Miłośniczki elfów łączmy się- prośba o pomoc:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-13, 21:44   #1
neseczka
Raczkowanie

Smile

Miłośniczki elfów łączmy się- prośba o pomoc:)

Drogie forumowiczki

Piszę pracę o elfach w literaturze. Jestem też ich miłośniczką. Z uwagi za fakt, że fantastyki jest tak dużo i łatwo coś przeoczyć, proszę Was o pomoc:

W jakich tekstach/filmach/obrazach napotkałyście na elfy?

Jak wygląda w waszym wyobrażeniu elf? Jakie ma cechy charakterystyczne (wygląd/charakter)?

Najbardziej zależy mi na tych mniej znanych utworach (na Władcę pierścieni już wpadłam )

By ten wątek nie służył tylko moim wstrętnym, egoistycznym celom, zapraszam też do plotek i wymiany poglądów wszystkie miłośniczki elfów. Czy prócz mnie ktoś tu taki zagląda?

Z góry dziękuję za pomoc

Edytowane przez neseczka
Czas edycji: 2014-03-25 o 13:10
neseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 22:06   #2
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Dot.: Miłośniczki elfów łączmy się- prośba o pomoc:)

Elfy, ale w nieco innej formie, pojawiają się w cyklu "Kłamca" Jakuba Ćwieka, przedstawiono ich jako pomocników Mikołaja. Oprócz tego jest też cykl gier, do których napisane są książki - "Dragon Age", tu jest podobnie jak w Wiedźminie - wolne, niezależne dalijskie elfy, z pogardliwym, negatywnym stosunkiem do ludzi oraz zasymilowane elfy miejskie, żyjące w tak zwanych Obcowiskach. Jeżeli coś mi się jeszcze przypomni to napiszę
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 22:07   #3
Linaewen
Zakorzenienie

Ciekawie jest przedstawiony obraz elfow w Ostatnim Wladcy Pierścień piora jakiegos Rosjaninaprzeciwstawny do WP. A zamiast samego WP polecam raczej SILMARILLION
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 22:10   #4
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

O, właśnie Silmarillion oraz Dzieci Hurina.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 22:17   #5
neseczka
Raczkowanie

tak Silmarillion zaszufladkowałam sobie do Władcy ale oczywiście o nim nie zapomniałam Za resztę wskazówek pęknie dziękuję. Interesujące jest to, że pod nazwą elfy pisarze tworzą rozmaite istoty- duże, małe, miłe, wredne, szlachetne, do wyboru do koloru. Nie bez znaczenia jest też narodowość pisarza (Irlandia, Słowianie, Zachód itd )

Edytowane przez neseczka
Czas edycji: 2013-09-13 o 22:20
Stary 2013-09-13, 22:17   #6
201703061208
Konto usunięte

uwielbiam motyw elfów najbardziej oczywiście te z Władcy Pierścieni, ale spotkałam je także w dwóch innych pięknie zrealizowanych filmach czyli Labirynt Fauna oraz Królewna Śnieżka i Łowca. Elf według mnie-eteryczny, wrażliwy, szlachetny, delikatny i koniecznie wysoki, o jasnej skórze (opalenizna nie pasuje absolutnie, psuje mi cały odbiór niezwykłości postaci...zjarany elf yyy). Elf jest pozbawiony przyziemnych wad, głupoty, przywar chociaż niekoniecznie musi chcieć pomagać innym to ziemski odpowiednik anioła.
wrzucam zdjęcie będące "prawie" odzwierciedleniem moich wyobrażeń:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rivendell.jpg (161,9 KB, 39 załadowań)
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-13, 22:28   #7
neseczka
Raczkowanie

Do moich wyobrażeń pasują te obrazy:
https://www.google.pl/search?q=elf&b...ml%3B481%3B470

https://www.google.pl/search?q=elf&b...%3B1600%3B1200

https://www.google.pl/search?q=elf&b...2F%3B472%3B406

elfy kojarzą mi się ze światem natury, z przyrodą, a jednocześnie z dumą, elegancją. To chyba zasługa Sapkowskiego, po części też Tolkiena. Chociaż skrzydlate, małe elfiki to obraz równie fascynujący, przypominający klimat dzieciństwa i ,,Piotrusia Pana"

Edytowane przez neseczka
Czas edycji: 2013-09-13 o 22:31

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-14, 10:25   #8
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez neseczka Pokaż wiadomość
kojarzą mi się ze światem natury, z przyrodą, a jednocześnie z dumą, elegancją. To chyba zasługa Sapkowskiego, po części też Tolkiena. Chociaż skrzydlate, małe elfiki to obraz równie fascynujący, przypominający klimat dzieciństwa i ,,Piotrusia Pana"
właśnie miałam to dopisać+duża wiedza o świecie, artystyczne zainteresowania, miłość do roślin i zwierząt, niewinność i spokój (elfy częściej milczą niż się odzywają).
Nie wiem czy Świtezianka Mickiewicza jest elfem-tak nie do końca, to raczej wodna nimfa ale pasuje do obrazu elfa.
Stary 2013-09-14, 11:52   #9
neseczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aisha21 Pokaż wiadomość
właśnie miałam to dopisać+duża wiedza o świecie, artystyczne zainteresowania, miłość do roślin i zwierząt, niewinność i spokój (elfy częściej milczą niż się odzywają).
Nie wiem czy Świtezianka Mickiewicza jest elfem-tak nie do końca, to raczej wodna nimfa ale pasuje do obrazu elfa.

no właśnie jako polski odpowiednik elfa wikipedia podaje Świteziankę, chociaż do mnie to nie do końca przemawia
Stary 2013-09-14, 15:46   #10
201703061208
Konto usunięte

neseczko no to mamy dylemat kim/czym jest Świtezianka jak nie elfem? mój pomysł to żeńska wersja Wodnika/Utopca lub rusałka.
Stary 2013-09-16, 00:09   #11
Orage
Rozeznanie

Terry Pratchett 'Panowie i damy'. Polecam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-16, 13:31   #12
neseczka
Raczkowanie

podobno w serii "Świat Dysku" Pratchetta też są elfy, kurcze tylko to wszystko są takie kobyły, że trudno przez to przebrnąćale nie zniechęcam się
Stary 2013-09-16, 15:46   #13
kaarooo
Zakorzenienie

A ten no... DragonLance? Niektóre z Zaginionych opowieści z tej serii. World of Warcraft, tam masz kilka ras elfów (tak, w książkach), potem może coś z mitologii? Forgotten Realms też ma elfy, Paolinio (ten od Eragona) czy jak mu tak też coś stworzył, Tolkiena i Sapkowskiego już masz, "Trylogia Mrocznego Elfa"oraz "Trylogia Doliny Lodowego Wichru" napisane przez Salvatore'a.
O, jeszcze Andre Norton pisała o elfach - Zguba Elfów i Elfia Krew, ale te książki może być ciężko zdobyć.
Colfer stworzył cały cykl o elfach, Brooks też, kurczę, już nie pamiętam..

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-18, 18:51   #14
neseczka
Raczkowanie

Dzięki, wymieniłaś sporo tekstów na które jeszcze nie wpadłam. Teraz czytam wnikliwie Silmarilion i muszę przyznać, że dla przyjemności bym się chyba na niego nie skusiła Ale już po przeczytaniu jednej czwartej mogę śmiało stwierdzić, że inspiracja Sapkowskiego Tolkienem jest o wieeeeele większa niż przypuszczałam

kaarooo widzę, że jesteś oczytana w fantastyce, więc może podrzucisz mi jakieś elfie perełki polskich pisarzy?
Stary 2013-09-19, 07:49   #15
kaarooo
Zakorzenienie

Dziękuję

Nie podrzucę, bo raz - nie kojarzę nic oprócz Sapkowskiego (chociaż gdzieś coś tam mi się kołata w głowie), dwa, że ja nie przepadam za polską fantastyką.
No i nie jestem oczytana Kiedyś lubiłam ten temat, dzisiaj sięgam po coś innego Więc nawet na bieżąco nie jestem, ale mam znajomego, który może coś będzie wiedział

Poza tym, elfy po polsku czy polskie odpowiedniki elfów?

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-20, 19:50   #16
Ithline
Przyczajenie

Bardzo ciekawy temat magisterki. Uwielbiam elfy, zarówno te Sapkowskiego jak i Tolkiena
Moje skojarzenia to: wysokie i dostojne, szpiczaste uszy, smukłe dłonie, ciemne włosy i jasna karnacja. Żyją w zgodzie z przyrodą. Są inteligentniejsze i mądrzejsze od ludzi i dobrze o tym wiedzą, stąd bierze się poczucie wyższości a nawet pogarda dla ludzi.

Elfy są u Szekspira - Sen nocy letniej. W Harrym Potterze są przedstawione bardziej jako skrzaty, niewolnicy do pomagania w domu. Chyba w bajkach braci Grimm też są elfy.
Ithline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-20, 21:02   #17
madebyvirginia
Raczkowanie

Elfy sa w serii ksiazek 'Zawod-wiedzma', bialoruskiej autorki Olgi Gromyko.

Ogolnie elfy kojarza mi sie z czyms ulotnym i pieknym. Sa dostojne, wysokie i szczuple, z jasnymi wlosami.

Spotkalam sie tez z innym rasami elfow, brzydkimi i karlowatymi, ale nie pamietam juz gdzie.
madebyvirginia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-23, 18:49   #18
neseczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Dziękuję

Nie podrzucę, bo raz - nie kojarzę nic oprócz Sapkowskiego (chociaż gdzieś coś tam mi się kołata w głowie), dwa, że ja nie przepadam za polską fantastyką.
No i nie jestem oczytana Kiedyś lubiłam ten temat, dzisiaj sięgam po coś innego Więc nawet na bieżąco nie jestem, ale mam znajomego, który może coś będzie wiedział

Poza tym, elfy po polsku czy polskie odpowiedniki elfów?
i o jedno i o drugie

Właśnie o Szekspirze zapomniałam, muszę do niego sięgnąć !
Stary 2013-10-18, 00:45   #19
Naina25
Raczkowanie

Dorzucę jeszcze dwie pozycje z którymi myślę, że powinnaś się zapoznać:

Bernhard Hennen - książka "Elfy" - opowiada o elfach typowo tolkienowskich, pięknych, tajemniczych, niezależnych

Eleonora Ratkiewicz - "Tae Ekkejr!" oraz ""Lare it'ae" - opowiada o przyjaźni księcia i elfa, przedstawia różnice kulturowe i obyczajowe między rasami ludzi i elfów. Podobnie jak poprzednia wydana przez Fabrykę Słów.
Naina25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-10-18, 16:05   #20
201703061208
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Naina25 Pokaż wiadomość
Dorzucę jeszcze dwie pozycje z którymi myślę, że powinnaś się zapoznać:

Bernhard Hennen - książka "Elfy" - opowiada o elfach typowo tolkienowskich, pięknych, tajemniczych, niezależnych

Eleonora Ratkiewicz - "Tae Ekkejr!" oraz ""Lare it'ae" - opowiada o przyjaźni księcia i elfa, przedstawia różnice kulturowe i obyczajowe między rasami ludzi i elfów. Podobnie jak poprzednia wydana przez Fabrykę Słów.
dziękuję za ciekawe propozycje (chociaż odp nie do mnie), zainteresuję się tymi książkami.
Stary 2013-10-27, 07:50   #21
201703061208
Konto usunięte

nie wiem jak połączyć posty, więc muszę napisać jeden pod drugim-zalogowałam się na chwilkę, żeby poinformować iż trafiłam na świetną książkę o Władcy Pierścieni-Andrzej Szyjewski "Od Valinoru do Mordoru. Świat mitu a religia w dziele Tolkiena".

Edytowane przez 201703061208
Czas edycji: 2013-10-27 o 07:52
Stary 2013-12-16, 15:49   #22
201703061208
Konto usunięte

Proszę o połączenie postów
w Pustkowiu Smauga ma być ukazana ciemniejsza strona elfów, ich słabość do wina i inne, więc tym bardziej nie mogę doczekać się premiery. pozdrawiam cierpliwych fanów Tolkiena, Lúthien Eámanë Telperiën
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości