|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników
Rybiorek jesteś kochana, takiego wyjasnienia mi trzeba było - dziękuję pięknie!
![]() Jeśli chodzi o nawilżanie to olej kokosowy Vatiki jak i olej nierafinowany kupiony w sklepie ze zdrową zywnością - stosuję na całą noc. Ale włosy są suche. Zniszczyłam je rozjaśnianiem 3 tyg temu, ścięłam 15 cm tego co nie dało się odratować a teraz mimo olejowania i masek regenerujących są suche. dziękuję że napisałaś o tym że sls posiada Joanna Naturia z wrzosem. Zastanawiałam się jakie to mogą być produkty które zmywają silikon. A tutaj mam jeden przykład, to zaopatrzę się w niego. ![]()
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 tygodnie to malo, zrob sobie plan (wiem wymaga czasu ale wlosy to jedna z waznych dla nas rzeczy, ja sie poswiecalam i wstawalam wczesniej) i np. 3 razy tygodniowo rob maski ale mieszaj oleje z odzywkami, same oleje spowoduje ze Twoje wloski beda jak zyletki z odzywek bez silikonowych to moze garnier z shea i avocado (takie pomaranczowe opakowanie z brazowa nakretka) albo polski wax l'biotica do wlosow zniszczonych, dodaj 1 lyzke oliwy, 1 lyzeczke oleju rycynowego, 1 lyzke miodu i naloz na wloski, potrzymaj 30-60 min i zmyj, stosuj to jak pisalam 3 razy tygodniowo i zauwazysz roznice po 2 tygodniach, sam olej to tylko na niezniszczone wlosy daje cuda i jeszcze zaopatrz sie w proteinowa odzywke/maske, ale pamietaj ze po niej OBOWIAZKOWE jest nalozenie nawilzajacej odzywki bez protein, inaczej skonczysz z twardym sianem, ja uzywalam rekonstruktora joico na 10 min i potem dawalam waxa do zniszczonych na 15 min, ale jak przejrzysz watek analizowy to znajdziej wiele innych produtkow, jest naprawde w czym wybierac (tylko taka proteinowa odzywka jest do stosowania najpierw np 2-3 x tygodniowo a jak jest poprawa to rzadziej bo nadmiar protein tez nie jest dobry, ja na poczatku stosowalam joico 2 x tygodniowo, po miesiacu 1xtygodniowo, po 3 miesiacach raz na miesiac)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-06-18 o 15:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jak nałożę maskę z proteinami to zawsze obowiązkowo muszę po niej nałożyć coś BEZ PROTEIN? ten rekonstruktor joico - to proteiny, a wax - bez protein zgadza się? to spróbuję z proteinami: Stapiz, Sleek Line. Ma dobre opinie. No ale ma silikon.. kurcze mam nadzieję że to pomoże ![]() ![]()
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2011-06-18 o 16:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wax l'biotica i garnier karite sa bez silikonow i bez protein, to do nich mozesz dodawac dodatki i nakladac na godzine 3 razy w tygodniu - to na nawilzenie (zaraz podam Ci co ja jeszcze probowalam) joico to koncentrat protein - maska o dziwnym zapachu ale o swietnym dzialaniu, zwlaszcza na zniszczone rozjasnianiem wlosy, ale nadmiar protein powoduje ze wlosy sa szorstkie, dlatego po nim musisz nalozyc obowiazkowo cos bez protein, najlepiej super nawilzajace (garnier karite, wax do zniszczonych), jednak takie cos to tylko 1-2 tygodniowo (i wtedy mieszanki nawilzajace odpowiednio mniej, p. raz w tygodniu proteiny plus potem odzywka nawilzajaca a 2 razy mieszanka z odzywki z olejami) ja jeszcze probowalam cos takiego, nakladane na cala noc mieszalam odzywke bez splukiwania - Joanna Naturia z lnem i rumiankiem (bez silikonow, protein) plus miod, robilam tak pol na pol - i taka mieszanka kladalam na wlosy, na to czepek i spac ![]() teraz troche jasniej? najlepiej jak poczytasz analizy, tam wszystko napisane, jakie skladniki i jak dzialaja edit: dpczytalam o tej masce, zastosuj, ale najpierw oczysc wlosy szamponem z sls ale takim bez silikonow i pq (jak np. Joanna Naturia z wrzosem, moze byc tez Joanna seria Rzepa ale ten przeciwlupiezowy, sa generalnie 3 szampony z serii Rzepa, 2 sa wolne od polyquaterniow a jeden je ma, mam ten przeciwlupiezowy i on napewno nie ma silikonow i pq)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-06-18 o 16:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ten joico to za drogi jest dla mnie w tym momencie, bo widzę że koło 80zł kosztuje.. ale zamiast niego moge zrobic tak? --> 1) joanna wrzos (pozbede sie silikonow, oczyszcze włosy), 2) potem ten sleek (bo ma proteiny) , 3) i potem ten garnier (bo nie ma protein a nawilża)? ( i to trzymam maks godzinę) 4** no i na całą noc do wyboru z 2,3 x tyg: - olej kokosowy z oliwą z oliwek (mogę tutaj śmiało rycynowego olejku? ![]() - odżywka Joanna Naturia z lnem i rumiankiem + miód przy okazji takiej pielęgnacji, zauważyłaś że też włosy Ci szybciej rosły, jeśli wcierałaś w skalp? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#216 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() 2) potem ten sleek (bo ma proteiny) - potrzymac pod czepkiem jakies 20 min 3) i potem ten garnier (bo nie ma protein a nawilża) - potrzymac pod czepkiem do 40 min i pamietaj jesli nakladasz odzywke bs splukiwania i / albo stylizator to bez denata, no i musisz miec jeszcze co najmniej jedna maske albo odzywke zeby wlosy mialy urozmaicenie, nie musi to byc koniecznie maska, mozesz odzywke zastosowac jak maske, czyli nalozyc na wlosy, nalozyc czepek i siedziec z nia godzinke Cytat:
do kokosa i oliwy dodalaby odzywke, moze byc nawet joanna z lenem, chodzi o to ze oleje same w sobie teraz nie zadzialaj az tak dobrze Cytat:
teraz znow wracam do codziennego mycia i tego masazu i dodatkowo robie wcierki na noc (bo mam krotkie wloski wlasnie z powodu nieudanego rozjasniania) no i biore suplementy, przestalam brac jakis czas temu i cos mi wlosiska stanely (silica, wit B complex), mam nadzieje ze znow rusza Cytat:
![]() polecam jednak poczytanie watkow z analizami bo to kraina madrosci edit: inne przykladowe maski z proteinami maski bingo, analiza jednej ale Syrenka podala tam linki do innych kallos late ona nie ma protein hydrolizowanych (a tylko takie maja szanse wniknac we wlosy) tylko takie wieloczasteczkowe ale moga one zadzialac kondycyjnie, kallos late jest dobry nawet do codziennego uzytku (nalozenie na 5 minut i splukac), mozna to tuningowac (jojoba, miod, oliwa) tu masz liste z innymi analizowanymi produktami
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-06-18 o 18:33 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1) joanna wrzos (pozbede sie silikonow, oczyszcze włosy), 2) potem ten sleek (bo ma proteiny) - potrzymac pod czepkiem jakies 20 min 3) i potem ten garnier (bo nie ma protein a nawilża) - potrzymac pod czepkiem do 40 min to za kolejnym myciem nie klasc tego skladu a po prostu INNĄ MASKĘ tak?np: 1. joanna 2. BINGO 3. garrnier czy powinnam jeszcze do tej joanny, sleeka, garniera dolozyc 4 maskę/odżywkę? ...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2011-06-18 o 19:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a odzywka bs (bez splukiwania) to mialam na mysli ze niektore dziewczyny uzywaja specjalnie zrobionych odzywek bs po splukaniu wszystkiego, potem daja np. zel, ale to nie jest konieczne jak wczesniej nie robilas tego i nie masz puchu, odzywka bs jest wiec czescia procesu stylizacji, wiekszosc kreconowlosych nie moze obejsc sie bez odzywki bs z prostego powodu - puch, odzywka bs pomaga nawilzyc wlosy juz po myciu i utrzymac to do nastepnego mycia. Ten watek jest jednym z watkow dziewczyn kreconolwlosych i ja to takowych sie zaliczam wiec odpowiedzialam ze tak powiem standardowo, przy czym ja od miesiaca nie uzywam takiej odzywki bo zel do stylizacji ktory mam zawiera rowniez oleje (amerykanskiej firma Curl Junkie) i ten zel robi u mnie za odzywke bs i zel
![]() |
![]() |
#219 |
Wtajemniczenie
|
To antystatyk, który powstał na bazie kwasu laurynowego i protein pszenicznych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Eeee z doświadczenia powiem, że szukanie w zwykłych sklepach produktów proteinowych, emolientowych i humektantowych prowadzi do zakupoholizmu włosowego ![]() Trzeba również pamiętać, że nigdy nie wolno mieszać całej odżywki z proteinami. Zawsze malutkie porcyjki na raz. Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2011-06-19 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | ||||||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() ![]() Powiedz tylko, nie boisz się efektów po odstawieniu? Sama nie pobudzam włosów specjalnie do wzrostu (poza wcierkami, masażami i ekstraktem z argininą z ZSK oraz zamierzam wrócić do płukanek z l-cysteiną raz w tygodniu - więcej nie zniosę smrodu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dlaczego? Cytat:
Oczywiście mogą obciążać i sprawiać, że włos jest pozbawiony życia. Mogą też łuszczyć się płatkami. Mogą łączyć się z wodą, wówczas o utrzymaniu fryzury nie ma mowy. Mogą też przy niewłaściwej pielęgnacji doprowadzić do wysuszenia włosa. To wszystko na minus. Cytat:
Istnieją takie polimery, które stworzono właśnie z myślą o ochronie przed działaniem wysokich temperatur i badani wykazują skuteczność, ale osobiście nie czuję się przekonana. ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#222 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() (zauwazylam na rzesach dzialanie takiej bomby - kupilam piekielnie drogie serum do rzes, stosuje juz 3 miesiac, myslalam ze to chwyt reklamowy ale nie, po 1.5 miesiaca zaczelam wychodzic do ludzi bez maskary na nich, sa czarniejsze i zrobily sie gestsze, jak zaczelam to po miesiacu kilka rzes mi wypadlo ale rozumiem ze to byly te slabe i musialy wiec nie panikowalam, no i teraz planuje tak zaatakowac wlosy i szukam czym ![]()
![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
Eloe77 - czemu nie chcę protein na skalp? Kwestia zmywania SLS raz na jakiś czas - jeśli mogę uniknąć tej konieczności to zawsze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny wiecie, co to jest - polysilicone-9 ?? Znalazłam fajny produkt, który ma to w składzie, nie moge sie doszukać co to jest, jakiś silikon??Wiecie cos wiecej?
![]()
![]() |
![]() |
#225 | |||
|
Wystarczy mi samo to, że się zastanawiasz nad składnikami, szukasz, próbujesz. To naprawdę sporo
![]() Cytat:
![]() Nakładam olejek na skalp raz w tygodniu jedynie, bo zwykle przedobrzam ![]() Cytat:
Cytat:
Silikon. Do zmycia raczej szampon z sls.
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
O, drogie skarbnice wiedzy
![]() Wytłumaczcie mi proszę, jak krowie na miedzy, o chodzi z tymi antystatykami, co mają proteinę w nazwie? Razem z przystępnym opisem antystatyków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie - poczytałam trochę na wizażu o porowatości, i wywnioskowałam że moje włosy mają tą porowatość wysoką, czyli powinnam unikać humektantów. Czy w związku z tym nie mogę używać np. tej odżywki bez spłukiwania?
Balsam regenerujący ,,Z apteczki babuni" z miodem i proteinami mlecznymi. Skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol, Stearalkonium Chloride, PEG-20 Stearate, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Alcohol, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Mel Extract, Hydrolyzed Milk Protein, Propylene Glycol, Panthenol, Triethanolamine, Parfum, Coumarin, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone. Kurczę już sama nie wiem czego mam używać, prawie wszędzie są te humektanty ![]()
![]() |
#228 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Substancje te modyfikuje się tak, aby były pozytywnie naładowane przez co dobrze przylegają do włosa, który zazwyczaj naładowany jest negatywnie (im bardziej włos zniszczony tym więcej ładunku negatywnego = tym mocniej przylegają antystatyki, choć oczywiście przylegalność jest też zależna od innych czynników). Antystatyki pełnią funkcje kondycjonujące, wygładzające, ochronne, zmiękczające, ułatwiają rozczesywanie. We wszelakich źródłach podkreśla się, że bardzo ważną funkcją odżywki (a odżywka powinna zawierać jakiś antystatyk) jest wygładzenie łuski po myciu, które odbywa się z udziałem wody. Nawet nie chodzi o to, że się używa do tego mycia łagodnych/drażniących substancji bo już sama woda powoduje pęcznienie łodygi włosa, rozchylanie łuski. Włos jest wtedy szczególnie narażony na uszkodzenia, antystatyk pomaga mu uniknąć nadmiernych uszkodzeń. A więc wygładza, uzupełnia ubytki, niweluje elektryzowanie, poprzez to ułatwia rozczesywanie, dodaje blasku itd. Antystatyki trudno usunąć wodą mimo, że niektóre są rozpuszczalne w wodzie, tworzą z włosem związki trudno "rozpuszczalne" przez wodę O polimerach na bazie protein znalazłam taki cytat: Quaternized Proteins Cationic proteins and polypeptides, derived from various plant and animal sources, are common conditioning agents. These products include plant-based proteins and their hydrolysates (such as wheat, rice, soy, corn, and other vegetables) and animal-based proteins and hydrolysates (such as milk, collagen, and keratin). Because of their similarity to the proteinaceous structure of hair and skin, they are naturally adsorbed. Proteins are non-occlusive film formers, which bind water and enhance the ability of the skin to absorb and maintain moisture. This results in more supple and smoother skin and a protective colloidal effect. The cationic derivatives of proteins neutralize static charges, reduce fly-away and friction damage from styling, enhance shine and manageability, increase tensile strength of hair, have good film-forming properties and can smooth the hair shaft (split-end repair products). Because of their chelating power, they are useful in improving skin compatibility of anionic surfactants and have a high foaming power. W skrócie wykorzystuje się zwierzęce i roślinne źródła; proteiny same z siebie, dzięki swojej strukturze adsorbują się na włosie (przylegają), tworzą nieokluzyjny film (nieciągły, oddychający). Potem piszą o kationizowanych proteinach: o neutralizowaniu ładunku, redukują fly-away (jak to zgrabnie przetłumaczyć?), tarcia wynikające ze stylizowania włosów, zwiększają blask, wygładzają łodygę, są filmotwórcze... Źródło nazywa się tak: The Use of Cationizing Reagents in the Preparation of Conditioning Polymers for Hair and Skin Care Harold Feigenbaum, SKW QUAB Chemicals, Inc., Saddle Brook, New Jersey, USA Dietmar Bischoff, Evonik Degussa AG, Hanau, Germany do znalezienia w necie jako pdf, omawia różne składniki, z których robi się kationizowane polimery (właśnie proteiny, miód, chitosan itd) Cytat:
Humektanty mogą zwiększyć tę tendencję. Można ich używać, ale w otoczeniu emolientów czyli substancji, które tworzą film zatrzymując w jakimś stopniu wodę; W tej odżywce substancje humektantowe występują dopiero w drugiej połowie składu, pierw mamy emolienty i antystatyki więc powinno być ok. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
|
Może "redukują ilość odstających włosków" albo "naelektryzowanych pojedynczych włosów"?
Sama nazywam to też piórkami.
![]() |
#230 |
Przyczajenie
|
To znowu ja
![]() 1.Nie chcę wrzucać tego do wątku analizowanego, bo podobne produkty były już omawiane, chciałabym się tylko dowiedzieć, czy mogę to stosować czasem w ramach układania fryzury? Nie wyrządzam włosom zbyt wielkiej krzywdy tym "alkohol denat"? Artiste, Liquid Silk aqua, alcohol denat, hydrolyzed silk, glycerin, polyacrylate-2, crosspolymer, aloe barbadensis leaf extract, polysorbate-20 (and) tocopherol (and) linoleic acid (and) retinyl palmitate, triethanolamine, panthenol, panthenol, peg-40, hydrogenated castor oil, parfum, disodium EDTA, methylchloroisothiazolino ne (and) methylisothiazolinone, benzyl salicylate, citronellol, eugenol, gerianol, hexyl cinnamal, hydroxycitronellal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde 2.Czy to możliwe, żeby Mrs. Potters nie lubiła się z Isaną z babassu na moich włosach, ale osobno sprawowały się świetnie? Edytowane przez MissLadybird Czas edycji: 2011-06-22 o 15:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() kosmetyki mogą nie dawać spodziewanych efektów, bo się je źle dobierze: * do pogody * do włosów * do innych kosmetyków ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Przyczajenie
|
syrenka dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Rozeznanie
|
Kurcze, a już myślałam, że może sie trafił zmywalny wodą
![]() Dziekuje za odpowiedź. ![]()
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Syrenko - dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
Masło shea nierafinowane
Dziewczyny, mam pytanie, może dość głupie Wam się wyda ale nie mam pojęcia zupełnie.
Skoro garnier z avokado i masłem shea przynosi takie efekty fajne,to czy np mogę wsmarować we włosy samo masło shea i zostawić na noc? da efekt? czy odpada? http://allegro.pl/naturalne-maslo-sh...684111060.html Masło Shea nierafinowane
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Masło shea nierafinowane
Cytat:
Cytat:
![]() Wersja zmieszana z innym olejem / odżywką będzie lepsza bo łatwiej się zmyje. Shea działa troszkę jak wazelinka, szczelnie otula włos i dzięki temu będzie genialnie chronić np na basenie, przed puszakiem w wilgotny dzień itd ale też "obroni" włos przed nawilżaniem jeśli nałoży się dużo. Dobrze się sprawdzi jako serum jak opanuje się nakładanie - może obciążyć bo ze względu na gęstość trudno było mi nabrać małą ilość. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
Mam ochotę spróbować i zakupić maskę do włosów Yes To Carrots - niestety nie jest do końca zgodna z CG, bo ma tam dimethicone przy całym swoim ciekawym składzie
![]() ![]()
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:28.