|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz
Jaszczus zrowka zycze, ja tez roche przeziebiona i szybko wzielam 2 tabletki paracetamolu, jedna nic nie da, bo to wagowo sie bierze, tz mi kupil pranalan syrop dla ciezarowek i karmiacych na przeziebienie chyba jest z malin i czosnku
![]() Dziewczyny nie przejmujcie sie, ze wasze dzieci szybciej, lub wolniej rosna, kazde ma swoje tempo! |
![]() ![]() |
![]() |
#2942 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wakacyjne maluszki opusciły nasze brzuszki - MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2010 cz
Witam, nastka juz wstala
![]() W nocy jej się coś przyśniło i się obudziła z płaczem no ale jakoś ja uspokoiłam i zasnęła ![]()
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#2943 | ||
Rozeznanie
|
Mala zasnela wczoraj o 22:30, a obudzila sie o 6 - spoko, wyspalam sie. Dzis ma do nas przyjechac kolezanka coreczka o miesiac mlodsza od Dagusi. Poplotkujemy.... o starych czasach.
Lazurek - udanej randki. Czekamy na relacje. Cytat:
Cytat:
Co do karmienia piersia to ja na razie nie zamierzam przestac, mam ten komfort, ze nie bede pracowac - w najblizszym czasie.
![]() |
#2944 |
Wtajemniczenie
|
niezawsze-zapomnialam Ci napisac! w grudniowym magazynie dziecko jest bilet do kina na ten seans z dzieckiem za friko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam pewna, że to po tym... To wyglądało tak: miał już ładna buzię, minimalnie szorstką, krostki blade. Zjadłam o 7 kanapki z serkiem i o 10 pojawiły się nowe krostki i bardzo czerwone. Po tym śniadaniu nic "złego" już nie jadłam i dzisiaj rano mały ma znowu mniej krostek ... Są ale blade... O co chodzi ? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2946 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
Rozeznanie
|
Zgadzam sie z Toba.
#2948 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lazurku - trzymamy kciuki za randkę ![]() ![]() Niezawsze - super, ze z zębami OK. Współczuję bólu... Najważniejsze, że możesz karmić. Byłam wczoraj w sklepie i patrzyłam na produkty, które nie zawierają mleka i jajek.... Hmmmm niewiele tego. Tzw. "zdrowa żywność" w przeciętnym spożywczym po prostu nie istnieje. Patrzyłam na słodycze (nie ukrywam) bo mam ciśnienie na coś słodkiego... Na dziele z dietetycznymi produktami było sporo produktów,które miały więcej E... niż pozostałych składników. To tak na wszelki wypadek gdyby okazało się , że to skaza białkowa. Mam jeszcze pytanie do mam z maluszkami ze skazą białkową. Na jakiej podstawie i po jakim czasie pediatrzy określili u Was skazę ? ---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
![]() Chciałabym aby tak było ... Wiedziałabym, że to mleko... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2949 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() za szczepienie ![]() ![]() ![]() o to ciekawe ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() siala też bym małego nie brała, bo znajoma mi kiedyś opowiedziała, ze jej starsza córka przyniosła katar z przedszkola niby nic zwykły katar, i zaraziła swoją 7 miesięczną siostrę tym katarem i on wogóle nie przechodził po miesiącu podawania różnych specyfików, wkocu kazano zrobić posiew z noska i okazało sie, ze ten katar jest pochodenia pneumokokowego, dobrze, ze malutka dostała juz pierwszą dawkę szczepionki i to sie dalej nierozwineło, a że znjaoma należy do "zadymiarzy" to poszła do przedszkola i zrobiła dym że chore dzieci posyłają i wtedy sie okazało, że te pneumokoki rozeszły się po całym porzedszkolu i zostało zamknięte przez sanepid na 2 tyg. Dzień dobry mamy z rana kupkę ![]()
![]() |
#2950 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do rozpoznania skazy, to u nas poznala po popekanej skorze za uszkami, no i po krostach-my poszlismy dosc pozno, bo malej przeniosly sie juz krostki na klatke piersiowa (myslelismy ze to potowki przez caly czas)... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2951 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mały juz nie ma na buzi skorupki. Pomogła maść (na szczęście bez sterydów). Za uszkami też miał taką sztywniejszą skórkę. Właśnie - patrzyłam wczoraj na paluszki ![]() I znalazłam przepis na ciasto i ciasteczka dla mam takich maluchów. Jak to się unormuje to na pewno zrobię bo mam ogromną potrzebę cukru ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2952 |
Zakorzenienie
|
misiula -
![]() ![]() Nastka dostała też jakiegoś uczulenia, hmmm ale nic nowego nie jadła więc nie wiem od czego, może od bluzeczki wypranej przez moją mamę którą wczoraj miała...no nie wiem będę obserwować dalej ![]()
______Karolinka i Iruś______ Nasz ślub-08.09.2007 ...Anastazja-ur.07.07.2010.... http://s6.suwaczek.com/20070908640517.png...Nasz Aniołek...20.08.2009... http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cuay3rd5gps6p.png |
![]() ![]() |
![]() |
#2953 |
Zadomowienie
|
karolcia
![]()
#2954 |
Rozeznanie
|
Czesc, dziewczyny a na alergie lekarze nie zalecaja badan IgE całkowite? Bo mi pediatra powiedziala,zeby takie zrobic, ale nie wiem, czy w UK da sie. Moze zadzwonie do polskiego pediatry
|
![]() ![]() |
![]() |
#2955 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja u mnie tak zauważyłam, że reakcja jest na 2 dzień zazwyczaj i lekarka mi też mówiła, że jak się zje alergen to organizm musi coś tam wytworzyć i cos tam coś tam kompletnie się nie znam heh ale, że uczulenie wychodzi dopieor po kilku dniach. może poprostu zrób test jeszcze raz jak mu się ładnie zagoi to za pare dni znowu zjedz i obserwuj wtedy będziesz pewna. u mnie skazę stwierdzono chyba wkońcu po 2 miesiącach " leczenia" na potówki i inne dziadostwa też było na uszach, na buzi skorupa, na ciele krostki i jeszcze na nóżkach i rączkach- dłoniach strasznie sucha skórka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2956 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- mysle, ze to moze tez zalezec od dziecka i od szybkosci jego reakcji na alergeny |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2957 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgadzam sie i staram nie martwić, tym bardziej, że Mała je mniej niż noworodek, jest na mm i jak zje 110 to ciesze się jak głupia. Przeważnie wciąga 70... Przez pierwsze trzy miesiące podwoiła swoją wagę i jeszcze niemal kilogram dodała, w ciągu ostatnich 6 tygodni przybrała tylko 600 g. Nadal jest na plusie, więc na razie odpuszczam temat. Dziś podałam pierwsze jabłko, wsuwała jak dzik żołędzie, złapała za łyżeczkę i zaczęła sama pakowac do buźki...zobaczymy, jaka będzie reakcja. Znowu mam pytanie rozhisteryzowanej mamuśki do wszystkich ![]() I w ogóle to jak nie śpią to zabawiacie je cały czas czy sobie leżą np. na leżaczku czy macie i zajmują same sobą a Wy sprzątacie, robicie obiad itp.? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2958 | |
Zakorzenienie
|
Papi powodzenia na szczepieniu
Lazur powodzenia na randce Haniu moze po prostu ma alergie na mleko krowie a nie od razu skaze ![]() ![]() Cytat:
![]() przespimy sie jeszcze do 12 i idziemy na spacer do decathlonu tam kupie mate i zaczynam 6w! to juz postanowione, mam nadzieje, ze bede wytrwala jak Kasia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2959 |
Rozeznanie
|
U nas zepsulosie ogrzewanie i zmarzllismy w nocy. Rano u Amelki w pokoju bylo 15.5C, dzisiaj maja przyjsc naprawic.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2960 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2961 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- W ogóle dzis w nocy swięto lasu chyba mi zrobiła i jak zasnęła 19.30 tak wstała dopiero o 6.30!!! a ja głupia zamiast sie cieszyc to wstawałam w nocy co 3 godziny patrzec czy zyje ![]() ![]() niezawsze trzymam kciuki za a6w ![]() Lazurku i za twoja randkę ![]()
![]() |
#2962 |
Zakorzenienie
|
Halllo, ale u mnie piękna pogoda
![]() ![]() Właśnie trwa operacja mojej mamy ![]() Jesli chodzi o noszenie na rękach to ja też mało noszę Igę, poza tym ona nie lubi i zaraz się wścieka. Zwykle leży w łóżeczku i gapi się w karuzelę albo na innych łóżkach w całym domu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2963 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nosze Ade tylko do zasniecia-przynajmniej staram sie ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2964 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry mamusie
u mnie znowu słoneczko tylko zimno. niezawsze super, że zęby zdrowe i możesz karmić. marta nie martw się ja tez mam wyrzuty sumienia jak więcej niż raz podam mm, a robię to przeważnie na noc, ale niekiedy jak mi braknie mojego albo idziemy na spacer to jestem zmuszona mu podać, przecież nie może głodny być ![]() Co do kupy to Szymek robi raz dziennie albo co drugi dzień, ale wtedy walnie dwie hehe chyba ten brak z dnia poprzedniego nadrabia. A urósł jakieś 8 cm przez 3 miesiące, dokładne wymiary pewnie poznamy we wtorek na szczepieniu. Dziewczyny ze mnie żadna baba. wczoraj poszliśmy na spacer i mój M mówi, że da mi teraz 200 stówy i mam sobie iść kupić jakiś ciuszek, a on z młodym się pokręci. I co ja zrobiłam....nic sobie nie kupiłam bo stwierdziłam, że nic mi się nie podoba ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ---------- anuszka kciuki za mamę |
![]() ![]() |
![]() |
#2965 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2966 |
Rozeznanie
|
Co do noszenia to ja nie nosze za często bo wiem, że później może być problem. Przeważnie młody leży na podłodze pod zabawką gimnastyczną(chociaż ostatnio się na nią wścieka) albo w leżaczku, no i tak jak u anuszki na każdym łóżku w domu tylko wtedy cwaniak telewizor ogląda. Wczoraj włączyliśmy mu na chwilę bajkę i tam były jakieś stworki różowy i żółty i się śmiał do nich w głos, fajnie to wyglądało
agravka no masz rację tym bardziej, że ja nie byłam przygotowana na taką niespodziankę i nie wiedziałam nawet co mi potrzeba hehe. bo ostatnio to ja robię bardzo przemyślane zakupy, nie tak jak kiedyś wydawałam na pierdoły, których nawet nie użyłam. Edytowane przez Lilka___ Czas edycji: 2010-11-26 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#2967 |
Zakorzenienie
|
Agravka niżej przepisy,które znalazłam '
Szarlotka "NIC" 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 szklanka kaszy manny masło lub margaryna bezmleczna (polecam RAMĘ Olivio) 1kg jabłek, ewentualnie cynamon, trochę cukru (zetrzeć na tarce jarzynowej , dcisnąć trochę soku i dodać cukier i ew. cynamon) Mąkę, cukier i kaszkę manną wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, odmierzyć 1 szklankę "mieszanki" i wtsypac na dno formy, następnie wyłożyć na to połowę przygotowanych jabłek, zasypać 2-gą szkalnką "mieszanki" na to resztę jabłek i na jabłka do reszty mieszankę wysypać. Na ostatnią warstwę mieszanki położyć podzielone na drobne kawałeczki 10 dkg masła lub margaryny - piec na dobrze złoty kolor. Przed jedzeniem dobrze wystudzić. Ciasta są smaczne i lekkostrawne - mimo że na diecie już nie jestem czasem nadal je piekę... Smacznego. Mam cos dla Ciebie. Kuba ma alergię na białko mleka krowiego i jajka, a ciasto znam ![]() Już proszę. Szklanka kaszy manny, szklanka mąki zwykłej, 3/4 szklanki cukru, pół łyzeczki proszku do pieczenia, małe opakowanie cukru wanilinowego, kilogram jabłek. Wymieszać składniki "suche". Jabłuszka obrać, pokroić na kawałki, tak mniej więcej jabłko na 8 cząstek. Blachę (wysoką) wyłożyć papierem do pieczenia. W oryginalnym przepisie wysypywało się składniki i na to kładło jabłka. W ten sposób ciasto mi się nie udało. Ja najpierw dolewam wody do tych suchych składników, tak mniej więcej 3/4 szklanki. Robi sie z tego takie gęste ciasto naleśnikowe. Wlewam 2/3 do blachy. Na to jabłka i pozostałą 1/3. Wygląda to niezbyt ładnie, ale po godzinie pieczenia w 200 stopniach jest super. Przepis na kruche ciasteczka (nie pamiętam czy z tego forum czy z netu): 2,5 szkl mąki 1 kostka margaryny (ja biorę zieloną Fineę) 0,5 szkl cukru pudru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier, proszek i zagnieść. Rozwałkować na ok 1 cm i wyciąć szklanką kółka (a ja po prostu tnę nożem na krzyż w duże romby). Piec na pergaminie w 200st. przez 10-15 minut. I jeszcze sposób na smacznego kurczaka o ile twoje dziecko toleruje potrawy smażone na oliwie (zaczęłam jeść gdy synek skończył 2 miesiące): Piersi kurczaka rozbijam lekko, tylko solę, maczam w wodzie i w mące. Smażę na oliwie z oliwek. W efekcie bardzo smaczne, mięciutkie mięsko w cieście. ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Niezawsze - będę mogła sprawdzić za jakiś czas ... Mam nadzieję, że będzie tak jak u ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2968 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2969 |
Rozeznanie
|
dziękuję za odpowiedzi
![]() pytam, bo ja mam troche wyrzuty sumienia jak odkładam Małą do leżaczka i idę coś robić, śpi niewiele, choć jest śpiąca - jak teraz, bujam ją nogą ![]() Wczoraj był pierwszy śmiech w głos...o mało się nie popłakałam. Ciekawe, kiedy sie powtórzy. Usmiecha się bardzo często, ale na głos ni du du. Aż mnie wczoraj zamurowało. No trudno, taki widocznie mam charakterek, że jej nie do śmiechu na razie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2970 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja na drugi śmiech w głos czekałam moja droga jakieś 6 tygodni co najmnej ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.