6 produktów, które wyrzucasz, a powinnaś jeść
W przypadku niektórych produktów pewnie nawet nie przyszłoby Wam do głowy, że warto je zjeść. Niektóre odpadki, które lądują w koszu, powinny wylądować na naszym talerzu, gdyż posiadają szereg właściwości odżywczych. Sprawdź, czego nie wyrzucać!

Zobaczcie także, dlaczego warto jeść kaszę mannę oraz inne odpadki, których nie powinno się wyrzucać.
Jecie któryś z wymienionych "odpadków"?
1 z 6

Skórka kiwi
Najwięcej witaminy C znajduje się od razu pod skórką, dlatego niewskazane jest jej obieranie. Jeśli dokładnie umyjemy kiwi, możemy dodać je w całości do przygotowywanego koktajlu. Oprócz witaminy C, organizmowi dostarczymy w ten sposób także błonnika oraz przeciwutleniaczy.
Wypróbujcie przepis na koktajl z kiwi i zielonej herbaty!
2 z 6

Liście rzodkiewki
Choć jedzenie liści rzodkiewki może się wydać nieco oryginalnym pomysłem, okazuje się, że ta część rośliny stanowi doskonałe źródło witaminy C. Jest jej nawet dwukrotnie więcej niż w cytrynie, dlatego warto przełamać opór i włączyć je do diety, np. w postaci pesto z liści rzodkiewki. Oprócz witaminy C, takie danie pozwoli na uzupełnienie braków żelaza, fosforu i wapnia.
3 z 6

Skórka arbuza
Najsmaczniejszy jest oczywiście różowy i soczysty miąższ arbuza, ale im bliżej skórki, tym zdrowiej. Zielona część arbuza tuż pod skórką zawiera cenny aminokwas, który reguluje w organizmie ciśnienie krwi oraz wzmacnia odporność.
Podczas krojenia owocu, np. w celu przygotowania orzeźwiającego napoju arbuzowego, warto sięgnąć nożem bliżej skórki, by do naszego koktajlu dostało się jak najwięcej cennych składników.
4 z 6

Nać marchwi
Co tak cennego znajduje się w natce marchewki? Przede wszystkim chlorofil, który pozwala na dostarczenie organizmowi niezbędnego magnezu, ale także spora dawka potasu i witaminy K. Jedzenie natki marchewki, podobnie jak natki pietruszki, pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust, a także wspiera profilaktykę nowotworową i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Posiekaną nać marchwi można stosować jako dodatek do zup i surówek.
Sprawdź także 5 powodów, dla których warto jeść marchewkę.
5 z 6

Białe błonki i skórki cytrusów
Białe skórki, szczególnie grejpfruta, usuwamy ze względu na ich gorzkawy smak. To poważny błąd, gdyż to właśnie one skrywają bogactwo substancji o właściwościach prozdrowotnych, jak m.in. związki o działaniu przeciwzapalnym i zapobiegającym rozwojowi chorób nowotworowych.
Biała część cytrusów stanowi bogate źródło pektyn i witaminy P. Grejpfruty, pomarańcze i cytryny zawierają dużo witaminy C, natomiast zawarte w białych częściach tych owoców substancje pozwalają na lepsze jej przyswajanie.
Zobacz także najlepsze przepisy z cytrusami!
6 z 6

Łupiny cebuli
Brązowe łupiny cebuli wykorzystujemy głównie w Wielkanoc do naturalnego barwienia jajek, a tymczasem okazuje się, że powinniśmy je włączyć do diety. Dlaczego? Łupiny cebuli zawierają kwertycynę – flawonoid będący związkiem chemiczny o silnym działaniu przeciwutleniającym i wspomagającym profilaktykę zachorowań na raka.
Cebulę bez obierania możemy dodać do duszonych i gotowanych potraw, a następnie usunąć ją przed samym podaniem.