Indyjskie makijaże - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Makijaż - pytania do wizażystki

Notka

Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-09-10, 23:24   #1081
201606300930
Konto usunięte

Dot.: Indyjskie makijaże

Kochane!!!! Czy któraś was pomoglaby mi stać sie posiadaczka khola? bo młoda ja jeszcze i glupia wuiec naprawde nie wiem gdzie mam go zalatwic a chce go sobie zakupićna spółkę z kuzynką Pozdrawiam i mam nadzieje ze ktos mi wreszcie odpowie
201606300930 jest offline  
Stary 2005-09-11, 00:46   #1082
Mia22
Zakorzenienie

CzarnyElfie a z tejs tronki to mozna tylko do US zamawiac?

malinQa przeczytaj choc ostatnie 2-3 strony wstecz i bedzie mowa o sklepie w Wawie gdzie mozna zamawiac khole
Mia22 jest offline  
Stary 2005-09-11, 01:32   #1083
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mia22
CzarnyElfie a z tejs tronki to mozna tylko do US zamawiac?

malinQa przeczytaj choc ostatnie 2-3 strony wstecz i bedzie mowa o sklepie w Wawie gdzie mozna zamawiac khole

Mia-pisze ze wysylaja tez poza US ale pewnie sobie dolicza wieksze koszty przesylki.
CzarnyElf jest offline  
Stary 2005-09-11, 09:51   #1084
201606300930
Konto usunięte

Dziekuje
201606300930 jest offline  
Stary 2005-09-11, 10:22   #1085
myska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MagdusNS
Hej wizażanki! ja tez niedługo bede przeszcześliwą posiadaczka khola dzieki kochanej Dolly a dla wizażanek które tez musza jeszcze troche na niego poczekac mam wiadomosc: otóż w aptece mozna kupić takie kropelki do oczków które cudnie je wybielaja sama ich od czasu do czasu używam i jestem z nich baaadzo zadowolona. Kropelki nazywają sie Mibalin i kosztują około 7 zł. Są niestety na recepte, jednak słodkie oczka w strone pani(pana) aptekarki i mozna je dostac takze bez
Pozdrawiam wszystkie kholo-maniaczki!!!

a na co sa te kropelki? kiedys mialam podobne na alergie, i tez wybielaly oczka, a czy te twoje nie podraznia, nie zaszkodza oku?
myska jest offline  
Stary 2005-09-11, 11:05   #1086
NieWskaZaNa
Zadomowienie

ja tez bym tak bardzo chciala miec tego khola czy ktoras z was moglaby go jeszcze zalatwic???? Podobno maja byc niedlugo w tym sklepie w Warszawie tylko ze hmmm ja nie jestem z Wawki
NieWskaZaNa jest offline  
Stary 2005-09-11, 11:18   #1087
rzyrafka
Zakorzenienie

Przepraszam że odpowiem nerwowo ale zaraz nie wytrzymam! Dziewczyny jak się tym interesujecie to poczytajcie chocoaż troche więcej w tym wątku. Już było napisane żeby się kontaktowac mailem z tą panią ze sklepu i ona sprzedaje wysyłkowo, co to za problem?? Wiem że nikomu się nie chce przekopywać, wystarczy kilka strron wstecz obejrzec. A tak to zamęczacie już wszystkich, bo chcecie natychmiast mieć odpowiedź. trochę cierpliwości i wymagajcie też od siebie. Przepraszam jeśli kogos uraziłam ale myślę, że nie jest to tylko moje zdanie.
rzyrafka jest offline  
Stary 2005-09-11, 11:39   #1088
Vivienne
... choć nie Westwood

Smile Dot.: Indyjskie makijaże

Rzyrafko, rozumiem, że nerwy mogą puścić ale z drugiej strony przekopywanie się przez tyle stron też jest meczące

Napisałam meila do tej pani z pytaniem czy wysyła paczki za pobraniem u listonosza, ale jedyne co napisała to to, że dostawa markoańska będzie 15 wrzesnia, a egipska w pazdzierniku i, ze wszystkie i formacje będą na forum. Tylko, że ja się na tym forum nie mogę połapać jakieś zupełnie nieczytelne dla mnie...
I uświadomcie mnie: czy adres i ilośc jaką chcę, mam napisać tej pani w meilu? Czy czekac na to forum i tam wszystko podac? Bo juz nie wiem

Aha, i chciałabym napisać,że slicznie wyglądają Wasze oczęta w tym kholach To już prawdziwa kholo-mania

Stanisław Lem

Vivienne jest offline  
Stary 2005-09-11, 11:48   #1089
Dolly
Zakorzenienie

GG do Dolly

Cytat:
Napisane przez Vivienne
I uświadomcie mnie: czy adres i ilośc jaką chcę, mam napisać tej pani w meilu? Czy czekac na to forum i tam wszystko podac? Bo juz nie wiem
napisz do tej Pani na maila... i już przez maile będziesz z nią rozmawiać co i jak byś chciała, jakie ilości, kolory itp
Dolly jest offline  
Stary 2005-09-11, 12:23   #1090
MagdusNS
Raczkowanie

GG do MagdusNS

Cytat:
Napisane przez myska
a na co sa te kropelki? kiedys mialam podobne na alergie, i tez wybielaly oczka, a czy te twoje nie podraznia, nie zaszkodza oku?
oto co pisze na ulotce dołaczonej do kropelek:
"-opis działania: Mibalin jest lekiem złożonym zawierajacym azotan nafazoliny i błękit metylenowy. Nafazolina ma działanie sympatykomimetyczne( ), obkurcza naczynia krwionośne, zmniejsza przekrwienie i obrzęk. Błękit metylenowy ma działanie bakteriobójcze.
-Wskazania do stosowania: Zapalenie spojówek,zapalenie brzegów powiek, zapaleie przedniego odcinka gałki ocznej. Do stosowania dorażnego przy usuwaniu powierzchniowych ciał obcych z rogówki"

co do podrazniania to mi nic sie nie dzieje pomimo iz zakraplam oczki wraz z soczewkami ( według ulotki soczewki powinno sie sciagac przed wkropieniem)
MagdusNS jest offline  
Stary 2005-09-11, 20:14   #1091
CzarnyElf
Zakorzenienie

W Polsce sa tez chyba dotepne kropelki o nazwie Visine-tez maja chyba podobne dzialanie
CzarnyElf jest offline  
Stary 2005-09-11, 20:55   #1092
Kajol
Zadomowienie

szkoda, że nie wiedziałam o tych kholach wcześniej, jak jeszcze miałam chłopaka Hindusa; o ja nieświadoma, prosiłam go tylko o przywiezienie oryginalnych indyjskich przypraw kuchennych
a teraz sobie właśnie słucham cudownej muzyki z filmu Kal Ho Naa Ho
pozdrawiam wszystkie kholomaniaczki i fanki indyjskich makijaży i polecam boolywoodzkie filmy - mimo wszystko mają swój urok.
Kajol jest offline  
Stary 2005-09-13, 02:56   #1093
CzarnyElf
Zakorzenienie

Mia-
chyba przyszedl ten khol ale przegapilam przesylke bo bylam w ogrodku hihi jutro pewnie mi wloza w skrzynke-mam nadzieje ze to on-innej paczki sie nie spodziewam w tym terminie

A na ebayu zabidowalam takiego-trzy dni pozostalo -mam nadzieje ze nikt mnie nie przebiduje
CzarnyElf jest offline  
Stary 2005-09-13, 03:09   #1094
Mia22
Zakorzenienie

CZarnyElfie to ja w takim razie czekam na wiadomosc hihi
Mia22 jest offline  
Stary 2005-09-13, 14:53   #1095
zlosnica22
Raczkowanie

Dziewczyny nie wiecie moze gdzie we Wloszech(konkretnie w Rzymie) dostane khol?
zlosnica22 jest offline  
Stary 2005-09-13, 15:00   #1096
Liluu
Raczkowanie

GG do Liluu

Mam pytanie, czy dziewczyny noszace szkla kontaktowe moga uzywac kohla?
Liluu jest offline  
Stary 2005-09-13, 15:06   #1097
Vivienne
... choć nie Westwood

Smile Dot.: Indyjskie makijaże

Liluu- o ile wiem mogą [sama noszę i czekam z utęsknieniem aż będe miała khola w swych łapkach]

Stanisław Lem

Vivienne jest offline  
Stary 2005-09-13, 16:43   #1098
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Liluu
tak moga tylko trzeba pomalowac oczy najpierw,przed zalozeniem szkiel kontaktowych.
CzarnyElf jest offline  
Stary 2005-09-13, 16:57   #1099
tanzanit
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Liluu
Ja maluje juz po zalozeniu i nic sie nie dzieje.
tanzanit jest offline  
Stary 2005-09-13, 17:04   #1100
svenja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez tanzanit
Ja maluje juz po zalozeniu i nic sie nie dzieje.
Ja tez maluje po zalozeniu kontaktow. Nie ma problemu, choc ja nie jestem zwolenniczka malowania przy zamknietej powiece, khola uzywam prawie jak kredki. Tylko ostrozniej
Stary 2005-09-13, 18:08   #1101
szczesliwa18
Rozeznanie

GG do szczesliwa18

dziewczynki ja mam na sprzedanie jednegpo khola, szkoda ze za pozno zajrzalam na ten watek i od razu wystawilam na allegro w ciagu tygodnia dostalam 2 khole : jednego od wizazanki , drugiego od kolezanki ktora byla w egipcie na wycieczce jeden oczywiscie zostawiam sobie, a z tej racji ze khol jest wydajny to drugiego chce sprzedac jesli chcecie to moge podac wam link z aukcją
szczesliwa18 jest offline  
Stary 2005-09-13, 18:37   #1102
Annake
Raczkowanie

zależy ile chcesz pieniążków, ale chyba się skuszę i poproszę linka

R.W. Emerson
Annake jest offline  
Stary 2005-09-13, 18:49   #1103
szczesliwa18
Rozeznanie

GG do szczesliwa18

te pieniazki nie beda dla mnie, oddam je kolezance, ktora mi przywiozla go ..chcialam jej oddac khol ale powiedziala zebym go wystawila na allegro i zobaczymy co z tego wyjdzie .. link--->http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=64007130, nie koncze akucji przed czasem
szczesliwa18 jest offline  
Stary 2005-09-13, 19:40   #1104
heya
Raczkowanie

HEJ!
dziewczyny, które u mnie zarezerwowały khola proszę o odzew!!!(LOLIK23 i JUHU84)
heya jest offline  
Stary 2005-09-13, 19:42   #1105
Lolik23
Raczkowanie

juz odpisalam
Lolik23 jest offline  
Stary 2005-09-13, 20:40   #1106
MAJA1
Raczkowanie

Witajcie

Chciałabym podzielić się z Wami informacjami jakie znalazłam na forum pani
Basi Kwiatkowskiej "BIOCHEMIA URODY" dotyczące khola, aby osoby, które dotychczas się wypowiadały zapoznały sie z wypowiedziami innych osób na ten temat i wzbogaciły swoją wiedzę o stosowanym preparacie.
Cytuję:
kohl (khol?) - szkodliwy czy nie?

"wschodnie mazidło do robienia kresek na powiekach. podobno zamyka naczynia krwionośne w oku i wybiela je, ponoć chroni przed słońcem, oczy są mniej zmęczone itp. na Wschodzie powszechnie stosowane, sądzi się tam, że ma działanie zdrowotne, ale czy naprawdę? znalazłam zupełnie przeciwną opinię:
"Częstą nazwą szminki do oczu spotykaną w literaturze naukowej jest słowo kohl. Wywodzi się od arabskiego słowa kahala, oznaczającego „namaszczać, smarować oczy”, a jego pochodna forma kuhl dotyczy przygotowanej ze sproszkowanego antymonu maści do czernienia powiek. Alfred Lucas jako pierwszy wykazał, że to nie związki antymonu, a związki ołowiowe były głównym składnikiem kohlu......Egipska szminka przetrwała do naszych czasów nie tylko w nazwie. Jeszcze dziś na Bliskim Wschodzie, w Azji i Afryce kohl używany jest jako eyeliner. Nadal też, tak jak w starożytności, jego głównym składnikiem jest trujący siarczek ołowiu.........Mieszkańcy Bliskiego Wschodu uważają kohl za substancję całkowicie nieszkodliwą czy wręcz dobroczynną – podobnie jak czynili to Egipcjanie. Tymczasem badania współczesnych kobiet używających kosmetyków bazujących na galenie i cerusycie ujawniły, że szminki takie powodują zatrucie ołowiem, a w skrajnych przypadkach prowadzą nawet do ołowicy."
źródło: http://www.radio.com.pl/nauka/temattygodnia/default.asp?md=0&id=143

Cytat:Basiu, czy od czasów starożytności coś się zmieniło w składzie tego specyfiku, czy obecnie kupiony kohl, np. w Turcji, Indiach czy Egipcie można bezpiecznie stosować? czy raczej obawiać się tego ołowiu? kilka firm produkuje coś takiego, np. Guerlain, ale podobno ten oryginalny daje ładniejszy efekt.
składu niestety nie mam i pewnie nie ma sensu pytać o niego posiadaczki kohla, małe prawdopodobieństwo, żeby znały arabski ale może znasz jakieś wiarygodne źródła, które wypowiadają się nt. bezpieczeństwa stosowania tego?
Basia
Site Admi
Zdrowe to nie jest, szkodliwe na pewno TAK. Obecnosc olowiu zostala potwierdzona badaniami, podobny przypadek ma ciagle miejsce w Afryce, tyle, ze tam chodzi o srodki wybielajace, ktore zawieraja rtec, nadal stosowane.
Preparaty typu Kohl produkowane przez firmy europejskie sa bezpieczne, nie moglyby zawierac olowiu zgodnie z naszymi przepisami.
Preparaty kupowane w krajach wschodnich malo roznia sie formula od tych ze starozytnych czasow czyli sa niebeczpieczne dla zdrowia co zostalo potwierdzone wieloma badaniami. Ich stosowanie i jednoczesne obawy, o tzw. chemie w kosmetykach jest calkowita sprzecznoscia.
Jesli wpiszesz na stronie www.pubmed.com haslo "kohl" otrzymasz wiele badan, oto niektore z nich:
Swieze badanie opublikowane w tym roku.
J Hazard Mater. 2005 Sep 30;124(1-3):236-40. Related Articles, Links
Characterization of a hazardous eyeliner (kohl) by confocal Raman microscopy.
Jallad KN, Hedderich HG.
American University of Sharjah, Department of Chemistry, P.O. Box 26666, Sharjah, United Arab Emirates.
A new method of analyzing kohl, a cosmetic eyeliner, using confocal Raman microscopy is reported. This technique offers an important alternative to conventional spectroscopic techniques that provide elemental/atomic composition. Raman spectra of three kohl samples have been measured between 150 and 3000cm(-1) at room temperature. The main component of two kohl samples was found to be lead(II) sulfide (PbS). Kohl is used as a traditional cosmetic and remedy in the Middle East, Far East, and Northern Africa. Since kohl products contain very high concentrations of lead, they constitute a risk for public health, particularly for children.
PMID: 15985329 [PubMed - in process]

Tutaj masz podany sklad takiego proszku: siarczek olowiu (galena), mineraly - pochodne wapnia, miedzi, krzemu, zelaza, talk.

Int J Environ Health Res. 2004 Feb;14(1):83-91. Related Articles, Links
Composition of eye cosmetics (kohls) used in Cairo.
Hardy A, Walton R, Vaishnav R.

We krwi malych dzieci 1-3 letnich wykazano podwyzszony poziom olowiu, jedna z przyczyn byl kohl, dzieci takze sa czesto malowane.

Environ Health. 2003 Apr 15;2(1):5. Related Articles, Links

Blood lead concentrations in 1-3 year old Lebanese children: a cross-sectional study.
Nuwayhid I, Nabulsi M, Muwakkit S, Kouzi S, Salem G, Mikati M, Ariss M.
Department of Environmental Health, Faculty of Health Sciences, American University of Beirut, Beirut, Lebanon. nuwayhid@aub.edu.lb

dziękuję, bardzo przydatny link. czy zatem ołów ma zdolność przenikania przez skórę czy tylko okolice oczu są dla niego tak łatwo dostępne? ciekawi mnie, w jaki sposób przedostaje się do krwioobiegu, w końcu chyba nikt nie je tego kohlu
Basia
Site Admin
Penetracja olowiu przez sluzowke oka (i nie tylko oka) jest znacznie ulatwiona i na pewno duzo wieksza niz przez zdrowa, nieuszkodzona skore. Mozliwe jest tez wdychanie pylu kohl podczas aplikacji.
Mnie również niedawno pasjonowała sprawa khola a zwlaszcza jego dzialania "rozbielajacego" oko dlatego ciesze sie z zadanego pytania (mniej z odpowiedzi)

Edytowane przez MAJA1
Czas edycji: 2005-09-14 o 09:17
MAJA1 jest offline  
Stary 2005-09-13, 21:01   #1107
Dolly
Zakorzenienie

GG do Dolly

Cytat:
Napisane przez Lolik23
juz odpisalam
czyli u mnie rezygnujesz? Bo nawet na wiadomości moje nie odpisujesz :/
Stary 2005-09-13, 21:47   #1108
Lolik23
Raczkowanie

Dolly,kozo Ty jedna
przeca sie zdeklarowalam..
masz PW,daj znac czy doszlo,ja nic od Ciebie nie dostalam od momentu jak Ci powiedzialam,ze napisze do tej babaczki
Lolik23 jest offline  
Stary 2005-09-13, 21:56   #1109
alraune
Zadomowienie

GG do alraune

Hejka - czy ktoś jeszcze ma khol do sprzedania - zastanaiwam się nad czernią, brązem i śliwką...
Stary 2005-09-13, 22:01   #1110
Lolik23
Raczkowanie

Dolly,jescze jedno,Ty sie nie obrazaj,ja wiem,ze slowo pisane ma troszke inny wydzwięk niz pisane,w moich stronach tak sie mowi pieszczotliwie jak ktos glupoty
plecie
Lolik23 jest offline  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Makijaż - pytania do wizażystki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości