2009-01-04, 23:41
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
Napisane przez kybele
hmm przepraszam ale chrzescijanin to jest osoba ktora wierzy w chrystusa wiec sj moga mowic ze sa chcrzescijaninami....
Pytanie: Kim jest chrześcijanin?
Odpowiedź: Słownik Webstera definiuje chrześcijanina jako „osobę wyznającą wiarę w Jezusa jako Chrystusa lub w religię opartą na nauczaniu Jezusa”.
http://www.gotquestions.org/Polski/K...escijanin.html
wierza w jezusa wiec sa chrzescijaninami - logiczne
|
Definicja mowi o wierze w Jezusa jako mesjasza/zbawiciela, a nie wierze w Chrystusa jak Ty piszesz zdanie pozniej. Roznica jest ogromna.
Cytat:
Napisane przez kybele
pozatym swiadkowie twierdza iz ich religia wywodzi sie od kaina i abla - abel to niby ten swiadek dobry. w zwiazku z tym przytaczaja iz od ilus tam tysiecy lat "prawdziwi chrzescijanie czyli oni " działali na rzecz jehowy .....
tak to wytłumacza i tak maja filozofie....
|
Mi rowno bimba co oni twierdza, interesuje mnie stan faktyczny. Podpinanie sie niechrzescijanskiego zwiazku wyznaniowego istniejacego od niecalych 150lat pod starozytnych Chrzescijan jest po prostu bzdura. Oraz wymaga ogromnego tupetu.
Cytat:
Napisane przez ladyinred85
Jeżeli chodzi o cały wątek, to niestety w dużej mierze zgadzam się z Titiną. Okropnie naskoczyliście na dziewczyny, uważam że w wielu miejscach moznaby sie dopatrzeć braku szacunku, nietoleracji i strasznej napastliwości. Po 1, wątek założyła Sylwusia i to ona zobowiązała się do udzielanie odpowiedzi na Wasze pytania. Trudno wymagać, aby całymi dniami siedziała na forum i tak jestem pełna podziwu, że nieźle sobie radziła w tym gąszczu pytań. Od jakiegoś czasu jest zablokowana (czyżby za klona? bo za treści raczej nie chyba) wiec nie może się bronić! Ktoś mnie pytał, gdzie widać brak szacunku: otóż np w postach prześmiewczych (tarzające się emotki, ironiczne dialogi na temat wypowiedzi dziewczyn). Moim zdaniem posty polemizujące, przytaczajace fragmenty pisna, dyskutujace, zadajace pytania są w porzadku. Ale jest też dużo nie w porządku. Zresztą Moderatorka przyznała Dusi rację.
|
A zgadzaj sie, Twoje prawo. Ja sie z nia w ogole nie zgadzam. Nie zamierzam nikogo obrazac, ale na pewno nie bede wirtualnie glaskal po glowkach osob ktore obrazaja inteligencje interlokutorow wklejaniem gotowych formulek i odpowiadaniu (czesto nie na temat zreszta...) tylko na pasujace im pytania.
Cytat:
Napisane przez kybele
wikipedia to sobie moze pisac co chce
a gdzie te skany straznic???
a ja znalazłam takie cos odnosnie chrzescijanstwa :
Nie ma żadnych wątpliwości, że chrześcijaństwo narodziło się i rozwija po dzień dzisiejszy wokół osoby Jezusa z Nazaretu, zwanego najczęściej Jezusem Chrystusem. Podstawową doktryna chrześcijaństwa, która wyróżnia jej wyznawców od innych religii oraz grup parachrześcijańskich jest przekonanie, że Jezus z Nazaretu jest prawdziwym Synem Boga, prawdziwym Bogiem i człowiekiem, który narodził się z ziemskiej kobiety, aby swoją męczeńską śmiercią na krzyżu ofiarować wszystkim, którzy w Niego wierzą, zbawienie.
http://www.kosciol.pl/chrzescijanstwo
w sumie wszystko sie zgadza - swiadkowie moga tez sie podpiac pod chrzescijan .....
wierza w jezusa czyli sa chrzescijaninami....
hmm w sumie gdzie jest prawdziwa definicja chrzescijanstwa???? bo jakies z wikipedi i koscioła KK mnie nie przekonuja zbytnio tak do konca. wolałabymtakiej obiektywnej definicji. ale gdzie to znaleźć ???
edit : teraz te skany widze 
|
Sama cytujesz: Podstawową doktryna chrześcijaństwa, która wyróżnia jej wyznawców od innych religii oraz grup parachrześcijańskich jest przekonanie, że Jezus z Nazaretu jest prawdziwym Synem Boga, prawdziwym Bogiem i człowiekiem, który narodził się z ziemskiej kobiety, aby swoją męczeńską śmiercią na krzyżu ofiarować wszystkim, którzy w Niego wierzą, zbawienie.
A pozniej mowisz, ze SJ ktorzy zaprzeczaja boskosci Jezusa moga sie podpiac pod Chrzescijanstwo, podczas gdy stoja w przeciwnosci do podstawowego zalozenia wiary chrzescijanskiej?
|
|
|