Reklama

Zaskakuje nie tylko smakiem i aromatem, ale też możliwościami przygotowania doskonałych i oryginalnych deserów. Jej lekko trawiasty, gorzkawy posmak w połączeniu z miodem, mlekiem kokosowym czy syropem z agawy tworzy wspaniałą kombinacje smaków.

Reklama

Sposób parzenia zielonej herbaty - dlaczego taki ważny?

W zależności od tego, jak długo parzymy naszą ulubioną, zieloną herbatę, jej właściwości mogą ulec zmianie. Ważne jest, by parzenie odbywało się w temperaturze nie przekraczającej 90 stopni Celsjusza. Każdy rodzaj suszu ma swoją optymalną temperaturę parzenia, dlatego też warto zwracać uwagę na to, co radzi producent na etykiecie opakowania herbaty.

Zielona herbata na noc?

Krótkie parzenie (około 3 minut) sprawia, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar nabiera właściwości pobudzających. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym i wyciszającym, dlatego polecana jest także przed snem.

Reklama

Właściwości zielonej herbaty - naparu młodości

Bogata w witaminy C i E oraz garbniki, skutecznie zapobiega nowotworom. Dodatkowo antyoksydanty w niej zawarte (aż 6 razy więcej niż w jagodach Goji!) sprawiają, że na dłużej możemy cieszyć się młodym wyglądem naszej skóry. Matcha, okrzyknięta najzdrowszą z herbat, zawiera najwięcej witamin i związków mineralnych. Działanie zielonej herbaty pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu oraz zapobiega zawałom serca. Zmagasz się z dodatkowymi kilogramami? Pij napar z jej liści, a z pewnością osiągniesz wymarzoną, szczupłą sylwetkę!

Jakie są Wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem zielonej herbaty matcha?

Reklama
Reklama
Reklama