Hit! Orzeźwiająca granita na deser
Wakacje ciągle nas rozpieszczają piękną, słoneczną pogodą. To najlepszy czas na orzeźwiający deser – taki jak granita! Arbuzowa, z kiwi, a może o smaku kawy? Zobacz, jak przygotować granitę!

Granita – co to jest?
Granita to orzeźwiający deser, który swoją konsystencją przypomina lody lub sorbet. Przepis na tę słodkość przywędrował do nas z Włoch – możemy być więc pewni, że jest świetnym (i przepysznym) sposobem na upał! :) Tradycyjną granitę przygotowuje się z zaledwie kilku składników: wody, cukru i owoców (lub aromatów smakowych). W roli tych ostatnich występuje zwykle cytryna, limonka lub pomarańcza. Dużą popularnością cieszy się również granita miętowa, migdałowa czy kawowa.Choć w restauracjach i kawiarniach granitę przygotowuje się w maszynie do lodów, można ją również przygotować w warunkach domowych – daje to szersze pole do tworzenia przeróżnych wariacji smakowych deseru :) Mamy dobrą wiadomość: wiemy, jak zrobić granitę w domu!
1 z 3

Granita kawowa - przepis
Składniki:
- 2 szklanki zaparzonej kawy (bardzo mocnej);
- 2 łyżki cukru;
- bita śmietana do dekoracji.
Przygotowanie: rozpuść cukier w gorącej kawie, poczekaj aż napar ostygnie. Kawę wlej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na ok. 3 godziny. Po tym czasie zdrap widelcem zamrożoną część granity i zmieszaj z tym, co jeszcze nie zdążyło się zamrozić. Pojemnik wstaw ponownie do zamrażalnika. Czynność powtarzaj kilkukrotnie (co ok. pół godziny), aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Przełóż do pucharków i udekoruj bitą śmietaną. Deser możesz oprószyć kakao lub startą gorzką czekoladą. Gotowe! :)
2 z 3

Granita z kiwi - przepis
Składniki:
- kiwi (3 szt.)
- 2 łyżeczki cukru (+ klika łyżek gorącej wody do rozpuszczenia cukru)
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny (limonki)
- woda (przefiltrowana/mineralna) -200ml
Przygotowanie: Kiwi obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Dokładnie zblenduj. Cukier rozpuść w wodzie. Dodaj do musu z kiwi. Na koniec dodaj wodę i sok z cytryny. Zmiksuj. Koktajl wlej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Po ok. 3-4 godzinach przemieszaj ("zdrap") widelcem i ponownie umieść pojemnik w zamrażalniku. Czynność powtarzaj co ok. 30 minut do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Deser przełóż do pucharków. Smacznego! :)
Rada I: pojemnik z granitą warto przykryć folią aluminiową przed wstawieniem go do zamrażalnika – unikniesz wylania się musu i ewentualnego "przesiąknięcia" deseru innymi zapachami z lodówki :)
Rada II: Kombinuj! :) Jeśli masz swój wymarzony smak granity - eksperymentuj i stwórz wyśniony deser! Może uda ci się stworzyć granitę borówkową, bananową, malinową, a nawet.. czekoladową? :)
3 z 3

Granita arbuzowa - przepis
Składniki:
- 3/4 szkl. cukru pudru;
- 1 arbuz (średniej wielkości);
- świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny;
- opcjonalnie: posiekana, świeża mięta.
Przygotowanie: miąższ arbuza oczyść z pestek i zblenduj z pozostałymi składnikami. Powstały mus wlej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin (aż do zamrożenia składników). Po tym czasie wyciągnij pojemnik z zamrażalnika, a jego zawartość dokładnie i energicznie przemieszaj widelcem ("zdrap") – do uzyskania drobnych kryształków (jak w sorbecie). Czynność powtórz kilkukrotnie aż do odpowiedniego poziomu zmrożenia się granity.