|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dzienniki elektroniczne w szkołach - opinie
Hej,
W naszej szkole wreszcie(!) wprowadzają dzienniki elektroniczne z https://www.vulcan.edu.pl/programy/e...optivum-net-87. Pomyślałam że w związku z tym zapytam się Was jak oceniacie z perspektywy czasu wprowadzenie tej nowinki do polskich szkół. Czy "pełna inwigilacja" ![]() ![]() Edytowane przez tasmanska Czas edycji: 2016-05-28 o 18:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Dzienniki elektroniczne - opinie
Cytat:
Łatwość polega na tym, że nie trzeba było latać do nauczycieli i spoglądać na oceny do papierowego dziennika, na stronie było wszystko rzetelnie prowadzone. Ja byłam zadowolona.
![]() |
![]() |
#3 |
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Dzienniki elektroniczne - opinie
Po pierwsze, to nie jest żadna nowinka.
Po drugie, dla nauczyciela to jest niesamowite ułatwienie i usprawnienie pracy. Po trzecie, rodzice korzystają różnie, są tacy, którzy codziennie się loguja. Inni rzadziej. Osobiście uważam ten dziennik za cudowny wynalazek, zarówno dla nauczycieli jak i rodziców.
![]() |
#4 |
na przekór do celu
|
Dot.: Dzienniki elektroniczne w szkołach - opinie
Za stara jestem i się na dziennik elektroniczny nie załapałam
![]() Ale wiem jak to wyglądało u mojej kuzynki i brata. U kuzynki faktycznie pełna inwigilacja ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Dzienniki elektroniczne nie sprawdzają się w szkołach, gdzie równocześnie funkcjonuje dziennik papierowy. Nauczyciele skupiają się tylko na tym drugim, nieliczni uzupełniają na bieżąco oceny czy frekwencję, wielu robi to tylko przed zebraniem, bo szkoły drukują oceny z dziennika elektronicznego. Miałam tak w podstawówce i znajomi, którzy mają dwa dzienniki w liceum mówią, że jest tak samo.
Jeśli w szkole jest tylko dziennik elektroniczny to jest naprawdę świetny. Masz zawsze dostęp do ocen i do opisu, za co ją dostałaś, a także do frekwencji, co się przydaje przy wychowawcy, który zapomina wpisywać usprawiedliwienia ![]() ![]() ![]() Co do kontroli to zależy od rodzica. Osobiście nie mam zbytnio co ukrywać przed rodzicami, z tego co wiem mama co jakiś czas sprawdza dziennik, u mojej siostry dostaje powiadomienia na maila o ocenach, ale to zależy od dziennika, u mnie takiej opcji nie ma. Ale u wielu osób rodzice tylko się tam zarejestrowali i więcej na dziennik nie weszli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Z mojego punktu widzenia dziennik elektroniczny to świetne rozwiązanie. Przede wszystkim wygodne - zarówno dla uczniów, jak i nauczyciela. Także dla rodziców... Chociaż u mnie akurat wygląda to tak, że rodzice ani razu na e-dziennik nie weszli i jakoś nie za bardzo pałają entuzjazmem, aby cokolwiek sprawdzać. Wystarczy odrobinę zaufania/
![]() Jednak w ogólnym rozrachunku e-dziennik to świetna sprawa! Ciężko byłoby mi już wrócić do poczciwego, papierowego dziennika... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Nie ukrywajmy. Nawyki starszej kadry raczej się nie zmienią. Otworzyć książkę, długopis w rękę i gotowe. Młodsi nauczyciele wolą na koniec dnia sobie usiąść i ewentualnie spisać z notatek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Naczelna Nastolatka
|
Guano prawda, u nas wszyscy używają dziennika elektronicznego sprawnie i bez problemów. W tym ludzie tuż przed emeryturą.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.