Zobacz przepis na ciasteczkowe lizaki cake pops!
Cake pops to lizaki-ciasteczka, które podbiły Stany Zjednoczone, a ostatnio popularność zyskują również w Polsce. Już nie musisz szukać ich w kawiarniach i sklepach – znamy przepis na cake pops! Zobacz, jak przygotować je w domu.

Cake pops – co to takiego?
Cake pops to ciastka na patyczkach, które wyglądają jak lizaki. Słodkości te zyskują sobie coraz to nowych zwolenników – kto raz ich spróbuje, ciągle chce do nich wracać – przetestowałyśmy! :)Jak smakują cake pops? To zależy z jakiego przepisu skorzystasz – są takie, które przypominają smakiem kruche ciasteczka oblane czekoladą, bajaderki lub biszkoptowe ciasto. Jeśli nie boisz się eksperymentów w kuchni, do cake pops możesz wypróbować swój przepis na bajaderki – jeśli masa będzie odpowiednio gęsta, na pewno stworzysz z niej przepyszne ciasteczkowe lizaki!Nie wiesz jak wykonać lukier, którym ozdobisz swoje cake pops? Zobacz sprawdzony przepis na lukier plastyczny.
Które cake pops podobają się Wam najbardziej?
1 z 7

Przepis na cake pops
Składniki:
- ok. 400g herbatników;
- łyżka kakao;
- 200g serka mascarpone (ew. serka homogenizowanego);
- 3-4 łyżeczki nutelli;
- łyżeczka cukru waniliowego;
- ok. 3 łyżki masła;
- patyczki (mogą być długie wykałaczki do szaszłyków);
- tabliczka mlecznej czekolady;
- łyżka oleju.
Przygotowanie:
Pokrusz herbatniki (możesz to zrobić przy pomocy blendera). Dodaj do nich serek mascarpone, roztopione masło, cukier, nutellę i kakao. Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. Tak przygotowaną masę owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kwadrans. Z chłodnego ciasta zacznij formować małe kulki. Ułóż je na deseczce lub w formie wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie schłodź w lodówce (przez co najmniej 15 minut). W międzyczasie rozpuść 1/4 czekolady. Maczaj w niej patyczki i nabijaj na nie czekoladowe kulki. Tak przygotowane cake pops włóż do lodówki do czasu, aż czekolada wyschnie, a twoje ciasteczkowe lizaki będą się trzymać na patyczkach. Pozostałą część czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej łyżkę oleju. Każdą kulkę zanurz w czekoladzie i poczekaj aż spłynie jej nadmiar.
Teraz możesz dowolnie udekorować swoje cake pops. Zainspiruj się naszymi propozycjami lub wykreuj autorskie, niepowtarzalne ciasteczkowe lizaki. Smacznej zabawy! :)
2 z 7

Cake pops: bałwanki
Świąteczne bałwanki uzyskasz zanurzając cake pops w lukrze lub białej czekoladzie i zdobiąc je marchewkami i cylindrami z plastycznego lukru.
3 z 7

Cake pops: renifery
Wesołe renifery zrobisz wykorzystując kolorowe cukierki na ich nosy, a plastyczny lukier lub kruche precelki na poroże.
4 z 7

Cake pops: para młoda
Cake pops przypominające parę młodą to oryginalny pomysł na ozdobę weselnego stołu.
5 z 7

Kolorowe cake pops
Cake pops udekorowane kolorowymi posypkami i owinięte w folię celofanową mogą być słodkim dodatkiem do upominku dla bliskiej osoby.
6 z 7

Cake pops: świnki
Na przyjęciu urodzinowym dziecka idealnie sprawdzą się kolorowe cake pops przypominające zwierzątka.
7 z 7

Cake pops: piłki
Żaden fan footballu nie oprze się ciasteczku wyglądającemu jak piłka nożna.