Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-05-23, 21:19   #2941
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez november_rain Poka¿ wiadomo¶æ
nie wiedzia³am,ze PAPARYKA to ZERO warzyw na obiad
Nie spinam siê,tylko dziwi mnie podej¶cie tutaj
Zwracam honor. Nie zauwa¿y³am. Papryka jednak to i tak za ma³o warzyw.
I spinasz siê strasznie.
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-23, 21:24   #2942
november_rain
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 323

Ceniê sobie rady - widzê,¿e jest za ma³o warzyw,¿e nie ma wszêdzie bia³ka. Doceniam, Serio. Tym bardziej,¿e krótko interesujê siê zdrowym ¿ywieniem.

Ale czym innym s± powierzchowne wypowiedzi,typu : pó³ bagietki to za ma³o, jogurt+otrêby+migda³y to z³o,wg jednej z was poprawne s± tu tylko migda³y; czepianie siê "pó³ piersi" - dla mnie jasne jest,¿e pó³ tzn pó³ podwójnej

Chodzi mi jedynie o pobie¿n± ocenê jad³ospisów,a nie o to,¿e w ogóle krytykujecie
november_rain jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-23, 23:28   #2943
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 631
GG do santos

Cytat:
Napisane przez vespertine_ Poka¿ wiadomo¶æ
Na serio ca³kowicie!
Za malo raczej to nie jest, o co chodzi?
Przeczytalas podwieszone watki?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 02:28   #2944
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Moje U.

Sniadanie:
owsianka na wodzie:
5 lyzek owsianych
1 slonecznika
1 siemienia
kilkanascie rodzynek

Lunch:
260g wiesniaka 4% + 4 lyzki musli (slodkiego) + 3-4 garscie nerkowcow, 1 garsc migdalow i kilka garsci peacan (nie patrzylam ile jem, ale wsunelam tone orzechow znowu, serio, razem min kubek wyszedl)

Obiad:
salatka: duza piers z kurczaka z rozna + 1/2 awokado + pomidor + troche ogorka + kielki alfalfa

kawa z mlekiem

Przed treningiem:
kawalek batona energetycznego, klika suszonych sliwek
odzywka bialkowa

10 min rozgrzewki + 30 min silowego + 1h Zumby

Kolacja
2 kromki zytniego mokrego niemieckiego z odrobina twarogu, wielka iloscia chudej wedliny i jakiem na twardo.
garsc rodzynek

Tyle dzis. Ktos sie pokusi o ocenke?

Caly weekend wcinalam czekolade (nie ma jak okres ) stad rano bylam lekko zemdlona i chcialam takie "³yse " sniadanie.

Prosze o ocenke

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2011-05-24 o 02:48
Stary 2011-05-24, 06:53   #2945
orchidea24
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 191

Dzieñ dobry

Dzisiejsza eRRka (brak æwiczeñ - odpoczywam po 3 dniach pod rz±d treningów)

1. Owsianka 40g, serek homo 180g wymieszany z niskot³uszczowym kakao - pó³ ³y¿eczki, pó³ jab³ka, ³y¿ka rodzynek, ³y¿ka d¿emu niskos³odzonego truskawkowego

2. Bu³ka wieloziarnista posmarowana kapk± mas³a, z szynk±, ogórkiem

3,4. Sa³atka - 100g ³ososia wêdzonego norweskiego , pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, 2 jajka na twardo

5. Serek wiejski 200g z ³y¿k± migda³ów

Robiê prawko ZDANE! 20.04.2011

orchidea24 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 13:00   #2946
vespertine_
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 064

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Przeczytalas podwieszone watki?
owszem, lecz nadal nie wiem o co Ci chodzi Mo¿esz ³askawie napisaæ?

bêdzie sam koñ
vespertine_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 13:49   #2947
warm
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 198

Cytat:
to mo¿e ³askawie czytaj ze zrozumieniem?

¶niadanie za ma³e - jest to najwa¿niejszy posi³ek w ci±gu dnia. Do obiadu przyda³oby siê jakie¶ miêso, ryba. Zero owoców, orzechów. Ogólnie bardzo ma³o, nie bêdê sie rozpisywaæ. Poczytaj przyk³adowe jad³o.

warm jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 14:23   #2948
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Nie wiem, czy to ma sens, bo skoro nie bylas w stanie zrozumiec prostego tekstu podiweszonych watkow, to nei wiem, czy zrozumiesz, co ja napisze, ale:
W OGOLE NIE JESZ BIALKA.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-24, 14:37   #2949
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:
Moje U.
Sniadanie:
owsianka na wodzie:
5 lyzek owsianych
1 slonecznika
1 siemienia
kilkanascie rodzynek
Lunch:
260g wiesniaka 4% + 4 lyzki musli (slodkiego) + 3-4 garscie nerkowcow, 1 garsc migdalow i kilka garsci peacan (nie patrzylam ile jem, ale wsunelam tone orzechow znowu, serio, razem min kubek wyszedl)
Obiad:
salatka: duza piers z kurczaka z rozna + 1/2 awokado + pomidor + troche ogorka + kielki alfalfa
kawa z mlekiem
Przed treningiem:
kawalek batona energetycznego, klika suszonych sliwek
odzywka bialkowa
10 min rozgrzewki + 30 min silowego + 1h Zumby
Kolacja
2 kromki zytniego mokrego niemieckiego z odrobina twarogu, wielka iloscia chudej wedliny i jakiem na twardo.
garsc rodzynek
Tyle dzis. Ktos sie pokusi o ocenke?
Caly weekend wcinalam czekolade (nie ma jak okres ) stad rano bylam lekko zemdlona i chcialam takie "³yse " sniadanie.
Prosze o ocenke
Super! Bardzo mi siê podoba, zw³aszcza ilo¶æ orzechów; do kolacji doda³abym tylko jakie¶ warzywo, ale widze ¿e po treningu, wiêc ok.
Stary 2011-05-24, 15:07   #2950
Pia Gizela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 120

dzisiejsza R, proszê o ocenkê:

1. ¶niadanie: kubek kawy z mlekiem 3.2% i ³y¿eczk± cukru. owsianka z 3/4 szklanki p³atków owsianych, gar¶æ s³onecznika, gar¶æ orzechów, gar¶æ migda³ów, pokrojony pasek gorzkiej czeko. (na mleku)

2. II ¶niadanie (w drodze na zajêcia ): sok marchwiowo-selerowy, lód Big Bambino

3. obiad: by³y 2 jaja sadzone, 3 ziemniaczki m³ode, koperek i kefir potem 2 szklanki kompotu babcinego.

1 h æwiczeñ

4. pod¿erka: serek wiejski

5. kolacja: pó³ makreli, ca³y pomidor, ze 2 ogórki kiszone.

w miêdzy czasie du¿o wody
Pia Gizela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 16:18   #2951
vespertine_
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 064

Cytat:
Nie wiem, czy to ma sens, bo skoro nie bylas w stanie zrozumiec prostego tekstu podiweszonych watkow, to nei wiem, czy zrozumiesz, co ja napisze, ale:
W OGOLE NIE JESZ BIALKA.
nie jem bialka bo powoli przechodzê na weganizm. Jem sojê i straczkowe ale nie w kazdym posi³ku, bo co za duzo to niezdrowo, czyz nie?

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Cytat:
Napisane przez warm Poka¿ wiadomo¶æ
to mo¿e ³askawie czytaj ze zrozumieniem?

¶niadanie za ma³e - jest to najwa¿niejszy posi³ek w ci±gu dnia. Do obiadu przyda³oby siê jakie¶ miêso, ryba. Zero owoców, orzechów. Ogólnie bardzo ma³o, nie bêdê sie rozpisywaæ. Poczytaj przyk³adowe jad³o.
Na szczescie nie jem ani miêsa ani ryb No i po co owoce skoro calutki dzieñ jem warzywa? O orzechach zapomnialam, masz racjê

bêdzie sam koñ

Edytowane przez vespertine_
Czas edycji: 2011-05-24 o 16:19
vespertine_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-24, 16:37   #2952
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
nie jem bialka bo powoli przechodzê na weganizm. Jem sojê i straczkowe ale nie w kazdym posi³ku, bo co za duzo to niezdrowo, czyz nie?
\
Bialko PELNOWARTOSCIOWE jest organizmowi potrzebne do prawidlowego funkcjonowania, poniewaz TYLKO I WYLACZNIE z niego organizm moze budowac miesnie. Jesli chcesz tu wystkoczyc z tekstem, ze nie masz ochoty byc jak Pudzian, to przypominam, ze mamy tez miesnie gladkie, nie tylko te, ktore tworza bicepsa. Serce to tez miesien, flaki sa operowane miesniowo. Jedynie produkty odzwierzece zawieraja PELNY ZESTAW aminokwasow pozwalajacych nam budowac ludzkie bialko (czytaj miesnie). Nie pytaj mnie, jak zdrowo sie odzywiac wegansko, bo nie wiem. Czy jest to mozliwe? Ano, jest, tylko trzeba wiedzec jak laczyc ze soba te produkty, ktore maja jakie aminokwasy zeby byl ich zestaw w JEDNYM posilku. Po twojej wypowiedzi zgaduje, ze nie masz o tym pojecia. Zycze powodzenia w rujnowaniu sobie zdrowia
Co do zawieranai w kazdym posilku: produkty roslinne zawieraja % DUZO mniej bialka niz zwierzece w dodatku zawarty w nich blonnik utrudnia przyswajanie bialka. Takze na diecie weganskiej WSZEDZIE musisz pakowac soczewice, fasole, cieciorke. CO za malo to... niezdrowo
Kolejna ktora sie zabiera za huraaa diete zbawiajaca swiat nie majac o tym pojecia.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-24, 17:18   #2953
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
Bialko PELNOWARTOSCIOWE jest organizmowi potrzebne do prawidlowego funkcjonowania, poniewaz TYLKO I WYLACZNIE z niego organizm moze budowac miesnie. Jesli chcesz tu wystkoczyc z tekstem, ze nie masz ochoty byc jak Pudzian, to przypominam, ze mamy tez miesnie gladkie, nie tylko te, ktore tworza bicepsa. Serce to tez miesien, flaki sa operowane miesniowo. Jedynie produkty odzwierzece zawieraja PELNY ZESTAW aminokwasow pozwalajacych nam budowac ludzkie bialko (czytaj miesnie). Nie pytaj mnie, jak zdrowo sie odzywiac wegansko, bo nie wiem. Czy jest to mozliwe? Ano, jest, tylko trzeba wiedzec jak laczyc ze soba te produkty, ktore maja jakie aminokwasy zeby byl ich zestaw w JEDNYM posilku. Po twojej wypowiedzi zgaduje, ze nie masz o tym pojecia. Zycze powodzenia w rujnowaniu sobie zdrowia
Co do zawieranai w kazdym posilku: produkty roslinne zawieraja % DUZO mniej bialka niz zwierzece w dodatku zawarty w nich blonnik utrudnia przyswajanie bialka. Takze na diecie weganskiej WSZEDZIE musisz pakowac soczewice, fasole, cieciorke. CO za malo to... niezdrowo
Kolejna ktora sie zabiera za huraaa diete zbawiajaca swiat nie majac o tym pojecia.
Santos, sk±d w Tobie tyle z³o¶ci do ¶wiata? Nie ka¿dy jest mistrzem uk³adania jad³ospisów, nie ka¿dy wie wszystko o zdrowym ¿ywieniu i o prawid³owym uk³adaniu planów treningowych i naprawdê nie jest przez to gorszy. Niektórzy pisz± tu, ¿eby siê DOWIEDZIEÆ.

U. gorrr±co.
1¶n - dwie kromki ¿ytniego razowego, ka¿da z szynk± i pomidorem. ³y¿ka twarogu, pó³tora jajka na twardo z majonezem i z cztery kawa³ki wêdzonej ryby.
2¶n - activia naturalna do picia 300 ml + ma³y rogal ¿ytni.
obiad - sa³atka - sa³ata, pomidorki koktajlowe, oliwki, groszek, krewetki, tuñczyk. sos vinegrette.
podwieczorek - kefir 200 ml.
kolacja - wiejski light.

wszystko w podró¿y.

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
moje rrrrrrrrr

¦: gorzka herbata, kromka chleba z mas³em, serem ¿o³tym, salat± lodow± i ogórkiem na r ser ¿ó³ty nie za czêsto. dodaj jeszcze jedn± kromkê i na to duuu¿o twarogu pó³t³ustego, pastê z jaj lub ciecierzycy. i warzywa.
O: miska zupy pomidorowej z ma³a il. makaronu okey.
O: du¿a miska surowki: ogórek + sa³ata lodowa, ry¿ z warzywami(brokuly, marchewka, groszek, kukurydza i cos tam jeszcze) okey, nie jesz miêsa, ale musisz jednak to bia³ko uzupe³niaæ, bo i bêdzie Ci siê ciê¿ko zredukowaæ i nie na samych warzywach cz³owiek prze¿yje. Mimo wszystko przekona³abym siê chocia¿ do ryb - je¶li nie, dodaj sojê i inne wysokobia³kowe.
P: platki owsiane z mlekiem i otrêbami pszennymi, 3 surowe marchewki z dipem czosnkowym(¶mietana, czosnek, bazylia, zio³a pronwensalskie, pieprz, sól) na podwieczorek nie za bardzo. na r wêglowodany jemy najlepiej rano, im pó¼niej tym bia³ko plus warzywa. to lepiej na drugie ¶niadanie.
K: 2 kromki chleba z past± z groszku(groszek konserwowy, woda, czosnek i costam jeszcze) jak wy¿ej. jaki¶ homo z orzechami, twaróg ze szczypiorkiem, wie¶niak.

ps:proszê o ocenê
Jak u góry. Zupe³nie nie ma u Ciebie bia³ka i nnkt. Trochê mas³a. Je¶li chcesz przej¶æ na weganizm musisz o tym pamiêtaæ. Dodaj gdzie¶ orzechy, pestki, oliwê. I choæ o jednym owocu. Mo¿e zacznij ma³ymi krokami, jedz na razie nabia³ i jaja chocia¿ a jak trochê schudniesz to przejdziesz na wege? Bo bêdzie ciê¿ko.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 17:19   #2954
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ
Santos, sk±d w Tobie tyle z³o¶ci do ¶wiata? Nie ka¿dy jest mistrzem uk³adania jad³ospisów, nie ka¿dy wie wszystko o zdrowym ¿ywieniu i o prawid³owym uk³adaniu planów treningowych i naprawdê nie jest przez to gorszy. Niektórzy pisz± tu, ¿eby siê DOWIEDZIEÆ.

DOWIEDZIEC podstaw to sie powinni z podiweszonyc hwatkow i internetu, skoro pisza na wizazu, to , tak zgaduje, moze sie myle ;-), internet maja. To jest JAWNY brak szacunku do nas, ktore tu oceniamy i olewatorstwo, nie zapoznac sie z podstawami i ich nie przyswoic. Takie poloze sie i nic nie bede robic, a wy mnie ratujcie i odwalcie za mnie cala robote. Od tego to sa , kochana, dietetycy z 200zl za wizyte a nie wizaz

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-24, 17:23   #2955
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

To teraz moje... mam nadzieje ¿e lepsze Peee

¦. kaszka manna ("Mleczny Start" waniliowa) 3/4 szklanki p³atków kukurydzianych i wkrojonymi kilkoma truskawkami + herbata zielona

II¦. a) bu³ka pikantna z biedronki z mas³em, sa³at±, szynk± drobiow±, rzodkiewka i pomidorem.
b) batonik kinder mleczna czekolada + Jab³ko

O. miska zupy pomidorowej zabielanej smietana z makaronem + nale¶nik a'la tortilla bo w ¶rodku z kurczakiem (z zupy), sa³at±, ogórkiem i kukurydz± (bez sosów, dlatego i¿ nie lubie )

P. cukierek nimm2 + Jogurt danio XXL truskawkowy + pomarañcz

bedzie...
K. 2 kromki chleba razowego:
obie z mas³em, salata, rzodkiewka, pomidorem i sewkiem camenbert (chyba) + herbata

lepiej ??
Stary 2011-05-24, 17:24   #2956
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

Cytat:
DOWIEDZIEC podstaw to sie powinni z podiweszonyc hwatkow i internetu, skoro pisza na wizazu, to , tak zgaduje, moze sie myle ;-), internet maja. To jest JAWNY brak szacunku do nas, ktore tu oceniamy i olewatorstwo, nie zapoznac sie z podstawami i ich nie przyswoic. Takie poloze sie i nic nie bede robic, a wy mnie ratujcie i odwalcie za mnie cala robote. Od tego to sa , kochana, dietetycy z 200zl za wizyte a nie wizaz
Okey, okey. Ju¿ rozumiem. Ja nie odbieram tego A¯ TAK do siebie jako brak szacunku. Dla mnie to po prostu brak wiedzy, a skoro j± mam i mogê siê podzieliæ to co mi tam, nie? Pewnie po czê¶ci to te¿ trochê racja co mówisz, ale ja pisa³am - niektórzy w ¿yciu siê nie interesowali tym co je¶æ. Znam takowych. I oni serio... nie wiedz±.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 17:27   #2957
Agashia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nora_Grey Poka¿ wiadomo¶æ
Cieñko

mam nadzieje ¿e dzisiaj jest lepiej i dziekuje za wgl±dzik

e³, nie wiem czy napiszê wszystko, bo.. mówi±c krótko, albo pamiêæ mi siada i mam sklerozê, albo jest ze mn± lepiej, gdy¿ ostatnio jakie¶ pó³ h przypomina³am sobie co jad³am i co¶ czujê, ¿e dzi¶ bêdzie jeszcze ciê¿ej.

P
¦: owsianka na mleku z... ananasem, jab³kiem, migda³ami, sezamkiem, laskowymi orzechami w czekoladzie ( lila stars ), cynamonem. Pyyysznie

II¶: a) serek tutti z rodzynkami, orzeszkami w miodzie; sok a'la Kubu¶ 320ml
b) 2kromki chleba graham z mas³em, sa³at±, szynk± i papryk±

Ob: ziemniaki 5 polane obficie kefirem, 2 jaja wiejskie sadzone na ma¶le, broku³; szklanka truskawkowej ma¶lanki takie banalne, a takie smaczne. Mega obiadek...

P: kakao s³odkie na mleku od krowy pó³ mango, banan, kilka biszkoptów (do maczania w mleczku..) "mleko od krowy" niah

K: najprawdopodobniej duu¿a otrêbuska z mas³em, serek wiejski z pomidorem, rzodkiewk±, szczypiorem i gar¶ci± pistacji.. zapowiada siê chrupanie

uff. Uda³o siê. Proszê o ocenê.
Super !!! A to mialo sie predzej wkleic ale ucieklo
Stary 2011-05-24, 17:53   #2958
Sunday Rose
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 988

Hej dziewczyny nadal jestem na lu¼nym R i nadal chudnê proszê o zerkniêcie na mój jad³ospis

I kaszka manna na mleku (rzadka, ok.1 i pó³ ³y¿ki na dwie szklanki mleka) z dosypanym pe³noziarnistym muesli
II du¿y serek homo naturalny, spore jab³ko, gar¶æ s³onecznika
III makaron pe³noziarnisty z sosem warzywnym i filetem z indyka
IV kawa³ek pe³noziarnistej szarlotki domowej, kawa z mlekiem
V du¿a kromka ciê¿kiego razowca z mas³em i jajkiem na twardo, kilka rzodkiewek

jako¶ du¿o wêgli mi dzi¶ wysz³o, wiem ale nawet mimo juwenaliów (czyli grilla, alkoholu, chipsów i innych rzeczy nie na R) jako¶ ta waga powoli spada btw. czekam na now± skakankê^^
bêdê wdziêczna, je¶li kto¶ rzuci okiem
Stary 2011-05-24, 17:58   #2959
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez GreenBalance Poka¿ wiadomo¶æ
Super! Bardzo mi siê podoba, zw³aszcza ilo¶æ orzechów; do kolacji doda³abym tylko jakie¶ warzywo, ale widze ¿e po treningu, wiêc ok.
Dziekuje za ocene. Tak, dla mnie to i tak byla ciezka kolacja przy tym upale, a lepiej mi sie trawi bez warzywek, to wolalam bez

Santosowa rzezba ;-)

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-24, 18:02   #2960
blackamor
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 2 868

Cze¶æ dziewczyny
Jestem na U i chcia³abym Was zapytaæ, czy to co dzi¶ zjad³am, to du¿o czy ma³o.
Wiem, ¿e na pewno nie by³o zdrowo, no ale taki dzieñ
I w ogóle to mam wyrzuty sumienia

1. Kromka chleba pszennego, parówka, wafel ry¿owy, pó³ pomidora.

2. Snickers, jogurt owocowy.

3. Kromka pszenna z pasztetem, kromka pszenna z camembertem, ma³y banan.

4. Trochê frytek, ¶redni kawa³ek piersi w panierce, 1/3 ogórka zielonego.

5. Bêdzie jeszcze kolacja..
Stary 2011-05-24, 18:03   #2961
f_ola
Zakorzenienie

Lokalizacja: Wiecie tam daj± takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu s± wi±zane od ty³u...
Wiadomo¶ci: 3 167

Widzê santos ¿e d³ugo tutaj siedzisz i jeste¶ ju¿ na U kiedy inni dopiero zaczynaj± swoj± przygodê ogólnie zdrowym ¿ywieniem. Ja np do tej pory mam problem z doborem w³a¶ciwego jedzenia mimo ci±g³ego czytania porad i zaleceñ ^^ Teraz siê wziê³am za siebie i czytam jad³ospisy i wasze porady jak wielu innych na forum. I próbuje raczkowaæ taj jak i inni tutaj i zmieniaæ nawyki wiêc wyrozumia³o¶ci trochê. Nie chcemy nikogo obra¿aæ a trochê wiedzy. A¿ siê bojê wkleiæ moje dzisiejsze jedzenie!
REDUKCJA:
¦: 2 kromki chleba razowego z szynk±, rzodkiewk±, pomidorem, zielonym ogórkiem i kie³kami
II ¶: jab³ko, gar¶æ orzechów, 3 kostki czekolady ciemnej- taki jeden rz±dek
O: m³ode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone bez t³uszczu, sa³ata z jogurtem naturalnym
P: gotowane warzywka(broku³,kalafior, marchewka) z sosem z jogurtu nat i czosnku
K: serek wiejski ze szczypiorkiem i warzywami,

Chleba na wieczór( wegli) nie powinnam chyba?
Bo kolacja ma byæ bia³kowa?
Kusi³o mnie by dodaæ kromkê razowca do tego serka wiejskiego ale nie wiem czy to nie zepsuje efektu bia³kowej kolacji?Czy mo¿na?
f_ola jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 18:06   #2962
Milka1224
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 620

Dzisiejsze slodkie P
I
duza bula dro¿dzowa, ale nie jakos mega slodka, z dzemem malinowym i duz± iloscia kruszonki i kromka chleba z ziarnami z wedlina
II z racji iz bylam tylko na 3 lekcjach poszlam potem bo babci i wpadl kawalek biszkoptu przekladanego jablkami i rabarbarem
III pol woreczka ryzu br±zowego i troche pieczonego na ostro indyka
IV przed chwila wpadlo kruche wloskie ciastko migdalowe i rozek truskawkowy
V duza bula pszenna albo grahamka z wedlina, zoltym serem i ogorkiem albo z bardzo gestym jogurtem naturalnym [³ycha staje] zmieszanym z dzemem jagodowym

Napisalam 'P' bo to jest moim zamiarem, chociaz wiem ze po dzisiejszym dniu tego nie widac bo a) niezbyt zdrowo b) troche za malo, ale wprowadzam duzo wiecej luzu do jedzenia. Nie mysle juz tak o nim i jak tylko mam ochote to biore cos i jem I jeszcze sprawa kalorii - przestalam liczyc! Jestem z tego powodu mega dumna z siebie. W koncu nie odliczam ze to ma tyle a to tyle, ze musze dobic do tylu i tylu dziennie. Jem bardziej spontanicznie i to chyba dorbze

Eh, sory ze tak walnêlam, ale ciesze sie z postêpów Nikt nie musi mi juz 'przypominac' o posilkach bo jakos zaczelam odczuwac znów g³ód

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2011-05-24 o 18:08
Milka1224 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 18:12   #2963
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez f_ola Poka¿ wiadomo¶æ
Widzê santos ¿e d³ugo tutaj siedzisz i jeste¶ ju¿ na U kiedy inni dopiero zaczynaj± swoj± przygodê ogólnie zdrowym ¿ywieniem. Ja np do tej pory mam problem z doborem w³a¶ciwego jedzenia mimo ci±g³ego czytania porad i zaleceñ ^^ Teraz siê wziê³am za siebie i czytam jad³ospisy i wasze porady jak wielu innych na forum. I próbuje raczkowaæ taj jak i inni tutaj i zmieniaæ nawyki wiêc wyrozumia³o¶ci trochê. Nie chcemy nikogo obra¿aæ a trochê wiedzy. A¿ siê bojê wkleiæ moje dzisiejsze jedzenie!
Nigdy nie bylam na R . Zdazalo sie P :P
REDUKCJA:
¦: 2 kromki chleba razowego z szynk±, rzodkiewk±, pomidorem, zielonym ogórkiem i kie³kamiok, jakie jesz kielki?
II ¶: jab³ko, gar¶æ orzechów, 3 kostki czekolady ciemnej- taki jeden rz±dekwiesniak? Bialko moze?
O: m³ode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone bez t³uszczu, sa³ata z jogurtem naturalnym malo bialka. Dodaj jedno jajko
P: gotowane warzywka(broku³,kalafior, marchewka) z sosem z jogurtu nat i czosnkuok
K: serek wiejski ze szczypiorkiem i warzywami, ok

Chleba na wieczór( wegli) nie powinnam chyba?
Bo kolacja ma byæ bia³kowa?
Kusi³o mnie by dodaæ kromkê razowca do tego serka wiejskiego ale nie wiem czy to nie zepsuje efektu bia³kowej kolacji?Czy mo¿na?
Chleba nie dodawaj. Jesli chudniesz na tym i dobrze spisz trzymaj sie bialkowej kolacji.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-24, 18:18   #2964
f_ola
Zakorzenienie

Lokalizacja: Wiecie tam daj± takie fajne kaftaniki...Nie wiem tylko czemu s± wi±zane od ty³u...

Ró¿ne. Dopiero eksperymentuje. Hoduje kie³ki rzodkiewki pszenicy i soczewicy ^^ Dzisiaj rzuci³am na kanapkê pszenicy bo ³adne wyros³y ^^
Jutro zbiorê sojê bo te¿ ju¿ ³adnie siê wyklu³y ^^

Czyli ¿e do ka¿dego posi³ki wwalaæ zdrowe bia³ko nie dbaj±c o kalorie? B o tak na mój babski rozum zrozumia³am Wiem,¿e bia³ko pomaga chudn±æ ale bojê siê tych dodatkowych kalorii
Stary 2011-05-24, 18:24   #2965
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze slodkie P
I
duza bula dro¿dzowa, ale nie jakos mega slodka, z dzemem malinowym i duz± iloscia kruszonki i kromka chleba z ziarnami z wedlina
II z racji iz bylam tylko na 3 lekcjach poszlam potem bo babci i wpadl kawalek biszkoptu przekladanego jablkami i rabarbarem
III pol woreczka ryzu br±zowego i troche pieczonego na ostro indyka
IV przed chwila wpadlo kruche wloskie ciastko migdalowe i rozek truskawkowy
V duza bula pszenna albo grahamka z wedlina, zoltym serem i ogorkiem albo z bardzo gestym jogurtem naturalnym [³ycha staje] zmieszanym z dzemem jagodowym

Napisalam 'P' bo to jest moim zamiarem, chociaz wiem ze po dzisiejszym dniu tego nie widac bo a) niezbyt zdrowo b) troche za malo, ale wprowadzam duzo wiecej luzu do jedzenia. Nie mysle juz tak o nim i jak tylko mam ochote to biore cos i jem I jeszcze sprawa kalorii - przestalam liczyc! Jestem z tego powodu mega dumna z siebie. W koncu nie odliczam ze to ma tyle a to tyle, ze musze dobic do tylu i tylu dziennie. Jem bardziej spontanicznie i to chyba dorbze

Eh, sory ze tak walnêlam, ale ciesze sie z postêpów Nikt nie musi mi juz 'przypominac' o posilkach bo jakos zaczelam odczuwac znów g³ód
Bardzo fajne P i bardzo smaczne. Fajnie ze masz luz, nie przestawaj.
Jedno mam zastrzezenie tylko, i jest to to samo zastrzezenie do innych jadlospisow P, bo wiekszosc wydaje sie miec ten problem:
Jecie za malo bialka i tluszczu. Nie chce tu wyjsc na fanatyka bialka, ale... wiem, ze macie tyc, ale tycie z wegli jest moze i proste, ale niezbyt zdrowe. Wasze ciala musza budowac takze miesnie dlatego musicie dostarczyc im wiecej bialka. Odnosze wrazenie, ze wiekszosc osob tu zwieksza kalorycznosc dodajac wegle, a powinnyscie dodawac po rowno wegli, bialka i tluszczow. Zamiast pchac w siebie jakiegos palucha slodkiego z dzemem zjedzcie porcje jajecznicy an bekonie, albo po prostu jedzcie DWA OBIADY. Efekty tycia beda trwalsze, zdrowsze i estetyczniejsze i bedzie wam latwiej potem przejsc na U. Oczywiscie na poczatku, jak ktos wazy 38 kg przy 164 cm to musi jak najszybciej przybrac na wadze i wtedy najlepsze sa produkty typu nutella i maslo orzechowe, ale im dalej tym jadlospis powinien byc bardziej zbilansowany.
Rozumiem, ze to trudne, bo wiekszosc P tu jest dziewczyn z ED i ciezko im o luz, ale musze to napisac

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Napisane przez f_ola Poka¿ wiadomo¶æ
Ró¿ne. Dopiero eksperymentuje. Hoduje kie³ki rzodkiewki pszenicy i soczewicy ^^ Dzisiaj rzuci³am na kanapkê pszenicy bo ³adne wyros³y ^^
Jutro zbiorê sojê bo te¿ ju¿ ³adnie siê wyklu³y ^^

Czyli ¿e do ka¿dego posi³ki wwalaæ zdrowe bia³ko nie dbaj±c o kalorie? B o tak na mój babski rozum zrozumia³am Wiem,¿e bia³ko pomaga chudn±æ ale bojê siê tych dodatkowych kalorii
Jajko na twardo ma moze z 80 kcal, co to jest, a podkreci ci metabolizm

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-05-24, 18:25   #2966
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Poka¿ wiadomo¶æ
Hej dziewczyny nadal jestem na lu¼nym R i nadal chudnê proszê o zerkniêcie na mój jad³ospis

I kaszka manna na mleku (rzadka, ok.1 i pó³ ³y¿ki na dwie szklanki mleka) z dosypanym pe³noziarnistym muesli
II du¿y serek homo naturalny, spore jab³ko, gar¶æ s³onecznika
III makaron pe³noziarnisty z sosem warzywnym i filetem z indyka
IV kawa³ek pe³noziarnistej szarlotki domowej, kawa z mlekiem
V du¿a kromka ciê¿kiego razowca z mas³em i jajkiem na twardo, kilka rzodkiewek

jako¶ du¿o wêgli mi dzi¶ wysz³o, wiem ale nawet mimo juwenaliów (czyli grilla, alkoholu, chipsów i innych rzeczy nie na R) jako¶ ta waga powoli spada btw. czekam na now± skakankê^^
bêdê wdziêczna, je¶li kto¶ rzuci okiem
Ty masz jeszczze z czego chudn±c? Na tym R to nie wiem, ile ju¿ jeste¶ i ci±gle chudniesz. Kiedy U?

Cytat:
Nic dodaæ, nic uj±æ.
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 18:38   #2967
f_ola
Zakorzenienie

dziêki ^^

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-24, 18:57   #2968
Agashia
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo fajne P i bardzo smaczne. Fajnie ze masz luz, nie przestawaj.
Jedno mam zastrzezenie tylko, i jest to to samo zastrzezenie do innych jadlospisow P, bo wiekszosc wydaje sie miec ten problem:
Jecie za malo bialka i tluszczu. Nie chce tu wyjsc na fanatyka bialka, ale... wiem, ze macie tyc, ale tycie z wegli jest moze i proste, ale niezbyt zdrowe. Wasze ciala musza budowac takze miesnie dlatego musicie dostarczyc im wiecej bialka. Odnosze wrazenie, ze wiekszosc osob tu zwieksza kalorycznosc dodajac wegle, a powinnyscie dodawac po rowno wegli, bialka i tluszczow. Zamiast pchac w siebie jakiegos palucha slodkiego z dzemem zjedzcie porcje jajecznicy an bekonie, albo po prostu jedzcie DWA OBIADY. Efekty tycia beda trwalsze, zdrowsze i estetyczniejsze i bedzie wam latwiej potem przejsc na U. Oczywiscie na poczatku, jak ktos wazy 38 kg przy 164 cm to musi jak najszybciej przybrac na wadze i wtedy najlepsze sa produkty typu nutella i maslo orzechowe, ale im dalej tym jadlospis powinien byc bardziej zbilansowany.
Rozumiem, ze to trudne, bo wiekszosc P tu jest dziewczyn z ED i ciezko im o luz, ale musze to napisac

---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Jajko na twardo ma moze z 80 kcal, co to jest, a podkreci ci metabolizm
Super rady jak na diete na P to jeszcze troche i bede wprowadzac wiecej bia³ka ) dziekuje
Stary 2011-05-24, 19:12   #2969
SweetCherry87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 21 255
GG do SweetCherry87

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Poka¿ wiadomo¶æ
Wczorajsze U:

¦n. (oko³o po³udnia) du¿a kromka ¿ytniego chleba z mas³em, chrzanem, 3 plastrami szynki, rzodkiewk±, ogórkiem kiszonym i musztard± francusk±,
jab³ko
Obiad: kubek barszczu bia³ego, spora roladka z kurczaka (w ¶rodku boczek, ogórek,papryka), m³oda zasma¿ana kapusta, sos chrzanowy, korniszony
Podw. porcja twaro¿ku na s³odko z rodzynkami i cynamonem, trochê s³omki ptysiowej
Kol. du¿a kromka ¿ytniego z mas³em, sa³atka z 2 jajek, pomidora, ogórka, rzodkiewki, orzeszków ziemnych i s³onecznika, sosu z jogurtu,szczypiorku i tymianku
wpad³ jeszcze kawa³ek kruchego ciasta z mas± karpatkow±, orzechami,powid³ami i polew± czekoladow±

Proszê o ocenkê
Podbijam!

I podajê dzisiejsze U:

¦n. 2 kromki razowego ze s³onecznikiem 1) mas³o, chrzan, kilka plastrów kie³basy ¿ywieckiej, rzodkiewki, musztarda 2) mas³o, serek wiejski, ogórek zielony
II ¶n. danio jagodowe, jab³ko
O. talerz spaghetti z sosem (pomidory, cebula, mielone wieprzowe, papryka, czosnek, przyprawy), ogórek kiszony
Podw. solidna gar¶æ fistaszków, garsæ s³onecznika w ³upinkach, jab³ko
Kol. 2 kromki ¶wie¿ego, gliniastego ¿ytniego chleba, obie z mas³em, szynk±, pomidorem i ogórkami po ¿ydowsku

Do ocenki
SweetCherry87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-24, 19:14   #2970
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Agashia Poka¿ wiadomo¶æ
Super rady jak na diete na P to jeszcze troche i bede wprowadzac wiecej bia³ka ) dziekuje
Ciesze sie, ze moge pomoc ;-).
Ja np jakis rok temu skonczylam moja diete na mase , ktora, sila rzeczy byla P i tak robilam. W moim przypadku to bylo wiadomo, inaczej, bo ja musialam unikac cukru zeby nie przybrac za duzo bf, wy nie musicie tego robic, smialo jesc te paluchy z dzemem, ale OPROCZ, a nie zamiast. Jak ma byc 2 sniadanie, to niech to bedzie jajecznica z mieskiem (np na kielnasie) i kromki chleba z maslem i warzywkami (pomidor ogorek), i OPROCZ TEGO snickers, ale nie zamiast. Snickers nie ma materialu budulcowego dla ciala, to takie puste kalorie. Wam sa potrzebne puste kalorie zeby nie tracic wagi, ale material budulcowy jest kluczowy. W polsce pelno jest swietnych produktow, jedzcie np wedzona rybe, czy wiejski tlusty w duzych ilosciach, z orzechami. Ktos na watku o owsiance mial linka do bloga kulinarnego gdzie opisano jak robic ...maslo orzechowe. Kiedys kupowalam maslo z nerkowcow, niestety w Meksyku nie ma, ale.... HALLELUJA! Wlasnie sobie zrobilam pyszne maslo z nerkowocw i migdalow. Dla was swietne rozwiazanie na np 2 snadanie: owoce(suszone i nie), owsiane platki (owsianka) + czekolada mleczna+ takie maslo . Jak juz chcecie jesc takiego Pawelka to wrzuccie go do takiego miksu, nie mowcie, ze nie bedzie boski
No i standardowo, dwa obiady dzialaja najlepiej. Po prostu zjedzcie obiad dwa razy. Nawte jak nie wcisniecie, to zjedzcie 2x po 2/3 porcji normalnego obiadu, razem wyjdzie 4/3 czyli wiecej niz 1 obiad. LEpiej zjesc o polowe wiecej obiadu niz zapchac sie dzemem. TO juz lepsza Nutella, tam przynajmniej sa dodatki witaminowe i czekolada.
No i czekolade jedzcie . Duzo czekolady.

Santosowa rzezba ;-)

Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.