![]() |
#1531 |
Raczkowanie
|
Dot.: Szczelina odbytu - ktoś miał? wyleczył?
Minął miesiąc od zabiegu. Póki co od czasu do czasu kłuje i czasem drobny skurcz. Nie są to bardzo mocne dolegliwości ale jednak są. Jutro mam kontrole. Póki co jestem zmieszany bo szło lepiej już czułem się jakby wyzdrowiał a to dalej trwa. Można powiedzieć ze mam więcej dolegliwości niż tydzień po zabiegu.
CZEMU TO DALEJ KŁUJE jak jestem miesiąc po zabiegu? Dołuje mnie to. Czy to się w ogóle zagoi? ![]() Edytowane przez kosiorwks Czas edycji: 2022-05-19 o 15:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1532 |
Raczkowanie
|
Jestem po kontroli. Mam stosować dilatator żeby blizna która została nabrała sprężystości. Czy wy tez mieliście takie zalecenia? Podobno rany już nie ma i została blizna. Ponoć wszystko prawidłowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1533 |
Raczkowanie
|
Czy wasz lekarz wspominał coś o bliźnie i nabieraniu jej sprężystości ?
Ja mam bliznę teraz po zabiegu, która powinna nabrać sprężystości dzięki dilatatorowi. I rzekomo to ona daje mi jeszcze objawy. Czy to się kiedyś skończy? Edytowane przez kosiorwks Czas edycji: 2022-05-20 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1534 |
Raczkowanie
|
to się kiedyś skończy, gojenie wymaga czasu, u mnie to przebiegało skokowo, wiele tygodni nic, a potem nagle
Edytowane przez Barszcze Czas edycji: 2022-05-23 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1535 |
Raczkowanie
|
problematyczność gojenia się szczeliny odbytu polega na bardzo prostej sprawie, nie tak jak inne części ciała, tu mięsień otacza skórę, a nie skóra mięsień, dlatego należy zrobić wszystko, żeby mięsień pozwolił się skórze zagoić, ja przedwczoraj miałem poprawkę 1 mm pozostałości, i zalecony dilatator, szczelina jest niegroźnym dla życia schorzeniem, ale tak upierdliwym do wyleczenia, że zabieg to tylko połowa sukcesu, potem żeby ją całkowicie pokonać, należy mieć wielką siłę psychiczną i armię medykamentów...
Edytowane przez Barszcze Czas edycji: 2022-06-20 o 05:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1536 |
Raczkowanie
|
A czy mieliście takie skurcze odbytu? Ja teraz coś takiego mam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1537 |
Przyczajenie
|
Hejo wszystkim, ja już po zabiegu, najgorsze póki co było przygotowanie do kolonoskopii i łykanie tego płynu przeczyszczającego, samo badanie i usuwanie szczeliny miałam w znieczulenie ogólnym, więc nic nie pamiętam, narazie jest ok, wzięłam Ketonal i czzekam co będzie dalej...
trzaskprask jak u Ciebie, wróciłeś już do pracy, jeździsz już autem bez problemu? Kasior, a lekarz powiedział że te skurcze miną? Bo pamiętam, że Zaszczlniona pisała, że jak u niej pojawiła się blizna to doktor ja usunął na wizycie kontrolnej... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1538 |
Raczkowanie
|
Hej, ale Zaszczeliniona mówiła, że tą bliznę miała na zewnątrz. Ja mam tam gdzie miałem nacięcie. Nie sądze, żeby konieczne było ponowne jej usuwanie - przeciez po KAŻDEJ ranie powstaje jakaś blizna, to normalne. Lekarz powiedział, że dzięki dilatatorowi ona teraz ma nabrać sprężystości. Jestem 5 tygodni po zabiegu, póki co nadal mam kłucie od czasu do czasu, ale niezbyt silne na szczęście. Czekam, aż to się w końcu zagoi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1539 | |
Przyczajenie
|
Hej, a można wiedzieć gdzie był robiony zabieg i jak udało ci się go "mieć"?
Ja wciąż chodzę po ścianach , lewa strona u góry jedna szczelina..Prawa strona też u góry druga szczelina.Czuje te same dolegliwości bólowe z dwóch stron,plus pieczenie swędzenie i te zasrane pulsowanie cały dzień po jednym sra*iu... W dzień dziecka jadę do GOYA we Wrocławiu z nadzieją na botoks! Módlcie się za mnie,cały czas mam odsłonięte wszystko - mega cierpie. ---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:35 ---------- Dr Gross to naciągacz!Wyłam na wizytach i opowiadałam,jak szczelina zabiera mi życie..Zapisał maść i dilatator.Jak się okazało maść z cynkiem i kwasem borowym TYLKO MNIE WYUSZYŁA plus ten kołek uczynił ,że mam z prawej strony NOWĄ szczelinę! Wydzwaniałam z płaczem , a on flegmatyk "że mam podejść do tego racjonalniej" WTF?! Ma laser ,chwali się ile to on nie ma klinik i wgl.. prosilam na kolanach o laser - NIE I CHU*.. Mój chłopak zadzwonił siedzi w Holandii obecnie(tam pracuje) do niego ,a on co?"Ja jej mówiłem,wszystko co ma robić" i taki z niego lekarz.Drugi lekarz przez ,którego cierpię. DOTKA I GROSS to najgorsi prokolodzy - nigdy tam nie idzcie.Traktują cię jak debila , wyciągają z ciebie mase pieniędzy,zadali mi tylko bólu. ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1540 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1541 |
Przyczajenie
|
Okej, rozumiem, w takim razie nie doczytałam o tej bliźnie
![]() Purewater, jeśli do mnie pytanie to ja miałam zabieg w Siemianowicach u dr. Stępnia. Wszystko było okej, lekarz jak i wszystkie pielęgniarki są bardzo mili i chętnie udzielają wszystkich informacji. Ja za kolonoskopię oraz wycięcie dwóch szczelin z guzkami w znieczuleniu ogólnym zapłaciłam 2000 zł. Z tego co pisała wcześniej Zaszczelniona to wizyty kontrolne są w cenie. Zabieg pan doktor zapronowal po pierwszej wizycie. Na ten moment mogę spokojnie chodzić i wykonywać wszystko czynności, nie czuje aż takiej ulgi jak niektórzy wcześniej, bo też szczelina nie dokuczala mi codziennie, tak jak tobie, tylko w wypadku zaparć było ciężko i bolało, więc w twoim przypadku zabieg byłby nawet bardziej wskazany... Najbardziej boję się pierwszego wypróżniania, ale z tego co pisali inni to powinno być raczej lepiej niż było ze szczelina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1542 |
Raczkowanie
|
lupka12 a co mialas robione? nacinal zwieracz czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1543 |
Przyczajenie
|
Okej, dziękuję za odpowiedź.Ja w razie wu umowiłam się też do niego 02.06 - robię jeden trip. Jak GOYA nie pomoże,to śpimy we Wrocku i rano lecimy do Siemanowic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1544 |
Raczkowanie
|
Myśle czy nie skorzystać z komory hiperbarycznej żeby sobie troche pomoc w tym gojeniu. Co myślicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1545 |
Raczkowanie
|
więc wczoraj (26.05) miałem trzecią poprawkę laserową, ale tym razem bardzo głęboko, bo wszystko na zewnątrz się dawno zagoiło, i po raz pierwszy tak mnie łaskocze, że nie mogłem spać, być może wreszcie laser dotarł aż do linii zębatej, gdzie szczeliny biorą swój początek, i teraz tak: ja już nie będę dokonywać tu kolejnych wpisów, jestem w 99,9% wyleczony, głównie dzięki trzem zabiegom laserowym, ale ocaliłem zwieracz, u dra Bałuki Lexmedzie w Katowicach, który sam chyba na początku był bardzo sceptyczny wobec rezultatu. Moja szczelina była bardzo duża, i musiała być dwukrotnie poprawiana, dlatego też gojenie trwało u mnie dłużej, niż u innych, bo około pół roku, ale botox zastosowano tylko przy pierwszym zabiegu, pozwolił on na wiele miesięcy relaksacji mięśnia zwieracza. Jestem już na mecie. Nie ma żadnych objawów ubocznych, poza okazjonalnie swędzenem i jakimiś mikro śladami, że miejsce było operowane (takie malutkie blizny, które w razie potrzeby można też wygładzić, na razie stosuję na nie tylko od zewnątrz Cepan, tańszy odpowiednik Contractubex, ale trzeba niewielkie ilości, żeby nie podrażnić). Wreszcie czuję, że odbyt jest spójną całością. Jeszcze jedna kontrola w lipcu. Polecam jako środki wspomagające do środka stosować proktis M, maść cholesterolową z wit. A oraz czopki asamax, i psiukać octeniseptem oraz robic nasiadówki z kory dębu, ale nie za często, bo podobno w tym miejscu potrzebny jest też spokój i własna flora bakteryjna. Dilatator ostrożnie stosowany ale dopiero w końcowym etapie gojenia i nie za głęboko. Doustnie witamina A+E nie zaszkodzi. Z ciekawostek mogę zdradzić, że w okresie największej desperacji zastosowałem starą metodę leczenia ostrych szczelin, o której wyczytałem w internecie, czyli smarowanie żółtkiem z jajka przez kilka dni (na patyczku), ale robiłem to na własne ryzyko. Tak czy inaczej, czuję, że jestem WYGOJONY, a reszta to czas, kiedy tkanka pozostała po ranie przeobraża się w gładką anodermę. Dziś, 13. lipca, pół roku po pierwszym zabiegu, lekarz napisał mi: wyleczony, tak, długo trwało, ale się doczekałem
Edytowane przez Barszcze Czas edycji: 2022-07-15 o 18:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1546 |
Raczkowanie
|
Purewater - przykro mi że Gross Ci nie pomógł, nie wiem dlaczego tak się stało, ale ponieważ podłączyłaś mój post do tego co napisałaś to muszę się odnieść. Ten lekarz mnie wyleczył, ten lekarz zrobił mi zabieg laserowy, ten lekarz miał najniższe wówczas ceny za ten zabieg bo bodajże 650 zł, to nawet parę lat temu było bardzo tanio i nigdy nie potraktował mnie jak debila, rozmawiałem z innymi jego pacjentami i mieli podobne do moich odczucia. Nie wiem co się stało, że Ciebie potraktował tak jak piszesz, ale z mojego punktu widzenia na opinię , że to naciągacz i konował zgodzić się nie mogę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1547 |
Raczkowanie
|
Idę jutro do komory hiperbarycznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1548 |
Przyczajenie
|
Kasiorwosk miałam wycinane szczeliny, bez nacinania zwieracza.
Ja jestem po pierwszym wypróżnieniu, na kibelku nic nie bolało, ale po zaczął się ból podobny do tego szczelinowego, trochę miałam łzy w oczach, ale zaraz musiałam iść znowu - ale taki luźny biegunkowy stolec to podobno może się zdarzać po kolonoskopii. Wzięłam tabletkę i ból i napięcie powoli mijają. Zaszcczelniona, dzięki za twoją relacje po zabiegu, dzisiaj znowu do niej wróciłam, trochę mnie uspokoila. Dobrze, że jest takie forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1549 |
Rozeznanie
|
Ja jestem umówiona na pierwszą wizytę u proktologa na czerwiec na badanie co i jak. Zobaczymy jaka będzie odpowiedź lekarza na opcje leczenia i z czym w ogóle mamy do czynienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1550 |
Raczkowanie
|
A czy wy też macie tak ze jak jest duża ilość gazów w jelitach, które ciężko wydalić to kuje was w odbycie? Tak jakby te gazy napierały na odbyt...
Mój obecny stan to depresja. Minęło 5.5 tygodnia po zabiegu a ja nadal nie jestem wyleczony. W ciągu dnia mnie kłuje, szczypie, pobolewa, dyskomforty. Nie są to silne dolegliwości ale ewidentnie wyczuwalne. Czuje, że to miejsce jest wrażliwe. Nie wiem co mam robić, gdzie szukać pomocy. Doktor zalecił dilatator + maść, stosuje to ale nie wiem czy to coś daje czy nie pogarsza sprawy. Jestem tym wszystkim już strasznie zmęczony, a mam tyle obowiązków w życiu codziennym i zwyczajnie nie mam na nic już siły. Edytowane przez kosiorwks Czas edycji: 2022-05-27 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1551 |
Przyczajenie
|
lupka12 - u mnie hm.. nie do końca dobrze ;/ tzn autem jeżdżę od dawna, nie dałbym rady inaczej, aczkolwiek wsiadanie/wysiadanie nadal nie jest komfortowe. Prawdę mówiąc jak na 6 tygodni po zabiegu to nie jest zaciekawie, dodatkowo wydaje mi się, że botoks przerwał swe magiczne właściwości, więc ogólnie czuję się jak przed zabiegiem... Wstrzymuję się do jesieni, dam sobie jeszcze trochę czasu na leczenie, a jak nie będzie lepiej, to chyba powtórka, ale może tym razem gdzie indziej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1552 |
Raczkowanie
|
Ja dziś byłem u Doktora i nie chce się to goić, będzie potrzebna poprawka. Czekam na termin, jutro jadę do
Kolodziejczak skonsultować cała sprawę. Mam dość. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1553 |
Przyczajenie
|
O kurde
![]() Ja miałam trzy dni ciężkie, po wypróżnianiu, bolało, dzisiaj pierwszy raz ból przeszedł szybciej, więc mam nadzieję, że będzie coraz lepiej... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1554 |
Raczkowanie
|
Powiedział ze jest w pewnych miejscach wzmożone napięcie. I ze trzeba je zlikwidować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1555 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj dowiedziałem się ze laser nie zawsze pomaga i czasami wymagane jest chirurgiczne cięcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1556 |
Przyczajenie
|
Hmm i twój lekarz podejmie się tego? Albo raczej czy ty będziesz u niego kontynuował leczenie?
Ja dzisiaj pierwszy raz kiedy po wypróżnieniu był lekki ból i szybko minął, robię diliztizemem 3 razy dziennie, leciutko rozciągam odbyt robiąc kółeczka, pierwszy raz koniecznie przed pierwszym wypróżnianiem i to rzeczywiście mi pomogło... Jezdze autem, przy wsiadaniu delikatnie, tak samo jak muszę się po coś schylić ![]() I za was trzymam kciuki żeby się coś ruszyło ku lepszemu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1557 |
Raczkowanie
|
Byłem u Kolodziejczak na konsultacji. Stwierdzony stan zapalny i odrobina treści ropnej. Istnieje małe ryzyko ze tworzy się przetoka. Za☠☠☠iscie po prostu, zabieg który miał mi pomoc wpędza mnie w jeszcze większe bagno. Na dodatek przez stan zapalny trzeba odczekać chwile i smarować aż minie zanim się powtórzy zabieg. A mnie boli i nie chce z tym czekać. Dramat.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1558 |
Przyczajenie
|
Hej,jak ty się dostałeś do Kołodziejczak ? Ja czekałam miesiąc ,aby wgl móc się umówić na lipiec.Zadzwoniłam byłam 67 w kolejce.Po 1,5 h odebrała babka ,że nie ma już miejsc xD... A Ty praktycznie zaraz jesteś po wizycie (szok).
Ja mam dziś zabieg wycięcie szczeliny laserem w Goya we Wrocku.Idę pod całkowitą narkozę 2700zł zabieg.. 300 zł była wizyta w zeszłym tygodniu.Też mam daleko do Wrocka a czekają mnie wizyty kontrolne - ale wierzę ,że te gówno zniknie. Mam wyciek ropy,robi się przetoka - już wiem dlaczego miałam gorączki ![]() A 10 ciu lekarzy - wciskało mi DILATATOR I MAŚCI.Odruchy zwieracza mam prawidłowe,jak i nigdy nie miałam problemu (żeby sobie tam coś wsadzić) hehe...Natomiast GROSS wciskał mi ,że mam wąską dupe - idiota.[COLOR="Silver"] ![]() Edytowane przez purewater Czas edycji: 2022-06-09 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1559 |
Przyczajenie
|
LUPKA 12 - a jak się czujesz po tym wszystkim?Jak się "żyje"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1560 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o szczelinę to nie odczuwam już niczego, może delikatny ból po wypróżnieniu ale mija dosłownie po kilku sekundach. U mnie najgorsze były 3 dni od pierwszego wypróżnienia, bolało mnie kilka h, później już było coraz lepiej. Po samym zabiegu jak byłam na ketonalu to luz, na drugi dzień wzięłam tabletkę tylko na noc, ale cały czas byłam na nogach generalnie
![]() ![]() Z takich dolegliwości to mam trochę wrażliwe jelita, ale to raczej po kolonoskopii, chociaż lekarz powiedział że to się nie zdarza, więc może że stresu? raz w tygodniu mam zaparcie, przedwczoraj poratowalam się panavitem lexi, i rzeczywiście rano było wypróżnienie. Ale cały czas trzymam się diety, pije kefir codziennie, raczej jem ciemny chleb, unikam czekolady i chipsów ... I jak pisała kiedyś zaszczelniona nie używam dilitoazemu.na noc bo są później niefajne dolegliwości, wszystko swędzi, ja zamieniłam na proktis m, którego używałam przez lata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.