|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 69.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3722 |
Raczkowanie
|
Czy nadal jest problem z netflixem jeżeli chodzi o dzielenie konta? Czy podanie e-maila wspólnego dla kilku osób rozwiąże problem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3723 |
Zakorzenienie
|
Pytanie z serii instagrama
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3724 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Mój ginekolog uzasadniał to tym, że według polskiego prawa, jakby coś było nie tak z płodem, nawet jakby zagrażało to mojemu życiu, to i tak nie można zrobić aborcji, więc nie ma sensu wcześniej robić usg. Natomiast podczas wymiany emaili z ginekolożką z fundacji federa dowiedziałam się, że według standardów opieki powinnam zrobić pierwsze usg do 10 tygodnia. Ważny jest też mój wiek - mam 47 lat i nigdy nie rodziłam ani nie byłam w ciąży. Od jakiegoś czasu coś mnie niepokoi - takie pulsowanie jakby szybkie w brzuchu, szczególnie kiedy szybciej chodzę, ale chyba nie tylko, jakby szybszy puls, ale to może trwać nawet z dwie godziny co jakiś czas, aż mi w uszach dudni. Co o tym myślicie? Może to normalne. Będę wdzięczna za porady. Edytowane przez Quisono Czas edycji: 2024-10-05 o 16:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3725 |
Zakorzenienie
|
Idź dla własnego spokoju prywatnie do lekarza, tym bardziej, że najmłodsza nie jesteś.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3726 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3727 |
Zakorzenienie
|
to ginekolog wprowadził Cię w błąd.wg polskiego prawa:''W Polsce aborcja możliwa jest jedynie w dwóch przypadkach - gdy ciąża jest następstwem czynu zabronionego lub w razie zagrożenia życia lub zdrowia kobiety''. W związku z tym powinnaś nie mieć problemu ze zrobieniem.
Federa fundacja: Jeśli ciąża zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu (fizycznemu lub psychicznemu), masz prawo do jej przerwania w publicznym szpitalu na NFZ. Nie ma ograniczeń czasowych â aborcja z tej przesłanki możliwa jest przez całą ciążę. Edytowane przez Brook Czas edycji: 2024-10-08 o 16:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3728 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Quisono Czas edycji: 2024-10-13 o 22:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3729 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mega trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze dalej ![]() Nie wiem, jak załatwia się takie formalności w przypadku lekarza prowadzącego ciążę. Ale 2 lata temu zmieniałam zwykłego lekarza w przychodni - wystarczyło, że poszłam do innej przychodni i powiedziałam, że chcę się tam przepisać, dali mi formularz do wypełnienia (to była 1 strona A4 z tego co pamiętam) i nic więcej nie musiałam robić. Podejrzewam, że w przypadku ciąży powinno być równie łatwo lub łatwiej. Ja bym się nad tym na Twoim miejscu zastanowiła. Bo jednak leczyć się u kogoś, kto Ci wmawia, że nie potrzebujesz nawet USG, to trochę bez sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3730 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3731 |
Raczkowanie
|
Czy jest szansa, że uda mi się dokonać zwrotu w CCC jeśli przegapiłam termin 14 dni? Myślałam, że zrobiłam zakupy w ramach klubu i że mam więcej czasu, ale okazało sie, że nie?
![]() |
#3732 |
Przyczajenie
|
Gdzie szukać archiwalnych czasopism, oprócz Vinted/OLX? Próbuję załatać braki w kolekcji. Antykwariaty internetowe średnio, grupy na FB świecą pustkami. Głownie chcę polskie kobiece pisemka z końca lat 90. lub początku 0o.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3733 |
Raczkowanie
|
Jutro mam zaplanowaną amniopunkcję. Moja ginekolożka (młoda kobieta) radziła mi zrobić to badanie. Jestem po 40, badania prenatalne usg i test pappa nie wyszły złe, ale dzisiaj byłam u endorynologa (mężczyzna, gdzieś ok. 55 lat), który jest jednocześnie ginekologiem (tak powiedział), a który "przestraszył" mnie na tyle, że zaczęłam mieć wątpliwości, czy robić amniopunkcję. Otóż powiedział, że ma doświadczenie 30 letnie i nie radzi mi, chyba że chcę poronić.
Powiedział, że dziesięć jest ok, a trzy, cztery są poronienia (to cytat). Co bardzo mnie zdziwiło, bo internet (w tym lekarze) mówią, że powikłania, poronienia zdarzają się poniżej 1%. Pomyślałam, że powodem takiego podejścia są " wiek i doświadczenie" lekarza, bo amniopunkcja kiedyś rzeczywiście była bardziej obarczona ryzykiem, ale podobno dzisiaj to się zupełnie zmieniło. I być może mówił on o przypadkach sprzed lat? Lekarz ten jest też z bliskowschodniego kręgu kulturowego, więc pomyślałam, że być może w jakimś stopniu to wpłynęło na jego podejście (nie jestem pewna, ale wstępnie kojarzę Bliski Wschód z większym tradycjonalizmem i skupieniem bardziej na dobru dziecka niż samopoczuciu pacjentki)? Pomyślałam też, że może trochę przesadzał, wkręcał mnie, bo nie jest zwolennikiem amniopukcji? Co dodatkowo mnie niepokoi, mam bardzo silny kaszel. Czasami aż się zapieram. Mam podejrzenie (na razie) nadwrażliwości oskrzeli (pyłki, kwiatów, zdenerwowanie). Lekarz od amniopunkcji mówił, że to nie szkodzi, chociaż nie mówiłam chyba, że aż tak bardzo posunięty jest ten kaszel. W załączniku przesyłam wynik badań prenatalnych. Trisomia 21 (zespół downa) ryzyko jest 1:203. Co mi radzicie, macie jakieś doświadczenia z amniopunkcją lub słyszeliście? Edytowane przez Quisono Czas edycji: 2024-12-02 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3734 |
Zakorzenienie
|
Miałam ponad rok temu amnipunkcję, dzisiaj obok mnie leży zdrowy roczniak. Bałam się tego zabiegu ale zaufałam lekarzowi. Wykonałam zabieg w miejscu polecanym, wykonała lekarka z bardzo dobrymi opiniami i doświadczeniem. Po zabiegu wszystko było w porządku. Będąc na grupie odnośnie badań prenatalnych, powikłania po amniopunkcji w 99% pojawiają się w przypadku chorych płodów. Należy pamiętać, że test Pappa ma za zadanie wyłapać te ciąże, które wymagają dalszej diagnostyki. Dodatkowo, wysokie ryzyko ZD nie oznacza, że ta wada wystąpi bo równie dobrze może oznaczać zupełnie inną wadę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo tematyczną grupę na FB?
![]() |
![]() |
#3736 |
Raczkowanie
|
WROCŁAW---- tani nocleg
Gdzie? ktoś ? coś? Pomóżcie BARDZO bym prosiła o podpowiedź Jeszcze jakby to było blisko Hali Stulecia to już w ogóle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3737 |
Raczkowanie
|
Sprawdziłabym allegro i ogłoszenia na facebooku, ewentualnie grupy zrzeszajace fanów konkretnych czasopism.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3738 |
Super Adorable Gal🌸 ⋆
|
Dowód rejestracyjny pojazdu
W moim dowodzie rejestracyjnym auta skończyło się miejsce na pieczątki z przeglądu technicznego. Tak jak czytam to już nie ma obowiązku jego wymiany i na przeglądzie diagnosta wyda po prostu specjalne zaświadczenie. Przegląd mam na początku marca, mieszkam daleko od miasta gdzie mam meldunek oraz rejestrację pojazdu(plus tatę jako współwłaściciela) i będę w rodzinnych stronach dopiero w połowie marca. Czyli według obecnych przepisów mogłabym zrobić teraz przegląd bez miejsca w dowodzie i w połowie marca wyrobić nowy dowód? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3739 |
Zakorzenienie
|
Możesz, nie musisz nawet wymieniać dowodu. Wszystkie informacje są w systemie CEPIK, w przypadku kontroli dowód rejestracyjny nie jest potrzebny.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3740 | |
Super Adorable Gal🌸 ⋆
|
Cytat:
❤️ ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3741 |
Raczkowanie
|
Zapytam bo bardzo mnie to nurtuje-jak sie czujecie jak się nie wyśpicie?Konkretnie czy macie jakieś większe dolegliwości?Pytanie to raczej powinno byc skierowane do Waszych mam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.