![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ty, Ciebie, Twoj, Twoje...
Zauwazyłam, ze osatnimi czasy strasznie duzo Wizazanek pisze posty skierowane do autora watku, a w tych postach zaimki osobowe jak w temacie małą litera. Moze ja sie faktycznie czepiam, ale nie uwazacie, ze to troche niekulturalne? Tak jakby nie miec szacunku do adresata. Rozumiem, ze posty na ogol pisze sie szybko i te pe, ale taki szczegół w oczy kole
![]() Blagam powiedzcie, ze nie tylko mnie to boli, nie chce znowu byc czepialska :p ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Ty, Ciebie, Twoj, Twoje...
Mnie to boli. Podobnie jak każdy błąd.
Ale zdaje sobie sprawę, że to tylko Internet i nie wymagam takiego samego poziomu rozmowy od wszystkich. Większość pisze ciągiem - wszystko małymi literami. Zaczęła to kiedyś propagować stacja TVN, potem coraz szerzej Internet i już tak zostało. Moim zdaniem to nie brak czasu, a zwykłe niechlujstwo, niedbałość o język. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mnie bardziej boli pisanie - Ja,Mój,Nas,Go,Jego,On,Ona ,Jemu,Niej itp.przy każdej możliwej okazji,a szczególnie dwóch pierwszych.
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() tez prawda ![]() ![]() Natomiast, jak mam z kims dyskutowac i ta osoba zwraca sie do mnie per "ty" to zastanawiam sie czy robi to ze zlosliwoscia, zeby okazac mi brak szacunku, czy robi to niechcacy piszac ciurkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
Tak
![]() Też to czasem odbieram jak brak szacunku. Ale stale sobie powtarzam, że to tylko net i cudów nie można wymagać. Ja generalnie mam takie zboczenie na tle języka polskiego, stąd tak zwracam na to uwagę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mnie boli, dlatego sama zawsze piszę z dużej litery
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
To ja się przyznam do czegoś
![]() Jak kogoś "lubię" piszę dużą,jak mnie wkurza,jest jakiś dziwny i ogólnie "nie" to małą. Zasada ta działa na forach,gg,ogółem w internecie u mnie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
A ja zauważyłam ten problem również w smsach i nie wiem, czy ktoś to robi specjalnie, czy przypadkiem nie wcisnął mu się klawisz shiftu..
Powiem tak: wolę jak ktoś pisze Ty, Ciebie - z dużej litery, a sama też tak piszę. I osobiście bardzo szanuję ludzi którzy używają poprawnej polszczyzny zarówno w mowie jak i w piśmie. Nie lubię jeśli ktoś pisze: ide, musze, mówie, chce, pisze...przecież tam wszędzie na końcu ma być "ę". O błędach ortograficznych już nie wspomnę... Ale rozbraja mnie też totalnie zjadanie końcówek - dziwna sprawa, ale już jakiś czas temu to zauważyłam, że niektórzy mówią i piszą (chociaż w mowie można tego nie zauważyć) w ten sposób: byłe wczoraj u ciotki, jechałe autobusem...straszne
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
pisze wszystko z malej litery, nie uzywam polskich znakow. dlaczego? bo mi tak wygodniej, szybciej, nie popelniam tylu literowek. po prostu.
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o pisanie 'Twój, Twoje' z małej litery - nie razi mnie to za bardzo (mówię o skierowaniu tego do mnie), szczególnie jeśli rozmawiam z nieznajomymi. Ale np. w smsach od TŻ przeszkadza mi to :P
Ja natomiast staram się pisać z dużej litery, z kimkolwiek bym nie rozmawiała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Mnie też to zazwyczaj denerwuje. Dlatego zawsze staram się pisać Ty, Ci, Tobie z dużej litery okazując Wam przy okazji szacunek
![]() Gdy Wy kogoś szanujecie, on Was z pewnością też ![]() Nie lubię robić błędów i wkurza mnie gdy ktoś bez przerwy je popełnia. No, ale nic na to niestety poradzić nie mogę ![]() Faktem jest, że takiego typu wypowiedzi, pisane ciągiem liter są ciężkie dla oka...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() jak widac na zalaczonym obrazku cos w tej wielkiej literze jest ![]() Do zjadania ę mozna sie przyzwyczaic ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Uwazam, ze przesadzacie...
W szkole wymagano poprawnej pisowni, a to jest tylko internet. Jesli chodzi o mnie to jednak staram sie pisac jak najbardziej poprawnie. Nie stosuje polskich znakow, bo nie posiadam ![]() W ogole nie przeszkadzaja mi bledy innych, ale lubie jak sie do mnie pisze z wielkiej litery ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mam pamięć wzrokową. Jeśli klika razy przeczytam jakiś wyraz z błędem możliwe, że mi się utrwali w pamięci (mimo tego, że to błąd i zdaję sobie z tego sprawę). Podświadomość zapamiętuje takie rzeczy i potem pisząc coś na kartce mam chwilę zwątpienia co do danego słowa. I tak samo jak nie będziemy dbali o czystość tego języka to za kilka lat może być syf, kiła i mogiła w Internecie. Już teraz zdarzają się błędy ortograficzne na szanowanych stronach internetowych, a przecież jakaś korekta nad tym czuwa chyba ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Hmm...ja osobiście piszę zwroty (Cię, Twój, Ciebie itp.) od dużej litery. Jest to chyba kwestia przyzwyczajenia i nawyku, po prostu nie potrafię inaczej. Jeżeli natomiast chodzi o innych Internautów to zależy, bo nie zawsze rzuca się to w oczy, tym bardziej gdy czyta się szybko ale w romzmowach na gg aż oczy bolą
![]()
Nie każdy może być wielkim artystą, ale w każdym może zrodzić się dusza artysty ![]() Życie jest piękne i dlatego warto żyć! Życie jest piękne, za nadzieją tylko iść... Niech nie będzie Ci żal że ziemia Twoje miejsce Niech podniesie Cię tak skrzydlate twe serce! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się ... o ile już nie jest ![]() Ja osobiście używam Mozilli więc jak mam jakiś błąd zaraz mnie poprawia ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Wolej jak ktos pisze z wielkiej litery. Tak samo jak nie lubie kiedy ktos nie uzywa polskich znakow. Sama tego nie robie, ale niestety na moim komputerze sie nie da i bardzo nad tym ubolewam.
Uwazam, ze pisanie z malej litery to brak szacunku.
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
a wiec to, ze podkresla slowa na czerwono, to sprawka mozilli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wielokrotnie na Wizażu odwracam wzrok od monitora, bo czasem mam wrażenie, że udzielają się tu osoby bez podstawówki, a gdyby regulamin na to zezwalał, pewnie stałabym się podgromcą takich byków i miałabym dwa razy więcej postów, niż mam ![]() Cytat:
![]() ![]() IMO pisanie dużą literą oznacza szacunek "bez względu na wszystko". Jakoś mnie tak wychowano, że szanuję każdego człowieka, i nawet pisząc wyzwiska, zwrócę się per "Ty" . |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Widzisz,a ja nie.Jak ktoś mnie nie szanuje,ja jego szanowac nie będę.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
W sumie nie przeszkadza mi jak ktoś do mnie pisze "ci", "tobie" za to denerwuje strasznie, szczególnie w smsach np."to Ja tam przyjde", "a kochasz Mnie?" itp. kiedy autor o sobie pisze z dużej litery, jakby był niewiadomo kim i akcentował to jaki szacunek się mu powinno oddawać...
Edit: za późno, widzę że nie tylko mnie to nerwi ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja zawsze piszę z wielkiej litery. No chyba, że kiedyś zdażyło mi się niechcący z małej litery, taka literówka
![]() A co do polskich znaków. Ja czasem piszę bez bo Opera świruje, otwiera nowe okna itp. Naszczęście żadko to się zdarza.
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Zwracam na to uwagę, a gdy ktoś pisze te zwroty błędnie, to nawet nie można zwrócić uwagi...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
a wiecie, że już jest taki wątek
![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
wg mnie szacunek do adresata, ani do osób, o których piszemy nie przejawia się w wielkich literach. To, że nie piszę "Mama" i "Tata" oznacza, że nie szanuję moich rodziców?
Co do bezposednich zwrotów do osób na forum, to kiedyś zawsze pisałam z wielkiej i przywiązywałam do tego dużą wagę, teraz w sumie jak mi się napiszę, tak jest. mam wrażenie, że pisanie z małej litery zaimków osobowych to jednak nie jest błąd językowy (mylę się?). i też mnie śmieszy pisanie "Mój Chłopak, Ona powiedziała" itd. itp. mam znajomą (Znajomą ![]() ![]() Wyrak - zawsze można zwrocić uwagę poprzez PW ![]() EDIT: Już sprawdziłam, to jest błąd ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Zwracam dużą uwagę na pisanie zaimków osobowych z dużej litery
![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lir, też nie będę ganiał za każdą osobą, która popełni błąd, bo to psychiatryk murowany szybciutko ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.