Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 69. - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2024-09-10, 10:07   #3721
Pati_Hr
Raczkowanie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 69.

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość

2. długo idzie paczka z temu i aliexpress?
Ostatnio idą mi zwykle przez tydzień-półtora, na paczkomat.
Pati_Hr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-09-12, 06:55   #3722
gurzynskaaa
Raczkowanie

Czy nadal jest problem z netflixem jeżeli chodzi o dzielenie konta? Czy podanie e-maila wspólnego dla kilku osób rozwiąże problem?
gurzynskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-03, 21:26   #3723
Brook
Zakorzenienie

Pytanie z serii instagrama mam od niedawna i nie wiem o chodzi ze zdjęciami które dodaję do relacji.Wybieram fotki po kolei z albumu, a jak dodaje relacje zdjęcia nie są w tej kolejności co chciałam. Da się to zmienić?byłabym wdzięczna za pomoc

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-05, 15:24   #3724
Quisono
Raczkowanie

Hej . Nie wiem za bardzo, w jakim dziale najlepiej umieścić to pytanie... ale jestem w 9 tygodniu ciąży, w poniedziałek rozpoczyna się 10 tydzień. Nie miałam jeszcze usg, jestem zarejestrowana dopiero na 23 października na pierwsze usg.

Mój ginekolog uzasadniał to tym, że według polskiego prawa, jakby coś było nie tak z płodem, nawet jakby zagrażało to mojemu życiu, to i tak nie można zrobić aborcji, więc nie ma sensu wcześniej robić usg. Natomiast podczas wymiany emaili z ginekolożką z fundacji federa dowiedziałam się, że według standardów opieki powinnam zrobić pierwsze usg do 10 tygodnia. Ważny jest też mój wiek - mam 47 lat i nigdy nie rodziłam ani nie byłam w ciąży.

Od jakiegoś czasu coś mnie niepokoi - takie pulsowanie jakby szybkie w brzuchu, szczególnie kiedy szybciej chodzę, ale chyba nie tylko, jakby szybszy puls, ale to może trwać nawet z dwie godziny co jakiś czas, aż mi w uszach dudni. Co o tym myślicie? Może to normalne. Będę wdzięczna za porady.

Edytowane przez Quisono
Czas edycji: 2024-10-05 o 16:02
Quisono jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-05, 15:34   #3725
skara
Zakorzenienie

Idź dla własnego spokoju prywatnie do lekarza, tym bardziej, że najmłodsza nie jesteś.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-06, 20:48   #3726
TheSunTheMoonTheStars
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Quisono Pokaż wiadomość
Hej . Nie wiem za bardzo, w jakim dziale najlepiej umieścić to pytanie... ale jestem w 9 tygodniu ciąży, w poniedziałek rozpoczyna się 10 tydzień. Nie miałam jeszcze usg, jestem zarejestrowana dopiero na 23 października na pierwsze usg.

Mój ginekolog uzasadniał to tym, że według polskiego prawa, jakby coś było nie tak z płodem, nawet jakby zagrażało to mojemu życiu, to i tak nie można zrobić aborcji, więc nie ma sensu wcześniej robić usg. Natomiast podczas wymiany emaili z ginekolożką z fundacji federa dowiedziałam się, że według standardów opieki powinnam zrobić pierwsze usg do 10 tygodnia. Ważny jest też mój wiek - mam 47 lat i nigdy nie rodziłam ani nie byłam w ciąży.

Od jakiegoś czasu coś mnie niepokoi - takie pulsowanie jakby szybkie w brzuchu, szczególnie kiedy szybciej chodzę, ale chyba nie tylko, jakby szybszy puls, ale to może trwać nawet z dwie godziny co jakiś czas, aż mi w uszach dudni. Co o tym myślicie? Może to normalne. Będę wdzięczna za porady.
Biegnij na USG prywatnie. I zmień lekarza, do którego chodzisz na NFZ. Jakim prawem nie miałaś robionego USG? Przecież niektóre wady rozwojowe dziecka można leczyć jeszcze w czasie ciąży, ogólnie to badanie to jest podstawa podstaw.
TheSunTheMoonTheStars jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-08, 16:40   #3727
Brook
Zakorzenienie

to ginekolog wprowadził Cię w błąd.wg polskiego prawa:''W Polsce aborcja możliwa jest jedynie w dwóch przypadkach - gdy ciąża jest następstwem czynu zabronionego lub w razie zagrożenia życia lub zdrowia kobiety''. W związku z tym powinnaś nie mieć problemu ze zrobieniem.

Federa fundacja:

Jeśli ciąża zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu (fizycznemu lub psychicznemu), masz prawo do jej przerwania w publicznym szpitalu na NFZ. Nie ma ograniczeń czasowych – aborcja z tej przesłanki możliwa jest przez całą ciążę.

Edytowane przez Brook
Czas edycji: 2024-10-08 o 16:48
Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2024-10-13, 22:35   #3728
Quisono
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TheSunTheMoonTheStars Pokaż wiadomość
Biegnij na USG prywatnie. I zmień lekarza, do którego chodzisz na NFZ. Jakim prawem nie miałaś robionego USG? Przecież niektóre wady rozwojowe dziecka można leczyć jeszcze w czasie ciąży, ogólnie to badanie to jest podstawa podstaw.
Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Idź dla własnego spokoju prywatnie do lekarza, tym bardziej, że najmłodsza nie jesteś.

Dzięki za porady . Byłam w sobotę prywatnie na USG i się dowiedziałam, że na razie wszystko ok, to znaczy że to w ogóle na razie początek 9 tygodnia, więc tylko wiadomo, że płód jest w macicy i ma tętno ok, żyje. Dał mi skierowanie na darmowe badania prenatalne (które podobno, tak powiedział, kosztują ok 600 zł).

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
to ginekolog wprowadził Cię w błąd.wg polskiego prawa:''W Polsce aborcja możliwa jest jedynie w dwóch przypadkach - gdy ciąża jest następstwem czynu zabronionego lub w razie zagrożenia życia lub zdrowia kobiety''. W związku z tym powinnaś nie mieć problemu ze zrobieniem.

Federa fundacja:

Jeśli ciąża zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu (fizycznemu lub psychicznemu), masz prawo do jej przerwania w publicznym szpitalu na NFZ. Nie ma ograniczeń czasowych – aborcja z tej przesłanki możliwa jest przez całą ciążę.
No rzeczywiście. Nie wiem, czy celowo, czy to wynik braku wiedzy (ma już podobno około 80 lat). Powiedział też, że mogę brać polopirynę, a z kolei ten drugi (prywatny) poradził, abym nie brała. Także warto chodzić do różnych lekarzy.

Edytowane przez Quisono
Czas edycji: 2024-10-13 o 22:37
Stary 2024-10-14, 00:05   #3729
TheSunTheMoonTheStars
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Quisono Pokaż wiadomość
Dzięki za porady . Byłam w sobotę prywatnie na USG i się dowiedziałam, że na razie wszystko ok, to znaczy że to w ogóle na razie początek 9 tygodnia, więc tylko wiadomo, że płód jest w macicy i ma tętno ok, żyje. Dał mi skierowanie na darmowe badania prenatalne (które podobno, tak powiedział, kosztują ok 600 zł).

No rzeczywiście. Nie wiem, czy celowo, czy to wynik braku wiedzy (ma już podobno około 80 lat). Powiedział też, że mogę brać polopirynę, a z kolei ten drugi (prywatny) poradził, abym nie brała. Także warto chodzić do różnych lekarzy.
Super, że poszłaś prywatnie! A jeszcze bardziej super, że wszystko w porządku z dzieciaczkiem i Twoim zdrowiem i że dostałaś skierowanie na komplet następnych standardowych badań Ciąża to naprawdę wyjątkowy czas, kiedy warto dmuchać na zimne i chodzić regularnie na wszystkie badania (nawet kiedy jeden lekarz będzie wmawiał, że te badania Ci nie przysługują - wtedy trzeba iść do innego lekarza).

Mega trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze dalej I jak coś, to pomyśl, czy naprawdę nie przepisać się na NFZ do innego lekarza.
Nie wiem, jak załatwia się takie formalności w przypadku lekarza prowadzącego ciążę. Ale 2 lata temu zmieniałam zwykłego lekarza w przychodni - wystarczyło, że poszłam do innej przychodni i powiedziałam, że chcę się tam przepisać, dali mi formularz do wypełnienia (to była 1 strona A4 z tego co pamiętam) i nic więcej nie musiałam robić. Podejrzewam, że w przypadku ciąży powinno być równie łatwo lub łatwiej.
Ja bym się nad tym na Twoim miejscu zastanowiła. Bo jednak leczyć się u kogoś, kto Ci wmawia, że nie potrzebujesz nawet USG, to trochę bez sensu.
TheSunTheMoonTheStars jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-10-16, 10:14   #3730
Quisono
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TheSunTheMoonTheStars Pokaż wiadomość
Super, że poszłaś prywatnie! A jeszcze bardziej super, że wszystko w porządku z dzieciaczkiem i Twoim zdrowiem i że dostałaś skierowanie na komplet następnych standardowych badań Ciąża to naprawdę wyjątkowy czas, kiedy warto dmuchać na zimne i chodzić regularnie na wszystkie badania (nawet kiedy jeden lekarz będzie wmawiał, że te badania Ci nie przysługują - wtedy trzeba iść do innego lekarza).

Mega trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze dalej I jak coś, to pomyśl, czy naprawdę nie przepisać się na NFZ do innego lekarza.
Nie wiem, jak załatwia się takie formalności w przypadku lekarza prowadzącego ciążę. Ale 2 lata temu zmieniałam zwykłego lekarza w przychodni - wystarczyło, że poszłam do innej przychodni i powiedziałam, że chcę się tam przepisać, dali mi formularz do wypełnienia (to była 1 strona A4 z tego co pamiętam) i nic więcej nie musiałam robić. Podejrzewam, że w przypadku ciąży powinno być równie łatwo lub łatwiej.
Ja bym się nad tym na Twoim miejscu zastanowiła. Bo jednak leczyć się u kogoś, kto Ci wmawia, że nie potrzebujesz nawet USG, to trochę bez sensu.
Dziękuję .
Stary 2024-11-16, 21:00   #3731
jaityle
Raczkowanie

Czy jest szansa, że uda mi się dokonać zwrotu w CCC jeśli przegapiłam termin 14 dni? Myślałam, że zrobiłam zakupy w ramach klubu i że mam więcej czasu, ale okazało sie, że nie?

BYŁO: 76 kg
JEST: 62,5 kg
BĘDZIE: 58 kg
jaityle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-11-19, 18:02   #3732
sussuri
Przyczajenie

Gdzie szukać archiwalnych czasopism, oprócz Vinted/OLX? Próbuję załatać braki w kolekcji. Antykwariaty internetowe średnio, grupy na FB świecą pustkami. Głownie chcę polskie kobiece pisemka z końca lat 90. lub początku 0o.
sussuri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-02, 19:47   #3733
Quisono
Raczkowanie

Jutro mam zaplanowaną amniopunkcję. Moja ginekolożka (młoda kobieta) radziła mi zrobić to badanie. Jestem po 40, badania prenatalne usg i test pappa nie wyszły złe, ale dzisiaj byłam u endorynologa (mężczyzna, gdzieś ok. 55 lat), który jest jednocześnie ginekologiem (tak powiedział), a który "przestraszył" mnie na tyle, że zaczęłam mieć wątpliwości, czy robić amniopunkcję. Otóż powiedział, że ma doświadczenie 30 letnie i nie radzi mi, chyba że chcę poronić.

Powiedział, że dziesięć jest ok, a trzy, cztery są poronienia (to cytat). Co bardzo mnie zdziwiło, bo internet (w tym lekarze) mówią, że powikłania, poronienia zdarzają się poniżej 1%. Pomyślałam, że powodem takiego podejścia są " wiek i doświadczenie" lekarza, bo amniopunkcja kiedyś rzeczywiście była bardziej obarczona ryzykiem, ale podobno dzisiaj to się zupełnie zmieniło. I być może mówił on o przypadkach sprzed lat?

Lekarz ten jest też z bliskowschodniego kręgu kulturowego, więc pomyślałam, że być może w jakimś stopniu to wpłynęło na jego podejście (nie jestem pewna, ale wstępnie kojarzę Bliski Wschód z większym tradycjonalizmem i skupieniem bardziej na dobru dziecka niż samopoczuciu pacjentki)?

Pomyślałam też, że może trochę przesadzał, wkręcał mnie, bo nie jest zwolennikiem amniopukcji?

Co dodatkowo mnie niepokoi, mam bardzo silny kaszel. Czasami aż się zapieram. Mam podejrzenie (na razie) nadwrażliwości oskrzeli (pyłki, kwiatów, zdenerwowanie). Lekarz od amniopunkcji mówił, że to nie szkodzi, chociaż nie mówiłam chyba, że aż tak bardzo posunięty jest ten kaszel.

W załączniku przesyłam wynik badań prenatalnych. Trisomia 21 (zespół downa) ryzyko jest 1:203.

Co mi radzicie, macie jakieś doświadczenia z amniopunkcją lub słyszeliście?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1000000103.jpg (44,4 KB, 31 załadowań)

Edytowane przez Quisono
Czas edycji: 2024-12-02 o 19:52
Stary 2024-12-03, 12:40   #3734
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

Miałam ponad rok temu amnipunkcję, dzisiaj obok mnie leży zdrowy roczniak. Bałam się tego zabiegu ale zaufałam lekarzowi. Wykonałam zabieg w miejscu polecanym, wykonała lekarka z bardzo dobrymi opiniami i doświadczeniem. Po zabiegu wszystko było w porządku. Będąc na grupie odnośnie badań prenatalnych, powikłania po amniopunkcji w 99% pojawiają się w przypadku chorych płodów. Należy pamiętać, że test Pappa ma za zadanie wyłapać te ciąże, które wymagają dalszej diagnostyki. Dodatkowo, wysokie ryzyko ZD nie oznacza, że ta wada wystąpi bo równie dobrze może oznaczać zupełnie inną wadę.

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2024-12-26, 19:54   #3735
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sussuri Pokaż wiadomość
Gdzie szukać archiwalnych czasopism, oprócz Vinted/OLX? Próbuję załatać braki w kolekcji. Antykwariaty internetowe średnio, grupy na FB świecą pustkami. Głownie chcę polskie kobiece pisemka z końca lat 90. lub początku 0o.
Może na Allegro coś znajdziesz?
Albo tematyczną grupę na FB?

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-26, 17:13   #3736
głos zza ściany
Raczkowanie

WROCŁAW---- tani nocleg
Gdzie? ktoś ? coś?
Pomóżcie

BARDZO bym prosiła o podpowiedź
Jeszcze jakby to było blisko Hali Stulecia to już w ogóle
głos zza ściany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-01-27, 10:26   #3737
Minoko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sussuri Pokaż wiadomość
Sprawdziłabym allegro i ogłoszenia na facebooku, ewentualnie grupy zrzeszajace fanów konkretnych czasopism.
Minoko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2025-02-10, 17:47   #3738
Miroku
Super Adorable Gal🌸 ⋆

Dowód rejestracyjny pojazdu

W moim dowodzie rejestracyjnym auta skończyło się miejsce na pieczątki z przeglądu technicznego. Tak jak czytam to już nie ma obowiązku jego wymiany i na przeglądzie diagnosta wyda po prostu specjalne zaświadczenie.
Przegląd mam na początku marca, mieszkam daleko od miasta gdzie mam meldunek oraz rejestrację pojazdu(plus tatę jako współwłaściciela) i będę w rodzinnych stronach dopiero w połowie marca.

Czyli według obecnych przepisów mogłabym zrobić teraz przegląd bez miejsca w dowodzie i w połowie marca wyrobić nowy dowód?
Stary 2025-02-19, 19:15   #3739
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

Możesz, nie musisz nawet wymieniać dowodu. Wszystkie informacje są w systemie CEPIK, w przypadku kontroli dowód rejestracyjny nie jest potrzebny.

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2025-02-22, 16:48   #3740
Miroku
Super Adorable Gal🌸 ⋆

Cytat:
Napisane przez Kasiaml91 Pokaż wiadomość
Możesz, nie musisz nawet wymieniać dowodu. Wszystkie informacje są w systemie CEPIK, w przypadku kontroli dowód rejestracyjny nie jest potrzebny.

❤️
Stary 2025-07-08, 04:26   #3741
głos zza ściany
Raczkowanie

Zapytam bo bardzo mnie to nurtuje-jak sie czujecie jak się nie wyśpicie?Konkretnie czy macie jakieś większe dolegliwości?Pytanie to raczej powinno byc skierowane do Waszych mam bo mam wrażenie ,ze z wiekiem mi sie b.nasiliło i sytuacja stacja się na tyle uciążliwa,ze zaczynam sie martwić.Czy kojarzycie jakieś narzekania w rodzinie na ten temat? Będę wdzięczna za odpowiedzi
głos zza ściany jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary Wczoraj, 00:49   #3742
skara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez głos zza ściany Pokaż wiadomość
Zapytam bo bardzo mnie to nurtuje-jak sie czujecie jak się nie wyśpicie?Konkretnie czy macie jakieś większe dolegliwości?Pytanie to raczej powinno byc skierowane do Waszych mam bo mam wrażenie ,ze z wiekiem mi sie b.nasiliło i sytuacja stacja się na tyle uciążliwa,ze zaczynam sie martwić.Czy kojarzycie jakieś narzekania w rodzinie na ten temat? Będę wdzięczna za odpowiedzi
Zależy o ile się nie wyśpię. Jak z normalnych 8 godzin śpię 7 to jest ok, funkcjonuję normalnie. Jeśli śpię 5-6 to rano i w południe jest ok, ale po południu mam spadek formy i jeśli mogę to się kładę odespać. No a jeśli śpię 4 lub mniej to jestem totalne zombie - w uszach mi szumi, jestem mega powolna, na niczym się nie umiem skoncentrować i zasypiam na stojąco.

skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości