał sobie radę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Budyń ślicznie sam sobie poradził. I jest to najlepszym dowodem na to, że doszedł do zdrowia. Świetna, optymistyczna, wiadomość.
A że Twoje serce było pełne obaw, to ja się wcale, ale to wcale, nie dziwię.❤️ |
![]() ![]() |
![]() |
#2966 |
Zakorzenienie
|
An: Na krakowskim osiedlu mojej mamy rósł ten kasztan, ale go wycieli. Tak że zbierałam je, ale nie jadłam, bo w młodych latach nie miałam pojęcia że to kasztany jadalne. Są tak kolczase jak jeżozwierz. Podejrzewam, że to była resztka z ogrodu Freggiego. Bo taki tam ogród wcześniej był. Ktoś się starał aby go wycieli, że się wywali. Jak był ścięty już patrzyłam na pień. Całkiem zdrowy był. No widać komuś przeszkadzał. A tam na osiedlu drzewa, co o ich wycięcie woła zdrowy rozsądek a nikt sie tyka. Np modrzew z 1 (naprawdę z jedną) gałęzią, albo wierzba co się zastanawiam co z nią, bo pod kątem na blok jest. No ale padł był pod piłą on unikat, kasztan jadalny.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-08-02 o 11:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2967 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
czyli pogodę mamy dosyć podobną. ![]() Powinnam jechać do apteki. MM-emek załatwił, że na godz 12 sprowadzono dla mnie lek. Zerknęłam na godzinową prognozę dla mojego miasta. Przeczytałam tam, że o godz 13 ma padać, a później już nie. Ale wtedy znowu Iga gra i wolałabym trochę popatrzeć. Muszę sprawę sobie przemyśleć... ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- Lenifko, szkoda takiego niezwykłego, i zdrowego, drzewa. |
![]() ![]() |
![]() |
#2968 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Wygoogluję sobie, bo bardzo jestem ciekawa jak taki jadalny kasztan wygląda.
---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ---------- I już wiem. Drzewo może przybrać potężne rozmiary! Liście zupełnie niepodobne, a owoce faktycznie ukryte pod mnóstwem igieł. |
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Zakorzenienie
|
Adazina tu masz taki krótki filmik jak to wygląda https://www.youtube.com/watch?v=Az7Ah9L8zGM To filmik Klaudyny Hebdy, tak ze tematy okołozielarskie. Polecam cały profil.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2024-08-02 o 11:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
dziękuję, chętnie popatrzę. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:56.