|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2941 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Jabłuszko, dzięki za sprawdzone linki
![]() ![]() Cytat:
Jeżeli tak, to tak naprawdę takie coś bez ukończonej psychologii to tylko zapychacz po którym nie dostaniesz pracy. Chyba że zrobiłabyś kurs który rekomenduje PARPA. W Polsce kilka lat temu było ok 5 takich ośrodków. Wtedy też możesz pracować w ośrodkach które działają w ramach NFZ. Szczegóły możesz znaleźć tutaj: ![]() http://www.parpa.pl/index.php/certyfikacja-terapeutow Żeby móc ukończyć taką szkołę, musisz mieć możliwość dostępu do pacjenta bodajże od 5 sesji. A są ogromne kolejki na wolontariat w tego typu ośrodkach. Nie chcę Cie załamywać, ale może być trudno. Ale da się ![]() Niby jest wymagane minimum średnie, ale w rzeczywistości jeżeli nie masz doświadczenia w terapii/ kontaktu z ośrodkiem<staże,wolontari at itd.>, to bez tytułu psychologa szanse na zatrudnienie są znikome. I nie ma co się oszukiwać, robienie studium(nie mylić z szkołą policealną ![]() Moja koleżanka pisała pracę mgr w współpracy z ośrodkiem terapii uzależnień z którym współpracowała. Z tego co mówiła to naprawdę nie samowite doświadczenia, mega uczy pokory i sprowadza na ziemie ten kontakt z tym środowiskiem. Jest ciężko, ale na nudę trudno narzekać ![]() Jeżeli chcesz koniecznie zajmować się czymś związanym z terapią, to łatwiej będzie Ci zrobić kurs z terapii zajęciowej ![]() ![]() ![]() Któraś pisała Ci o opiekunie osoby starszej, popieram ![]() ![]() Fryzjerka: jeżeli masz predyspozycje to czemu nie spróbować ![]() Grażyna, jak to czytam i mnie motywuje Twoje nastawienie ![]() ![]() <Jestem niewyspana, więc jak coś napisałam nie logicznie to dajcie znać ;] >
Edytowane przez Fatalida Czas edycji: 2015-01-02 o 22:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2942 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do fryzjerki to chyba całkiem opłacalne, pod warunkiem, że ma się do tego smykałkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2943 |
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49569495]Co to za lista planów zawodowych? Chodzi o zwykłe `dostać podwyżkę/awansować`, możesz podać przykłady pkt, które tam zamieściłaś bo mnie to zaciekawiło?
![]() Co do fryzjerki to chyba całkiem opłacalne, pod warunkiem, że ma się do tego smykałkę.[/QUOTE] Podwyżkę mam obiecaną więc tego nie uwzględniałam, no chyba, że coś nie wypali ![]() Mogę napisać, ale to naprawdę nie są jakieś niezwykłe postanowienia: - obronić pracę na podyplomówce - maksymalnie w marcu, później czyli od marca - konwersacje z angielskiego raz w tygodniu (w 2014 kompletnie odpuściłam bo nie dawałam rady czasowo), zastanowić się czy zdać w końcu CAE (nie oszukujmy się - to tylko do CV) - wrócić do nauki niemieckiego - zajęcia raz w tygodniu (bez szału ![]() -w IV kwartale roku zdać PRINCE2 Foundation - przeczytać min. 5 książek które mam na liście - dwie z zarządzania projektami, trzy z tematyki pozazawodowej - odbyć jedno szkolenie techniczne - częściej brać krótkie urlopy i robić sobie wyjazdowe weekendy Z poza zawodowych to: - skończyć urządzać mieszkanie i się w końcu przeprowadzić ![]() - wrócić do regularnego uprawiania sportu - raz w tygodniu (3 razy to niestety marzenie ![]() - mniej jeść na mieście - więcej gotować w domu I jeszcze coroczny przegląd zdrowotny: stomatolog, ginekolog itd. zawsze to robię na początku roku ![]()
#2944 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak już mi się cała życiowa sytuacja ustabilizuje to też będę musiała sobie zrobić coś podobnego. Na razie mam wszystko wywalone do góry kołami, więc o planie działania nie myślę. ![]() Co do certyfikatów językowych to słyszałam, że robią wrażenie na pracodawcach tylko przez jakieś 2 lata od wydania. Później już nie mają żadnego znaczenia, ale ile w tym prawdy to nie wiem. ![]() Możesz napisać coś więcej o tej podyplomówce? Też chciałabym kiedyś sobie zrobić jakąś z zarządzania projektami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2945 |
Rozeznanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49570284]
Co do certyfikatów językowych to słyszałam, że robią wrażenie na pracodawcach tylko przez jakieś 2 lata od wydania. Później już nie mają żadnego znaczenia, ale ile w tym prawdy to nie wiem. ![]() [/QUOTE] Pierwsze słyszę ![]() Akurat brat niedawno pracę zmieniał i legitymował sie certyfikatem sprzed jakichś 8 lat - pracę dostał i nikt o datę wydania certyfikatu nawet się nie zająknął... Ale to było w Anglii, więc nie wiem czy ma 100% przełożenia na naszym rynku. |
![]() ![]() |
![]() |
#2946 |
Raczkowanie
|
Ja na studiach zarządzania projektami szczerze nienawidziłam
![]() Jabluszko9 ja również dziękuję za podesłane materiały ![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- A co do postanowień noworocznych, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2947 |
Raczkowanie
|
Julk44 fajjne to postanowienie
![]() Jabłuszko dzięki raz jeszcze za te linki ![]() Hmm dlatego napisałam, że są różne opinie z tymi certyfikatami, aczkolwiek ja uważam, że warto. Poza tym, lubię mieć cel do zrealizowania..wtedy jest mi łatwiej dążyć do jego realizacji. Masło maślane, ale chyba wiecie o co mi chodzi ![]()
#2948 |
Raczkowanie
|
akurat opiekunów do starszych osób ciągle szukają
#2949 |
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49570284]
Co do certyfikatów językowych to słyszałam, że robią wrażenie na pracodawcach tylko przez jakieś 2 lata od wydania. Później już nie mają żadnego znaczenia, ale ile w tym prawdy to nie wiem. ![]() Możesz napisać coś więcej o tej podyplomówce? Też chciałabym kiedyś sobie zrobić jakąś z zarządzania projektami.[/QUOTE] Jeśli chodzi o certyfikaty, coś w tym jest, niektóre są zresztą terminowe. Czy certyfikat sprzed 8 lat jest coś wart? hm pokazuje, że 8 lat znaliśmy język na danym poziomie. Nie wiadomo co się działo później, czy ktoś dalej miał kontakt z językiem czy nie. Maturę rozszerzoną z niemieckiego zdałabym bez problemu..teraz bym miała problem żeby coś zamówić w restauracji. Wiem, że sobie to przypomnę wszystko jak wrócę do nauki, ale mój poziom spadł praktycznie do zera. Skupiłam się na angielskim, niemieckiego "nie potrzebowałam" i tak niestety wyszło. Dla mnie certyfikat po prostu ładnie wygląda w CV i tylko tyle - wiem, że to prymitywne, ale tego niestety często oczekują pracodawcy. Jak ktoś chce wiedzieć na rozmowie kwalifikacyjnej na jakim poziomie znam język to zada mi 3 pytania, da do napisania maila i certyfikat moim zdaniem jest zbędny. Cały czas się jednak zastanawiam czy jednak do niego nie podejść... Jeśli chodzi o podyplomówkę, niestety moim zdaniem w dużej mierze to też punkt w CV. Nie żałuje, że poszłam po pierwsze dlatego, że jest to zgodne z moją pracą, po drugie jest to dla mnie interesująca tematyka, po trzecie zajęcia z praktykami - bezcenne (oczywiście z teoretykami też są). Jeśli ktoś chce uzupełnić wykształcenie to polecam, natomiast jeśli ktoś myśli o podyplomówce w celu przebranżowienia się - odradzam.
#2950 |
Zadomowienie
|
ważne żeby robić to co się lubi
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:44 ---------- Co do planów noworocznych, moim zdaniem warto robić realne postanowienia ![]() Chociaż ja i tak robię listy przez cały rok, krótko i długoterminowe, lubie potem wykreślać punkty ![]() ![]()
#2951 |
Konto usunięte
|
Ja potrzebuję certyfikatu do emigracji, a tak poza tym to też bym nie robiła - angielski i tak znam bardzo dobrze, a z moim poziomem francuskiego nie kwalifikuję się póki co nawet do egzaminu gimnazjalnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2952 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2953 |
Zadomowienie
|
#2954 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Zaczynam od początku: siabra-właśnie żaden z tych kierunków nie podoba mi się. U mnie jest z jednej skrajności w drugą,mam jeden kierunek medyczny a napewno zrobię drugi,ale w całkiem odmiennej branży. Ten kurs terapeuty ds uzależnień to zwykły,w policealnej. Słyszałam nawet o dyskryminacji osób po takich kursach przez magistrów psychologii. Od zawsze interesuję się psychologią,ale to będzie mało opłacalne,boję się zaryzykować,zwłaszcza w małej miejscowości,żeby nie było jak teraz-będę latała od jednej małej placówki do drugiej,tylko po to aby usłyszeć,że nikogo takiego nie potrzebują. Ale kierunek bardzo ciekawy musi być. Czytałam trochę o zawodzie terapeuty zajęciowego i jakoś nie przekonuje mnie. Masakryczna jestem,mam bardzo niezdecydowany charakter ![]() A możesz coś więcej powiedzieć o tych kursach? Ja znam kursy dofinansowane z unii-www.inwestycjawkadry.info.pl/ bo moja mama z nich korzystała i jest bardzo zadowolona,na pewno pod koniec miesiąca zacznie się wysyp nowych kursów,bo będą mieli budżet. A muszę coś wybrać,no i sama chcę. Przynajmniej ruszę się z domu. Nie wspominam o szukaniu kursów i dofinansowywaniu ich przez lokalny PUP,bo raz pytałam o coś takiego to panienki miały miny,jakbym była z kosmosu. Wiem,że można poświadczyć papierkiem od ewentualnego pracodawcy,że po kursie Cię zatrudni,ale chodziło mi akurat o coś innego wtedy. Edytowane przez ruda_grazyna666 Czas edycji: 2015-01-03 o 19:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2955 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tak szczerze odpowiedzcie na mój post. Właśnie kończę studia pedagogiczne ze specjalizacją edukacja przez sztukę. Wcześniej studiowałam germanistykę i informatykę ze specjalizacją nauczycielską. Miałam każdego roku praktyki w szkołach, prowadziłam zajęcia, opiekowałam się klasą podczas różnych zabaw. Teraz, gdy szukam pracy jestem ... no nie wiem wyśmiewana?
![]()
A potem świat znowu zaczął istnieć, ale istniał zupełnie inaczej. Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie Edytowane przez Cola_Ola Czas edycji: 2015-01-03 o 19:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2956 |
Zakorzenienie
|
Czy ja też mogę prosić o link to kursu z excela?
![]() Nouvelle, a skąd pomysł z emigracją? Czyżby do Kanady? |
![]() ![]() |
![]() |
#2957 |
BAN stały
|
ooo to ja tez sie podłączam jako chętna i na link oczekująca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2958 |
Konto usunięte
|
Chyba przegapiłam coś, bo nie wiedziałam, że planujesz wyjechać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2959 |
Konto usunięte
|
Chcę wyjechać do Kanady, myślę o tym od roku, ale wyjadę najwcześniej za 3 lata, jak już zdobędę zawód w Polsce (posiadanie konkretnego zawodu jest bardzo ważne przy rozpatrywaniu wniosku o pobyt).
Powody nie są jakieś konkretne - nie wyjeżdżam za pracą, ani dlatego, że mi tutaj źle. Po prostu chcę spróbować życia gdzieś indziej niż w Polsce, ale też nie w Europie, tylko w jakimś totalnie egzotycznym miejscu. Interesuję się Kanadą już od dawna, podoba mi się ten kraj i dlatego będę próbować właśnie tam. Ja nie jestem zbytnio przywiązana do obecnego miejsca zamieszkania, nie mam też problemu żeby przemieścić się gdzieś daleko. Tutaj nic mnie nie trzyma, w tej chwili nie mam faceta, nie planuję rodzić dzieci, nie jestem jakoś strasznie związana ze swoją rodziną (a nawet jeśli, to moja mama siłą by mnie wypchnęła na samolot z biletem w jedną stronę, gdyby się dowiedziała, że mam życiową szansę wyjechać), więc w tym sensie wyjazd nie jest dla mnie wielkim wyzwaniem. Gorzej będzie to wszystko zorganizować - pozdawać certyfikaty, nostryfikować dyplom, nie mówiąc o tych 10 tysiącach dolarów na początek, które wezmę chyba z księżyca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2960 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2961 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2962 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak się jedzie na program dla wykwalifikowanych pracowników i ma się ofertę pracy z Kanady, to nie trzeba nawet mieć żadnego zabezpieczenia. Cola_Ola - skoro jesteś po germanistyce, to próbuj pracy z niemieckim po prostu. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Krk jest multum ofert, w których chą tylko, żeby ktoś dobrze po niemiecku mówił - reszty nauczą. Wiem, że chcesz uczyć, ale w szkołach ciężko, a lepsze to niż ulotki, czy kelnerowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2963 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Jaki miałaś cel wybierając taki zestaw kierunków studiów i inwestując w nie swój czas? Pytam w tym momencie nie aby Cię wyśmiać, ale na poważnie, bo może miało to jakiś cel, którego ani ja ani pracodawcy nie widzą? Kiedyś słyszałam w radio o dziewczynie, która skończyła pedagogikę wczesnoszkolną, resocjalizację i zarządzanie zasobami ludzkimi i prawie z płaczem w głosie opowiadała o tym jak bohatersko, poświęcając swą młodość, zaliczała sesję za sesją gdy jej koledzy imprezowali, dorabiali w knajpach i kończyli tylko jeden kierunek a praca (może w dziale kadr firmy rekrutującej przedszkolaków do poprawczaków...?) na nią nie czeka i jest wyśmiewana "za swoją ambicję". Wybór niby o wiele bardziej spójny, ale jednak wciąż coś w nim nie gra... Jeśli wybór kierunków nie był łapaniem kilku srok za ogon to powinnaś to wykorzystać, jeśli był - zauważyć swój błąd. Jakie masz umiejętności, atuty, w czym jesteś najlepsza? Bo chyba faktycznie musisz po prostu poszukać pracy związanej ze swoimi umiejętnościami, nie z marzeniami.
![]() |
#2964 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko że nauczycieli jest mnóstwo, a klas coraz mniej, bo niże. Mam rodzinę nauczycielską, tyle że głównie nauczanie początkowe (przedszkole i 1-3) i wiem jak ciężko się dopchać do szkoły, zwłaszcza bez znajomości. Tak, bez znajomości. Pani dyrektor zawsze chętniej przyjmie córkę polonistki niż dziewczynę z ulicy, jeśli będzie miała taką możliwość. Moja mama ma pracę tylko dlatego, że kolega jej puścił cynk, że mają wakat i jako pierwsza złożyła CV, no i miała prawie 20 lat doświadczenia w zawodzie. Dlatego ja bym równocześnie szukała w szkole i w miejscach gdzie chcą niemiecki, bo w krk np chcą wszędzie i moja firma np pewnie brała by z pocałowaniem ręki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2965 |
maszyna, nie człowiek
|
Widzisz, a ja jakoś tej spójności tak wyraźnie nie widzę, właśnie przez to, co dla Ciebie buduje spójność - każdy kierunek jest inny i każdy przygotowywał do zawodu, w którym o pracę jest teraz bardzo ciężko, więc ciężko mi w tym zobaczyć efekt jakiegoś edukacyjnego planu mającego pomóc w wyprodukowaniu pożądanego pracownika
![]() ![]() Też bym w takim przypadku celowała w pracę z wykorzystaniem dobrej znajomości języka obcego (jaka to była germanistyka, na jakim poziomie znasz język po jej ukończeniu? Pytanie z pozoru głupie, ale nie wiemy czy chodzi o licencjat czy magisterkę i czy była to nauka języka od podstaw czy na wstępie wymagana była już jego znajomość). Czego uczą na nauczycielskiej informatyce? Orientujesz się np. w VBA? Zaawansowany Excel też jest w cenie, często jest bardzo dużym atutem. Co z umiejętnościami miękkimi, które jako pedagog masz na pewno? Koci Pazur dobrze radzi, jest trochę ofert, które może nie są spełnieniem Twoich marzeń ale mogą dać Ci stabilną pracę.
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2015-01-04 o 10:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#2966 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o spójność, niestety zgadzam się z nicru.
![]() |
#2967 |
Rozeznanie
|
Dostałam wczoraj e-mail " szczegółowy opis pracy jako opiekun szkolenia" Praca dodatkowa w weekendy, czasami w piątek. Już się ucieszyłam, że są mną zainteresowani. Praca nie u mnie w mieście. Aż tu nagle czytam, " Ważne jest aby opiekun szkolenia miał ze sobą laptopa (na wypadek gdyby laptop trenera zawiódł ) oraz aparat fotograficzny (najlepiej z funkcją wyświetlania daty na zdjęciach) aby zrobić zdjęcia ... "
Niestety nie posiadam laptopa ani aparatu ![]() ![]() ![]() ![]() Idę dalej przeglądać pocztę i oferty. Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-01-04 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#2968 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie osobiście to wygląda jak kierunki, które po prostu są "bo może będzie po którymś z nich praca, a może się uda dwa przedmioty w jednej szkole prowadzić".
A dla pracodawcy to może wyglądać : "odwidzi się jej u nas praca, pójdzie gdzie indziej". Pracodawcy patrzą przychylnym wzrokiem na znajomość 10 języków obcych i ew. jednego zawodu. Jak jest dwa, to już niekoniecznie, chyba że są ściśle ze sobą powiązane. Co innego przekwalifikować się po kilku-kilkunastu latach pracy "bo coś tam", a co innego tak od razu. Ja studiowałam jeden kierunek, którego nie skończyłam, i pomimo że w sumie 2,5/3,5 (inżynierskie) to nie wpisuję już tego do cv. Jak ktoś pyta co robiłam w tamtym czasie to odpowiadam ale mówię że się nie odnalazłam w tym i już. Zaczęłam drugi kierunek, zrobiłam kurs pod niego i tego się teraz trzymam + języki obce.
#2969 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Stąd cel na ten rok (trochę zainspirowałam się Lazadą, może podumuję kiedyś moje przemyslenia związane z nadchodzącym rokiem) - zamierzam odkładać na podyplomówkę ![]()
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2015-01-04 o 13:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2970 |
Rozeznanie
|
Jak wy uważacie ? 60 zł brutto za dzień pracy jako opiekun szkolenia to dużo czy mało ?
![]() Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-01-04 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.