Wpływ mleka na trądzik
Czy mleko wpływa na trądzik? Może, ale nie musi! Jeśli jednak borykacie się z wypryskami, a stosowane kuracje nie przynoszą efektów, to faktycznie istnieje prawdopodobieństwo, że to właśnie ono przyczynia się do pojawiania się trądziku i/lub zaostrzenie jego stopnia. Na szczęście aktualnie dostępnych jest wiele produktów, które z powodzeniem mogą zastąpić mleko - sprawdzą się nie tylko u osób borykającymi się z problemami skórnymi, ale także u miłośników kulinarnych doznań uwielbiających testować nowości.

Trądzik to zazwyczaj zmora osób w okresie dojrzewania, ale często borykają się z nim także dorośli. Niesie on za sobą nie tylko objawy skórne wywołujące ból, świąd, pieczenie, ale także zmniejsza komfort psychiczny, powodując uczucie wstydu, brak pewności siebie, a w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do depresji.
Choć trądzik to zewnętrzny problem skórny, to jednak jego przyczyn należy szukać wewnątrz. Często jest to bardzo złożony problem, którego leczenie trzeba przeprowadzić wieloetapowo, pod okiem specjalisty. Warto przy tym pamiętać, że skóra doskonale potrafi odzwierciedlać to, jak się odżywiamy i jak wygląda nasz rytm dobowy.
Co nasila trądzik?
Wpływ na zmiany trądzikowe ma stres, zmiany hormonalne, sięganie po używki, nieodpowiednia pielęgnacja, a także brak higieny.
Nigdzie nie zostało to jednoznacznie potwierdzone, jednak co jakiś czas pojawiają się informacje, że także nabiał może mieć istotny wpływ na pojawianie się zmian skórnych. Dlaczego?
Jak nabiał wpływa na cerę?
Prawdopodobieństwo, że nabiał zaostrza trądzik pospolity, wynika z tego, że znajdują się w nim kazeina i białka serwatkowe, które sprawiają, że zwiększeniu ulega ilość IGF 1, czyli insulinopodobnego czynnika wzrostu. Występuje on także w naszej krwi. Kiedy jego stężenie zaczyna rosnąć, wówczas może wystąpić zwiększenie wydzielania sebum. Poza tym może prowadzić do szybszego wzrostu komórek skóry, co z kolei przekłada się na zapchanie ujść gruczołów łojowych.

Inną kwestią są z kolei alergie pokarmowe. Białka mleka krowiego to jedne z najpopularniejszych alergenów. Mogą powodować m.in. swędzenie i zmiany skórne - pokrzywkę, a nawet atopowe zapalenie skóry.
Mimo to nie można jednoznacznie stwierdzić, że mleko działa negatywnie na nasz organizm i skórę, ponieważ nie wszyscy tak samo na nie reagują. Ponadto, nie można zaprzeczać też temu, że w jego składzie znajdziemy szereg ważnych witamin m.in. A, B2, D, E, K , a także składników mineralnych, takich jak potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, które również są kluczowe dla naszego organizmu.
Odstawienie nabiału a trądzik
Czy zatem jeśli na naszej skórze występuje trądzik, na pewno należy od razu odstawić produkty mleczne? Być może będzie to dobre rozwiązanie, ale każdy organizm jest inny i przede wszystkim należy go obserwować.
Zmiany w diecie warto również skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, który poradzi, czym ewentualnie zastąpić produkty mleczne, aby organizm nie odczuł braku zawartych w nich składników odżywczych.
Zapewne wiele z was nie wyobraża sobie także rezygnacji z mleka i produktów mlecznych z bardzo ważnego powodu – walorów smakowych. Jednak czy wiecie, że istnieje wiele produktów roślinnych, które skutecznie mogą zaspokajać nasze potrzeby smakowe?
Czym zastąpić nabiał?
Zmiana nawyków żywieniowych może nie być łatwa. Jednak dzięki szerokiej ofercie produktowej Alpro przestaje to być problemem. Są one często źródłem białka, wapnia i/lub witamin, dzięki czemu łatwiej zbilansować dietę.
Jeśli np. nie wyobrażacie sobie kawy bez mleka czy słodkich deserów na jego bazie, warto zwrócić uwagę na produkty… roślinne, w tym szereg napojów, które stanowią alternatywę dla mleka, m.in.:
- napój kokosowy,
- napój owsiany,
- napój migdałowy
Warto też sięgnąć po inne produkty Alpro, dzięki którym przygotujecie np. owsianki, ciasta, naleśniki, a nawet… lasagne. Dla kawoszy z kolei kluczowa może się okazać linia Barista. Jej skład został dopracowany z udziałem baristów, abyśmy mogli cieszyć się perfekcyjnymi, kawiarnianymi doznaniami.
*infografika z produktami Alpro pt. "Czym zastąpić nabiał?"
Niedobory witamin a cera trądzikowa
Przed zmianą sposobu odżywiania hamuje was obawa przed niedoborami witamin? W składzie napojów roślinnych Alpro znajdziecie m.in. witaminę D, która pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu oraz utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, czy wspomaga prawidłowy proces podziału komórek.
Poza tym napoje roślinne Alpro zawierają np. witaminę B2 odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, stan błon śluzowych, prawidłowe widzenie, ochronę przed stresem oksydacyjnym.
Co z kolei z innymi substancjami odżywczymi niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania? Najlepszym uzupełnieniem diety wydaje się napój sojowy (niesłodzony). Znajdziemy w nim 2 g węglowodanów, 8 g białka oraz 4 g tłuszczów (dla porównania tradycyjne mleko krowie posiada: 5 g węglowodanów, 4 g białka
oraz 1 g tłuszczów).
A jak wypada skład innych napojów roślinnych? Np.:
- napój ryżowy posiada bardzo wysoką zawartość węglowodanów (22 g),
- napój owsiany ma 16 g węglowodanów i dodatkowo 5 g tłuszczu.
Co więcej, warto zwrócić uwagę na roślinne zamienniki produktów fermentowanych, np. kefiry i jogurty. Spełniają one dwie główne funkcje: probiotyczną i sensoryczną, a przy tym wspaniale smakują.
Nic zatem dziwnego, że coraz więcej osób decyduje się na zmianę swojej diety, wzbogacając ją w produkty roślinne.
Podkreślamy jednak, że każde wątpliwości warto skonsultować ze specjalistą. On na pewno doradzi wam, jaka dieta będzie wskazana dla waszego organizmu.