Jak jeść po 50-tce, aby utrzymać wagę? Specjaliści wskazują tę konkretną dietę
Wiek to tylko liczba, ale po pięćdziesiątce organizm zaczyna wymagać od nas większej troski. Coraz trudniej utrzymać smukłą sylwetkę, a zdrowie staje się priorytetem. Właśnie dlatego dieta śródziemnomorska, uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie, to idealny wybór dla osób po 50. roku życia. Oto dlaczego jest polecana przez ekspertów.

- Olga Pejas
Dieta śródziemnomorska to coś więcej niż sam jadłospis – to filozofia życia. Celebracja posiłków, czas spędzony przy stole z bliskimi i nacisk na lokalne, świeże produkty to wartości, które przyczyniają się do zdrowia fizycznego i psychicznego. Co najważniejsze, pozwala zachować zdrowie i wagę w ryzach, bez odmawiania sobie smacznych i urozmaiconych posiłków. Brzmi zachęcająco, prawda? Przyjrzyjmy się zasadom tej niezwykłej diety, którą eksperci zalecają szczególnie po 50-tce.
Na czym polega dieta śródziemnomorska?
Dieta śródziemnomorska opiera się na prostych zasadach, które od wieków są codziennością mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Podstawowe składniki to duża ilość warzyw i owoców, bogate w kwasy omega-3 ryby i owoce morza, oliwa z oliwek czy pełnoziarniste pieczywo. Dieta ta nie tylko wspiera zdrowie serca i obniża ryzyko cukrzycy, ale także poprawia kondycję skóry, dzięki antyoksydantom obecnym w oliwie z oliwek i warzywach. Dodatkowo, kwasy omega-3 z ryb działają przeciwzapalnie i wspierają zdrowie stawów, a także sprawność umysłową.
Dieta śródziemnomorska nie jest typową dietą odchudzającą, która ma swój początek i koniec - to styl życia, który warto wprowadzać stopniowo, by zmiany zostały z nami na zawsze. W jej trakcie stawiaj na świeże produkty wysokiej jakości, równe odstępy między posiłkami i lekkie, łatwostrawne dania spożywane wieczorem, jak chociażby sałatki. Gwarantujemy, że już po upływie dwóch-trzech tygodni zaczniesz czuć się lekko i będziesz mieć znacznie więcej energii di działania!
Co jeść, a czego unikać na diecie śródziemnomorskiej?
W tej diecie nie znajdziesz miejsca na restrykcje czy drakońskie ograniczenia. Możesz delektować się posiłkami pełnymi smaku, ale warto też unikać kilku, szczególnie uwielbianych przez Polaków pozycji kulinarnych. Najważniejszą z nich jest czerwone mięso. Lepiej zastąpić je rybami lub łatwo dostępnym drobiem. Spróbuj wyeliminować również tłuszcze trans, które znajdują się w margarynie, słodkich batonikach, a także fastfoodach. Do picia wybieraj wodę i ziołowe herbaty. Słodzone, gazowane napoje po cichu, ale skutecznie dokładają ci kilogramów i zwiększają ryzyko rozwoju poważnych chorób, takich jak np. miażdżyca.