ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-15, 20:53   #661
AguŚ87
Zakorzenienie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy

witam panie...

biore novynette, bralam ostatnio antybiotyk dalacin c, krwawienie przyszlo 4dni pozniej jak zawsze i trwalo 2dni;| przez 3lata mialam co do dnia iwręcz godziny i trwało 5-6dnia teraz takei cos?
czy dalacin mogl na tyle obnizyc dzialanie anty by zajsc w ciaze?
czy przesadzam.. no ale nigdy tak nie miałam;/ ze tak krótki i wogole:/
AguŚ87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-15, 20:57   #662
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AguŚ87 Pokaż wiadomość
witam panie...

biore novynette, bralam ostatnio antybiotyk dalacin c, krwawienie przyszlo 4dni pozniej jak zawsze i trwalo 2dni;| przez 3lata mialam co do dnia iwręcz godziny i trwało 5-6dnia teraz takei cos?
czy dalacin mogl na tyle obnizyc dzialanie anty by zajsc w ciaze?
czy przesadzam.. no ale nigdy tak nie miałam;/ ze tak krótki i wogole:/
Dalacin może obniżyć skuteczność, akurat należy do grupy tych leków. Ale te anomalia mogły mieć równie dobrze związek z przbytą chorobą i samym zażywaniem leków. Jedyny sposób by się przekonać to test ciążowy.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-15, 21:26   #663
AguŚ87
Zakorzenienie

eh..
AguŚ87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-15, 21:35   #664
LustForLife
Zadomowienie

Słuchajcie co jeżei kochałam sie z chłopakiem wczoraj a dziś spóźniłam sie z wzięciem tabletki 5 godz? To może jakoś wpłynąc na skutecznośc? Niby czytam, ze do 12 godz jest sie zabezpieczonym, ale...Co Wy o tym myślicie?
LustForLife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-15, 21:40   #665
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez LustForLife Pokaż wiadomość
Słuchajcie co jeżei kochałam sie z chłopakiem wczoraj a dziś spóźniłam sie z wzięciem tabletki 5 godz? To może jakoś wpłynąc na skutecznośc? Niby czytam, ze do 12 godz jest sie zabezpieczonym, ale...Co Wy o tym myślicie?
No skoro jest się zabezpieczonym do 12h to znaczy, że do 5h tym bardziej

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-15, 21:40   #666
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
skoro pisze w ulotce, że masz 12ście godzin to tak jest i nie ma co się nad tym zastanawiać.... ulotka nie podaje błędnych informacji

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-15, 22:06   #667
LustForLife
Zadomowienie

Wiem, wiem, ale jakoś tak zawsze lepiej zapytać,a tym bardziej uzyskać odpowiedz, po której sie jest całkiem spokojną . Dziękuje dziewczyny

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-20, 00:24   #668
gosiasp
Przyczajenie

Wink Dot.: ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy

Czesc dziewczyny.

A ja mam troche inny dylemat, ale calkiem pokrewny.
Kilka dni temu mialam infekcje gardla, zazywala mocny antybiotyk w duzej dawce( 40 tabletek w 5 dni), jak przepisala lekarka. Bylo to 10 grudnia, 16 grudnia nie bralam zadnych juz lekow.
17 grudnia wspolzylam z mezem bez zabezpieczen, a jajeczkowanie powinnam miec 22 grudnia.
Czy z uwagi na to, ze bralam antybiotyk, moze byc zmieniony moj czas owulacji i moglam zajsc w ciaze.
Czy w tym stanie moze wogule nie dojsc do owulacji?
Nie boje sie ciazy, poniewaz wraz z mezem w niedlugim czasie planowalismy poczac nasze baby, zaznacze ze pierwsze , ale chcialabym wiedziec, czy jest taka mozliwosc. Zaznacze, ze na okres bede musiala czekac az, do po nowym roku, to troche dlugo.
A tak wogule, chcialm zapytac jak sadzicie, czy jakosc moich jajeczek mogla zostac zmieniona przez wyzej wymieniony antybiotyk, jesli tak to po jakim okresie komurka jajowa sie odbudowuje, tak aby poczac zdrowe dziecko? Za wszelkie rady, dziekuje.

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2008-12-22 o 10:17 Powód: odtworzenie treści postu
gosiasp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 08:51   #669
alcatella
Rozeznanie

Ale brałaś tabletki anty, czy nie? Jeśli nie - piszesz w złym temacie. Jeśli tak - w czasie cyklu tabletkowego normalnie nie ma owulacji. Ale przy takiej dawce leku mogło dojść dojajeczkowania i ciąża jest prawdopodobna, zwłaszcza, że nie przestrzegałaś tygodnia abstynencji lub dodatkowego zabezpieczania.

alcatella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-20, 21:14   #670
evil minded
BAN stały

Komórka jajowa nie odbudowuje się, niezapłodniona obumiera i na jej miejsce jest nowa w kolejnym cyklu. Radziłabym się zapoznać z przebiegiem cyklu u kobiety, gosiasp.
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-21, 03:50   #671
gosiasp
Przyczajenie

no nic pewnie macie racje
gosiasp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-22, 07:21   #672
alien71
Przyczajenie

Witam i od razu przedstawiam mówj problem. Tabletki biorą już ponad 10 lat (z małymi przerwami). Zawsze pilnowałam terminu i nie wiem jak mogłam do tego dopuścić. Opakowanie kończę w czwartek, kolejne opakowanie rozpoczynam w piątek następnego tygodnia. Tak też było w piątek (19.12) rozpoczęłam kolejne opakowanie, ale wczoraj zorientowałam się, że w starym została jedna tabletka. Okres miałam dzień wcześniej więć musiałam nie wiąć ostatniej tabletki. Więc przerwa między opakowaniami wyniosła 8 dni. Współżyłam w sobotę po wzięciu drugiej tabletki z kolejnego opakowania. Czy mam się bać ciąży?.
alien71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 10:07   #673
alcatella
Rozeznanie

Niestety tak... opuszczenie tabletki w pierwszym tygodniu jest niebezpieczne...

alcatella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 10:09   #674
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alien71 Pokaż wiadomość
Witam i od razu przedstawiam mówj problem. Tabletki biorą już ponad 10 lat (z małymi przerwami). Zawsze pilnowałam terminu i nie wiem jak mogłam do tego dopuścić. Opakowanie kończę w czwartek, kolejne opakowanie rozpoczynam w piątek następnego tygodnia. Tak też było w piątek (19.12) rozpoczęłam kolejne opakowanie, ale wczoraj zorientowałam się, że w starym została jedna tabletka. Okres miałam dzień wcześniej więć musiałam nie wiąć ostatniej tabletki. Więc przerwa między opakowaniami wyniosła 8 dni. Współżyłam w sobotę po wzięciu drugiej tabletki z kolejnego opakowania. Czy mam się bać ciąży?.
Jakieś ryzyko na pewno jest. Aczkolwiek nie sądzę, by po 10 latach tak od razu jajniki ruszyły pełną parą. Myślę, że to ryzyko jest niewielkie.
Stary 2008-12-22, 14:01   #675
LustForLife
Zadomowienie

Dziewczyny czy nystatyna obniża skutecznośc tabletek? To w kóncu tez antybiotyk...
Stary 2008-12-22, 14:05   #676
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czy nystatyna obniża skutecznośc tabletek? To w kóncu tez antybiotyk...
nie wpływa

Stary 2008-12-24, 11:59   #677
shockwaves
Wtajemniczenie

Mam małą wątpliwość- wczoraj jak codzień o 22:00 wzięłam przed-przedostatnią tabletkę z opakowania, a po godzinie miałam wizytę w wc (rozwolnienie)- ale tylko jednorazową ( kręciło mi w żołądku, pewnie coś zjadłam i to dlatego). Nie brałam kolejnej tabletki, mam jeszcze 2 na dziś i na jutro i później przerwa. Czy ta tabletka wczorajsza się wchłonie? a jeśli nie to czy nie zaburzy mi cyklu i czy dostanę krwawienie w tym terminie co zawsze?
ciąży raczej się nie muszę obawiać, bo ostatnio współżyłam jakieś 4-5 dni temu i nie będę jeszcze przez conajmniej tydzień.
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-24, 12:06   #678
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shockwaves Pokaż wiadomość
Mam małą wątpliwość- wczoraj jak codzień o 22:00 wzięłam przed-przedostatnią tabletkę z opakowania, a po godzinie miałam wizytę w wc (rozwolnienie)- ale tylko jednorazową ( kręciło mi w żołądku, pewnie coś zjadłam i to dlatego). Nie brałam kolejnej tabletki, mam jeszcze 2 na dziś i na jutro i później przerwa. Czy ta tabletka wczorajsza się wchłonie? a jeśli nie to czy nie zaburzy mi cyklu i czy dostanę krwawienie w tym terminie co zawsze?
ciąży raczej się nie muszę obawiać, bo ostatnio współżyłam jakieś 4-5 dni temu i nie będę jeszcze przez conajmniej tydzień.
jednorazowa kupka nie ma wpływu na skuteczność
wpływ ma tylko OSTRA biegunka jak mówi ulotka

Stary 2008-12-24, 12:28   #679
Jeanne90
Zakorzenienie

Miałaś rozwolnienie, a nie biegunkę. Twoja jednorazowa kupa była po prostu rzadka, nie miałaś zaś wielu wizyt w toalecie, że tak napiszę łopatologicznie Tak więc tabletka się wchłonęła i nie ma się czego obawiać.
Stary 2008-12-24, 12:46   #680
ewelina1919
Raczkowanie

Hey to ja zapomniałam wam napisać ze miałam okres i było wszystko ok tylko troche brzuch mnie pobolewał i dostałam 4 dnia z odstawienia juz dwa miesiace miałam 4 dnia a wczesniej zawsze miałam 5 ale to moze przy tabletkach normalne..A teraz jak zaczełam nowe opakowanie to jakoś mi tak nie dobrze kochałam sie z moim narzeczonym ale z prezerwatywa dodatkowo i raz mi sie spóścił na biust ale wytarliśmy to i poszłam sie ukompać więc myśle że jest ok...
ewelina1919 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-24, 12:48   #681
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelina1919 Pokaż wiadomość
Hey to ja zapomniałam wam napisać ze miałam okres i było wszystko ok tylko troche brzuch mnie pobolewał i dostałam 4 dnia z odstawienia juz dwa miesiace miałam 4 dnia a wczesniej zawsze miałam 5 ale to moze przy tabletkach normalne..A teraz jak zaczełam nowe opakowanie to jakoś mi tak nie dobrze kochałam sie z moim narzeczonym ale z prezerwatywa dodatkowo i raz mi sie spóścił na biust ale wytarliśmy to i poszłam sie ukompać więc myśle że jest ok...
Jest ok Ewelino. Na pewno.
Stary 2008-12-24, 13:49   #682
shockwaves
Wtajemniczenie

wdowa_po_leninie i Jeanne90 dziękuję Wam tak też myślałam właśnie, ale zawsze lepiej się upewnić pozdrawiam i Wesołych Wszystkim
shockwaves jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-01, 10:36   #683
LustForLife
Zadomowienie

Ile wchłania sie tabletka? Jeżeli dostałam biegunki 12 godz po jej połknięciu to wpływa jakoś na jej skuteczność?
Stary 2009-01-01, 10:56   #684
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Ile wchłania sie tabletka? Jeżeli dostałam biegunki 12 godz po jej połknięciu to wpływa jakoś na jej skuteczność?
w ulotce jest jasno napisane, że tylko wymioty i biegunki w ciągu 4ech godzin od przyjęcia tabletki mogą zaburzyć jej działanie
więc logiczne, że tabletka wchłania się do 4ech godzin

Stary 2009-01-01, 10:56   #685
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Tabletka wchłania się ok. 4 godziny, tak więc u Ciebie wszystko jest ok. Co ciekawe, przeczytałam to w ulotce
Stary 2009-01-01, 12:39   #686
LustForLife
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny za odp. Nie ma mnie w domu i nie mam przy sobie ulotki, dlatego spytałam.
Stary 2009-01-01, 14:52   #687
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za odp. Nie ma mnie w domu i nie mam przy sobie ulotki, dlatego spytałam.
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=101925 Tu jest uniwersalna ulotka - tak na przyszłość
Stary 2009-01-04, 00:41   #688
ola_108
Rozeznanie

mam pewnien problem.
przez 6 miesięcy brałam Yasmin, potem zmieniłam je na Mercilon, który ponoć jest słabszy... (Yasmin ma 0,3, a Mercilon 0,2 czegoś tam ). Pytałam pani ginekolog czy od pierwszej tabletki Mercilonu bede zabezpieczona, a ona powiedziała ze tak.

Niestety potem naczytałam się w necie, ze nie wolno robic przerwy miedzy ostat.opakowaniem Yasmin, a pierwszym Mercilonu, albo ze trzeba bylo dodatkowo zabezpieczac się przez 7 pierwszych dni Mercilonu... Niestety ja tego nie zrobiłam.

W piątek kończę te pierwsze opakowanie Mercilonu i bardzo się boję, bo czuję jakieś dziwne kłucie w macicy (no, albo mi się tak wydaje, ale jestem pewna, ze nigdy tego nie czułam). Moze przesadzam, bo w koncu pani doktor wie lepiej, ale i tak się stresuje. Poza tym gdzies wyczytałam, ze moze to byc reakcja na zmianę hormonów, no ALE....

Czy wie ktos jak to dokladnie jest z tym?

Edytowane przez ola_108
Czas edycji: 2009-01-04 o 09:18
ola_108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-04, 00:51   #689
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_108 Pokaż wiadomość
mam pewnien problem.
przez 6 miesięcy brałam Yasmin, potem zmieniłam je na Mercilon, który ponoć jest słabszy... (Yasmin ma 0,3, a Mercilon 0,2 czegoś tam ). Pytałam pani ginekolog czy od pierwszej tabletki Mercilonu bede zabezpieczona, a ona powiedziała, ze tak.

Niestety potem naczytałam się w necie, ze nie wolno robic przerwy miedzy ostat.opakowaniem Yasmin, a pierwszym Mercilonu, albo ze trzeba bylo dodatkowo zabezpieczac się przez 7 pierwszych dni Mercilonu... Niestety ja tego nie zrobiłam.

W piątek kończę te pierwsze opakowanie Mercilonu i bardzo się boję, bo czuję jakieś dziwne kłucie w macicy (no, albo mi się tak wydaje, ale jestem pewna, ze nigdy tego nie czułam). Moze przesadzam, bo w koncu pani doktor wie lepiej, ale i tak się stresuje. Poza tym gdzies wyczytałam, ze moze to byc reakcja na zmianę hormonów, no ALE....

Moim skromnym zdaniem Mercilon ma więcej hormonów niż Yasmin. Ale nie badałam nigdy tego tak dokładnie. Natomiast kilkukrotnie w życiu zmieniałam piguły z silniejszych na słabsze i ze słabszych na silniejsze, zawsze robiłam 7-dniową przerwę (zgodnie z zaleceniami lekarzy, kilku), w ciąży nie jestem. Będzie dobrze.
Stary 2009-01-04, 09:34   #690
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola_108 Pokaż wiadomość
mam pewnien problem.
przez 6 miesięcy brałam Yasmin, potem zmieniłam je na Mercilon, który ponoć jest słabszy... (Yasmin ma 0,3, a Mercilon 0,2 czegoś tam ). Pytałam pani ginekolog czy od pierwszej tabletki Mercilonu bede zabezpieczona, a ona powiedziała ze tak.

w ulotce Mercilonu powinna być informacja o rozpoczynaniu nowego blistra gdy wcześniej przyjmowano inne tabletki - poszukaj - w yasminelle to jest, w logestach tez, tak wiec mysle ze i u Ciebie powinni o tym napisac

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości