![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Humanistyczne studia
Temat mnie jeszcze nie dotyczy, ani nie stresuje, ale bardzo ciekawi.
Otóż mam pytanie do wszystkich humanistek studiujących, a szczególnie: - filologię polską - filologię klasyczną - filozofię Czy spotykałyście się kiedyś z opiniami odradzającymi te studia? Jak się studiuje? Przyjemnie? Czy są jakieś wady nie do pominięcia (za dużo czystego kucia etc.)? I pytanie dosyć realistyczne - jaką pracę planujecie znaleźć, czy po takich studiach jest prosto znaleźć coś ciekawego, a nie tylko zostać nauczycielką (to taki standard)? Czy humaniści są poszukiwani? Porozmawiajmy trochę o tym, humaniści, łączmy się! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Humanistyczne studia
No coż humanistką nie jestem studiować też nie studiuję ale z tego co wiem i co nhauczyciele nam tluką przed skladaniem papierow na studia(to juz za rok ahh
![]() ![]()
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Ależ owszem, idź na filozofię.
Spędż przyjemnie kilka lat. Poczytaj trochę książek, podyskutuj o Kancie i egzystencjalizmie na zajęciach, od czasu do czasu zdaj jakiś egzamin, posiedź w smętnej atmosferze biblioteki. A potem miłej pracy w hurtowni na magazynie życzę.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I filozof niekoniecznie musi w hurtowni pracować.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() humanista to podczlowiek. podczlowiek ktory moze jedynie pracowac w szkole, na uczelni lub w hurtowni na magazynie ![]() ja studiuje kierunek humansityczny. az do bolu czasami. i chcialabym dostac propozycje pozostania na uczelni - w koncu taka propozycje dostaja najlepsi. i droga do kariery naukwoej stoi otworem. poza tym... mam chetke na wlasna agencje PR. mam chetke na zostanie dziennikarka. a od biedy... zostane ta nauczycielka. bede pracowac w zawodzie, przed ktorym wszyscy inni sie bronia - bo to taki straszny zawod ![]()
![]() |
![]() |
#6 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Nie pytam o to, jakie teorie zna, o czym esej potrafi napisać, że ładne dyskutuje. Zadaję proste pytanie - co umie. W sensie - co umie, czym może zaimponować potencjalnemu pracodawcy starając się o sensowne stanowisko. Cytat:
Najlepsi robią kariery i zarabiają sensowne pieniądze, a nie snują się po uczelnianych korytarzach odklepując wykłady co roku te same. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i przynajmniej moga wspinac sie po szczeblach kariery naukowej bez przeszkod.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() We mnie wystarczający podziw wzbudza osoba, która właśnie ładnie dyskutuje. A filozofowie mogą znaleźć zatrudnienie w reklamie, z tego co słyszałam, ze względu na swoje kreatywne myślenie, którym niestety nie wszyscy się wykazują. Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Humanistycznych kierunków wcale nie jest tak mało, jakby mogło się wydawać. Powstają nowe, albo do tych starych dodają ciekawe specjalizacje. Jest w czym wybierać.
Jeśli masz pasję i jakiś cel w życiu, to studiowanie nie będzie dla Ciebie wyłącznie mordęgą i ciężką harówką. Naprawdę może Ci to sprawiać przyjemność. Poza tym, możesz studiować dwa kierunki, np. na zasadzie ich wzajemnego uzupełniania się. Co więcej, nawet jeśli będziesz studiowała najbardziej wymyślny kierunek, a będziesz w tym naprawdę dobra i będziesz to robiła z pasji, a nie z przymusu - to na pewno znajdziesz pracę i najprawdopodobniej dobrze płatną. Bo pracodawcy poszukują właśnie takich ludzi - specjalistów w danej dziedzinie.
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak, wszyscy beznadziejni idealiści - humaniści, romantycy jak żywcem z Mickiewicza wzięci, mają przechlapane, kończą u brata Alberta z dyplomem magistra/doktora w kieszeni lub w najlepszym razie jako kasjerzy w biedronce. Wiedza dla samej wiedzy? Studia dla pasji? A po co? Lepiej męczyć się na polibudzie, pocić nad znienawidzoną matematyką albo ślęczeć godzinami przy kompie jako student obrzydzonej informatyki. I mieć pewną przyszłość.
![]() |
![]() |
#11 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Podejrzewam, że niewielu. A co z całą resztą ekspertów od mniemanologii stosowanej? Naprawdę, jeżeli ktoś się interesuje filozofią, to niech się dokształca we własnym zakresie, kupi książki, poczyta....ale po co to studiować 5 lat!? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko po co? Cytat:
to ze ty uwazasz, ze to jest byle jaki kierunek to nie oznacza, ze tak uwazaja wszyscy. ja podziwiam moich znajomych, ktorzys tudiuja te 'niechodliwe' kierunki. podziwiam chocby dlatego, ze musza znosic docinki takich osob jak ty.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wolę w przyszłości klepać biedę, a robić to co lubię, być z siebie dumna i zadowolona. Taka już jestem dziwna.
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale często na takie studia idą ludzie, bo "fajnie będzie", "bo przez 5 lat niewiele robić trzeba, trochę się pouczy, poczyta i luuz", "bo sie podyskutuje", "bo mam wyższe ideały niż robienie kasy". I po co spędzić kupę czasu na jakiejś etnologii czy kulturoznawstwie? A potem się rozczarować, że roboty nie ma, ideały sięgnęły bruku i praca w magazynie czeka. Wybierając studia, nie ma co kierować się tylko pasją i zainteresowaniami. Bo je można rozwijać samodzielnie. Trzeba też wykazać się PRAGMATYZMEM, a nie pchać się "filozofować". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak widac, nie wszyscy tacy sa. bo niektorzy wola filozofowac, grzebac w ziemi czy w ksiazkach niz trzepac kase. ach. teraz sie zastanawiam, czyje idealy naprawde siegnely bruku ![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jakbys chciala wiedziec, to wlasnie mam zamiar studiowac to beznadziejne kulturoznawstwo i klepac biede. Wole to niz nabawic sie wrzodow ze stresu. Kazdy robi to co lubi i adruj sobie komentowanie czyichs wyborow
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
zizou, daruj sobie ironię.
Wiesz co ja wolę? Trzepać kasę i jednocześnie rozwijać swoje humanistyczne zainteresowania. Bo tylko pieniądzeumożliwią mi sensowne ich rozwijanie. Kultura, sztuka, książki, kino - to kosztuje. Jak to ktoś mądrze powiedział - żeby być, trzeba mieć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po pierwsze, we własnym zakresie pasji nie rozwiniesz tak bardzo i nie dowiesz się tyle, co na studiach - tak mi się przynajmniej wydaje. Po drugie, nawet jeśli ktoś studiuje tylko i wyłącznie dla 'wyższych ideałów', to, z całym szacunkiem, co Ci do tego? Jego wybór, jego sprawa, jego ewentualne kłopoty i rozczarowania. I radości. Po trzecie, nie piszę o ludziach, co się 'pchają do filozofowania' bo im się nudzi, bo kierunek wydaje się łatwy, bo niewiele trzeba robić. Piszę o ludziach z pasją, a to zupełnie inna sprawa, nie sądzisz?
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście.. lepiej studiować ścisły kierunek, mieć ścisły umysł. A potem przeklinać los i biadolić nad monotonią życia. Urocze. Ale przecież lepiej mieć pieniądze niż pasję, no nie? ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mądry związek frazeologiczny ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Ale sie posmiałam jak tu weszłam , sama jestem humanistką i mam zamiar w przyszłości studiowac historie , polski lub iść na akademie sztuk pieknych (projektowanie ubioru). Nawet jeśli nie zrobie jakiejś wspaniałej kariery i będę miała mniej kasy to przynajmniej mogę czerpać przyjemność z tego co robie. A takie zaściankowe myślenie mnie bawi
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Pasja pasją, żyć z czegoś trzeba.
A dla mnie życie ma być na odpowiednim poziomie materialnym, o tylko w ten sposób zrealizuje niektóre swoje marzenia, zapewnię dzieciom dobre wykształcenie, pobuduję sobie dom z ogródkiem pod miastem. To jest tylko MOJE zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytanie, który umysł jest lepszy - humanistyczny, czy ścisły, zostawmy. Oba są potrzebne. Można pewnie pracować z pasją i oddaniem, po prostu kochać swoją robotę, będąc inżynierem budującym mosty albo informatykiem. Choć ja nie umiem sobie tego wyobrazić. Kwestia hierarchii wartości.
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() smutno sie po prostu robi, kiedy czlowiek ciagle tylko slyszy: kasa kasa kasa. bo kasa najwazniejsza w zyciu. bo kase trzeba miec. bo kasa to, kasa tamto. owszem, fajnie miec pienaidze, nie amrtwic sie o jutro. ale fajnie tez robic to, co sie kocha. fajnie rano wstawac z przeswiadczeniem, ze ide do roboty, ktora sprawia mi przyjemnosc. fajnie miec swiadomosc, ze w tej pracy sie rozwine a nie tylko odklepie 8 godzin i pojde w tango zatopic smutki. nie dziele ludzi na humanistow i tych lepszych. nie wartosciuje. bo to nie ma sensu. ilu ludzi tyle wartosci. jedni marza o filozofii bo to otworzy im droge do zdobywania swiata a inni marza o medycynie bo beda mogli trzepac kase w prywatnej praktyce. ja wole klepac biede nad teoriami politycnzymi niz liczyc pieniazki w firmie komputerowej [wlasnej oczywiscie].
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przepraszam jeżeli cie dotknie to co napisze , ale według mnie masz chyba jakiś problem natury psychicznej ponieważ cały czas mówisz o pieniądzach , przesłaniają ci one wyższe cele, jakieś kompleksy , czy problemy z dzieciństwa . Z moich obserwacji wynika , że osoby które pożądają pieniędzy tak naprawde ich nigdy nie mają , ale to tylko moje skromne zdanie.
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
Można mieć i pieniądze, i pasję.
Moja koleżanka studiuje jako drugi kierunek etnologię. Mówi, że to jest dobre własnie jako drugi kierunek, bo to są ciekawe studia. Po prostu - ciekawe studia. I nic poza tym. Mój TŻ - nota bene pracujący i studiujący informatyk - doskonale wie, ile w przyszłości zapłacą mu za rzeczy, których uczy się teraz. I to jest dla mnie wielka przewaga studiów informatycznych nad takim kulturoznawstwem, którego się uczy człowiek, a potem może tę wiedzę o kant stołu rozbić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Otrzymujesz ostrzeżenie za insynuacje odnośnie inteligencji. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie nstudia informatyczne nie maja zadnej przewagi nad takim kulturoznawstwem chociazby. kwestia wartosci chyba. i pewnego spojrzenia na swiat. Cytat:
poza tym, chce moim dzieciom wpoic pewne wartosci - przede wszystkim te, ze pieniedze nie sa najwazniejsze.
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak przewaga? O czym ty w ogóle mówisz?! Wiedz to wiedza, nie ma bardiej lub mniej przydatnej, niezależnie z jakiej dziedziny, ale widać są nadludzie i podludzie. a tak w ogóle to fajnie jest mieć chyba kalkulator w głowie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Przepraszam ale nie mogłam sie powstrzymać
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:59.