![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy LUTOWE 2020
My też po kolei przerabiamy wszystkie problemy skórne. Mała ma strasznie suchą skórę, zwłaszcza na głowie. Trzy razy dziennie ją czeszę, bo po kąpieli zawsze się łuszczy, a już raz zrobiła nam się ciemieniucha. Na szczęście było jej niewiele i szybko zniknęła, ale żeby uniknąć jej nawrotów profilaktycznie nacieram ją olejkiem migdałowym i wszystko wyczesuję. Na co dzień balansujemy więc pomiędzy tłustymi włosami i miękką, gładką skórą albo błyszczącymi, puszystymi włoskami, ale z "łupieżem". Ech, najgorsze jest to, że dwa tygodnie temu zamówiłam specjalny szampon do skóry atopowej, ale wszystkie internetowe apteki (stacjonarnie nie mogę go dostać) mają ogromne opóźnienia i nie wiem kiedy do nas dojdzie. Naprawdę rozumiem panikę wywołaną koronawirusem, ale co ci wszyscy ludzie kupują w aptekach w takich ilościach? O ile mi wiadomo, nie wynaleziono jeszcze na to lekarstwa. :/ W każdym razie nam życie (a raczej skórę!) ratuje Dermedic Emolient Linum Baby, krem uzupełniający lipidy (z myszką), który działa u nas cuda.
Z innych rzeczy to niewiele się u nas zmienia. Mała dalej pięknie śpi w nocy i dalej okropnie w dzień. Dalej muszę ciągle wymyślać jej nowe aktywności, bo jak się nudzi to marudzi. Ostatnio w przypływie desperacji kupiłam matę edukacyjną, ale co było do przewidzenia jeszcze niewiele ją interesuje. ![]() ![]() No ale trudno wyrzucić z głowy to, co się dzieje na świecie. Mnie też przybiła śmierć tej młodej dziewczyny. Biedna ona i biedne jej dziecko... Zastanawiam się kiedy to się wreszcie skończy i powróci normalność, ale jak patrzę na postawę niektórych ludzi, którzy mają gdzieś tę całą kwarantannę to obawiam się, że jeszcze nieprędko. ![]() harmattan, zdrowia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rok temu byłam akurat po drugiej inseminacji, w depresji, przekonana, że nigdy nie będę mieć dzieci. Ciągle nie wierzę w ten cud. Historia tej dziewczyny straszna, aż ciężko to skomentować :/ Dziewczyny, czy Wy też jesteście ciągle takie labilne emocjonalnie, łatwo wzruszające się itd? Ja kurcze płaczę nawet z błahych powodów. Czytam artykuł, w którym jest wspomniane o czymś smutnym, co dotyczy dzieci, i już ryk. Mąż już się tylko śmieje i podaje chusteczki.
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Haha no ja słucham badziewnych piosenek i się wzruszam, albo czytam wierszyki dla dzieci. Nigdy tak nie miałam wcześniej, ale już pod koniec ciąży tak było. A w pierwszych tygodniach po porodzie to już w ogóle, ani nic z kobietami w ciąży nie mogłam oglądać, ani o porodach, ani z dziećmi. Także, nie jesteś sama. U nas jest tak, jak przewidywałam, czyli cyrk z ogarnianiem dziecka i zwierząt. Mój partner wrócił do pracy już w zeszłym tygodniu, dopiero ustalamy rutynę, ale jego godziny są różne (albo rano na 6 lub 8, albo popołudniu pd 4:30), ja wstaje do Nuggeta w nocy i rano, chyba, że partner już/jeszcze nie śpi. Od rana staram się wprowadzić jakieś aktywności, tzn czytam wierszyki, śpiewam, robimy mały masaż, 'tańczymy', mały zasypia ale te drzemki są krótkie (ok 1h) i rzadko kiedy mogę go odłożyć, bo od razu się budzi i płacze. Wzięty na ręce zasypia od razu spowrotem ![]() W ciągu dnia jesteśmy w salonie (na parterze), razem z psem, który też domaga się uwagi i głośno zachowuje, akurat wtedy, gdy mały zaśnie... ![]() ![]() Z pozytywów zmieniliśmy mleko na 'przeciwkolkowe' i zaczęliśmy używać innych butelek, Nugget o wiele lepiej to przyswaja. Też z każdym dniem widzę postępy, uśmiechów jeszcze nie ma, ale mamy na to czas. Na razie mamy etap zafiksowania na oknach, światłach i TV. Staram się tak małego ustawiać, żeby nie patrzył w ekran, ale i tak się zawsze jakoś wygnie, żeby się pogapić. Dziś rano słuchaliśmy też klasyki polskiego hip hopu, tak dla zaznajamiania się z polskim językiem ![]() ![]() W UK dopiero dziś nakazali zamknąć szkoły, puby, restauracje itp ale ludzie wykupili wszystko z marketów już w zeszłym tygodniu, więc ani papieru ani makaronu nie ma. Najgorsze jednak, że ciężko dostać mleko modyfikowane i pieluchy, my mamy niby zapas na ok 14 dni, ale to obrzydliwe, że ludzie wykupują takie zapasy, a ci, których nie stać będą mieć ogromny stres ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Naprawdę wasze dzieci się już śmieją w głos?
![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Urocza ![]() Już się wystraszyłam, że coś z moją nie tak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Adjustments.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Ale słodziaki
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Gazelamon, jaki nieśmiały uśmieszek
![]() Kornelcia dzisiaj pół dnia była marudna, potem zasnęła przy cycu, pospała na moich rękach trochę, i jak się obudziła, dziecko ideał, uśmiech za uśmiechem, matka zapomniała o wszystkich trudach dnia ![]() A jak u Was? Jakie Wasze dzieci mają zabawki? Mnie już korci, żeby nakupować ![]()
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Moja narazie ma matę tylko, ale korzystamy rzadko bo Kornelka jak tylko zobaczy, że Rozi leży to też chce a kończy się to kładzeniem na Rozalce zamiast na macie
![]() Moje dziecko dzisiaj znowu było aniołkiem (w odróżnieniu do starszej siostry ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Laura też się jeszcze nie śmieje jak taki starszy, trzymiesięczny bobas, ale wydaje dużo wesołych dźwięków podczas śmiechu. Nie da się tego pomylić z czymś innym.
![]() ![]() Ale słodziutkie te dzieciaczki. ![]() ![]() My mamy książeczki i zabawki kontrastowe. Sprawdza się u nas też szeleścik z wstążeczkami, bo przykuwają uwagę małej, pozytywki i karuzela nad łóżkiem. Ale najlepsza zabawka to nasza firanka w sypialni. ![]() ![]() Ostatnio zapakowałam cały worek za małych ubranek. Jestem w szoku jak dużo moje dziecko już urosło! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Gazelamon, haha, dokładnie, też zbankrutuję! Brakuje mi zwykłego wyjścia do galerii, bo już w ciąży nie miałam sił na zakupy, wyobrażałam sobie, jak to fajnie będę mogła iść na sklepy wiosną z wózkiem, a tu lipa. Efekt taki, że w ciągu tygodnia zrobiłam 4 zamowienia w Croppie, bo co chwila inne promocje wrzucali...
A_Lios, o własnie, też od kilku dni odkładam za małe ubranka... ze smutkiem, bo miałam nadzieję, że trochę dłużej w nich pośmiga! Szybko te maluchy rosną ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No ja właśnie złożyłam kolejne zamówienie w HM ![]() ![]() Moja też szybko rośnie. Wyrasta z ubranek w które Kornelkę ubierałam jak miała 4 miesiące ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
![]()
My z zabawek mamy książeczki kontrastowe, grzechotki i szeleściki. Przymierzam się do zakupu maty, ale chyba jeszcze się wstrzymam chwilę, bo mam wrażenie, że moje dziecko średnio zwraca uwagę na to co mu pokazuję. Może się mylę, bo mąż z kolei twierdzi, że mały jest tym bardzo zainteresowany
![]() Mój synek też już wyrósł z niektórych ubrań. Nie wiem kiedy tak zdążył urosnąć ![]() ![]() Łączę się z Wami w bólu, bo też wydaję mnóstwo pieniędzy skuszona licznymi promocjami. I jeszcze się łudzę, że skoro kupuję synkowi rzeczy, których będzie potrzebował dopiero za jakiś czas, to później już nie będę korzystać nadmiernie z promocji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Mamy LUTOWE 2020
A ja pajacu używam tylko jako piżamy. W dzień musi być body
![]() ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
U mnie pajac to też piżamka, za to na dzień body i spodenki. Tak musi być, jedyne odstępstwo od tej reguły, to gdy wszystko inne jest w praniu
![]() Pokamina, o właśnie, ja też wcześniej nie śmigałam po galeriach, teraz aż żałuję, że nie korzystałam z tego, kiedy mogłam... Nawet kosmetyczne zamówienie zrobiłam przez neta, bo przecież nie pójdę w dzisiejszych czasach na spokojnie do drogerii. Męczące to!
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Ja nie mogę w dzień zakładać pajacy, bo starsza siostra zaraz mówi, że to piżama a jest dzień
![]() Galerii mi nie brakuje, już od jakiegoś czasu wszystko kupuję online. W sumie to ta kwarantanna nie różni się zbytnio od tego co robiła bym normalnie z dwójką maluchów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
My tylko pajace, inne ciuszki ewentualnie przy okazji wyjść, wielu 0-3 jeszcze ani razu nie mieliśmy na sobie
![]() My też mamy już dużą torbę rzeczy do oddania, kuzynka mojego partnera rodzi na początku maja i miałam jej przekazać większość rzeczy, wczoraj jednak poddano cały kraj kwarantannie na conajmniej 3 tyg, więc paczki nie nadam ;/ U nas jutro 5tyg skończone, w trakcie pierwszego skoku rozwojowego, bo bardzo marudny się zrobił, bardzo niespokojnie śpi (jeśli w ogóle) i tak ogólnie inne dziecko, niż tydzień temu. Mnie o tyle brakuje sklepów, że po ciąży mam tylko bardzo duże legginsy albo dresy, przed ciążowe dżinsy nie pasują i generalnie nie mam się w co ubrać ![]() Nugget ma książeczki kontrastowe i wynajduje sam po domu różne takie punkty, w które się wgapia. Zauważył ostatnio psa (bo jest kremowy, ale czarny nos i oczy) i kota (czarno-biały), ale nie na zasadzie żywych stworzeń oczywiście. Nieopatrznie też któregoś wieczoru oglądałam tv w okularach (rzadko je noszę) i Nugget się bardzo rozpłakał jak mnie zobaczył po przebudzeniu, biedaczek! Przynajmniej kolejny dowód, że rozpoznaje twarze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Ja przez pierwsze (prawie) trzy tygodnie zakładałam tylko pajacyki, żeby nie ściskać niczym kikuta. Odkąd odpadł, pajacyki też stały się dla nas tylko piżamkami. W sumie to bardzo je lubię, bo myślę, że są najwygodniejsze dla takiego maluszka, ale mam tyle bodziaków i spodenek, że nie chcę by się zmarnowały.
![]() ![]() bezpaniki, u nas podobnie z tymi okularami. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Oj tak, też nie lubię śpiochów. A przed porodem wydawało mi sie, że to bardzo praktyczna część ubioru. Kupionych w 5.10.15 w ogóle nie założyłam Kornelii, a szkoda, bo takie ładne
![]()
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
To tylko ja taka jestem, ze wlasnie wszystko inne niewygodne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Oj nienawidzę śpiochów
![]() ![]() Ja codziennie ubieram tak samo czyli body i spodenki i jak wydaje mi się, że jest chłodno to po prostu przykrywam ją czymś a jak ciepło to leży bez przykrycia. Kompletnie się nad tym nie zastanawiam, wychodzi jakoś automatycznie. Z ubieraniem na dwór też nie mam problemów. Zawsze mam w zapasie kocyk jakby się ochłodziło Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
A spodenki macie ze stopkami czy skarpetki czy boso?
Ja nie mam ciuchow dla siebie po tej ciazy, przede wszystkim spodni: mam tylko duze legginsy i duze dresy. Nie mam wystarczajaco duzo dlugich tshirtow, zeby zachodzily choc troche na tylek przy tych legginsach, wartoby tez kupic normalna bielizne, a tu lipa ![]() A jeszcze, ile po cc dostalyscie okres? I czy moge uzyc tamponow? Polog mi sie dawno skonczyl (tzn plamienie, bol, dyskomfort itp), nienawidze uzywac podpasek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Mam 2 pary półśpiochów a tak to spodenki i skarpetki, ale skarpetki spadają po kilku minutach więc trzeba ciągle poprawiać.
Ja chodzę w ciuchach sprzed ciąży w sumie w ciąży też w nich chodziłam. Zamówiłam tylko kilka bluzek żeby łatwiej było karmić. Okresu jeszcze nie mam, po pierwszej ciąży dostałam po 6 miesiącach czyli jak przestałam karmić Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Ja mam kilka półspiochów i chyba jednak więcej spodenek. Skarpetek nie założyłam dziecku ani razu, najmniejsze rozmiary od początku chyba były za małe
![]() Co do ubrań to chodzę w tych sprzed ciąży. Chodziłam w nich też zresztą w ciąży, bo z ciuchów ciążowych dokupilam tylko dżinsy i leginsy. Brakuje mi tylko butów sportowych na długie spacery, jedną parę już zwróciłam, bo nie trafiłam z rozmiarówką. Mam wrażenie, że nieco urosła mi stopa, wolałabym kupić stacjonarnie, a raczej nieprędko wybiorę się do galerii, więc pewnie będę kupować aż w końcu trafię z rozmiaren ![]() Też nie mam jeszcze okresu, co w sumie mnie dziwi, bo właściwie wcale nie karmiłam piersią. Myślę, że na początku wstrzymam się trochę ze stosowaniem tamponów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Nugget ma praktycznie caly czas chlodne stopki i dlonie, wiec musialby miec skarpetki, a juz sama mysl, ze musialabym je ciagle poprawiac, mnie denerwuje
![]() Niestety, wszystkie przedciszowe spodnie mam pochowane na strychu plus byly/sa bardzo obcisle, brzuszek mi sie jeszcze nie wchlonal i jednak troche tluszczyku sie odlozylo na pupie, zatem boje sie nawet zmierzyc ![]() ![]() ![]() Ja karmilam/odciagalam niecale 4tyg, jeszcze mam troche mleka, ale juz nie odciagam, nie moge sie doczekac okresu zeby znow zaczac brac tabletki anty i ogarnac hormony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja mam inny problem z figurą po ciąży. Zawsze miałam niewielkie piersi, a teraz nie mam ich prawie wcale. Za to miałam fajną większą pupę, po której teraz nie ma już prawie śladu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
U nas głównie spodenki i skarpetki. Tylko z jednej pary zgubiliśmy jedną sztukę, i za cholerę nie mogę jej znaleźć! Nie wiem jak to się stało, a to akurat takie wygodne nieuciskające skarpetki były...
![]() Co do ubrań, to po domu noszę legginsy ciążowe (nosiłam po cc, bo nie uciskały blizny, i do teraz są najwygodniejsze...), jak wychodzę spodnie ciążowe, no i denerwuje mnie to strasznie. Niestety przedciążowe są za ciasne w pasie... W jedne spodnie wchodzę, ale reszta niestety za ciasna :/ Kupiłam też trochę bluzek do karmienia i sukienek rozpinanych. Mam więc w czym chodzić, tylko z tym wychodzeniem nie bardzo... ;( Bezpaniki, zamarzłabym u Ciebie! U nas jest ok. 24 stopni, Kornelka ma zawsze body z długim rękawem i spodenki, a i tak zastanawiam się, czy nie zimno jej... Bo mi jest ciągle zimno ![]()
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Ale nudy...
![]() Przeczytalam caly internet, nadrobilam seriale, wykonalam zalegle/odkladane zabiegi pielegnacyjne i nie wiem, co bede teraz robic ![]() Mialam pare dni kryzysu, bo teraz oboje jestesmy w domu, a partner uwazal, ze to ‘wakacje’ i pomagal przy dziecku, ale tylko jak jemu bylo wygodnie. Wkurzylam sie i udalo nam sie ustalic jakies zmiany i rutyne i od razu lepiej to wszystko funkcjonuje. Wczoraj poslizgnelam sie w domu i wywalilam jakos tak dziwnie, bo na kolana i nie z calym impetem, jednak dzis jeszcze po spacerze z psem (po obloconych sciezkach i schodkach) dokucza mi blizna i brzuch w okolicy :/ z zewnatrz wszystko wyglada ok, zagojone, wiec nie wiem co o tym myslec... :/ Robilam dzisiaj z nudow time-laps z naszego poranka, mialam zawrzec jeszcze kapiel i spacer, ale Nugget zrobil taka ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz mi sie mysli zrobic filmik oczami dziecka haha A wy jak sobie radzicie z nuda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:12.