Świadkowie Jehowy-prawda - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-01, 22:10   #1
Sylwiunia15
Raczkowanie

Świadkowie Jehowy-prawda

Witam, zauważyłam na tym forum, że wiele ludzi wypowiada się na temat Świadków Jehowy pisząc rzeczy które nie są prawdą. Wiele osób ma mylne informacje na ten temat. A może ktoś chciał by rozwiać wątpliwości i o coś zapytać Jestem Świadkiem Jehowy i nie jest mi miło jak widzę nie stworzone historie na temat mojej religii. Dlatego tutaj mogę udzielać prawdziwych odpowiedzi Pozdrawiam wszystkich
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 22:53   #2
xxblooondinaxx
Przyczajenie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

W co wy wierzycie wlasciwie?
xxblooondinaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 22:55   #3
Jeanne90
Zakorzenienie

Co powiesz na zakaz transfuzji krwi? Przecież ratuje ona ludziom życie.
Stary 2009-01-01, 23:14   #4
Lady Hellsing
Rozeznanie

dlaczego narzucacie innym ludziom swoją religię przez przychodzenie do domów?
Lady Hellsing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 23:18   #5
bb750429e2eca20644802ff7996dd2c942138b6f_673e780221b9e
Konto usunięte

rzecz w tym, że to, co napiszesz, będzie taką samą prawdą, jak to, co piszą inni...
bb750429e2eca20644802ff7996dd2c942138b6f_673e780221b9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 23:37   #6
madziosz
Raczkowanie

GG do madziosz

Cytat:
Napisane przez Lady Hellsing Pokaż wiadomość
Brzydkie określenie "narzucanie innym" ,chodzi o głoszenie Prawdy którą wyznają Świadkowie Jechowy,a nie specjalnego nachodzenie i "narzucanie".

[POE-Wiele Dróg ]
madziosz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 23:44   #7
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jeanne90 Pokaż wiadomość
Co powiesz na zakaz transfuzji krwi? Przecież ratuje ona ludziom życie.
Też jestem ciekawa.

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 23:48   #8
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziosz Pokaż wiadomość
Brzydkie określenie "narzucanie innym" ,chodzi o głoszenie Prawdy którą wyznają Świadkowie Jechowy,a nie specjalnego nachodzenie i "narzucanie".
Brzydkie, ale prawdziwe. Sama doświadczyłam.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 23:50   #9
purple
Zadomowienie

Mnie to chodzenie po domach drażni, nie rozumiem tego. Co jakiś czas Świadkowie Jehowy przychodzą, przynoszą te swoje gazetki i zapraszają na jakieś spotkania.

Jeśli będę chciała dołączyć do Świadków Jehowy to się do nich zgłoszę.

Przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale mi się to kojarzy z sekciarstwem...
Stary 2009-01-01, 23:53   #10
Ines-ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez purple Pokaż wiadomość
Przepraszam, nie chcę nikogo urazić ale mi się to kojarzy z sekciarstwem...
KK oficjalnie uznaje ŚJ za sektę.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 23:55   #11
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

A ja chciałabym, żebyś napisała co - Twoim zdaniem fałszywego - tu przeczytałaś na ten temat?
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-02, 00:07   #12
Nija_
Zakorzenienie

Ja akurat miałam niedawno okazję poznać bliżej dziewczynę, która jest Świadkiem Jehowy. W miejscu, gdzie mam staż, ona odbywała praktyki zawodowe. I byłam bardzo miło zaskoczona, bo do tej pory myślałam o ŚJ jako o jakichś nawiedzonych członkach sekty a okazało się, że to normalna, sympatyczna dziewczyna, zawsze chętna do pomocy.

Interesuję się trochę różnymi religiami, więc często sobie rozmawiałyśmy na takie tematy i zawsze rozmowa była kulturalna, a z jej strony zawsze czułam szacunek do mojej osoby, mimo, że na samym początku powiedziałam w co wierzę i że nigdy Świadkiem Jehowy nie zostanę.

Przykre, że nadal jest społeczne przyzwolenie na "koperty" wręczane lekarzom (przecież wszyscy dają ), w niektórych kręgach wciąż powszechne jest stwierdzenie, że przemoc domowa nie powinna wyjść poza cztery ściany, a ludzie, który tylko chodzą od domu i domu i proszą o chwilę rozmowy (bo raczej groźbą nie zmuszają ) są napiętnowani. Przykre.

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
Witam, zauważyłam na tym forum, że wiele ludzi wypowiada się na temat Świadków Jehowy pisząc rzeczy które nie są prawdą. Wiele osób ma mylne informacje na ten temat. A może ktoś chciał by rozwiać wątpliwości i o coś zapytać Jestem Świadkiem Jehowy i nie jest mi miło jak widzę nie stworzone historie na temat mojej religii. Dlatego tutaj mogę udzielać prawdziwych odpowiedzi Pozdrawiam wszystkich
Moim zdaniem wystarczyłoby dać linka do tej "gazetki", w której jest wszystko wyjaśnione Kto będzie chciał - przeczyta. Ja tę właśnie gazetkę dostałam od owej znajomej i wiele rzeczy mi ona wyjaśniła.

Cytat:
Napisane przez purple Pokaż wiadomość
Mnie to chodzenie po domach drażni, nie rozumiem tego. Co jakiś czas Świadkowie Jehowy przychodzą, przynoszą te swoje gazetki i zapraszają na jakieś spotkania.

Jeśli będę chciała dołączyć do Świadków Jehowy to się do nich zgłoszę.
Ale oni wierzą, że mają chodzić od domu do domu i nauczać. Że w ten sposób spełniają wolę Boga. Rozumiem, że to może drażnić, ale wydaje mi się, że nie robią nic złego.

Napiszę jeszcze raz, żeby nie było - Nie jestem Świadkiem Jehowy. Jeszcze formalnie jestem katoliczką, ale dojrzewam do odejścia od KK na rzecz wyznania ewangelicko-augsburskiego
Stary 2009-01-02, 00:18   #13
purple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nija_ Pokaż wiadomość

Ale oni wierzą, że mają chodzić od domu do domu i nauczać. Że w ten sposób spełniają wolę Boga. Rozumiem, że to może drażnić, ale wydaje mi się, że nie robią nic złego.
Ja wiem, że oni wierzą, iż spełniają w ten sposób wolę Boga. Moja Ciocia należy do ŚJ - prywatnie to świetna babeczka, ale mimo wszystko nie rozumiem tej religii chociaż wielokrotnie tłumaczyła mi dlaczego mają tak, a nie inaczej.
Stary 2009-01-02, 00:42   #14
Nija_
Zakorzenienie

To może ja jednak zadam parę pytań.

1. Z tego co wiem, tak jak w KK są parafie tak u Was zbory. Co ile się spotykacie?
Co robicie na tych spotkaniach? I czy przyjmujecie komunię (Bierzcie i jedzcie...)?

2. Przeczytałam, że wierzycie w zbawienie tylko wybranych 144 tysięcy ludzi. Czy wobec tego chodzenie po domach i nawracanie nie jest robieniem sobie... jakby to powiedzieć... konkurencji? Jak do tego podchodzicie?

3. Macie w ogóle jakieś sakramenty? Jak u Was wygląda np. małżeństwo? Chrzcicie dzieci? Jest Pierwsza Komunia?

Fajnie by było, jakbyś odpowiedziała, bardzo mnie to interesuje
Stary 2009-01-02, 00:56   #15
xxblooondinaxx
Przyczajenie

Ja pamietam pewna sytuacje. Wracalam ze szkoly i na moim osiedlu mijalam sie z dwoma dziewczynami, ktore wyjatkowo glosno sie smialy. Gdy weszlam juz do mojego domu pare chwil pozniej zadzwonil domofon, a ze nie dziala w domu sluchawka zmuszona bylam wyjsc przed drzwi. Otwieram i stoja wyzej wspomniane dwie panienki, ktore mowia do mnie ''Jestesmy swiadkami Jehowy'' a ja mowie ''Dziekuje dowiedzenia' A jedna z nich zadala pytanie ''Chce pani gazetke o prawdzie?'' Na co ja odpowiadam grzecznie ''Nie dziekuje'' A one w smiech...''Ale my juz wrzucilysmy do skrzynki ha ha ha'' Bez komentarza

A tak poza tym to nic o tej wierze nie wiem.
xxblooondinaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 00:59   #16
Amani
Zakorzenienie

1. Jednym z Waszych celów jest studiowanie pisma świętego i (w porównaniu do KK) ściślejsze stosowanie się do jego nakazów. Dlaczego więc studiujecie wydanie pisma świętego przystosowanego specjalnie i wyłącznie pod waszą religię?

2. Dlaczego nie popieracie kształcenia się? Mam wrażenie, że to z obawy przed dojściem do własnych wniosków, prawd, które mogą okazać się niezgodne z przekonaniami ŚJ

(Mam bardzo wiele pytań, mimo, że sama znam ŚJ. Zawsze to jakoś lepiej porozmawiać anonimowo...)

-26kg

Amani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 06:57   #17
vanesia1
Zadomowienie

Cytat:

Otóż to. Ja mówię "dziękuję" a wy nie szanujecie mojego zdania

Tym razem to będziesz TY!

vanesia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 07:52   #18
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
GDZIE te rzekome kłamstwa? Bo widzisz, akurat żyjemy w takich czasach, że zdobycie podstawowych, prawdziwych informacji na temat ŚJ nie jest problemem.

No i:

[1=bb750429e2eca20644802ff 7996dd2c942138b6f_673e780 221b9e;10302141]rzecz w tym, że to, co napiszesz, będzie taką samą prawdą, jak to, co piszą inni...[/quote]

_________________________ ___________________

Cytat:

Cytat:

Brzydkie? Czy ja wiem? Jak określisz sytuację, gdy na grzeczne powiedzenie: dziękuję, nie będę rozmawiała - ŚJ nie powie: przepraszam, do widzenia, tylko - na siłę próbuje do mnie mówić, wciągać w dyskusję?

Nawiasem mówiąc, ostatnio przyszedł do mnie mężczyzna z dziewczynką może 8 letnią. Czy faktycznie dzieci muszą być prowadzane od domu do domu i narażane na różne, faktycznie czasem niemiłe sytuacje?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 07:59   #19
substytut
Zakorzenienie

W sieci jest duzo stron gdzie jest mowa o świadkach Jehowy. Właśnie na takich stronach znalazłam swego czasu informacje, które nie pozwoliły mi zostać świadkiem.
Dziewczyny, zachęcam przede wszystkim do samodzielnego sprawdzenia "jak się rzeczy maja".
substytut jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 08:48   #20
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
A może ktoś chciał by rozwiać wątpliwości i o coś zapytać Jestem Świadkiem Jehowy
Czekam.....

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 08:50   #21
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:
bo w Biblii jest napisane - bedziecie chodzic i glosic - cos w tym rodzaju

no i apostolowie tez w ten sposob glosili
Stary 2009-01-02, 08:55   #22
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

Cytat:

1. Z tego co wiem, tak jak w KK są parafie tak u Was zbory. Co ile się spotykacie?
Co robicie na tych spotkaniach? I czy przyjmujecie komunię (Bierzcie i jedzcie...)?

2. Przeczytałam, że wierzycie w zbawienie tylko wybranych 144 tysięcy ludzi. Czy wobec tego chodzenie po domach i nawracanie nie jest robieniem sobie... jakby to powiedzieć... konkurencji? Jak do tego podchodzicie?

3. Macie w ogóle jakieś sakramenty? Jak u Was wygląda np. małżeństwo? Chrzcicie dzieci? Jest Pierwsza Komunia?

Fajnie by było, jakbyś odpowiedziała, bardzo mnie to interesuje
nie jestem swiadkiem, ale moja przyjaciolka z mezem sa wiec na to akurat moge odpowiedziec:

1. sa zbory i zebrania sa 3 razy w tyg, nie ma komuni

2. 144 tys to beda wybrani, ktorzy beda z Bogiem w Niebie, reszta zbawionych do zycia wiecznego bedzie zyc w Raju na Ziemi

3. malzenstwo zawierane cywilnie i jest slub na sali udzielany przez starszego zboru - czyli tak jakby w KK przez ksiedza - ale nie ma slubu konkordatowego
Chrzest przyjmuje sie wtedy kiedy sie tegop chce dlatego ŚJ nie chrzcza malych dzieci bo uwazaja ze chrest powinien byc swiadoma decyzja.
Nie ma pierwszej komini

ps jak cos jest niedokonca wyjasnione to prosze wizazanki SJ o ewentualne uzupelnienie
Stary 2009-01-02, 08:57   #23
kybele
Rozeznanie

ja ci odpowiem jeśli chcesz

Cytat:

1. spotykaja sie trzy razy w tygodniu. dwa razy na dwie godziny raz na godzine. od tego roku jest zmiana i zebrania beda tylko dwa razy w tygodniu..( chyba tak zycie pedzie do przodu ze juz nie ma czasu na wiecej - to jest takie nowe światło w tym nowym roku )

2. 144 tysiace bedzie zbawionych w niebie a reszta dozna zbawienia czyli zycia wiecznego na ziemi wiec konkurencji nie ma. na ziemi moze sobie zyc ilu lidzi chce

3. dziecko jest nie chrzczone, komuni nie ma. swiadkowie biora slub w urzedzie stanu cywilnego a potem maja taki "wykład małzenski" na swojej sali. i tyle. wykład ten nie jest obowiazkowy
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 09:13   #24
Nija_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
nie jestem swiadkiem, ale moja przyjaciolka z mezem sa wiec na to akurat moge odpowiedziec:

1. sa zbory i zebrania sa 3 razy w tyg, nie ma komuni

2. 144 tys to beda wybrani, ktorzy beda z Bogiem w Niebie, reszta zbawionych do zycia wiecznego bedzie zyc w Raju na Ziemi

3. malzenstwo zawierane cywilnie i jest slub na sali udzielany przez starszego zboru - czyli tak jakby w KK przez ksiedza - ale nie ma slubu konkordatowego
Chrzest przyjmuje sie wtedy kiedy sie tegop chce dlatego ŚJ nie chrzcza malych dzieci bo uwazaja ze chrest powinien byc swiadoma decyzja.
Nie ma pierwszej komini

ps jak cos jest niedokonca wyjasnione to prosze wizazanki SJ o ewentualne uzupelnienie
Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
ja ci odpowiem jeśli chcesz

1. spotykaja sie trzy razy w tygodniu. dwa razy na dwie godziny raz na godzine. od tego roku jest zmiana i zebrania beda tylko dwa razy w tygodniu..( chyba tak zycie pedzie do przodu ze juz nie ma czasu na wiecej - to jest takie nowe światło w tym nowym roku )

2. 144 tysiace bedzie zbawionych w niebie a reszta dozna zbawienia czyli zycia wiecznego na ziemi wiec konkurencji nie ma. na ziemi moze sobie zyc ilu lidzi chce

3. dziecko jest nie chrzczone, komuni nie ma. swiadkowie biora slub w urzedzie stanu cywilnego a potem maja taki "wykład małzenski" na swojej sali. i tyle. wykład ten nie jest obowiazkowy
Dzięki
Stary 2009-01-02, 09:34   #25
rabid
Zadomowienie

Wszystkie te założenia, zwłaszcza to o życiu po śmierci, wyglądają jak marny chwyt marketingowy. 'Zmień wyznanie, u nas jest fajniej!'.

Cytat:
Chciałabyś, żeby każdy kto ma jakąś swoją "prawdę" przychodził do twojego domu żeby ci ją przekazać?
Stary 2009-01-02, 09:42   #26
vanesia1
Zadomowienie

Poza tym, błagam Was, gdzie jest w Piśmie Św. napisane, że tylko jakaś wybrana liczba osób dostąpi zaszczytu przebywania z Bogiem w niebie? Z tego co się orientuję, Bóg nie dokonuje takich podziałów na raj ziemski i niebiański .
A poza tym, co jeśli tak wielu chętnych zechce zmienić swoje wyznanie i dołączy do Świadków Jehowy, że ta liczba się na przykład podwoi?
Będzie dodatkowa selekcja czy jak?

Stary 2009-01-02, 10:02   #27
rabid
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vanesia1 Pokaż wiadomość
Poza tym, błagam Was, gdzie jest w Piśmie Św. napisane, że tylko jakaś wybrana liczba osób dostąpi zaszczytu przebywania z Bogiem w niebie?
Nigdzie. To się nazywa dowolność interpretacji.
Stary 2009-01-02, 10:10   #28
vanesia1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rabid Pokaż wiadomość
Nigdzie. To się nazywa dowolność interpretacji.

I coś mi się wydaje, że właśnie o to w tym wszystkim chodzi

Stary 2009-01-02, 10:22   #29
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines-ka Pokaż wiadomość
KK oficjalnie uznaje ŚJ za sektę.
No i co z tego KK też jest sektą.

A za niebezpieczne KK uważa np. medytacje czy też kursy jogi, a również Harry Potera i Gwiezdne Wojny

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2009-01-02 o 10:30
titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-02, 10:36   #30
kybele
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez substytut Pokaż wiadomość
W sieci jest duzo stron gdzie jest mowa o świadkach Jehowy. Właśnie na takich stronach znalazłam swego czasu informacje, które nie pozwoliły mi zostać świadkiem.
Dziewczyny, zachęcam przede wszystkim do samodzielnego sprawdzenia "jak się rzeczy maja".
dokładnie. najpierw warto samemu sprawdzic w róznych źródłach. ale podkreslam SAMEMU a nie za pomaca czasopism swiadków czy pomocnych braci ze zboru
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości