|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII
Cytat:
![]() No nie wiem, ja tam wpisuję tylko takie cechy i umiejętności, które po pierwsze mam, a po drugie, które są na danym stanowisku pożądane. Nie wpisuję umiejętności pracy pod presją czasu, bo się do tego nie nadaję, nie wpisuję pracy w zespole, jeżeli praca nie ma z tym nic wspólnego. Nie chodziło mi o UK. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8420958 1]Znajomość pakietu office, inny wymagany software czy języki wyszczególnione w ogłoszeniu też wszyscy wpisują
![]() Office ludzie znają na różnym poziomie, tak samo ze wszelki innymi umiejętnościami twardymi. No i te umiejętności się różnią w zależności od doświadczenia, branży, stanowiska itd. co jest dosyć istotne. Naprawdę dziwny dla mnie jest fakt, że mogą istnieć pracodawcy, którzy wczytują się w umiejętności miękkie i myślą "o, nie wpisał komunikatywności, pewnie nie będzie dało rady się z nim dogadać". No i umiejętności miękkie łatwo też pokazać poprzez wypisanie obowiązków, szkoleń, osiagnięć itd. Osoba, która jest nieśmiała i nie umie występowac publicznie raczej nie wpisze sobie prezentacji na konferencji i takie tam.
#2673 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, powiedzcie mi proszę, jak ocenić swój poziom języka?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2674 |
Zakorzeniona
|
Jeśli nie uczęszczasz na żaden kurs językowy albo prywatne lekcje, gdzie określony jest poziom albo gdzie mogłabyś poprosić lektora o zakwalifikowanie Cię do jakiejś grupy, możesz zrobić testy poziomujące online albo przeczytać po prostu opis poziomu zaawansowania znajomości języka w skali Rady Europy, np. tutaj:
https://www.etutor.pl/help/advancement-levels Pod tym linkiem masz szczegółowy opis dla każdego poziomu dotyczący znajomości leksyki, gramatyki itd. Inna sprawa, że moim zdaniem poziom języka u wielu osób nie jest ten sam w mowie i w piśmie - wielu z nas bez problemu napisze rozprawkę na jakiś temat, ale już słowna dyskusja na ten sam temat sprawiłaby problem. |
![]() ![]() |
![]() |
#2675 |
Zadomowienie
|
[1=476bc3dbac029ec3a9e93a7 df5eb47c70ae0ad31;8420228 6]W moim performance review miałam "umiejętności komunikacyjne poniżej oczekiwań". Jak spytałam szefa co ma na myśli powiedział, że mam nie wysyłać maili tylko rozmawiać z ludźmi i że maile to takie dupochrony i on sobie nie życzy. Miałam również kilka "poważnych" rozmów na temat maili.
Jaki jest sens dalszych eskalacji? Oni zdania nie zmienią, ja również nie. Mam znajomych w innych teamach i bez przerwy telefonuję z innymi jednostkami. Ale szeptanie do siebie między dwoma dorosłymi facetami to jednak słaba atmosfera. Zwłaszcza, że szef jednostki to potem traktuje jako mój brak soft skills. Znaczy co, mam się próbować włączać w ich chachaszki? W tym nadchodzącym tygodniu mam ostatni etap rekrutacji na inne stanowisko. Tylko trochę się obawiam, czy tam byłoby lepiej. Z szefową rozmawiałam telefonicznie i ona opowiadała, że z ludźmi z pracy jest zazwyczaj w bardzo zażyłych stosunkach również na gruncie osobistym, że chce się z nimi przyjaźnić, świadczyć sobie przysługi, wychodzić na drinki. Ja mam bardzo złe doświadczenia z osobami, które traktują pracę właśnie tak.[/QUOTE] no rzeczywiście nie ma sensu eskalować tam czegokolwiek jak się tak zachowują ![]()
#2676 |
Zakorzenienie
|
Ja też wykreslilam juz dawno umiejętności miękkie z CV. Też nie wydaje mi się, żeby ktoś wyciągnął wniosek, że jestem niekulturalna czy niekomunikatywna.
Pakiet Office też wywalilam, bo chyba oczywiste, że zrobię prezentację w Power Poincie czy tabele. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2677 |
Konto usunięte
|
Szkoda tyko,że w większości ogłoszeń jest wypisane wymaganie pracy pod presją czasu,jak tutaj na wątku jedna dziewczyna wspomniała.
Ja nie potrafię tego,i nie wiem które ogłoszenia już przeglądać. Jeśli w pracy zdąży mi się takie trudne do zrobienia zadanie,gdzie muszę poświęcić dużo czasu i się skupić-to robię się nerwowa, rozdrażniona, ciśnienie mi skacze. Chyba się nie nadaje do pracy w xxi wieku |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2678 |
Konto usunięte
|
mammammia, kim jesteś z zawodu / wykształcenia, czym się obecnie zajmujesz i w co celujesz? Sorry, na pewno o tym pisałaś w wątku, ale nie śledzę go cały czas i jakoś nie mogę skojarzyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Konto usunięte
|
W swojej obecnej pracy jestem jedyną osobą z administracji, która nie szuka innej pracy, choć ogłoszenia przeglądam. Słyszę od każdego narzekania, jaka ta praca w tej firmie jest zła i w ogóle, chyba narzekają tak od wielu lat, ale w tej firmie pracują od kilku lat i jakoś do tej pory pracy nie zmienili. A ja nie mam powodów do narzekań. Zastanawiam się, czy to ja jestem inna i w tej pracy nie mam jak na razie powodów do narzekania, a pracuję tu już od 9 miesięcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2680 |
Konto usunięte
|
Norinie-nie umiem cytować na telefonie. OK, ja też nie śledzę wszystkich. W skrócie, jestem po ekonomii, obecnie praca biurowa-sekretarska plus milion zadań (dziwnych) od szefa. Ale nieważne.
Wcześniej chodziłam na stale, próbowałam się wbić do księgowości, a teraz jestem kompletnie do tylu, nie mam doświadczenia, a czytanie wiadomości czy "bawiEnie" sie w demo programów księgowych to nie "2letnie doświadczenie". Staż w obecnym okresie życia odpada, bo już nieraz pisałam, że ze stażowego nie damy finansowo z mężem rady, bo ponadto chcemy pod koniec roku iść po kredyt, o ile wkład własny pozwoli, a staż to nie dochod do kredytu... |
![]() ![]() |
![]() |
#2681 |
Konto usunięte
|
Dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2682 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Jeśli pracodawca pisze w swoim ogłoszeniu tylko o CV, a nic nie wspomina o LM, to wysyłacie pomimo tego? Czy lepiej może zawrzeć trochę słów o sobie w mailu? Myślicie że LM pomimo braku konieczności będzie dobrze odebrany i przede wszystkim przeczytany?
#2683 |
BAN stały
|
Test sobie zrób. W internecie znajdziesz testy poziomujące. Na przykład na stronach niektórych szkół: http://www.tfls.com.pl/testy.php albo https://www.gettinenglish.com/test-p...lacement-test/
|
![]() ![]() |
![]() |
#2684 |
Raczkowanie
|
Chociaż moje CV zostało tu ocenione jako beznadziejne i wgl nie nadające się do niczego. To otrzymałam na tą chwilę wymarzoną pracę, tam gdzie nie poszedł mi test z angielskiego i excela. Kasa 1000 zł więcej niż w poprzedniej pracy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2685 |
Konto usunięte
|
Ja wysyłałam tylko to, o co proszą. Nie chcą LM, to znaczy że go nie potrzebują.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2686 |
Rozeznanie
|
mam pytanie związane z rodo
![]() Jak wygląda teraz klauzula do cv ze zgodą na przetwarzanie danych? Do tej pory wpisywałam coś w stylu: Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z Ustawą z dnia 29.08.1997 roku o Ochronie Danych Osobowych; tekst jednolity: Dz. U. 2016 r. poz. 922). ale zgaduję, że już nie wystarczy? Będę wdzięczna za pomoc! |
![]() ![]() |
![]() |
#2687 | |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8420930 6]Ach przepraszam, zapomniałam, że Ty wszystko wiesz najlepiej
![]() Na trzy osoby dwie są czemuś przeciwne, jedna za - odosobniona ![]() Do innych - są dwie szkoły, jak ze zdjęciem czy podawaniem miejsca zamieszkania. Według mnie i niektórych ludzi warto te kompetencje podać, według innych nie. A każdy robi, jak uważa.[/QUOTE] Nie wiem wszystkiego lepiej. Natomiast ja staram się używać argumentów. Ty argumentujesz na poziomie "mój chłopak tak robi". A propos za granicy, to ja pracowałam w kilku krajach i w żadnym z nich podawanie "soft skills" nie jest normalne. ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- [1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8423288 6]Szkoda tyko,że w większości ogłoszeń jest wypisane wymaganie pracy pod presją czasu,jak tutaj na wątku jedna dziewczyna wspomniała. Ja nie potrafię tego,i nie wiem które ogłoszenia już przeglądać. Jeśli w pracy zdąży mi się takie trudne do zrobienia zadanie,gdzie muszę poświęcić dużo czasu i się skupić-to robię się nerwowa, rozdrażniona, ciśnienie mi skacze. [/QUOTE] Ale to jest przykład sytuacji, kiedy to Ty powinnaś postarać się dostosować do otoczenia, nie otoczenie do Ciebie. Bo prawdopodobieństwo, że uda Ci się uniknąć stresu w pracy jest niskie. No niestety, stres to zabójca, ale jak nie będę pracowała to szybciej umrę z głodu, więc dla to chyba sytuacja bez wyjścia ![]() ---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
Edytowane przez 476bc3dbac029ec3a9e93a7df5eb47c70ae0ad31 Czas edycji: 2018-06-18 o 17:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nigdy nie wysłałam listu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2689 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2690 |
Rozeznanie
|
[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8423288 6]
Jeśli w pracy zdąży mi się takie trudne do zrobienia zadanie,gdzie muszę poświęcić dużo czasu i się skupić-to robię się nerwowa, rozdrażniona, ciśnienie mi skacze. [/QUOTE] Ale przecież nie Ty jedyna tak reagujesz. Umiejętność pracy pod presją czasu czy czegokolwiek innego nie znaczy, że zawsze to wykonasz z uśmiechem na twarzy i o jasnym umyśle. Raczej się nastresujesz mniej lub bardziej ale zadanie wykonasz. Odnoszę wrażenie od wielu Twoich postów, że trochę za bardzo się w tej kwestii ze sobą cackasz. Stresu nie unikniesz, jakiejś presji też nie, każde zadanie trzeba wykonać w określonym czasie i niekoniecznie w luzackich warunkach. Kwestia doświadczenia. Edytowane przez AylarLi Czas edycji: 2018-06-18 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2691 |
Konto usunięte
|
Pewnie masz rację ale oprócz tego wszystkiego mam też inne problemy jak wiele osób,jak to się złącza do kupy to wszystko ma sens.
Tyle, że ja nie pisze o sobie wszystkiego,bo to jest wątek o pracy. Trochę może jestem zniechęcona do rynku pracy, jeden staż odchorowywałam pół roku...jestem przewrażliwiona masz rację,ale tyle widziałam,że nie wierzę już,że znajdę coś normalnego. Mam przeświadczenie,że wszędzie jest źle i nie wierzę,że są osoby,które lubią swoją pracę(przykładowo mój mąż)-dla mnie to niemożliwe. Zaczęłam coś szukać,bo szef coś wspomniał,że ""mam umowę do grudnia tylko", nie liczę na przedłużenie. I znów to samo łażenie na rozmowy o pracę ... ---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:35 ---------- Karolowanka-teraz przy ofertach pracy są wpisane te klauzule. Tam jest chyba dodatkowo jeszcze że "zgodnie z rozporządzeniem unii ....z dnia 2016" czy coś w ten deseń. Poszukaj |
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Wtajemniczenie
|
Ja już czuję brak siły, bo ciągnie 3 prace, ale szkoda mi zrezygnować z innych, bo ta główna, w której pracuję od czerwca, to bardzo średnio mi się widzi
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2693 |
BAN stały
|
mammammia nasze nastawienie do życia to czasem samospełniająca się przepowiednia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2694 |
Konto usunięte
|
Zdaje sobie sprawę z tego,nawet jak się nastawie pozytywnie to takie kwiatki wychodzą,że odechciewa się wszystkiego.
Sorry może mam gorszy humor,bo ostatnio w pracy od wszystkich słyszę pretensje,że mnie to już zaczyna drażnić... |
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Raczkowanie
|
Ja znów od 2tygodni jestem zmuszona szukać pracy. Próbuję w działach HR bo po moich kierunkach znowu posucha z ofertami, ale jednak zostaję w Poznaniu póki co, bo tym razem mam sporo ofert do wyboru, już w 2 miejscach chcą mnie zatrudnić
![]() Moi znajomi twierdzą, że jestem nieudacznikiem (szczególnie koledzy) że przyciągam takie "januszowe" oferty. Bo oni się ustawili nie mając nawet studiów, niektórzy mieli znajomości. Już sama nie wiem co o tym myśleć. I czy szukać dalej czy przyjąć którąś z tych ofert, bo wiecznie czekać na mnie też nie będą. Jak byście mi doradziły? |
![]() ![]() |
![]() |
#2696 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2697 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2698 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Ile czasu szukaliście pracy, która odpowiadała chociaż po części waszym oczekiwaniom finansowym, w kwestii umowy, lokalizacji itd.?
Byłam dzisiaj na rozmowie, praca wydaję się fajna, ale to co proponują odnośnie zapłaty i umowy to śmiech na sali. Nie mam już 18 lat, że zadowoli mnie "kieszonkowe", ale masę wydatków na tzw. "życie". Dodatkowo dojeżdżanie po 1,5 godziny musi się jakoś zwrócić. Jedną rozmowę odwołałam i dobrze zrobiłam, bo już kolejna osoba napisała opinię, że wytrzymała w tej firmie kilka dni, bo pan prezes "k******" rzucał. Przynajmniej oszczędziłam pieniądze na bilet.
#2699 | |
Zakorzenienie
|
[1=9b3c663057ffbc82ae9019b 87931eb18768d1240;8426094 1]Zdaje sobie sprawę z tego,nawet jak się nastawie pozytywnie to takie kwiatki wychodzą,że odechciewa się wszystkiego.
Sorry może mam gorszy humor,bo ostatnio w pracy od wszystkich słyszę pretensje,że mnie to już zaczyna drażnić...[/QUOTE]Nurse sie zgodzic z dziewczynami z Twoich postod bije taka niemoc i niechęć do wszystkiego. Wydajesz się osoba, która woli ponarzekać niz wziąć byka za rogi. Nie widać po tobie jakiejś determinacji, Prawda jest taka, że większość z nas woli popracować bez stresu, w przyjemnej atmosferze i za dobre pieniądze. To teraz musisz się trochę poprzepychac, żeby być może kiedyś to osiągnąć. Ja że swojej pracy jestem bardzo zadowolona i z każdej wcześniejszej też byłam. Jeśli przez chwilę nie byłam, to np. skupiałam energię na staraniach w zmianie działu, A nie na negatywnych sytuacjach. Teraz też bym mogła wymyślać rzeczy które mi się nie podobają, ale po co? Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2700 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiecie co, no nie będę walić ściemy, jeśli mam mówić szczerze - nigdy nie byłam ambitna i raczej w życiu nie będę celować na stanowiska kierownicze, bo się zwyczajnie do nich nie nadaję. Chcę po prostu iść od pracy, "odbębnić" swoje i wrócić do mojego życia po pracy. Nawet jeśli mam nie zarabiać więcej niż 2000 (co na wątki było nieraz wyśmiewane, dla mnie to jest pensja ok na moje predyspozycje), to chciałabym chociaż lubić tę pracę. Ciągle przewija się tutaj "ucz się języków", a jak widzę mojego męża, który się rozwija w swojej branży i nie zna nic po angielsku prócz "hello" i "my name is", a jest w stanie fajnie zarobić - to mi się nie chce. Kurde. Pewnie nie powinnam się do tego przyznawać, bo jestem pewna, że chwilę mi napiszecie, że z takim podejściem to zostanę z najniższą krajową od końca życia - i pewnie będziecie mieć rację. Gdybym mogła (co już jest pewnie okropną słabością) to bym do pracy nie chodziła. Gdyby mnie było stać. Ale mnie nie stać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:22.