Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Świadkowie Jehowy-prawda
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-04, 23:41   #968
Wyrak
Zakorzenienie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez kybele Pokaż wiadomość
hmm przepraszam ale chrzescijanin to jest osoba ktora wierzy w chrystusa wiec sj moga mowic ze sa chcrzescijaninami....

Pytanie: Kim jest chrześcijanin?

Odpowiedź: Słownik Webstera definiuje chrześcijanina jako „osobę wyznającą wiarę w Jezusa jako Chrystusa lub w religię opartą na nauczaniu Jezusa”.

http://www.gotquestions.org/Polski/K...escijanin.html

wierza w jezusa wiec sa chrzescijaninami - logiczne
Definicja mowi o wierze w Jezusa jako mesjasza/zbawiciela, a nie wierze w Chrystusa jak Ty piszesz zdanie pozniej. Roznica jest ogromna.

Cytat:
pozatym swiadkowie twierdza iz ich religia wywodzi sie od kaina i abla - abel to niby ten swiadek dobry. w zwiazku z tym przytaczaja iz od ilus tam tysiecy lat "prawdziwi chrzescijanie czyli oni " działali na rzecz jehowy .....

tak to wytłumacza i tak maja filozofie....
Mi rowno bimba co oni twierdza, interesuje mnie stan faktyczny. Podpinanie sie niechrzescijanskiego zwiazku wyznaniowego istniejacego od niecalych 150lat pod starozytnych Chrzescijan jest po prostu bzdura. Oraz wymaga ogromnego tupetu.

Cytat:
Napisane przez ladyinred85 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o cały wątek, to niestety w dużej mierze zgadzam się z Titiną. Okropnie naskoczyliście na dziewczyny, uważam że w wielu miejscach moznaby sie dopatrzeć braku szacunku, nietoleracji i strasznej napastliwości. Po 1, wątek założyła Sylwusia i to ona zobowiązała się do udzielanie odpowiedzi na Wasze pytania. Trudno wymagać, aby całymi dniami siedziała na forum i tak jestem pełna podziwu, że nieźle sobie radziła w tym gąszczu pytań. Od jakiegoś czasu jest zablokowana (czyżby za klona? bo za treści raczej nie chyba) wiec nie może się bronić! Ktoś mnie pytał, gdzie widać brak szacunku: otóż np w postach prześmiewczych (tarzające się emotki, ironiczne dialogi na temat wypowiedzi dziewczyn). Moim zdaniem posty polemizujące, przytaczajace fragmenty pisna, dyskutujace, zadajace pytania są w porzadku. Ale jest też dużo nie w porządku. Zresztą Moderatorka przyznała Dusi rację.
A zgadzaj sie, Twoje prawo. Ja sie z nia w ogole nie zgadzam. Nie zamierzam nikogo obrazac, ale na pewno nie bede wirtualnie glaskal po glowkach osob ktore obrazaja inteligencje interlokutorow wklejaniem gotowych formulek i odpowiadaniu (czesto nie na temat zreszta...) tylko na pasujace im pytania.

Cytat:
wikipedia to sobie moze pisac co chce

a gdzie te skany straznic???

a ja znalazłam takie cos odnosnie chrzescijanstwa :
Nie ma żadnych wątpliwości, że chrześcijaństwo narodziło się i rozwija po dzień dzisiejszy wokół osoby Jezusa z Nazaretu, zwanego najczęściej Jezusem Chrystusem. Podstawową doktryna chrześcijaństwa, która wyróżnia jej wyznawców od innych religii oraz grup parachrześcijańskich jest przekonanie, że Jezus z Nazaretu jest prawdziwym Synem Boga, prawdziwym Bogiem i człowiekiem, który narodził się z ziemskiej kobiety, aby swoją męczeńską śmiercią na krzyżu ofiarować wszystkim, którzy w Niego wierzą, zbawienie.

http://www.kosciol.pl/chrzescijanstwo

w sumie wszystko sie zgadza - swiadkowie moga tez sie podpiac pod chrzescijan .....
wierza w jezusa czyli sa chrzescijaninami....

hmm w sumie gdzie jest prawdziwa definicja chrzescijanstwa???? bo jakies z wikipedi i koscioła KK mnie nie przekonuja zbytnio tak do konca. wolałabymtakiej obiektywnej definicji. ale gdzie to znaleźć ???

edit : teraz te skany widze

Sama cytujesz: Podstawową doktryna chrześcijaństwa, która wyróżnia jej wyznawców od innych religii oraz grup parachrześcijańskich jest przekonanie, że Jezus z Nazaretu jest prawdziwym Synem Boga, prawdziwym Bogiem i człowiekiem, który narodził się z ziemskiej kobiety, aby swoją męczeńską śmiercią na krzyżu ofiarować wszystkim, którzy w Niego wierzą, zbawienie.

A pozniej mowisz, ze SJ ktorzy zaprzeczaja boskosci Jezusa moga sie podpiac pod Chrzescijanstwo, podczas gdy stoja w przeciwnosci do podstawowego zalozenia wiary chrzescijanskiej?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora