|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
To, co opisałaś, to co innego - kwestia bardziej obyczajowa, kulturowa niż religijna.
|
|
|
#2942 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
To, o czym piszesz to eugenika a na tym już w historii się przejechano. Nie chodzi o żadne przymusowe selekcjonowanie. Chodzi o to, by kobieta miała wybór, czy chce takie chore dziecko wydać na świat. Tylko ona ma prawo o tym decydować, bo to ona będzie ponosić konsekwencje przez całe swoje zycie. Absolutnie nie ma zgody na przymusowe aborcje bo to by bylo takie samo zło, jak nakaz donoszenia wadliwego płodu, tylko odwrócone.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#2943 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z telefonu, jem ogórki i literki |
||
|
|
|
#2944 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2945 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
2. A tu się zgadzam. Nakaz likwidacji z automatu jednostek słabszych jest takim samym złem, jak nakaz wydania ich na świat.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#2946 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), ale z mojego punktu widzenia to tylko przedmiotowe traktowanie kobiet, bez żadnego uzasadnienia w religii.Chodzi o przekazanie swoich genów dalej. Dlatego najlepiej być pierwszym, zanim ktoś zasiał swoje ziarno, że tak powiem. |
|
|
|
|
#2947 | |
|
Zadomowienie
|
No w tym, że jak kobieta była dziewicą, to faktycznie miał pewność, że dziecko będzie jego itp.
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2948 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jeśli kobieta ma świadomość, że urodzi dziecko kalekie/chore a mimo to chce je urodzić, kocha je i pragnie się nim opiekować to jest jej święte prawo. Chodzi jedynie o to, by kobiety nie zmuszać do donoszenia takiej ciąży (i nie tylko takiej) jeśli nie chce/nie kocha/nie czuje się gotowa. Chodzi TYLKO o pozostawienie kobiecie swobodnego wyboru. Nie możesz nikomu nakazać "z urzędu" pozbywania się wadliwych genetycznie płodów/zarodków. To takie samo zmuszanie, jak nakaz donoszenia takiej ciąży wbrew woli kobiety.
|
|
|
|
#2949 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Natomiast sam pogląd o czystości już ma.
|
|
|
#2950 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2951 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#2952 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie widzisz różnicy między "zrobienie X to czyn niemoralny" od "czyn X powinien być prawnie zakazany"? Zdrada małżeńska też jest niemoralna. Ale godzimy się, żeby była dopuszczalna. Rodzenie takich dzieci jest niemoralne. Ale kobiety mają prawo postąpić niemoralnie i nie można ich zmuszać do aborcji. A jeśliboli cię sam fakt, że uważam taki poród za niemoralny, zadam ci pytanie: chciałabyś żyć z głębokim upośledzeniem? |
|
|
|
|
#2953 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie mówimy tylko o głębokim upośledzeniu. Wiesz co... nie chce mi się strzępić palców na tę dyskusję. Z mojej strony - EOT. |
|
|
|
|
#2954 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale takie jej prawo. |
|
|
|
|
#2955 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z telefonu, jem ogórki i literki |
|
|
|
|
#2956 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To, że facet rozdziewiczy swoją żonę nie zmienia faktu, że ta może na boku zmajstrować dziecko z np. sąsiadem czy listonoszem, a nieświadomy mąż będzie wychowywał jak swoje. Tadam. Tyle z pewności tej 'metody'
|
|
|
|
|
#2957 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Trochę tak (bez urazy). Przywołam tu sprawę Chazana. I projekt zaostrzenia ustawy dot. nakazania kobiecie urodzenia genetycznie wadliwego płodu.
I nie czarujmy się- wyboru nie ma. Mi chodzi o swobodny wybór, który kobieta powinna mieć w przypadku każdej ciąży. Natomiast to, co mi się podoba (jakaś namiastka kompromisu rzeczywistego) to swobodny dostęp do tabletki "po". To już jest jakaś realna szansa dla tych kobiet, które nie czują się gotowe na niechciane macierzyństwo. ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Słuchaj, to jest JEJ wybór. Ona z tym żyje, ona się poświęca takiemu dziecku i ma do tego prawo. Nie zakładaj, że dzieci np. z zespołem Downa (w stopniu lekkim i średnim) są z zasady nieszczęśliwe. To wieczne dzieci, ale mają w sobie naprawde wiele ciepła i miłości ( z doświadczenia to piszę). I takie dzieci też można kochać. Ani ja ani Ty możemy tego nie rozumieć ale tak jest. I zbrodnią jest odbierać życie takiemu dziecku wtedy, jeśli kobieta go pragnie i będzie kochać. To nie ma nic wspólnego z pro-choice, który to poglad pozwalam sobie tu reprezentować.
|
|
|
#2958 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W przypadku faceta wszystko jedno, byle miał atrakcyjne dla kobiety geny oraz środki na utrzymanie jej i dziecka, kobieta i tak wie, że dziecko jest jej. Dlaczego ktoś utwierdza takie krzywdzące stereotypy na katechezie - nie mam pojęcia. |
|
|
|
|
#2959 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Radykalne poglądy, tak samo jak te, które nakazują rodzić chore, ciężko upośledzone, bezmózgie itp dzieci. I moim zdaniem z dwoja złego to jednak mniejsze zło. -co nie znaczy, że podpisałabym się pod ustawą, która zmusza do aborcji uszkodzonego płodu, tak btw, zanim ktoś się zacznie rzucać. Niechaj ta decyzja pozostanie w rękach kobiety. |
|
|
|
|
#2960 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
#2961 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
sprawdzić, jak to faktycznie jest z tą dostępnością tabletki po? Coś mi się tam obiło o uszy, że farmaceuci czy lekarze nie byli tą decyzją zachwyceni, coś tam chcieli wnioskować o jakieś ograniczenia, więc ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce? Nie pójdę sama do apteki, bo nie lubię kłamać, że jestem w potrzebie jak nie jestem , znajomi też nie sprawdzali na sobie, a nie wiem, czy tak na zaś można sobie kupić, żeby w razie awarii ogumienia mieć tabletkę pod ręką?
|
|
|
|
|
#2962 | |
|
BAN stały
|
Tak. Zły wybór.
To nie ona potem będzie znosić tę niepełnosprawność, więc o jakim prawie tu mówimy, o prawie do czego, do powoływania na świat dzieci upośledzonych? Cytat:
Kobieta nie jest tutaj najważniejsza. Powinna pomyśleć o dziecku, które chce powołać do życia. Czym sobie na to zasłużyło? Nie może urodzić kolejnego dziecka, tym razem zdrowego, i je kochać? |
|
|
|
|
#2963 |
|
Zakorzenienie
|
ja uważam, że abstrachując od polityki, to w świecie czysto filozoficzno-logicznym rzeczywiście można rozważać urodzenie dziecka niepełnosprawnego za czyn niemoralny. W sensie rozumiem tu problem logiczny - wiemy, że dziecko będzie w jakiś sposób cierpieć i nie robimy nic, by temu zapobiec. jest to dość ciekawa odnoga problemu. Powtarzam, jedynie w teoretycznym modelu, bo oczywiście, że nakaz egzekucji jednostek słabszych jest paranoją, tak samo jak nakaz ich rodzenia. I to o to tu chyba chodziło.
|
|
|
|
#2964 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem, że ma wpływ, właśnie stąd takie, a nie inne stereotypy, które, szczególnie w niektórych kręgach, się w ludzkiej mentalności zakorzeniły. Ale jakby spojrzeć na to stricte przez pryzmat religii, to nie chodzi o to, żeby piętnować kobietę z nieślubnym dzieckiem. Pojęcie czystości w stricte religijnym sensie ma trochę głębsze znaczenie. A że zasady religijne przeniknęły do ludowej (bez urazy) i dosyć przestarzałej już obyczajowości, to już inna sprawa.Cytat:
Zresztą, ja odniosłam się do tego, co już tu padło.
|
|
|
#2965 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z telefonu, jem ogórki i literki |
|
|
|
|
#2966 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2967 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, zgadzam się, obydwa te skrajne poglądy są tak samo radykalne i żadnego nie popieram w najmniejszym stopniu. Jak dla mnie nie ma tu mniejszego zła. Jedynym właściwym wyjściem jest dawanie wyboru. To oczywiście jest tylko moje zdanie. Może nie do końca obiektywne, bo obcuję z osobami niepełnosprawnymi intelektualnie niemal na co dzień, a więc wiadomym jest, że zależy mi na nich. Nie mówię teraz o niepełnosprawności w stopniu głębokim, bo co do tego, jak przykre jest życie takich osób, nie ma żadnych wątpliwości. Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2015-06-06 o 20:47 |
|
|
|
|
#2968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna kwestia, znów czysto teoretyzując, bo jestem absolutnie zwolenniczką wyboru, a nie eksterminacji (żeby nie było, że ktoś nie zrozumiał). Kiedyś te osoby (dzieci) umierały bardzo młodo, bo nie potrafiliśmy ich leczyć. Dziś, postępująca medycyna podtrzymuje je przy życiu i daje możliwość m. in. rozmnażania się. Oczywiście, gdybyśmy na to patrzyli w ten sposób, to większości z nas by tu nie było (każda kuracja antybiotykowa, szczepionki itp). Był taki przypadek, że para z zespołem Downa starała się o dziecko (obydwoje byli chorzy). I co lekarz ma w tym momencie zrobić? Na pewno nie chciałabym być na miejscu tego człowieka
|
|
|
|
|
#2969 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Taka 'dziewica' z błoną na swoim miejscu może mieć więcej doświadczeń i to bardziej hmmm perwersyjnych i więcej partnerów łóżkowych niż niejedna 'klasycznie' rozdziewiczona panna Cytat:
|
||
|
|
|
#2970 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:05.

To, co opisałaś, to co innego - kwestia bardziej obyczajowa, kulturowa niż religijna.

), ale z mojego punktu widzenia to tylko przedmiotowe traktowanie kobiet, bez żadnego uzasadnienia w religii.

sprawdzić, jak to faktycznie jest z tą dostępnością tabletki po? Coś mi się tam obiło o uszy, że farmaceuci czy lekarze nie byli tą decyzją zachwyceni, coś tam chcieli wnioskować o jakieś ograniczenia, więc ciekawi mnie jak to wygląda w praktyce? Nie pójdę sama do apteki, bo nie lubię kłamać, że jestem w potrzebie jak nie jestem