Czy pies może tyle biegać? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-03, 22:43   #1
waleriag
Raczkowanie

Czy pies może tyle biegać?

Mam 12 letnią suczkę, która ma sporą nadwagę. Ja zaczęłam biegać średnio 10 km dziennie( jeden, dwa dni przerwy). Ona aż rwie się żeby biegać ze mną, daje radę ,ale ja się boję,że coś jej się stanie. Wraca zmęczona,resztę dnia nawet wyjść już nie chce. Ja nie gubię kilogramów,ale psiak już widać znaczną różnice. Czy to jej nie szkodzi? Zwłaszcza,że był to kanapowiec. Na początku biegła trochę,potem sama wracała do domu,a teraz przebiega całą trasę,choć czasami ją gubię...
waleriag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-04, 22:05   #2
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dot.: Czy pies może tyle biegać?

Cytat:
Napisane przez waleriag Pokaż wiadomość
Mam 12 letnią suczkę, która ma sporą nadwagę. Ja zaczęłam biegać średnio 10 km dziennie( jeden, dwa dni przerwy). Ona aż rwie się żeby biegać ze mną, daje radę ,ale ja się boję,że coś jej się stanie. Wraca zmęczona,resztę dnia nawet wyjść już nie chce. Ja nie gubię kilogramów,ale psiak już widać znaczną różnice. Czy to jej nie szkodzi? Zwłaszcza,że był to kanapowiec. Na początku biegła trochę,potem sama wracała do domu,a teraz przebiega całą trasę,choć czasami ją gubię...
Moim zdaniem to zbyt za duży wysiłek dla psa. Mam kundla, skończy 13 lat na jesieni. Waży ok. 8 kg, a ma problemy z dłuższymi trasami- dłuższymi- kilkanaście metrów do parku, spacerkiem, bez pośpiechu. Jest po 2 operacjach zerwania więzadła. Kiedyś ważył ok. 10-11 kg i ciężko mu było chodzić- może nie ciężko, ale się męczył. Odchudziłam go ok. 2-3 kg i było lepiej.

Najlepiej skonsultować się z wetem, żeby nie narobić problemów (z sercem, z łapami).

Ja bym nigdy nie puściła psa samego. Nawet przez podwórko muszę oba odprowadzić , chociaż wiem, że np. mama jest pod blokiem , a ja w ogródku .
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 11:02   #3
esfira
Zakorzenienie

weź pod uwagę, że pies nie poci się jak człowiek, więc przy gorącej pogodzie takie bieganie to ryzyko udaru cieplnego. Może dałabyś radę biegać z psem krótsze trasy, ale codziennie? Lepiej stopniowo zwiększać przebiegany dystans, bo inaczej łatwo o kontuzję, to się odnosi tak samo do ludzi i do psów

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 11:06   #4
zakonna
Naczelna Nastolatka

Stawy i serce mogą zastrajkowac. Wg mnie to za długie trasy na seniora z nadwagą
Stary 2015-06-05, 12:57   #5
waleriag
Raczkowanie

Tzn zaczynaliśmy od 2 km . Pies decydował sam kiedy ma dość i wracał do domu. Później czekał na mnie jak biegłam drugie okrążenie i odpoczywał. Teraz tego nie robi tylko biega. Właśnie się też zastanawiam, czy to jest dobre dla takiej starowinki,żeby tyle biegała.Jednak daje chyba radę, bo wcześniej rezygnowała,a teraz chce. Ostatnio nawet wyszliśmy na spacer i ta zaczęła szczekać,że idę,a nie biegnę. W pn jadę do weterynarza, to się dowiem co on o tym myśli. Ktoś mi zarzucił,że on psa by nie wypuścił samego. Mieszkam na wsi, za domem mam 7 km drogi polnej,dojazdowej do pól. Właściwie tylko my z tej drogi korzystamy. To własciwie prawie tak samo jakby pies nie opuszczał podwórka
Stary 2015-06-05, 15:17   #6
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Za dużo pewnie, skoro psu się potem nie chce już chodzić.
Jaką masz rasę psa? Bo są psy co lubią biegać Haski, Malamut, z tymi to można 15km, mają tyle energii że taki wysiłek uspokaja je. Labrador niby taki spokojny ale jak wyrwie do przodu to można zrobić kilka kilometrów, lubi ruch.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-05, 16:05   #7
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Ktoś mi zarzucił,że on psa by nie wypuścił samego. Mieszkam na wsi, za domem mam 7 km drogi polnej,dojazdowej do pól. Właściwie tylko my z tej drogi korzystamy. To własciwie prawie tak samo jakby pies nie opuszczał podwórka
Nie zarzuciłam, a stwierdziłam, że ja swoich samych nie puszczam.

Ja też mieszkam na wsi, z ogródka do domu przechodzi się przez podwórko, raptem kilkanaście metrów, ale mimo wszystko.

Ja bym się bała, że dorwie go jakaś zwierzyna lub pies po wysiłku zaniemoże itp. No, ale ja to ja
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-05, 16:59   #8
waleriag
Raczkowanie

Jest to kundelek. Coś ma ze krwi z psa myśliwskiego, bo poluje na drobne zwierzęta. Krety, to jego specjalność. Muszę mieć go na oku, bo wtedy rozrył by cały ogródek.
Stary 2015-06-07, 21:55   #9
tomaszka0
Raczkowanie

jeżeli nie miał do tej pory problemów ze stawami i sercem to nic mu nie będzie. pod warunkiem, że pies sam chętnie biegnie, a nie przystaje.
10 km to nie jest dużo dla psa
tomaszka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 21:56   #10
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez tomaszka0 Pokaż wiadomość
jeżeli nie miał do tej pory problemów ze stawami i sercem to nic mu nie będzie. pod warunkiem, że pies sam chętnie biegnie, a nie przystaje.
znalazł się ekspert
Stary 2015-06-08, 14:03   #11
waleriag
Raczkowanie

Jestem po wizycie u weterynarza i faktycznie potwierdził,że 10 km to dla takiego psa za dużo. Serce ma zdrowe, ale wiek. W sumie ona sama decydowała o tym kiedy kończy,ale ostatnio biegnie całą trasę. Będę wracała po 4 km i odprowadzała ją do domu. Choć widzę same plusy tego biegania, bo wreszcie wygląda jak pies. Wcześniej jak baleronik Jednak zdrowie najważniejsze...
Stary 2015-06-08, 14:53   #12
BestSuanne1714
Przyczajenie

No tak, wiek może się wiązać z pewnymi ograniczeniami, ale... wcale nie musi. Skoro pies ma zdrowe serce, a jedyna jego przypadłość to nadwaga to można założyć, że przy stopniowym zbijaniu tych dodatkowych kilogramów będzie mógł biegać coraz dłuższe dystanse..
BestSuanne1714 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 21:52   #13
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez tomaszka0 Pokaż wiadomość
10 km to nie jest dużo dla psa w tym wieku z nadwagą? nie pleć bzdur!
Dla mojego posokowca 4-letniego, który biega regularnie to już jest kawałek i po tym musi się sporo napić wody i odpocząć, zwłaszcza przy takiej pogodzie jaką teraz mamy.

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
Jestem po wizycie u weterynarza i faktycznie potwierdził,że 10 km to dla takiego psa za dużo. Serce ma zdrowe, ale wiek. W sumie ona sama decydowała o tym kiedy kończy,ale ostatnio biegnie całą trasę. Będę wracała po 4 km i odprowadzała ją do domu. Choć widzę same plusy tego biegania, bo wreszcie wygląda jak pies. Wcześniej jak baleronik Jednak zdrowie najważniejsze...
sam fakt, że schudła to już dla zdrowia też jest ważne
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-14, 17:33   #14
skazana_na_bluesa
.

jeśli pies ma nadwagę to zweryfikujcie jej dietę. może dostaje za dużo karmy, może za dużo jest dokarmiana przy stole. kupcie jej karmę light lub dla seniorów.
przy takich upałach lepiej, żeby nie biegała takich odległości. no i może sobie uszkodzić stawy, bo to spore obciążenie.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-15, 22:04   #15
waleriag
Raczkowanie

Jej nadwaga wzięła się po sterylizacji. Karmę light je już 3 lata i ze stołów nie podjada. Teraz po tym bieganiu właściwie nadwaga znika błyskawicznie. Pies czuje się coraz lepiej.Po 5 km ją odstawiam do domu, wystarczy jej. Choć ostatnio napiła się wody, pokonała płot. Nie wiem jak i znowu mnie goniła i ostatnio ma więcej energii. Normalnie, w sobotę miałam grilla , gości,więc odpuściłam bieg. Ta w pewnym momencie przyniosła moje buty do biegania. Normalnie niemożliwa.
Stary 2015-06-15, 22:37   #16
skazana_na_bluesa
.

Mozesz z nia chodzic na dlugie spacery ;-)

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-16, 17:57   #17
Garadiela
Zadomowienie

Po prostu lepiej sie poczula i ma wiecej energii
Na razie nie szalej z mega iloscia spacerow,jak uzyska odpowiednia wage to wtedy mozesz wydluzyc aktywnosc o ile stawy i serce sa ok

https://wizaz.pl/Mikroreklama
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości