Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Druga część wątku na odchowalni będzie nosić tytuł:
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 1 2,56%
Zmieniamy pieluchy, karmimy co chwilę, lecz na wizażu przyjemne są chwile 6 15,38%
Za mało pokarmu, znów skok rozwojowy, a ja już nie mam do tego głowy 3 7,69%
Za małe ubranka, już pierwsze uśmiechy, szybko nam rosną te nasze pociechy 19 48,72%
Naturalnie czy przez cięcie, każda mama ma już wzięcie 5 12,82%
Głośno wrzeszczy mały ludzik, tak że i sąsiadów budzi 1 2,56%
Piję mleczko, robię kupkę, już niedługo czas na zupkę 4 10,26%
Głosujący: 39. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-11-08, 14:37   #2941
ja-ika
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. I

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
no w calej malopolsce nie wydaja skierowan na usg bioderek bez jasnych wskazan
nowe wytyczne nfz, wiecprzypuszczam ze takie wytyczne sa w calej polsce tylko moze jeszcze nie wszedzie wprowadzone, albo nie wiem co.
ale napewno nie jest to takie oczewiste ze na nfz jest skierowanie

Sent from my GT-P1000 using Wizaz Forum mobile app
ja nie dostałam, choć miałam wskazanie teraz też nie wiem, czy iść na usg przed wizytą u ortopedy? no bo jak on sprawdzi czy jest poprawa
Stary 2013-11-08, 14:38   #2942
tassia
Zakorzenienie

czy to bormalne ze moj syn je tylko 6 razy na dobe.?

a tak w ogole to boje sie ze trace pokarm
z dnia na dzien coraz mniej odciagam.i Maciej coraz czesciej musi z dwoch cysiow zjesc

bylismu na spacerze piekna pogoda
ja chce tak jak najdluzej

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 14:44   #2943
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
co do wieczornego karmienia to ja dlatego odciagam swoje mleko i mu podaje z butli bo bym oszalala na cycku... mlody potrafi nawet 220ml za jendym zamachem wieczorem zjesc

a co do stymulowania rozwoju to pisalam o tym przed wczoraj :https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1984
a uzupełniajac ttamta wypowiedz najlepsze dla dziecka w tym okresie jest stymulacja ciała...
masaże, całowanie róznych czesci ciała i mówienie o nich: stópka prawa-cmok, stópka lewa-cmok itd.
albo głaszczesz dłoń dziecka, zamykasz ja w swojej rece po czym jego dlonia glaszczesz go po policzku, i potem druga raczka
przekladanie zabawki tak by dziecko wodzilo za nia wzrokiem
rowerek nózkami - zablokowac leciutko nogio tak zeby dziecko samo odkrylo ruch okrezny rowerka
ehhh juz wiecej nie pamietam ale jak mi sie przypomni cos to bede pisac

ja zrobiłam ostatnio duszone w sosie pomidorowym ze spaghetti
byly kosmicznie pyszne
pomidory+natka pietruszki+krewetki

czmeu w czosnku odpada??? jadlas w ciazy czosnek??? jesli tak to smialo mozesz sprobopwac przy kp
czosnek i cebula nie sa wskazane przy kp bo mleko moze nie smakowac ale jezlei sie jadlo w ciazy to dziecko z wód płodowych zna ten smak i jest ok

hehe i skonczy sie tak jak u mnie... ze sie i tak obudzil normalnie
ale trzymam kciuki
daj znac czy sie udało
ale dziecko to nie programator a szkoda (przynajmniej moje)

jak pisalam wyzej- ja na wieczor odciagam i butla i spokoj
dzieki ci za te slowa bo boje sie zjesc cebule

Cytat:
Napisane przez badzia987 Pokaż wiadomość
Hejka

Czy ktoś mnie jeszcze tutaj pamięta? Co się wydarzyło przez ostatnie 80 stron? Poza wrzaskami, kolkami, płaczem (tyle po przejrzeniu 5 stron wstecz )

Moja Małgosia skończyła przedwczoraj miesiąc i z tego byłyśmy tylko 5 dni w domu a resztę w szpitalu Była tylko 2 razy na spacerku i to wymuszonym bo do przychodni. Przygnębiające... Moje dziecko wiele przeszło, była kłuta co najmniej kilkadziesiąt razy do pobrania krwi, zmiany wenflonu...jestem pod wrażeniem regeneracji w tak malutkim organizmie- siniaki po nakłuciach szybko znikły...
Ja po szpitalu jestem wykończona fizycznie i psychicznie bo spałam tylko po 2-3 h (Mała się naświtlała pod lampami z powodu ciągnącej się żółtaczki i trzeba było ciągle pilnować, żeby sobie okularków nie zdjęła). Wynaleźli jej dodatkowo bakterie w moczu i był antybiotyk... Sama sobie musiałam radzić ze wszystkim- TŻ przyjeżdżał po południu żebym trochę odetchnęła po tych nockach i zbierała siły na wieczorne kolki. Rodzice przywozili jedzenie...
Ogólnie Małgosia jest bardzo żywotnym dzieckiem. W ciągu doby przesypia tylko 5 h- sumarycznie w nocy a resztę spędza przy cycu. Gnębią nas kolki- dzisiaj 5 h wrzasku.
Od miesiąca nie miałam porządnej kąpieli bo nie ma kiedy. TŻ i Rodzice bardzo mnie wspierają ale nie mają 3 cyca zastępczego...
Od najniższej wagi Małgosia w miesiąc przytyła 800 g. Nie lubi być dokarmiana mm- od razu jest odruch wymiotny...

Dla mojej córki na kolki działały SKUTECZNIE czopki Viburcol ale niestety mimo częstych kolek podczas pobytu w szpitalu nie dostałam na nie recepty więc tylko czekam aż pójdę do przychodni na wizytę. LUMINAL też dostawała ale to typowo szpitalne.

Pozdrawiam !!! i jutro będę sumiennie nadrabiała !!!
duzo zdrowka dla Gosi... mam nadzieje ze teraz bedzie juz z gorki
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 14:49   #2944
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
czy to bormalne ze moj syn je tylko 6 razy na dobe.?

a tak w ogole to boje sie ze trace pokarm
z dnia na dzien coraz mniej odciagam.i Maciej coraz czesciej musi z dwoch cysiow zjesc

bylismu na spacerze piekna pogoda
ja chce tak jak najdluzej

ja 3 dni temu miałam jakiś kryzys... przez ost 3 dni miałam coraz mniej pokarmu... zaczęłam odciągać między karmieniami laktatorem i chyba wraca do normy
wydaje mi się że 6 razy jest ok... mój je co 3-4h ale jakoś mało zjada ostatnio
wcześniej pociągnął więcej i przesypiał z 5h

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Cytat:
Napisane przez ja-ika Pokaż wiadomość
ja nie dostałam, choć miałam wskazanie teraz też nie wiem, czy iść na usg przed wizytą u ortopedy? no bo jak on sprawdzi czy jest poprawa
ja bym pewnie poszła

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 14:49   #2945
nephelim89
Rozeznanie

Hej
Po wyjącej nocy i poranku zdecydowałam się zmierzyć dziecku temperaturę ale oprócz tego mały postanowił przy tym zrobić kupęnajlepsze jest to, że przeszedł cały płacz i złość jak tylko ją zrobił a temperatury wcale nie zmierzyliśmy ostatecznie.
Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Wy dzieciom kołysanki, a moje odlatuje przy AC/DC
u nas rządzi Linkin Park
Cytat:
Napisane przez ewacia85 Pokaż wiadomość
czesc ja na minutke bo od rana mam wnerwa io sprzatam wszystko w najmniejszyc szczeółac może się potem wyżale w k jak znajde czas albo raczej jak mi dzieci pozwola
tylko sie nie śmiejcie załączam fotki królowej matki, księciunia i rycerskieo księcia i jego pasowanie niestety ojciec król nie dał sobie fotki strzelić
Wow świetne zdjęcia bardzo pomysłowa zabawa
Cytat:
Napisane przez czaszka_ Pokaż wiadomość
dziewczyny przepraszam ze tylko o sobie ale nie wyrabiam
juz od soboty mała się tylko drze, jak glodna to sie drze, jak poje tez sie drze albo marudzi a zachwile dalej sie drze juz mam dosc i juz nie wytzrymuje psychicznie, dzis TŻ idzie na 16 i na sama mysl ze zostane z nia sama mnie az telepie jestem beznadziejna matka wkurza mnie moje wlasnie dziecko nie wiem co jej jest ani nie umiem sie nia zajac TŻsie kladzie kolo niej przytula i buja i ona usypia a przy mnie sie drze jeszcze bardziej juz mam dosc i nie chce wiecej dzieci
Czaszka pocieszę Cię, że ja też się czasami czuje taka beznadziejna jak mały wyje i nie wiem co mu jest. Jak po 3 tygodniach w domu Tż miał iść do pracy to myślałam, że zdechnę ze stresu sama z małym w domu ale jakoś dajemy radę to i Ty sobie poradzisz

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
hejo
uroczyście oswiadczam ze moje dziecko zaczyna pokazywać rogi coraz mniej śpi i upatrzył sobie ręce mamusi na wygodne gniazdko niemniej jednak nadal jest kochanym regularnie wyjącym na jedzenie dzieckiem
i proszę o radę.. nie kąpię małego bo mi wyje wniebogłosy, a przy tż jest jak aniołek macie jakieś złote sposoby na kąpiel?ogólnie owijam go w pieluszkę, woda jest delikatnie cieplejsza niz powinna, nalewamy jej sporo więc Marcin jest zanurzony cały, po kąpieli czasem masaż oliwką i cyc na kolacje czy wasze rytuały wyglądają jakoś inaczej? głupieje a moze po prostu bardziej lubi towarzystwo tż podczas kąpieli...

wow jaki dzielny rycerz
u nas znowu to ja jestem ten "mistrz kąpieli" a przy Tż jest wycie w niebogłosy, a w sumie wszystko robimy tak samo

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
My dzis dostalismy becikowe na konto
czekalam "az" tydzien
ooo ekspresem a coś oprócz child tax credit bierzesz ? bo ja w sumie tylko na to się załapię i nie wiem czy wtedy sure start dostanę
nephelim89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 14:56   #2946
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
hejo
uroczyście oswiadczam ze moje dziecko zaczyna pokazywać rogi coraz mniej śpi i upatrzył sobie ręce mamusi na wygodne gniazdko niemniej jednak nadal jest kochanym regularnie wyjącym na jedzenie dzieckiem
i proszę o radę.. nie kąpię małego bo mi wyje wniebogłosy, a przy tż jest jak aniołek macie jakieś złote sposoby na kąpiel?ogólnie owijam go w pieluszkę, woda jest delikatnie cieplejsza niz powinna, nalewamy jej sporo więc Marcin jest zanurzony cały, po kąpieli czasem masaż oliwką i cyc na kolacje czy wasze rytuały wyglądają jakoś inaczej? głupieje a moze po prostu bardziej lubi towarzystwo tż podczas kąpieli...

wow jaki dzielny rycerz
problemem sa cycki cycki karmia a nie usypiaja czy kapia. ten bez cyckow moze robic co chce bo nie karmi a to podstawowa potrzeba, a nie jakies tam kapiele. mi np. na klacie nie usnie a u meza zawsze

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Aaamelkaa Pokaż wiadomość
Matall nic tylko ich ubić
i ja muszę się zabrać do końca listopada chce złożyć ,żeby kasa na święta była

hmmm pytanie odnoście becikowego
mam umowę o pracę, czy wystarczy tylko zaświadczenie z us o dochodzie czy muszę jeszcze z pracy mieć papierek ?
idz. z us wez tez - oddzielnie i dodatkowoe razej jesli sie razem rozliczacie bo niektorym wstarczy ze wspolnie a ja musialam jechac jeszcze raz...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:01   #2947
butterfly20
Zakorzenienie

Ja to nie umiem olać żadnych odgłosów mojego dziecka, nieważne,czy cicho pomrukuje, czy stęka, czy się wydziera. Zawsze idę do niej i sprawdzam o co kaman...

Brydzia ooo Ciekawe czy uda się zebrać zamówienie, bo na butowym ostatnio cienko...

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:01   #2948
ja-ika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość

ja bym pewnie poszła
i kolejne 70 zł
Stary 2013-11-08, 15:02   #2949
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
problemem sa cycki cycki karmia a nie usypiaja czy kapia. ten bez cyckow moze robic co chce bo nie karmi a to podstawowa potrzeba, a nie jakies tam kapiele. mi np. na klacie nie usnie a u meza zawsze

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

idz. z us wez tez - oddzielnie i dodatkowoe razej jesli sie razem rozliczacie bo niektorym wstarczy ze wspolnie a ja musialam jechac jeszcze raz...
a mnie Igor zasypia na klacie i to jego ulubiona pozycja do spania
fakt jak jest głodny to nie zaśnie... za to ja jestem cała obśliniona
a co do kąpania to przy wyjmowaniu z wanienki na początku płakał ale teraz bardzo sprawnie go wyjmuje i opatulam całego ręcznikiem aż się trochę zagrzeje a potem wycieram... i teraz uwielbia kąpanie może przepłakać cały wieczór ale przy wkładaniu do wanienki cisza i spokój i leży se grzecznie...
ma to po mamie bo ja bym z wanny mogła nie wychodzić

Stary 2013-11-08, 15:12   #2950
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
no to Ci piszę że dostałam skierowanie na nfz
a ja niestety w pl realiach nie wierze badaniu 'na oko'
Ale ja nie mówię, ze SIE NIE DA dostać, tylko, ze lekarz nie musi dawać bez powodu. I to nie jest na oko, tylko normalne badanie... To jakbys powiedziała, ze przy zapaleniu płuc nie wierzysz w badanie osluchowe i musisz miec rtg...

Cytat:
Matall nic tylko ich ubić
i ja muszę się zabrać do końca listopada chce złożyć ,żeby kasa na święta była

hmmm pytanie odnoście becikowego
mam umowę o pracę, czy wystarczy tylko zaświadczenie z us o dochodzie czy muszę jeszcze z pracy mieć papierek ?
U nas, żeby kasa była 30.11, to do 10.11 trzeba złożyc. Potem 30.12 wysyłają.

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:15   #2951
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Ale ja nie mówię, ze SIE NIE DA dostać, tylko, ze lekarz nie musi dawać bez powodu. I to nie jest na oko, tylko normalne badanie... To jakbys powiedziała, ze przy zapaleniu płuc nie wierzysz w badanie osluchowe i musisz miec rtg...

U nas, żeby kasa była 30.11, to do 10.11 trzeba złożyc. Potem 30.12 wysyłają.
do środka stawy Ci nie zajrzy anie nie osłucha go
skoro masz takie zaufanie że masz dobrego ortopede to zazdroszczę
bo ja przez takiego dobrego ortopede mam prbolem z biodrem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-08, 15:18   #2952
Aaamelkaa
Zakorzenienie

Brydzia ile za ten pierwszy sweterek z przesyłką wyjdzie ? interesuje mnie szary

07-04-2015 Kamiś

Aaamelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:20   #2953
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
ja też nie umiem, jak tylko płacze to staram się być przy Hani, nawet jeśli wydaje się, że nic to nie daje...

co prawda Hanię mam teraz w Medicoverze, ale Marysi robiłam 2x usg stawów biodrowych na nfz, o nic nie musiałam prosić, pediatra sama z siebie wystawiła skierowanie , choć z bioderkami wszystko było ok
ja też tak mam.

I obojętnie czy stęka, czy płacze, czy wydziera gardło wniebogłosy, rzucam wszystko i idę do niego.

A czasem zachowuje sie jak typowy Dzieciołek, jak TŻ bierze go do odbicia, to zaczyna podnosić niudolnie podnosić główkę i wyglada tak smiesznie dzieciąłkowato.

Ale jak na niego patrzą, a on na mnie. Po prostu wiem, że kocham, że zawsze będę kochać. I nigdy nie dam skrzywdzić.
I cały czas nie mogę wyjść z podziwu, że mam dziecko i jestem mamą !

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:51   #2954
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inwersja Pokaż wiadomość
W sumie, nie pomyślałam o tym.
Zobaczymy czy pojawi się czerwonka czy nie

Sent from my HTC Desire X using Wizaz Forum mobile app

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Cytat:
juz od soboty mała się tylko drze, jak glodna to sie drze, jak poje tez sie drze albo marudzi a zachwile dalej sie drze juz mam dosc i juz nie wytzrymuje psychicznie, dzis TŻ idzie na 16 i na sama mysl ze zostane z nia sama mnie az telepie jestem beznadziejna matka wkurza mnie moje wlasnie dziecko nie wiem co jej jest ani nie umiem sie nia zajac TŻsie kladzie kolo niej przytula i buja i ona usypia a przy mnie sie drze jeszcze bardziej juz mam dosc i nie chce wiecej dzieci
pewnie wyczuwa Twoje nerwy i dlatego szybciej uspokaja sie u tż

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
My dzis dostalismy becikowe na konto
czekalam "az" tydzien
ja złożyłam wnioski w poniedziałek, oby tez tak szybko przyszło [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Mój synek skończył dziś dwa miesiące

byliśmy na spacerku, super pogoda, łaziliśmy z dwie godziny, aż mnie nogi bolą

"Beztroski uśmiech dziecka to jak promyk słońca w szarym życiu"

Edytowane przez papuga_69
Czas edycji: 2013-11-08 o 15:59
papuga_69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:55   #2955
rusałka_1
Zakorzenienie

hej,
Mój łobuzek ładnie śpi 0d 2h więc pewnie za moment będzie pobudka

Cytat:
ja rozumiem twoją rozpacz i zniecierpliwienie. Też przezywam takie emocje gdy moje dziecko płacze "bez powodu".
I też nie w głowie kolejne dzieci póki co

Cytat:
Michaś pospał na balkonie 40 min i płacz , wzięłam do domu i okazało się że kupa, przewinęłam, pokarmiłam go 20 min i ponownie na balkon, ciekawe ile teraz wytrzyma mój Synuś
widzę ogromy plus balkonu, bo na dworze bym nie przewinęła ani nie nakarmiła,musielibyśmy do domu wracać a tak raz dwa i po sprawie

ja czasem odliczam godziny do powrotu Męża z pracy i opowiadam Synkowi ,w sumie czas leci szybko bo a to karmienie,przytulanie ,czasem trochę pośpię w dzień, coś zjem,ogarnę dom,zajrzę do Was i dzień mija,ale jak jest marudzenie i płacz to godziny wleką się niesamowicie
ja mam podobnie, odkąd wstanę to odliczam godziny do powrotu męża

Jaś, 22.10.2013 r.

rusałka_1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 15:58   #2956
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Ja robilam córce prywatnie usg bioderek w PL, a teraz Jankowi robiono standardowo podczas bilansu, ale to nie PL
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:01   #2957
papuga_69
Zakorzenienie

Ma ktoś przepis na farsz do pierogów z mięsem?

Stary 2013-11-08, 16:07   #2958
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Brydzia ile za ten pierwszy sweterek z przesyłką wyjdzie ? interesuje mnie szary
ok 43zł + wysyłka

Stary 2013-11-08, 16:08   #2959
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez papuga_69 Pokaż wiadomość
Ja robie tak. Gotuje mieso wołowe (najczęściej po prostu robie na nim rosól albo jakąś zupę).Przysmażam na patelni cebulkę, najlepiej na smalcu. Mielę mieso i dodaję tą cebulkę razem z tłuszczem, przyprawiam do smaku solą i pieprzem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-08, 16:09   #2960
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
a ma ktoś przepis na dobre ciasto na pierogi ? :p

Stary 2013-11-08, 16:13   #2961
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Wiecie, że ja mam zamrozone pierogi i uszka z poprzednich świąt

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Cytat:
Zawsze robie na oko.
Mam nadzieję, że Jankowi przejdą te ryki bo już sie nie mogę doczekać tego lepienia pierogów, uszek, pieczenia.
Wiem, że to dziwnie zabrzmi, ale lubie to.Nienawidzę za to sprzątać

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Głupie pytanie do mam chłopców.Czy podczas czyszczenia tego małego fiutka to on tak jakby trochę "staje"???
Stary 2013-11-08, 16:16   #2962
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
0,5kg mąki tortowej
jedno jajo
szklanka ciepłej wody
jedna łyżka oleju

Po zagnieceniu ciasto musi odstać 30-40 min, najlepiej położyć je na drewnianej desce i przykryć plastikową miską po przekrojeniu na pół powinno być takie pulchniutkie
Przepis mojej babci, robi najlepsze pierożki na świecie

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Cytat:
Ja robie tak. Gotuje mieso wołowe (najczęściej po prostu robie na nim rosól albo jakąś zupę).Przysmażam na patelni cebulkę, najlepiej na smalcu. Mielę mieso i dodaję tą cebulkę razem z tłuszczem, przyprawiam do smaku solą i pieprzem
a jaką część woła mam ugotować ?

cebula nie zaszkodzi przy kp? będą smaczne jak zrobię bez?

Stary 2013-11-08, 16:19   #2963
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
[/COLOR]

Kurcze nie wiem...Zawsze mąż kupuje mieso bo ja sie nie za bardzo znam..

A co do cebuli nie mam pojecia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-08, 16:20   #2964
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Zawsze robie na oko.
Mam nadzieję, że Jankowi przejdą te ryki bo już sie nie mogę doczekać tego lepienia pierogów, uszek, pieczenia.

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Głupie pytanie do mam chłopców.Czy podczas czyszczenia tego małego fiutka to on tak jakby trochę "staje"???

hmm chyba nie zauważyłam takiego zjawiska

a jak już mowa o małych fiutkach to jak to jest z napletkiem, bo wiem że teraz się nie ściąga ale czy to higieniczne ? Ja zsuwam lekko skórkę i myję przy kąpieli ale mam wrażenie że jakbym chciała ściągnąć bardziej to by się nie dało czy to normalne? nie wiem czy wypowiedziałam się jasno

Stary 2013-11-08, 16:24   #2965
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:

a jak już mowa o małych fiutkach to jak to jest z napletkiem, bo wiem że teraz się nie ściąga ale czy to higieniczne ? Ja zsuwam lekko skórkę i myję przy kąpieli ale mam wrażenie że jakbym chciała ściągnąć bardziej to by się nie dało czy to normalne? nie wiem czy wypowiedziałam się jasno
No ja też tylko lekko ściągam na czubku, dalej nie idzie.Ponos małe dzieci tak mają zrośniete
Stary 2013-11-08, 16:26   #2966
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:

Zawsze robie na oko.

nie zauważyłam
a na oko to tak jak moja babcia

Cytat:
0,5kg mąki tortowej
jedno jajo
szklanka ciepłej wody
jedna łyżka oleju

Po zagnieceniu ciasto musi odstać 30-40 min, najlepiej położyć je na drewnianej desce i przykryć plastikową miską po przekrojeniu na pół powinno być takie pulchniutkie
Przepis mojej babci, robi najlepsze pierożki na świecie

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

dzięki zapisane

Cytat:

do roku (chyba) się nie ściąga zsuwasz dosłownie na mm i myjesz...
dopiero po tym roku powinno się w czasie kąpieli zsuwać i jeśli się nie da to i tak do jakiegoś tam wieku próbujesz zsuwać... dopiero (kurde nie pamiętam w jakim wieku) idzie się na zabieg
ja nie próbowałam mocniej więc nie wiem czy by się dało

Stary 2013-11-08, 16:26   #2967
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
No ja też tylko lekko ściągam na czubku, dalej nie idzie.Ponos małe dzieci tak mają zrośniete
i kiedy to się zmieni ? kiedy i czy w ogóle ściąga sie skórkę do końca?

Stary 2013-11-08, 16:29   #2968
jo_asiek
Zadomowienie

Przyszłam się wyzalic i wygadac. Z góry przepraszam, że tylko o sobie...

Kurde, nie daje już rady Moje dziecko od wczoraj prawie non stop jest przy piersi. Dziś to już w ogóle wytrzymuje max 30minut od zakończenia karmienia i znów jest głodny (a karmienie trwa minimum 30min). Od ponad 2godz wisi na cycu, trochę przysypia, po chwili się budzi i znów intensywnie ssie. Jak przyśnie to nie mogę go obudzić. Jak chce go odłożyć albo zabrać pierś to się zaczyna histeria, wyciąganie jezyka, ssanie rączki, slinienie i rzucanie się łapczywie na cokolwiek. Jak ponownie go biorę to tak się rzuca na pierś jakby nie jadł cały dzień.
Nie wiem co się dzieje, czy on aż tyle potrzebuje, czy może mój pokarm nie jest dla niego wystarczający? Jak Szymek będzie tyle potrzebował to mój mózg i piersi nie nadążą z produkcją mleka Oproznil jedną pierś, drugą już też długo ssie, więc nie wiem czy mu starczy Aż się poryczalam ze zmęczenia i bezsilności Wyslalam TŻ po mm, żeby w razie co tym nas poratować.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
jo_asiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-11-08, 16:36   #2969
papuga_69
Zakorzenienie

Cytat:
nie zauważyłam
a na oko to tak jak moja babcia

dzięki zapisane

do roku (chyba) się nie ściąga zsuwasz dosłownie na mm i myjesz...
dopiero po tym roku powinno się w czasie kąpieli zsuwać i jeśli się nie da to i tak do jakiegoś tam wieku próbujesz zsuwać... dopiero (kurde nie pamiętam w jakim wieku) idzie się na zabieg
ja nie próbowałam mocniej więc nie wiem czy by się dało

aha i mąkę trzeba przesiać przez sitko

ok dzieki za informacje, dopytam się jeszcze pediatry bo ostatnio zapomniałam

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Cytat:
Napisane przez jo_asiek Pokaż wiadomość
Przyszłam się wyzalic i wygadac. Z góry przepraszam, że tylko o sobie...

Kurde, nie daje już rady Moje dziecko od wczoraj prawie non stop jest przy piersi. Dziś to już w ogóle wytrzymuje max 30minut od zakończenia karmienia i znów jest głodny (a karmienie trwa minimum 30min). Od ponad 2godz wisi na cycu, trochę przysypia, po chwili się budzi i znów intensywnie ssie. Jak przyśnie to nie mogę go obudzić. Jak chce go odłożyć albo zabrać pierś to się zaczyna histeria, wyciąganie jezyka, ssanie rączki, slinienie i rzucanie się łapczywie na cokolwiek. Jak ponownie go biorę to tak się rzuca na pierś jakby nie jadł cały dzień.
Nie wiem co się dzieje, czy on aż tyle potrzebuje, czy może mój pokarm nie jest dla niego wystarczający? Jak Szymek będzie tyle potrzebował to mój mózg i piersi nie nadążą z produkcją mleka Oproznil jedną pierś, drugą już też długo ssie, więc nie wiem czy mu starczy Aż się poryczalam ze zmęczenia i bezsilności Wyslalam TŻ po mm, żeby w razie co tym nas poratować.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
a próbowałaś dać mu smoczka?
może z piersi pokarm zbyt wolno wylatuje i ciężko wyssać? spróbuj ogrzać piersi i wtedy go przystaw.
próbuj go wybudzać jak przysypia. nie sądzę by przez 2 godziny nie zdołał się najeść.

Edytowane przez papuga_69
Czas edycji: 2013-11-08 o 16:37
Stary 2013-11-08, 16:37   #2970
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
aha i mąkę trzeba przesiać przez sitko

ok dzieki za informacje, dopytam się jeszcze pediatry bo ostatnio zapomniałam

http://tvnplayer.pl/programy-online/...01E03,281.html

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości