![]() |
#31 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: pozyskiwanie nieruchomości do zamieszkania
Cytat:
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Chatul, w większości nie są wykastrowane. Mój tato proponował jej bezpłatną kastrację i sterylizację (jest weterynarzem), ale ona ciągle ich połapać nie może, podrzucają jej kolejne, rodzą się młode, itd. W sumie jej na tym nie zależy, tak bym to określiła.
Ona wie, że koty włażą, przeprasza. Jest ogólnie dobrą sąsiadką, pomocną, więc moi rodzice po prostu uważają na okna. Ale jeśli rembertowa ma zwracać uwagę na otoczenie domu przed zakupem to i na nadmiar zwierzyńca u sąsiadów powinna mieć baczenie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kotow to łączę się w bólu. Do nas do domu nie wchodzą, bo bardzo pilnuję zamykania drzwi lub siatki, ale za to robią kupy w ogródku ![]() ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-01-10 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
To ja powiem ze swojej strony ( chociaż my budowaliśmy )jak nie znacie się za bardzo na budowlance i nie macie żadnego fachowca w rodzinie to lepiej faktycznie kupić gotowy, bo wyborów jest masa, a na nieświadomego inwestora czeka masa ludzi, którzy chcą im wcisnąć co tylko się da, albo banda pseudofachowców.
Więc budowanie jest dobre jak ma się o tym pojęcie, albo stalowe nerwy do użerania się i nie dawanie się na ciągnąć ![]() O najważniejszym już ktoś napisał: sprawdzić hipotekę można nieruchomość też sprawdzić w gminie, czy teren nie zalewowy, jak sprawy z drogą dojazdową. Jak macie znajomego w tej branży ( doczytałam) to poproście go żeby z wami jechał np. na oglądanie domu. I faktycznie ceny działek mogą powalić, a taka rudera może być często tańsza od pustej działki gotowej do budowania Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2014-01-10 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Rembertowa - łącze się w bólu choć nie podpowiem wiele bo sama jestem na piczątku tej drogi. My kupiliśmy działkę i zrobiliśmy indywidualny projekt, a teraz nie potrafimy zdecydować czy murować czy może szybkiego gotowca z elementów stawiać czy jeszcze inne cuda wianki.
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, przy opcji remontu rudery też mamy fachowców na pokładzie (ale zawiadywać nimi będzie zaprzyjaźniony architekt), ale odpada jednak trochę różnych przebojów po drodze, pozwolenia, zezwolenia, zbrojenia, etc. Jutro jedziemy oglądać - niestety, nie to, w czym się zakochaliśmy od pierwszego wejrzenia, bo się sprzedało w tempie ekspresowym... ---------- Dopisano o 00:33 ---------- Poprzedni post napisano o 00:31 ---------- no to może należy z nią porozmawiać raz jeszcze i zapytać o zgodę, nie o dostarczenie - w końcu do was na kwadrat dostarczają się same? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
od pilnowania budowy jest nadzór budowlany,zakładany jest dziennik budowy i wszystko jest do takiego dziennika wpisywane,a jak fachowiec zrobił coś żle to musi poprawiać,taka jest rola nadzoru budowlanego aby tego pilnować.
Ja zamierzam wybudować drugi dom w swoim życiu,mam znowu inny pomysł i muszę się w tym sprawdzić.(spodobało mi się to) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fachowców najczęściej trzeba pilnować samemu, czy dobrze robi, nie piją...jak kładą płytki, czy tynkują to też nadzór budowlany jest od tego? sama musisz przypilnować czy zrobią to równo, dokładnie, a przy okazji Ci czegoś nie zniszczą. A wyborów jest cała masa, od pustaków, przez okna, dachówkę po rodzaj kabla do podłogówki i masę drobiazgów....dobrze, że to już za mną ![]() Rembertowa musiała być fajna okazja, że tak szybko domek zyskał właściciela ![]() ![]() ![]() No i dobry pomysł ktoś podsunął! sprawdzić sąsiadów! czy otoczenie nie jest jakoś wyjątkowo uciążliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie będziesz musiał wydzwaniać, denerwować się, umawiać, dojeżdżać na swój koszt; a najważniejsze - dobry pośrednik ma doświadczenie w tym, na co należy zwracać uwagę, o co pytać i jakie mogą być haczyki. Także później, przy załatwianiu formalności, kredytów, aktów, itp. I znów - dokładnie tak. Ja świadomie kupiłam mieszkanie w miejscu, gdzie niedaleko ma przebiegać III rama komunikacyjna Poznania, gdyż jest to kawalerka pod wynajem, a dobry dojazd to clou w takiej sytuacji. Plany budowy odpadły na kolejne 10 lat, ale kiedyś to wybudują. ![]() Z kolei kawałek dalej biegnie droga, która kończy się w lesie i ceny mieszkań z tego względu są tam dużo wyższe - mieszkać niedaleko w sumie od centrum, blisko do tramwajów i drogi, a jednocześnie obok lasu. Tylko współczuję tym, którzy nie doczytali, ze w ramach tej samej III ramy komunikacyjnej ta droga stanie się 6 pasmową tranzytówką, bo lasek ma w planach być wykarczowany właśnie pod tę inwestycję... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
okazja nazywała się komornik - sprzedającemu się śpieszyło, bo chciał zdążyć sprzedać przed licytacją. Kobieta z biura wyjaśniła przy okazji, jak się załatwia takie transakcje, bo mają w nich doświadczenie. Dom, który dziś oglądaliśmy, nas bardzo rozczarował - niechlujnie wykończony, najwyraźniej systemem gospodarczym, trzeba by się narzeźbić straszliwie, żeby stał się nieruchomością do zamieszkania. Nie wiadomo też za bardzo, co jest pod karton-gipsem, no ale to, co widać, nie zachęca do eksploracji. No i niby na wsi, ale w takim punkcie, że samochody hałasują niemal jak u mnie w centrum miasta. I ogródek - dzięki Lubo! - w stanie wołającym o ratunek. Zaczęliśmy ustawiać kolejne oglądanie, dom na granicy naszych możliwości finansowych, ale wszystkim - nieteściowie bardzo się zaangażowali w akcję - się bardzo spodobał. A poza tym, zawsze będzie jakiś uzysk edukacyjny z takiej wizytacji, człowiek się uczy, jak rozmawiać, na co zwracać uwagę. O!
Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-01-11 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
ta sama robota tylko że stary zawilgocony dom z grzybem. Ten sam materiał i te same pieniądze trzeba władować do starego domu co do nowo wybudowanego. Edytowane przez rozowyaksamit Czas edycji: 2014-01-12 o 13:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
kolejna nieruchomość zwiedzona: okolica rewelacyjna (choć do przystanku jednak kawałek będzie, ale za to przez działkę mi drogi nie poprowadzą, ani nie zbudują marketu za płotem), równie rewelacyjny dojazd do centrum miasta, dom w dobrym stanie (jakieś niewielkie rzeczy do zrobienia koniecznie, trochę więcej do zrobienia, żeby po naszemu było, no ale to można odłożyć), nie za duży, ale i nie za mały, działka sensownej wielkości (choć mogłaby być większa). Nic, tylko brać. Jest ino finansowe ale - rzecz jest na granicy naszych możliwości, naprawdę, wolałabym tyle nie wydawać. Jednak jeśli wziąć pod uwagę okolicę, jest naprawdę tanio, ziemia tu droga.
I nie wiem, czy ciągać tam architekta do oceny stanu technicznego oraz lecieć po kredyt, czy dalej oglądać, szukać, rozkminiać. Trochę się boję, że w ramach tego, jak bardzo nie lubię akcji rozciągniętych w czasie, rzucę się na trzecie lepsze, zamiast cierpliwie czekać i zwiedzać dalej... Z drugiej strony, nie ma tu się za bardzo czego czepiać, a to, czego się czepić trzeba lub można, jest do zrobienia dość prosto, nie trzeba przestawiać ścian, zmieniać dachu albo tłuc grzyba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Hrodebert
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
jeszcze zaznaczę, że my nie upieramy się przy idei, że to będzie dom na całe życie. Lepsze jest wrogiem dobrego, chyba będę to sobie teraz regularnie powtarzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
- to doradzę coś jeszcze: oprócz tych oczywistości rozumowych, które kupując dom, musisz wziąć pod uwagę, czy "czujesz" ten dom, to miejsce? Dla mnie to ważny aspekt przy kupowaniu- gdy kupowaliśmy 6 lat temu nasze ostatnie mieszkanie, to właśnie "zobaczyłam" się w tym mieszkaniu, w tej lokalizacji itp. , a były mieszkania, które oglądaliśmy, w których niby wszystko ok, ale coś nie pasowało mi. Masz coś takiego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie się strasznie spodobała już lokalizacja działki. Dom też, mógłby mieć ze trzydzieści metrów więcej (marzy mi się wielki salon do przyjmowania gości i proszonych obiadów), ale w sumie widzę się w nim, jak sobie go dostosuję do wyobrażeń o moim domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak jest. Pytanie, czy chcesz na pewno czekać. I ile? Tydzień? Rok? Jesli Wam się podoba, "upierdliwcy" to sprawdzili i nie widać żadnej "bomby", a Ty tak zwyczajnie po ludzku, dobrze się tam czujesz, nie tylko "z rozsądku" ale tak po prostu podoba Ci się tam, widzisz się tam. To bierzcie. Albo wyznaczcie sobie np. x czasu w którym jeszcze szukacie. Nie znajdziecie, kupujecie ten. No ale moze się sprzedać. Choć teraz nie sprzedają się szybko. Zaręczam Ci, ze jak upicie to będziecie sobie pluć w brodę fafset razy. I że na 100% "coś" wyjdzie już po kupnie, przy remocie, w trakcie mieszkania. Ale tak będzie z każym innym domem! Bo za rogiem, za rok, pewnie jest inny, "lepszy". Moze jeszcze nie wystawiony na sprzedaz, ale jest. tylko co z tego?! Tak to nigdy nie kupisz. Ja tez zakładam, że nie kupuję nieruchomości na zawsze. Może tak, ale z założenia nie. To tylko rzeczy. A ja nie jestem marchewka, korzenia nie zapuszczam. ![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mamy jeszcze upatrzony jeden dom - dużo gorzej zlokalizowany, tak przynajmniej z mapy wynika. Na pewno chcemy go obejrzeć, co oczywiście nie przeszkadza w tym, żeby odpytać panią agentkę o konkrety. Zamiast siąść, jak Bogini nakazała, do pracy, kminię nad sprawą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja się zastanawiam, skąd Wy bierzecie pośredników w handlu nieruchomościami, którzy wszystko sprawdzą etc. To nie złośliwość bynajmniej. Niecałe pół roku temu kupiłam mieszkanie, szukaliśmy - w sumie krótko, bo tu, gdzie mieszkam, cudów nie ma, i niemal pierwszego dnia trafiliśmy na mieszkanie, o którym pomyślałam, że "to jest to" - i na szczęście udało nam się je kupić.
Wcześniej sprzedawałam mieszkanie, z tym było dużo gorzej - i jeśli chodzi o pośredników /przynajmniej w mojej okolicy/ - mam jak najgorsze zdanie, i uważam, że lepiej ich unikać. Poprosiłam pośrednika o przygotowania mieszkań do obejrzenia - było kilka wytycznych, m.in max pierwsze piętro bez windy, mieszkanie wykończone - tak, żeby dało się od razu wprowadzić bez remontu (standard przyzwoity - zaznaczyłam, że nie musi być super ekstra, ale na pewno - podłogi, łazienka - kafle, i nie takie sprzed 25 lat etc). Przy pierwszym spotkaniu okazało się, że pani połowa mieszkań do oglądania to powyżej 1 piętra i bez windy, spora część - ruiny do generalnego remontu. Może w większych miastach jest inaczej, ale u mnie - najlepiej unikać pośredników jak ognia, bo oni mają jeden cel - zgarnąć kasę za pośrednictwo, i tyle. Nie mają wiedzy o nieruchomościach, jakie sprzedają, wciskają klientom byle tylko wcisnąć - nie raz się wkurzałam, kiedy pośrednik przyprowadził do nas potencjalnego kupującego, bardzo rozczarowanego tym, że mieszkanie nie ma balkonu i jest ślepa kuchnia - tudzież pokazywali 33-metrową kawalerkę podzieloną na dwa mikropokoje jako mieszkanie z dwoma niezależnymi pokojami ("bo tu można przesunąć, to dobudować...") Krótki czas szukaliśmy domu (okazało się, że nas na dom zdecydowanie nie stać) - pokazywano nam z kolei rudery nadające się tylko do wyburzenia, zagrzybione, z popękanymi ścianami etc - "powoli powoli sobie Państwo cacuszko wyszykujecie" - zamiast powiedzieć po prostu, że w podanej przez nas cenie nie ma domów spełniających nasze oczekiwania. Po półtora roku kontaktu z pośrednikami mam na ich temat bardzo złe zdanie. Nie wnikam, w czym leży problem - faktem jest, że pośrednik tylko pokazuje mieszkanie, załatwia kilka dokumentów, które średnio rozgarnięty człowiek umie załatwić sam w kilka dni - nie jest to warte kasy, jaką trzeba za tą "usługę" płacić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
pomyślałam, że się odmelduję, jako że ponownie popadam w kryzys wiary w ludzkość. Dom, o którym pisałam, został zdyskwalifikowany przez architekta - jak już się udało ustawić spotkanie na szczycie, właścicielka bardzo niekontaktowa. Obejrzeliśmy kolejne domki, jeden nam się wstępnie spodobał, architekt też widzi w nim potencjał, czyli sens wrzucenia w niego kasy, ale: nieuregulowany stan prawny, brak dokumentów i konflikt między eksmałżonkami, którzy, jak się okazało, ciągle są współwłaścicielami. Zapewne też jeszcze jakiś syf gdzieś się czai nieujawniony.
No osłabiło mnie to. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No niestety, lekko nie ma. Ale trzymam kciuki, w końcu się uda. ![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
to będzie ładny post numer 2222: jutro jedziemy upewniać się w decyzji, że kupujemy. Wynaleźliśmy śliczny przedwojenny dom, w rewelacyjnym stanie, z odpowiednią działką, większy (i ładniejszy) niż sobie wymarzyłam. Sporo do zrobienia, ale też cena jest bardzo atrakcyjna, więc możemy wrzucić w nieruchomość do zamieszkania znacząco więcej niż w pozostałych rozpatrywanych przypadkach. Ma wadę taką, że jest dość daleko od miasta i we wsi umiarkowanie źle skomunikowanej ze światem - zbiorkom ma tam zacząć dojeżdżać w jakiejś bliskiej przyszłości, ale jak i kiedy jeszcze nie wiadomo.
Największy strach jest taki, że pieniądz skończy się wcześniej niż remont. Nasz architekt zapiera się, że kosztorys to on może przedstawić, jak zrobią projekt (dodatkowo jeszcze ma wizję znacząco bogatszą niż moja i mojego partnera, więc czeka nas jeszcze parę sporów o kształt przedsięwzięcia), na razie podaje oględne szacunki - i wedle tych szacunków, nawet, jak się nieco zaokrągli, wychodzi, że starczy. Wedle naszych wyliczeń też wynika, że starczy. No ale wolałabym jakieś bardziej liczby zobaczyć konkretniejsze, cyferki mają wielce kojące działanie. Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-03-21 o 00:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jeśli się zdecydujecie pokaż jakieś zdjęcie, bo aż jestem ciekawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli dom wojnę przetrwał i 3/4 wieku po niej i dobrze wygląda to na pewno jest solidny i jeszcze wam posłuży. A co do remontu , kosztów jego to jakoś tak jest , że zawsze okazuje się , że zakładany kosztorys o 20-30 % jest przekraczany z powodów niespodziewanych okoliczności. Ale nic to, jak się jest na swoim to można roboty wstrzymać na czas nazbierania dodatkowych funduszy. Radość posiadania własnego dachu nad głową jest tak budująca , że problemy finansowe nie mają zbyt wielkiego znaczenia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam teraz nowe ulubione strony, czytam o różnych dziwnych rzeczach, bo przecież jak architekt do mnie mówi, to siedzę niczym na tureckim kazaniu. Ilość wiedzy do przyswojenia poraża. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na razie nie gratuluję, ale trzymam kciuki żeby domiszcze przeszło ostateczną weryfikację. ![]() Ja obecnie dosłownie żyję na pudłach, bo za tydzień: "dzień 0" Ostateczny dzień przeprowadzki (bo kupiliśmy dom z przesuniętym terminem przeprowadzki, każdy z nas (kupujący-sprzedający) chcieliśmy przemieszkać zimę jeszcze na starym. Swoją drogą przeprowadzka to ciekawa rzecz. Dawno się nie przeprowadzałam bo jakoś z 10 lat temu ostatnio i niesamowicie obrośliśmy rzeczami. Normalnie szok. Mi się wydawało ze nie mamy wiele rzeczy , ale jak zaczęłam pakować, to one dosłownie chyba się w szafach mnożą jakoś ![]() ![]() W perspektywie niedawno nabytego kindla, doznaję z tego powodu różnych dziwnych stanów emocjonalnych ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:28.