![]() |
#931 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Raczkowanie
|
w takim razie warto zapytac Katolika - lekarza, czy sie na to zgodzi w przypadku ktory bedzie aborcji wymagal. Tak samo jak ŚJ. Albo po prostu zakazać im dyzurow w pojedynke
#933 |
Raczkowanie
|
katolicy sie nie odwracaja bo uwazaja ze to jest zle.Ja tez nie jestem za tym zeby sie przestawac odzywac do swiadka np. ktory odszedl sam a nie dla tego ze Boga przestal kochac, chodzilo mi tylko o osoby ktore czynia cos przeciw prawu bozemu.Tak jest w biblii a katolicy sie tego nie dopatrzyli nie wiem dlaczego tak kazal Jehowa postepowac
|
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Rozeznanie
|
tylko katolicy są różni, jest ich więcej. Jedni są ortodoksyjni i wierzą we wszystko co im powiedzą księża inni mają własne poglądy, które wyrobili na swoich doświadczeniach i jednak na wolności. I jedni "aborcują", a inni nie. Nie słyszałaś o tym, że lekarze K. nie dokonali aborcji? A głośna sprawa z dziewczynką, której lekarze odmówili, bo ich ksiądz poszczuł?
ŚJ są tacy, że nie mają innych poglądów, nie ma żadnego myślenia bez Biblii. Źródło?Cały ten wątek. |
![]() ![]() |
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
No pewnie, skoro mi się nie podoba obrażanie ludzi z innymi przekonaniami to muszę być na pewno ŚJ ![]() Prawdę mówiąc wcale nie dziwię się że dziewczyny nie chcą odpowiadać niektórym z was. Z takim przykrym, roszczeniowym nastawieniem nie dostałybyście na ulicy nawet szklanki wody.
#936 | ||
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10337076]W trakcie rozmowy z jednym ze ŚJ usłyszałam, iż on studiuje. Spytałam z ciekawości, co? Usłyszałam: Biblię
![]() ![]() Rozbawiło mnie to ![]() Cytat:
Wiem, że ŚJ zrywają wszelkie kontakty z osobą, która od nich odchodzi, od takiej osoby odwraca się rodzina - ŚJ, ale często osoba z katolickiej rodziny, która decyduje się na apostazję, też czuje się odrzucona. Rodzina nie rozumie jej decyzji, nie przyjmuje do wiadomości, że można nie wierzyć w Boga czy odejść od KK... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10342319] No popatrz, a ja nie chodziłam przez większość część podstawówki, nie chodziłam w liceum - i NIGDY nikt złego słowa mi nie powiedział ![]() U nas ksiądz w LO powiedział na religii, że lepiej być ateistą, który jest pewny swojego przekonania niż byle jakim niepraktykującym katolikiem. ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Moim zdaniem ginekolodzy-katolicy też powinni sobie napisać na tabliczce przed gabinetem: U mnie tabletek anty ani Postinoru nie dostaniesz. Ciekawe czy ginekolog-katolik podjąłby się aborcji - oczywiście chodzi mi o sytuację, kiedy jest na tę aborcję pozwolenie sądu.
![]() |
#937 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
![]() Jeszcze nie są legalni Scjentolodzy.... ale wszystko przed nami...
![]() ![]() |
![]() |
#938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#939 |
Konto usunięte
|
Na swoje pytanie o katowaną żonę i rozwód też nie uzyskałam odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Być może jak dziewczyny ochłoną troszkę po tym napadaniu na nie to odpowiedzą.
![]() |
#942 |
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10343395]Na swoje pytanie o katowaną żonę i rozwód też nie uzyskałam odpowiedzi.[/quote]
Ehhh... czytając niektóre wątki na Intymnym, to są takie źle traktowane dziewczyny i nie zależy to od wyznania, czy też przynależności kulturowej, po prostu tak się dzieje, a one nie potrafią a czasem nawet nie chcą zakończyć takiego związku bo "Misio się zmieni".
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-01-04 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
ewentualnie gdy porozmawiają ze swoimi przywódcami (na pewno nie mają księzy, wiec kto u nich pełni taka funkcję?) i bedą wiedziały co mają nam odpowiedzieć.
#944 |
Raczkowanie
|
Swiadkowie Jehowy studiuja ja osobiscie lekarzy nie znam wsrod swiadkow ani prawnikow wiec sie nie moge wypowiadac. Nie jestem swiadkiem i nie moge Wam tyle powiedziec co dziewczyny, nie chce Was wprowadzac w blad. Ja uciekam moze bede pozniej lub jutro. Pozdro
|
![]() ![]() |
![]() |
#945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby ten wątek wziąść za źródło informacji ( tak jak to sugerujesz) np. na temat tolerancji w Polsce to raczej nie byłoby to zbyt pochlebne świadectwo o chrześcijańskim miłosierdziu.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2009-01-04 o 20:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pytam - jak tak może być? Jak można pozwalać na takie traktowanie kobiety, a gdy ta się broni - wy ją odrzucacie? NIKT dziewczynie nie pomógł, gdy dramat się rozgrywał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Starszy ŚJ jakoś potrafiłby odwrócić wspomnianego już kota ogonem żeby wyszło na jego. Niestety dziewczyny jeszcze nie posiadły tej zdolności. Ale pewnie za kilka lat będę wprawniejsze w głoszeniu. Titino proszę Cię nie próbuj teraz pokazać jak to zgnębiłyśmy dziewczyny, wynapadłyśmy na nie i jakie to one są biedne. Same oddały się pod odstrzał. Same nie potrafiły odpowiedzieć na proste pytania. Same podnosiły ciśnienie innym sypaniem cytatami bez jakiegokolwiek sensu. I wreszcie same sobie poszły pozostawiając kilkanaście pytań bez odpowiedzi mimo że autorka napisała że CHCE ROZWIAĆ WĄTPLIWOŚCi. Nie rozwiała. Pojawiło się pewnie więcej niż było wcześniej. Chciała pokazać że ŚJ nie są tacy źli. Zarówno ona jak i Dusia nie pokazały się z dobrej strony ignorując pytania innych. Więc z całym szacunkiem trochę rozwagi, nie rób z igieł wideł że dziewczyny poszły biedne skrzywdzone i napiętnowane.
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-04 o 20:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10343606]Tak, ale moja koleżanka z naprzeciwka rozwiodła się ze ŚJ, ponieważ ten ją katował, chlał, wyrzucał z domu. Dziewczyna się nie dała, zawalczyła o spokój własny i córeczki. A organizacja ŚJ ją odrzuciła.
Pytam - jak tak może być? Jak można pozwalać na takie traktowanie kobiety, a gdy ta się broni - wy ją odrzucacie? NIKT dziewczynie nie pomógł, gdy dramat się rozgrywał.[/quote] Oj, to sorry, masz rację, oni po prostu odrzucają, nie ma wśród nich miłosierdzia... ![]()
![]() |
#950 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie znam, ale jak mówię, widzę co tu piszą. A chrześcijańskie miłosierdzie zostaw. Skąd wiesz ile chrześcijan tutaj pisze? My chcemy się tylko dowiedzieć czegoś o Ich wierze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#951 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po drugie, choć nawet rozpoczęły ten wątek to nie uważam że mają obowiazek siedzenia tutaj z Wami przez trzydzieści stron i odpowiadania na pytania upstrzone aluzjami, ironiami i szyderstwami o ich zdolnościach intelektualnych, wypranym mózgu, niezdolności do samodzielnego myślenia oraz destrukcyjnym i niebezpiecznym charakterze ich organizacji. Jako osoba która ma zupełnie życiowo i światopoglądowo nie po drodze z dziewczynami uważam że ilość złośliwości, niemiłych i przykrych zwrotów pod ich adresem w atmosferze internetowego linczu jest w tym wątku nieproporcjonalnie bardziej rażąca od ich prób odpowiedzi, jakiekolwiek irracjonalne by dla mnie one nie były. Życzę Ci abyś nigdy za swoje poglądy i styl zycia nie poczuła na sobie przyklejonej przez życzliwych rozmówców łatki "sekciarza".
![]() |
#952 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro wątek został założony w celu takim a nie innym to chyba oczywiste że ktoś powinien siedzieć i odpowiadać na pytania. To tak jakby dziewczyna na pazurkowych galeriach założyła wątek wkleiła jedno zdjęcie, dziewczyny by ją skrytykowały i więcej by się na wątku nie pokazała tylko pozwoliła żeby inne dziewczyny przejęły go do swoich celów. Bez sensu prawda? Ja nie zauważyłam żadnego internetowego linczu ![]() Co do wytłuszczonego zdania: Łatka sekciarza nigdy nie została mi przyklejona, ale w mojej miejscowości ciągle uchodzę za osobę która się wywyższa, traktuje innych z góry, jest wielką panią która nie zadaje się ze zwykłymi ludźmi. Powód: nie łażę po wsi z piwskiem w ręku, mam chłopaka z innej miejscowości i znajomych również. Z mojej miejscowości nie zadaję się z nikim poza osobami z którymi chodziłam do klasy a jest to i tak kontakt znikomy. Przez to została mi przyklejona łatka największej suki w miejscowości. Sory za prywatę ale jakoś nie chlastam się z tego powodu i nie udaje wielce urażonej na cały świat. Bo każdy kto pozna mnie bliżej przekonuje się że plotki na mój temat są wyssane z palca bo w rzeczywistości jest kompletnie zakręconą osobą, która uwielbia kontakt z ludźmi. I UDOWADNIAM INNYM ŻE ICH OPINIA JEST BEZPODSTAWNA. UDOWADNIAM SWOIM ZACHOWANIEM i POGLĄDAMI. Skoro dziewczyny uważają że ŚJ są źle oceniani a zdania na ich temat które są jakie są mijają się z prawdą to niech to wreszcie raz a porządnie udowodnią. Tyle OT.
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-04 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem nie możemy oczekiwać, że Sylwusia czy Dusia się odezwią.
Sylwia jest tymczasowo zablokowana (nie wiem dlaczego?) ![]() Dusia zniknęła na spotkanie, a tak naprawdę siedziała jeszcze dluzszy czas na wizażu, co dowodzi, że po prostu straciła ochotę na dyskusję, która notabene była dość interesująca. Szkoda, myślałam, że dowiem się czegoś nowego o SJ, a tu taki niedosyt... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#954 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy bym tak to ujal, ale zatrwaza mnie fakt, ze SJ piszacy w tym temacie, w ogole nie wkladaja zadnego swojego wkladu indywidualnego, tylko kopiuja gotowe formulki, a jesli juz pisza cos od siebie, to rzeczy wzajemnie ze soba sprzeczne. Cytat:
Cytat:
To masz problem, widocznie umknelo Ci co wkleila Elliannia, ale spoko, ja pomoge: Cytat:
J 6,53-57 Cytat:
Mt 26,26-27 Cytat:
A czy tolerancja = glaskanie po glowce niezaleznie od stanu faktycznego? A co mam powiedziec nt ich samodzielnosci myslenia, jesli po prostu ignoruja raz za razem cytaty z Biblii i wklejaja materialy ze Straznicy jako ich wlasne posty? Cytat:
Widzisz, moja sie nie kurzy I dzieki niej doskonale wiem, ze nauka SJ jest PRZECIWNA nauce Biblii ![]() Cytat:
Nikt SJ nie dal prawa nagabywania ludzi w ich domach. Cytat:
Chrzescijanie wierza w to ze Jezus jest Bogiem. SJ NIE SA CHRZESCIJANAMi. Podczepianie sie pod przesladowania pierwszych Chrzescijan niechrzescijanskiego zwiazku wyznaniowego, ktory istnieje od niecalych 150lat jest manipulowaniem I mijaniem sie z prawda. Swoja droga – trzeba miec tupet zeby cos takiego wypisywac. Cytat:
Tak, zarzucam Ci wielokrotne klamstwo – za kazdym razem gdy wklejalas nieswoje materialy i twierdzilas ze napisalas posta. Cytat:
Nie znacie doskonale Pisma Swietego. Wrecz przeciwnie, gdybys znala doskonale Pismo Swiete, wiedzialabys, ze stoi ono w sprzecznosci z pogladami zwiazku wyznaniowego SJ.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#955 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Fakt, wielki tupet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#956 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#957 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ja to zobaczylam to az sie herbata zachlysnelam.. nawet o quo vadis wspomniane bylo ze to niby o sj ![]()
![]() |
#958 |
Rozeznanie
|
hmm przepraszam ale chrzescijanin to jest osoba ktora wierzy w chrystusa wiec sj moga mowic ze sa chcrzescijaninami....
Pytanie: Kim jest chrześcijanin? Odpowiedź: Słownik Webstera definiuje chrześcijanina jako „osobę wyznającą wiarę w Jezusa jako Chrystusa lub w religię opartą na nauczaniu Jezusa”. http://www.gotquestions.org/Polski/K...escijanin.html wierza w jezusa wiec sa chrzescijaninami - logiczne Edytowane przez kybele Czas edycji: 2009-01-04 o 22:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Rozeznanie
|
pozatym swiadkowie twierdza iz ich religia wywodzi sie od kaina i abla - abel to niby ten swiadek dobry. w zwiazku z tym przytaczaja iz od ilus tam tysiecy lat "prawdziwi chrzescijanie czyli oni " działali na rzecz jehowy .....
tak to wytłumacza i tak maja filozofie.... |
![]() ![]() |
![]() |
#960 | |
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10343395]Na swoje pytanie o katowaną żonę i rozwód też nie uzyskałam odpowiedzi.[/quote]
W KK gdy katowana żona rozwiedzie się z mężem i nie zdecyduje się na samotność do końca życia (tzn zwiaże się z jakimkolwiek mężczyzną) jest wykluczona ze wspólnoty Kościoła Katolickiego. Nie może przyjmować Komunii Świętej, nie dostanie rozgrzeszenia, nie zostanie chrzestną itd. To samo dotyczy np osób stosujacych antykoncepcję, czy też współzyjących przed ślubem, nie wspominajac nawet o in vitro czy aborcji. Róznica polega na tym, że my, Katolicy dużo "swobodniej" podchodzimy do spraw wiary na gruncie społecznym, rodzinnym, prywatnym. Śmiem twierdzić, że mało jest osób prawdziwie "katolickich". SJ to jakby zamknać w jednym pomieszczeniu kilkudziesięciu ultrakatolików. Jeżeli chodzi o cały wątek, to niestety w dużej mierze zgadzam się z Titiną. Okropnie naskoczyliście na dziewczyny, uważam że w wielu miejscach moznaby sie dopatrzeć braku szacunku, nietoleracji i strasznej napastliwości. Po 1, wątek założyła Sylwusia i to ona zobowiązała się do udzielanie odpowiedzi na Wasze pytania. Trudno wymagać, aby całymi dniami siedziała na forum i tak jestem pełna podziwu, że nieźle sobie radziła w tym gąszczu pytań. Od jakiegoś czasu jest zablokowana (czyżby za klona? bo za treści raczej nie chyba) wiec nie może się bronić! Ktoś mnie pytał, gdzie widać brak szacunku: otóż np w postach prześmiewczych (tarzające się emotki, ironiczne dialogi na temat wypowiedzi dziewczyn). Moim zdaniem posty polemizujące, przytaczajace fragmenty pisna, dyskutujace, zadajace pytania są w porzadku. Ale jest też dużo nie w porządku. Zresztą Moderatorka przyznała Dusi rację. Ja sama absolutnie nie jestem SJ, równiez uważam, że maja sporo wspólnego z sektą. Zakaz przetaczania krwi budzi mój sprzeciw, tak jak barbarzyńskie obyczaje innych religii (dżihad np). Wykluczanie z rodziny jest moim zdaniem okrutne, aczkolwiek praktykowane też w innych religiach. Wiecie, co spotyka ze strony rodziny muzułmańską dziewczynę, która zhańbiła religię np przez potajemne spotkanie z mężczyzną?? Często śmierć z ręki ojca lub brata. Jeżeli chodzi o indoktrynacje od dziecka, to co dzieje się na katolickich lekcjach religii? Różnicą jest skala i nateżenie, jak również priorytety w życiu. U nas religia nie zajmuje tak ogromnej części naszego zycia, u SJ niestety jest to fanatyzm. Aczkolwiek fanatyków można znaleźć w wielu religiach. I zawsze są oni niebezpieczni. Chciałabym przytoczyć wybowiedź Shonya: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.