PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpień 2013 - Strona 99 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki powinien być tytuł nowej części wątku?
Biegam żwawo,piję soczek,mamo moja mam już roczek! 2 10,00%
Narozrabiam, wejdę wszędzie,znowu mama śmiać się będzie 1 5,00%
Kupa tu, Kupa tam! Mamo, mamo chodzę sam! 0 0%
Chodzę, biegam i raczkuje Mama guzy opłakuje 0 0%
Jem jajeczko, chodzę ładnie,ale gadam wciąż nieskładnie 2 10,00%
Jestem sobie mały zbój, każdy kącik będzie mój 2 10,00%
Mamy guzy i siniaki- takie szybkie z nas roczniaki 0 0%
Chodzę tu, zaglądam tam, słuchajcie wszyscy: roczek mam! 0 0%
Mamo, tato jest lato! mam już roczek i co wy na to 0 0%
Jedna świeczka na torcie... nasze skarby kończą roczki 0 0%
Kończę okres niemowlęcy a zaczynam już dziecięcy 4 20,00%
Jem banana,mięsko gryzę, zmieniam się już w małą pyzę 0 0%
Świeczkę na torcie dmuchamy, pierwszy rok na tym świecie już za nami 0 0%
Coraz więcej zębów mam, czas na torta- rok już mam 4 20,00%
Mama daj mi schaboszczaka, w końcu w domu masz roczniaka! 5 25,00%
Głosujący: 20. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-12, 15:21   #2941
Rockyyy
Zakorzenienie

Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie

Mama sierpniowa-o wow! Mialas jeszcze szybszy porod ode mnie

Laura spadła na plecy chyba jest ok.Obserwuje ją

Wysłane z mojego GT-S5280 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

Surka-zazdroszcze Tza! Ja jeszcze miesiac sie musze przemeczyc

Stary 2014-06-12, 15:28   #2942
sammi24
Zadomowienie

Dot.: PO CO SPAĆ? PO CO JEŚĆ? LEPIEJ SIĘ PRZY MEBLACH PRZEJŚĆ -mamusie lipiec-sierpie

Cytat:
Napisane przez surka Pokaż wiadomość
Nie ma potzreby już po egzaminach i wynikach
A widzisz, przydały się
sammi24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 15:40   #2943
mamaszkrabka
Zakorzenienie

SURKA dla TŻ.

Kurde chce mi się czegoś słodkiego a tu nic nie ma...
mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 15:48   #2944
mera82
Rozeznanie

FIAZO dla Piotrusia za miesięcznicę.

DZOAN rośnie Ci ten chłopak, brawa dla niego.

SAMMI udanej zabawy i pojedz coś dobrego.
Masz rację, dziś na ogródku wyjątkowo spokojnie, rozkoszuję się ciszą.

SURKA gratki dla Tz, dobrze, że już wrócił.

MAMASZKRABKA a co dobrego mąż ugotował ?

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
SURKA dla TŻ.

Kurde chce mi się czegoś słodkiego a tu nic nie ma...
Kiedyś jak miałam chęć na coś słodkiego to robiłam kogiel mogiel , mialam dość na tydzień .
mera82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 15:51   #2945
mamaszkrabka
Zakorzenienie

MERA Młode ziemniaczki z masełkiem, szczypiorem i mizerią ale mi się tego chciało
Co do kogla mogla to moja trauma dzieciństwa poza tym nie jem surowych jaj

Muszę jechać do księgowej to po drodze sobie coś kupię
Stary 2014-06-12, 15:56   #2946
dzoan
Zakorzenienie

Mamasierpniowa rzeczywiście poród migusiem

Sammi no dobrze byłoby jutro, bo mąż od przyszłego tygodnia do pracy wraca, a tak to jutro mógłby zawieźć siuśki i Olka nie musiałabym ciągać.. tylko będę musiała bidulka obudzić w razie czego szybciej..

Na 18 zwołałam spotkanie ze znajomymi jeszcze z okazji moich urodzin.. pizza, piwko..2h i do domu Olka rodzicom zostawimy...na razie zasnął..

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 16:28   #2947
miszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
MERA Młode ziemniaczki z masełkiem, szczypiorem i mizerią ale mi się tego chciało
Co do kogla mogla to moja trauma dzieciństwa poza tym nie jem surowych jaj

Muszę jechać do księgowej to po drodze sobie coś kupię
mniam, ale bym zjadła, zwłaszcza młode ziemnioki z koperkiem
Ja miałam dzisiaj makaron z truskawkami

DZOAN kciuki i oby udało się zawieźć siuski! Bawcie się dzisiaj dobrze!

SURKA dla męża

MAMASIERPNIOWA ale miałaś expresowy poród. zazdraszczam Jak u Rożyczki z jedzeniem kawałków? Lubi takie czy woli papki?
I dzięki za przepis na zupkę

MOON oj tam, oj tam nie bądź taka skromna! Na pewno wiesz więcej w tym temacie niż np. ja

SAMMI miłej zabawy na weselu Bawcie się dobrze a dziadkowie na pewno dadzą sobie super radę i Kubuś będzie uśmiechnięty.
Daj znać jak wyniki.

FIAZO sto latek dla Piotrusia

---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Kurde, Maksiul spał tylko 1,5h w południe, obudziły go jakieś dzieciory które darły się pod naszym domem
Ciekawe czy wytrzyma chociaż do 19, pewnie już za chwilę będzie marudny. Na razie poszedł z babcią na plac zabaw.

---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Ale jaja! Moja mama wbiła się w moje spodnie ciążowe. Miałam normalne dżinsy, które w pasie miały takie elastyczne wstawki po bokach. Są dość duże bo kupiłam je na późniejsze m-ce ciąży. Dałam mamie przymierzyć bo swoje miała wyprane i leżą jak ulał. Wygląda w nich super Będzie miała nowe rurki w szafie, haha

Żabinek
miszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 16:39   #2948
mamasierpniowa
Zadomowienie

Mamasierpniowa słyszałam, że w Rydygierze z higieną na bakier, to prawda? ja w Madurowiczu powiłam syna, też jestem zadowolona. Ale miałaś ekspresowy poród moze jakiś opis? przepraszam, że tak Cię ciągnę za język, jesli jestem nachalna to mnie wyprostuj

nie jesteś absolutnie nachalna Rano zobaczyłam krew na bieliźnie ,obudziłam chłopaka który zawiózł mnie do szpitala. Myślę sobie- nie mam skurczów, do porodu jeszcze ponad miesiąc , nic nie czuję, to mówię mu jedż do pracy bo pewnie jak skończysz pracę to ja tu jeszcze będę leżec i nic. Pojechał więc, i za 15 minut odeszły mi wody a po chwili byłam już na sali operacyjnej. Zrobili mi błyskawiczną cesarkę i poszłam spać
Moim zdaniem to co słyszałaś nie jest prawdą. Owszem, na patologii ciąży czyli na ostatnim piętrze jest syf, ale ja trafiłam na oddział porodowy który był świeżutko odnowiony, łazienki jak w domu tak schludne i czyściutkie, fantastyczne położne. W ogóle pobyt w tym szpitalu bardzo pozytywnie zapadł mi w pamięć, a poród chetnie przeżyłabym jeszcze raz: )

Mamoszkrabka, tak córka juz chodzi, zaczyna też tańczyć na stojąco
( czytać-buja się na boki i klaszcze): )
Na jakim etapie poruszania są wasze dzieciaczki?

Miszkaa, moja mała najbardziej lubi suche bułki, jak je widzi to wrzeszczy żeby jej dać. Poza tym tylko flipsy i czasami kilka łyzek papki, a tak poza tym tylko milk: (

Edytowane przez mamasierpniowa
Czas edycji: 2014-06-12 o 16:42
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 16:43   #2949
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miszkaaa Pokaż wiadomość
I muszę pochwalić mojego synusia: spał bez pobudek i popłakiwania do 5,15, potem dałam smoka i pospaliśmy do 6,20. Trochę wcześnie wstaliśmy ale za to nocka spokojna

AGRAFKA dla Misia za samodzielne zasypianie!
Oklaski

Piotruś oficjalnie dziękuje za zyczenia każdej cioci z osobna. A teraz bawi sie ze mna w a ku ku. Szkoda ze nie mozna filmow dodawac w klubie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Synek
fiazo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 16:44   #2950
miszkaaa
Zakorzenienie

MAMO Różyczki pokaż nam swoją córcię

Żabinek
Stary 2014-06-12, 16:45   #2951
fiazo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamasierpniowa Pokaż wiadomość
Mamasierpniowa słyszałam, że w Rydygierze z higieną na bakier, to prawda? ja w Madurowiczu powiłam syna, też jestem zadowolona. Ale miałaś ekspresowy poród moze jakiś opis? przepraszam, że tak Cię ciągnę za język, jesli jestem nachalna to mnie wyprostuj

nie jesteś absolutnie nachalna Rano zobaczyłam krew na bieliźnie ,obudziłam chłopaka który zawiózł mnie do szpitala. Myślę sobie- nie mam skurczów, do porodu jeszcze ponad miesiąc , nic nie czuję, to mówię mu jedż do pracy bo pewnie jak skończysz pracę to ja tu jeszcze będę leżec i nic. Pojechał więc, i za 15 minut odeszły mi wody a po chwili byłam już na sali operacyjnej. Zrobili mi błyskawiczną cesarkę i poszłam spać
Moim zdaniem to co słyszałaś nie jest prawdą. Owszem, na patologii ciąży czyli na ostatnim piętrze jest syf, ale ja trafiłam na oddział porodowy który był świeżutko odnowiony, łazienki jak w domu tak schludne i czyściutkie, fantastyczne położne. W ogóle pobyt w tym szpitalu bardzo pozytywnie zapadł mi w pamięć, a poród chetnie przeżyłabym jeszcze raz: )

Mamoszkrabka, tak córka juz chodzi, zaczyna też tańczyć na stojąco
( czytać-buja się na boki i klaszcze): )
Na jakim etapie poruszania są wasze dzieciaczki?

Miszkaa, moja mała najbardziej lubi suche bułki, jak je widzi to wrzeszczy żeby jej dać. Poza tym tylko flipsy i czasami kilka łyzek papki, a tak poza tym tylko milk: (
U nas raczkowanie i chodzenie przy meblach, pchanie krzesełka, chodzenie za rączki

Synek
Stary 2014-06-12, 16:47   #2952
Rockyyy
Zakorzenienie

Nie mam mocy.Laura marudzi. Ide do sklepu to moze zasnie w plenerze.

Stary 2014-06-12, 16:47   #2953
miszkaaa
Zakorzenienie

MAMASIERPNIOWA a na resztę jedzonka wprowadzasz powoli ze względu na suche placki? czy Róża po prostu nie chce?

Żabinek
Stary 2014-06-12, 16:48   #2954
Rockyyy
Zakorzenienie

Mamo sierpniowa-a mialas wskazania do cc czy to z powodu krwawienia czy o co kaman?

Stary 2014-06-12, 17:16   #2955
mamasierpniowa
Zadomowienie

Fiazo, to jeszcze chwila i Młode bedzie chodzić. Moja mała tylko raczkowała, a 3 dni temu nagle wstała i już nie chciała z powrotem na kolana.2 dni trenowała od rana do wieczora obijajac się o ściany, a dziś już chodzi po całym mieszkaniu, nauczyła się skręcać, schylać . Jeszcze 3 dni temu umiała chodzić tylko przy meblach i z chodzikiem.

Miszkaa, Róza mi wymiotowała wszystkim co miało choćby ziarenko ryżu. Ja z uporem maniaka dawałam jej codziennie coś do jedzenia aż w końcu zalapała. Nie boję się już wprowadzać posiłków ani ze względu na wymioty ani ze względu na alergie. Uważam, ze prędzej czy później i tak będzie musiała nauczyć się nowych smaków: )

Wskazania do cc nie miałam, po odejściu wód zrobiono mi badania i wyszła leukocytoza z niewiadomych przyczyn a wiec natychmiast położyli mnie na stole.

Zdjecie wkleję później, ja Waszych dzieci tez nie widziałam: )!!
Stary 2014-06-12, 17:55   #2956
miszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Fiazo, to jeszcze chwila i Młode bedzie chodzić. Moja mała tylko raczkowała, a 3 dni temu nagle wstała i już nie chciała z powrotem na kolana.2 dni trenowała od rana do wieczora obijajac się o ściany, a dziś już chodzi po całym mieszkaniu, nauczyła się skręcać, schylać . Jeszcze 3 dni temu umiała chodzić tylko przy meblach i z chodzikiem.

Miszkaa, Róza mi wymiotowała wszystkim co miało choćby ziarenko ryżu. Ja z uporem maniaka dawałam jej codziennie coś do jedzenia aż w końcu zalapała. Nie boję się już wprowadzać posiłków ani ze względu na wymioty ani ze względu na alergie. Uważam, ze prędzej czy później i tak będzie musiała nauczyć się nowych smaków: )

Wskazania do cc nie miałam, po odejściu wód zrobiono mi badania i wyszła leukocytoza z niewiadomych przyczyn a wiec natychmiast położyli mnie na stole.

Zdjecie wkleję później, ja Waszych dzieci tez nie widziałam: )!!
Aa, to ja zrozumiałam z poprzedniego wpisu, że jada tylko papki i bułę i mleko

Żabinek

Edytowane przez miszkaaa
Czas edycji: 2014-06-12 o 17:56
Stary 2014-06-12, 18:06   #2957
fiazo
Zakorzenienie

Ja dziś nie wychodze na spacer bo mi sir nie chce. Posiedzieliśmy troche na balkonie. Coś widze ze mi dzis dzieć wcześniej spal bedzie. Odkurzylismy mieszkanie a teraz bawi sie odkurzaczem i widac że już ledwo siedzi. Musze go jeszcze troche przetrzymac

Synek
Stary 2014-06-12, 18:25   #2958
mamasierpniowa
Zadomowienie

Miszka, bo ona je praktycznie tylko bułki, kaszki i mleko, czasami liźnie owoc. Sęk w tym ze już mi nie wymiotuje jak coś nie jest rozdrobnione na miazgę.
Stary 2014-06-12, 18:33   #2959
Rockyyy
Zakorzenienie

Bylysmy godzinke na dworze. Laura spala 40 minut. Ma zly humor.Poki co wcina kanapke z szynką. Oby do 20 bo mimo ze sie wyspalam i wypilam dwie kawy jestem zmeczona

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Ciezko mi nauka idzie

Stary 2014-06-12, 19:30   #2960
mamasierpniowa
Zadomowienie

Rockyyy, jak podajesz dziecku kanapkę? Jak ja posmaruję kromkę pieczywa masłem i przykleję wędlinę to wszystko laduje wgniecione w dywan. Chleb pokrojony w kostkę również wciera w co popadnie, a ja mam tylko sprzatanie nic wiecej
Stary 2014-06-12, 20:01   #2961
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Mój też tak je. Tzn. on zrzuca z krzesełka, bo tam wszystko je. Ale wczoraj po wpisie Elaine posmarowałam mu Almette i nawet się zainteresował
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 20:16   #2962
mamaszkrabka
Zakorzenienie

PERSE masz Almette? Ostatnio jak byłam w sklepie to akurat nie było, a we wszystkich aż roi się od E.... czy tam jest dużo tych E?

My z dżemorem jemy kanapki. Igor jakoś niechętnie je sam. W ogóle nie lubi trzymać w rękach jedzenia oprócz chrupków i biszkoptów.

ROCKY na pewno zaliczysz
Mi też nie idzie w ogóle.. ten esej mnie dziś dobił.

Edytowane przez mamaszkrabka
Czas edycji: 2014-06-12 o 20:18
Stary 2014-06-12, 21:14   #2963
iwona335
Zakorzenienie

Cytat:
Rockyyy, jak podajesz dziecku kanapkę? Jak ja posmaruję kromkę pieczywa masłem i przykleję wędlinę to wszystko laduje wgniecione w dywan. Chleb pokrojony w kostkę również wciera w co popadnie, a ja mam tylko sprzatanie nic wiecej
u nas kanapka jest pokrojona w kostke i daje jej po dwie na stoliczek w krzesełku, jak dam wiecej to od razu rozmazuje

Cytat:
PERSE masz Almette? Ostatnio jak byłam w sklepie to akurat nie było, a we wszystkich aż roi się od E.... czy tam jest dużo tych E?

My z dżemorem jemy kanapki. Igor jakoś niechętnie je sam. W ogóle nie lubi trzymać w rękach jedzenia oprócz chrupków i biszkoptów.

ROCKY na pewno zaliczysz
Mi też nie idzie w ogóle.. ten esej mnie dziś dobił.
Almette chyba nie ma E,
jai dzem podajesz?

Rockyy i jak Laura już śpi? Duzo masz jeszcze tych egzaminów?
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 21:23   #2964
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Kroje w kostke i sama je.Jak zaczyna wyrzuca poza krzesełko to znak ze pojadła.

Nie umiała zasnąć.Tak mnie wkurzyła ze masakra.Nie mam dzis juz sił i mam wszystkiego dosc!
Stary 2014-06-12, 21:23   #2965
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

MISZKA IGI tez po jakims czasie przysypia ma hustawce,glownie ten U mooch rodzicowmiska dziwnie pewnie wyglądała,ale szczerze mówiąc w niektórych kwestiach nie zwracam uwagi na opinie publiczna. Grunt ze moje dziecko było przeszczesliwe i nikomu nie przeszkadzało.

SIERPNIOWA Kurds,wspolczuje z gym zlobkiem. Skladalas do państwowego czy prywatnego?a tata uczestniczy w życiu małej?a soczewicce jak najbardziej można podawać - zupa,potrawka,kotlety. Zdrowa jest. Ja z mies podaje tylko ryby Galgankowi, wiec soczewica,amarantus są w naszej dieciebardzo przytulam i wspolczuje okropnych przeżyć. cieszę się ze powoli się układa, depresja to ciezka choroba i wymaga wiele wewnętrznej walki od osoby chorej i wiele cierpliwości od bliskich. Mam nadzieje ze chłopak ecewroci do was. Mam też nadzieje ze w tym czasie ktoś ci pomagał i był z Toba. Tym bardziej jesli bylas agresywna,

ROCKY jak ramiona? Kiedy tz wraca?

MYSZKA oj znam to uczucie uciekającego czasu...

AGRAFFKA Igi też ma fazę wstawania w wózku. chyba od Kubusia SAMMI podpatrzył

PERSE to spory przyrost

IWONA najlepszego dla Zuzi!!

Sent from my Lumia 800 using Tapatalk

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 21:32   #2966
Rockyyy
Zakorzenienie

Elaine-Tz wraca 14 lipca

Stary 2014-06-12, 21:35   #2967
iwona335
Zakorzenienie

ROcky siadaj na podłoge i siedz aż przejdzie Ci niechcenie niczego- mi pomaga poza tym teraz doczytałam, ze Laura spadła Ci na plecy, bosz u nas to samo dzisiaj, była ze mna na tapczanie i nagle wyladowała na podłodze, walnela plecami i głową.Popłakała ale w miare szybko sie uspokoiła. Potem jej dotykałam głowe co chwile czy ja cos boli i czy nie ma guza ale na szczescie nic nie było. Pierwszy raz taka sytuacje mielismy i jestem przerażona. A przedwczoraj włożyłam ja do zbyt ciepłej wody w wanience (nie wiem jak ja to zrobiłam) tak zaczęła piszcześc w wodzie...
iwona335 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 21:41   #2968
Rockyyy
Zakorzenienie

Myslalam ze ☠☠☠☠icy dostane przy jej zasypianiu Chyba mam kryzys.Power z poniedziałku i z wczoraj przeminal z wiatrem :/

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Ide spac .Dobranoc zabki moze jutro będzie lepiej

Stary 2014-06-12, 21:59   #2969
mera82
Rozeznanie

Też kanapkę kroję w kosteczkę ale podaje bezpośrednio do buzi bo jak dam do ręki to karmi pieska który zawsze siedzi mu przy nóżkach . No chyba, że jest bardzo głodny to wcina.

MAMASZKRABKA super obiad , też dziś mieliśmy mizerię i ziemniaczki (brakowało tylko szczypioru).

ROCKY siły ja też dziś miałam mega nerwusa. Znów musiałam usypiać na rękach . Aż boję się nocki.
Wierzę, że nie masz głowy do nauki, po tak intensywnym dniu z Laurką pewnie ciężko się skupić!?

IWONA do gorącej wody to chyba Julka z dwa razy włożyłam, to była wtedy ekspresowa kąpiel. Upadków na dzień mamy kilka, czasem wychodzą siniaki i zadrapania.
mera82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-12, 22:03   #2970
mamasierpniowa
Zadomowienie

Rocky, każdy ma czasami takie dni, taka rola matek: ) nic się nie przejmuj, dzis pójdziesz spać a jutro wstaniesz z zupełnie nową energią: )

Elaine, a wiesz ze się zawzięłam, zabrałam małą i poszłam do tego żłoba porozmawiać osobiście z kierowniczką , zapytac dlaczego mnie odrzucono i co ja mam niby teraz zrobic. Udało mi się wytargować przyjęcie córki na miesiąc!! Oczywiście jest warunek-musze w ten 1 miesiąc znaleźć pracę i donieść papier który to potwierdzi liczę na to, ze dam rade coś znalexć w 3 tygodnie .
Dziękuję za miłe słowa, tata uczestniczy jak najbardziej: ) Duzo pracuje i jest ciągle zmęczony ale pomaga i jest z małą.

Widziałam amarantus w sklepie, i nawet chciałam kupić ale nie mam zielonego pojecia jak to przyrządzić. Możesz podać mi jakiś łatwy przepis dla dziecka albo dla dorosłego do obiadu? Amarantus zwyczajnie się gotuje?

Iwona, obserwuj tylko czy mała nie zachowuje sie inaczej lub nie jest nad wyrost senna.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości