Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look
Składnik:

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer

Kopolimer kwasu akrylowego i alkilometakrylanu o długości łańcucha C12-22

Acrylates/C10/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer

Kopolimer powstały z kwasu akrylowego i alkilometakrylowego oraz mieszaniny alkoholi tłuszczowych krótko i długołańcuchowych różnego pochodzenia. Poliakrylan, modyfikowany polimer akrylowy. Substancja nierozpuszczalna, w kontakcie z wodą pęcznieje. Stężenie w kosmetyku: Od 0,2-2%.

Substancja zagęszczająca i żelująca, zwiększająca lepkość i filmotwórcza, stosowana w kosmetykach ochronnych i wodoodpornych, mi.in. do opalania i makijażu, oraz myjących włosy i skórę. Zapobiega odparowywaniu wody, tworzy okluzję, mocno wygładzając i przylegając do powierzchni. Nabłyszcza i nadaje aksamitną powłokę.

Substancja syntetyczna

Substancja kondycjonująca

Stabilizator emulsji

Substancja filmotwórcza

Substancja utrwalająca włosy

Substancja wygładzająca

Substancja żelująca

Zagęstnik

2
słabsze działanie silne działanie

Może działać komedogennie w dużych stężeniach, zatykać pory skóry, z reguły jednak znajduje się w kosmetykach w małych ilościach. Składnik może uwalniać szkodliwy kwas metakrylowy.

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.