| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2013-09-13, 21:44 | #1 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-04 
				 |   Miłośniczki elfów łączmy się- prośba o pomoc:)

Drogie forumowiczki Piszę pracę o elfach w literaturze. Jestem też ich miłośniczką. Z uwagi za fakt, że fantastyki jest tak dużo i łatwo coś przeoczyć, proszę Was o pomoc: W jakich tekstach/filmach/obrazach napotkałyście na elfy? Jak wygląda w waszym wyobrażeniu elf? Jakie ma cechy charakterystyczne (wygląd/charakter)? Najbardziej zależy mi na tych mniej znanych utworach (na Władcę pierścieni już wpadłam  ) By ten wątek nie służył tylko moim wstrętnym, egoistycznym celom, zapraszam też do plotek i wymiany poglądów wszystkie miłośniczki elfów. Czy prócz mnie ktoś tu taki zagląda?  Z góry dziękuję za pomoc Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2014-03-25 o 13:10 | 
|     |   | 
|  2013-09-13, 22:06 | #2 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Dot.: Miłośniczki elfów łączmy się- prośba o pomoc:)

Elfy, ale w nieco innej formie, pojawiają się w cyklu "Kłamca" Jakuba Ćwieka, przedstawiono ich jako pomocników Mikołaja. Oprócz tego jest też cykl gier, do których napisane są książki - "Dragon Age", tu jest podobnie jak w Wiedźminie - wolne, niezależne dalijskie elfy, z pogardliwym, negatywnym stosunkiem do ludzi oraz zasymilowane elfy miejskie, żyjące w tak zwanych Obcowiskach. Jeżeli coś mi się jeszcze przypomni to napiszę    | 
|     |   | 
|  2013-09-13, 22:07 | #3 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

Ciekawie jest przedstawiony obraz elfow w Ostatnim Wladcy Pierścień piora jakiegos Rosjanina  przeciwstawny do WP. A zamiast samego WP polecam raczej SILMARILLION 
				__________________ "Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes | 
|     |   | 
|  2013-09-13, 22:10 | #4 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2009-06 
				 | 

O, właśnie Silmarillion oraz Dzieci Hurina.

| 
|     |   | 
|  2013-09-13, 22:17 | #5 | 
				 | 

tak Silmarillion zaszufladkowałam sobie do Władcy ale oczywiście o nim nie zapomniałam   Za resztę wskazówek pęknie dziękuję. Interesujące jest to, że pod nazwą elfy pisarze tworzą rozmaite istoty- duże, małe, miłe, wredne, szlachetne, do wyboru do koloru. Nie bez znaczenia jest też narodowość pisarza (Irlandia, Słowianie, Zachód itd ) Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2013-09-13 o 22:20 | 
|     |   | 
|  2013-09-13, 22:17 | #6 | 
| Konto usunięte Zarejestrowany: 2010-05 
				 | 

uwielbiam motyw elfów  najbardziej oczywiście te z Władcy Pierścieni, ale spotkałam je także w dwóch innych pięknie zrealizowanych filmach czyli Labirynt Fauna oraz Królewna Śnieżka i Łowca. Elf według mnie-eteryczny, wrażliwy, szlachetny, delikatny i koniecznie wysoki, o jasnej skórze (opalenizna nie pasuje absolutnie, psuje mi cały odbiór niezwykłości postaci...zjarany elf yyy  ). Elf jest pozbawiony przyziemnych wad, głupoty, przywar chociaż niekoniecznie musi chcieć pomagać innym  to ziemski odpowiednik anioła. wrzucam zdjęcie będące "prawie" odzwierciedleniem moich wyobrażeń: | 
|     |   | 
|  2013-09-13, 22:28 | #7 | 
				 | 

Do moich wyobrażeń pasują te obrazy: https://www.google.pl/search?q=elf&b...ml%3B481%3B470 https://www.google.pl/search?q=elf&b...%3B1600%3B1200 https://www.google.pl/search?q=elf&b...2F%3B472%3B406 elfy kojarzą mi się ze światem natury, z przyrodą, a jednocześnie z dumą, elegancją. To chyba zasługa Sapkowskiego, po części też Tolkiena. Chociaż skrzydlate, małe elfiki to obraz równie fascynujący, przypominający klimat dzieciństwa i ,,Piotrusia Pana" Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2013-09-13 o 22:31 | 
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2013-09-14, 10:25 | #8 | |
				 | 

Cytat: 
  +duża wiedza o świecie, artystyczne zainteresowania, miłość do roślin i zwierząt, niewinność i spokój (elfy częściej milczą niż się odzywają). Nie wiem czy Świtezianka Mickiewicza jest elfem-tak nie do końca, to raczej wodna nimfa ale pasuje do obrazu elfa. | |
|     |   | 
|  2013-09-14, 11:52 | #9 | |
				 | 

Cytat: 
 no właśnie jako polski odpowiednik elfa wikipedia podaje Świteziankę, chociaż do mnie to nie do końca przemawia | |
|     |   | 
|  2013-09-14, 15:46 | #10 | 
				 | 

neseczko no to mamy dylemat kim/czym jest Świtezianka jak nie elfem? mój pomysł to żeńska wersja Wodnika/Utopca lub rusałka.

| 
|     |   | 
|  2013-09-16, 00:09 | #11 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2009-02 Lokalizacja: Lubelskie 
				 | 

Terry Pratchett 'Panowie i damy'. Polecam   
				__________________ Ubrania, kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post43182638 | 
|     |   | 
|  2013-09-16, 13:31 | #12 | 
				 | 

podobno w serii "Świat Dysku" Pratchetta też są elfy, kurcze tylko to wszystko są takie kobyły, że trudno przez to przebrnąć  ale nie zniechęcam się | 
|     |   | 
|  2013-09-16, 15:46 | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Bdg 
				 | 

A ten no... DragonLance? Niektóre z Zaginionych opowieści z tej serii. World of Warcraft, tam masz kilka ras elfów (tak, w książkach), potem może coś z mitologii? Forgotten Realms też ma elfy, Paolinio (ten od Eragona) czy jak mu tak też coś stworzył, Tolkiena i Sapkowskiego już masz, "Trylogia Mrocznego Elfa"oraz "Trylogia Doliny Lodowego Wichru" napisane przez Salvatore'a. O, jeszcze Andre Norton pisała o elfach - Zguba Elfów i Elfia Krew, ale te książki może być ciężko zdobyć. Colfer stworzył cały cykl o elfach, Brooks też, kurczę, już nie pamiętam.. 
				__________________  おはよう!    anna mun kaikki kestää!    | 
|     |   | 
|  2013-09-18, 18:51 | #14 | 
				 | 

Dzięki, wymieniłaś sporo tekstów na które jeszcze nie wpadłam. Teraz czytam wnikliwie Silmarilion i muszę przyznać, że dla przyjemności bym się chyba na niego nie skusiła  Ale już po przeczytaniu jednej czwartej mogę śmiało stwierdzić, że inspiracja Sapkowskiego Tolkienem jest o wieeeeele większa niż przypuszczałam  kaarooo widzę, że jesteś oczytana w fantastyce, więc może podrzucisz mi jakieś elfie perełki polskich pisarzy? | 
|     |   | 
|  2013-09-19, 07:49 | #15 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-11 Lokalizacja: Bdg 
				 | 

Dziękuję   Nie podrzucę, bo raz - nie kojarzę nic oprócz Sapkowskiego (chociaż gdzieś coś tam mi się kołata w głowie), dwa, że ja nie przepadam za polską fantastyką. No i nie jestem oczytana  Kiedyś lubiłam ten temat, dzisiaj sięgam po coś innego  Więc nawet na bieżąco nie jestem, ale mam znajomego, który może coś będzie wiedział  Poza tym, elfy po polsku czy polskie odpowiedniki elfów? 
				__________________  おはよう!    anna mun kaikki kestää!    | 
|     |   | 
|  2013-09-20, 19:50 | #16 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2013-09 
				 | 

Bardzo ciekawy temat magisterki. Uwielbiam elfy, zarówno te Sapkowskiego jak i Tolkiena    Moje skojarzenia to: wysokie i dostojne, szpiczaste uszy, smukłe dłonie, ciemne włosy i jasna karnacja. Żyją w zgodzie z przyrodą. Są inteligentniejsze i mądrzejsze od ludzi i dobrze o tym wiedzą, stąd bierze się poczucie wyższości a nawet pogarda dla ludzi. Elfy są u Szekspira - Sen nocy letniej. W Harrym Potterze są przedstawione bardziej jako skrzaty, niewolnicy do pomagania w domu. Chyba w bajkach braci Grimm też są elfy. | 
|     |   | 
|  2013-09-20, 21:02 | #17 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2012-11 
				 | 

Elfy sa w serii ksiazek 'Zawod-wiedzma', bialoruskiej autorki Olgi Gromyko. Ogolnie elfy kojarza mi sie z czyms ulotnym i pieknym. Sa dostojne, wysokie i szczuple, z jasnymi wlosami. Spotkalam sie tez z innym rasami elfow, brzydkimi i karlowatymi, ale nie pamietam juz gdzie. 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2013-09-23, 18:49 | #18 | |
				 | 

Cytat: 
 Właśnie o Szekspirze zapomniałam, muszę do niego sięgnąć ! | |
|     |   | 
|  2013-10-18, 00:45 | #19 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2013-08 
				 | 

Dorzucę jeszcze dwie pozycje z którymi myślę, że powinnaś się zapoznać: Bernhard Hennen - książka "Elfy" - opowiada o elfach typowo tolkienowskich, pięknych, tajemniczych, niezależnych Eleonora Ratkiewicz - "Tae Ekkejr!" oraz ""Lare it'ae" - opowiada o przyjaźni księcia i elfa, przedstawia różnice kulturowe i obyczajowe między rasami ludzi i elfów. Podobnie jak poprzednia wydana przez Fabrykę Słów. | 
|     |   | 
|  2013-10-18, 16:05 | #20 | |
				 | 

Cytat: 
  ), zainteresuję się tymi książkami. | |
|     |   | 
|  2013-10-27, 07:50 | #21 | 
				 | 

nie wiem jak połączyć posty, więc muszę napisać jeden pod drugim-zalogowałam się na chwilkę, żeby poinformować iż trafiłam na świetną książkę o Władcy Pierścieni-Andrzej Szyjewski "Od Valinoru do Mordoru. Świat mitu a religia w dziele Tolkiena".   Edytowane przez 201703061208 Czas edycji: 2013-10-27 o 07:52 | 
|     |   | 
|  2013-12-16, 15:49 | #22 | 
				 | 

Proszę o połączenie postów  w Pustkowiu Smauga ma być ukazana ciemniejsza strona elfów, ich słabość do wina i inne, więc tym bardziej nie mogę doczekać się premiery. pozdrawiam cierpliwych fanów Tolkiena, Lúthien Eámanë Telperiën   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kultura(lnie) | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:13.