Proszę o pomoc z doborem szamponu i odżywki. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 13:13   #1
izkand
Przyczajenie

Unhappy

Proszę o pomoc z doborem szamponu i odżywki.

Witam, tak jak napisałam w temacie mam straszny problem z doborem odpowiedniego zestawu dla moich włosów. Moje włosy są nie do zniesienia, szybko przetłuszczają się u nasady, ale mają suche, rozdwajające się końcówki. Strasznie też wypadają. Nie wyobrażam sobie życia bez suszarki bo jeśli zostawię włosy żeby same wyschły to później mam problem z rozczesaniem ich (mimo że czeszę je grzebieniem na mokro), strasznie się puszą i z jednej strony są proste a z drugiej się falują. Bardzo rzadko prostuję włosy. Farbuje je średnio co 3-4 miesiące farbą bez amoniaku lub szamponem koloryzującym, po którym zwykle na jakiś czas przestają mi wypadać. Moje włosy są cienkie i długie. Chciałabym, aby szampon i odżywka ładnie je wygładziły, ułatwiały rozczesywanie i nie obciążały. Do tej pory moim ulubionym zestawem były szampon Dove Silk and Sleek (szampon wygładzający) oraz odżywka Garnier Ultra Doux z awokado, po którym moje włosy (z pomocą suszarki) były gładkie, nie puszyły się oraz były proste. Ten zestaw średnio obciążał moje włosy, myłam je co 2 dni, jednak ostatnio zaczęły się częściej przetłuszczać i już nie osiągam takiego efektu. Dodam jeszcze, że po niektórych szamponach nawet na mokro nie mogłam rozczesać włosów, strasznie się plątały (np po szamponach timotei). Bardzo proszę o propozycję jakiegoś zestawu (szampon+ odżywka), które pomogą mi zapanować nad moimi włosami, ważne też aby cały zestaw mieścił się w kwocie 30-35 złotych. Z góry dziękuję
izkand jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 16:11   #2
firletka pospolita
Przyczajenie

Dot.: Proszę o pomoc z doborem szamponu i odżywki.

To ja może napiszę, co ostatnio u mnie fajnie zadziałało:
1. umycie włosów szamponem Barwa (np. brzozowy, tataro-chmielowy) po to, by oczyścić włosy z silikonów (ok. 4 zł)
2. nałożenie na 2-3 godziny oleju z pestek winogron (ok. 15 zł)
3. umycie włosów płynem Facelle z Rossmana (ok. 4 zł)
4. nałożenie odżywki Nivea Long Repair lub Gliss Kur Oil Nutritive (ok. 10 zł)

Jeśli masz czas, to możesz zafundować włosom taką kurację
firletka pospolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 17:01   #3
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izkand Pokaż wiadomość
Witam, tak jak napisałam w temacie mam straszny problem z doborem odpowiedniego zestawu dla moich włosów. Moje włosy są nie do zniesienia, szybko przetłuszczają się u nasady, ale mają suche, rozdwajające się końcówki. Strasznie też wypadają. Nie wyobrażam sobie życia bez suszarki bo jeśli zostawię włosy żeby same wyschły to później mam problem z rozczesaniem ich (mimo że czeszę je grzebieniem na mokro), strasznie się puszą i z jednej strony są proste a z drugiej się falują. Bardzo rzadko prostuję włosy. Farbuje je średnio co 3-4 miesiące farbą bez amoniaku lub szamponem koloryzującym, po którym zwykle na jakiś czas przestają mi wypadać. Moje włosy są cienkie i długie. Chciałabym, aby szampon i odżywka ładnie je wygładziły, ułatwiały rozczesywanie i nie obciążały. Do tej pory moim ulubionym zestawem były szampon Dove Silk and Sleek (szampon wygładzający) oraz odżywka Garnier Ultra Doux z awokado, po którym moje włosy (z pomocą suszarki) były gładkie, nie puszyły się oraz były proste. Ten zestaw średnio obciążał moje włosy, myłam je co 2 dni, jednak ostatnio zaczęły się częściej przetłuszczać i już nie osiągam takiego efektu. Dodam jeszcze, że po niektórych szamponach nawet na mokro nie mogłam rozczesać włosów, strasznie się plątały (np po szamponach timotei). Bardzo proszę o propozycję jakiegoś zestawu (szampon+ odżywka), które pomogą mi zapanować nad moimi włosami, ważne też aby cały zestaw mieścił się w kwocie 30-35 złotych. Z góry dziękuję
Szampon Dove Silk and Sleek ma silikon, to może potęgować obciążenie i przetłuszczanie. Szukałabym czegoś bez silikonów, może np z serii Joanna Naturia, Green Pharmacy.

Garnier awokado karite to dość ciężka odżywka, poza tym na jednej odżywce daleko nie zajedziesz, bo włosy potrzebują nawilżenia i odżywienia, a jedna odżywka im tego na dłuższą metę nie zapewni. Przydałoby się coś nawilżającego, możesz spróbować Alterrę z aloesem i granatem, Isanę nawilżającą (niebieska). Do tego coś odżywczego, z proteinami np Kallos keratynowy, Artiste różowa, Cece Med Silk Conditioner, może coś z proteinami mleka, Bingo kaszmir i jedwab.

Na wypadanie - lektura wątków na ten temat
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=727965&page=10
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=730531&page=22
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 13:39   #4
izkand
Przyczajenie

Dzięki za pomysły, na pewno przetestuję!

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Jeszcze do chimay: czytałam, że po tego typu szamponach włosy plączą się i ciężko je rozczesać (próbowałam już szamponów do włosów przetłuszczających się i zawsze miałam siano na głowie, nawet po użyciu odżywki), może znasz jakieś szampony z silikonami, które nie obciążają aż tak bardzo włosów? No chyba, że odżywki które proponujesz dają sobie rade z poplątanymi włosami?
Stary 2014-02-26, 14:55   #5
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izkand Pokaż wiadomość
Dzięki za pomysły, na pewno przetestuję!

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Jeszcze do chimay: czytałam, że po tego typu szamponach włosy plączą się i ciężko je rozczesać (próbowałam już szamponów do włosów przetłuszczających się i zawsze miałam siano na głowie, nawet po użyciu odżywki), może znasz jakieś szampony z silikonami, które nie obciążają aż tak bardzo włosów? No chyba, że odżywki które proponujesz dają sobie rade z poplątanymi włosami?
To zależy od włosów, ten sam szampon u jednego plącze, u innego wygładza. Jakiś czas temu z ulgą niesłychaną skończyłam Garniera, tego
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...sow-aloes.html
który ma silikon na 3 miejscu, a rozczesać włosów bez odżywki nawet bym po nim nie próbowała.
Raczej daruj sobie silikonowe szampony póki co, naprawdę nie każdy szampon bez silikonów plącze. Ja bardzo lubię Alterrę z granatem, z papaja lub z morelą, ale dla niektórych ich szampony są za ciężkie.

Poza tym: jak myjesz włosy? Może wystarczy szampon rozcieńczyć wodą i spienić? Albo nałożyć na włosy (nie na skórę głowy) po zmoczeniu trochę odżywki (metoda OMO), wtedy szampon będzie mył łagodniej.

A co do odżywek to podstawową ich cechą jest to, że ułatwiają rozczesywanie, praktycznie każda ma substancje, które tak działają, więc albo myjesz za mocno, albo używasz za dużej ilości szamponu.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 15:54   #6
izkand
Przyczajenie

Staram się używać małej ilości szamponu i rozcieńczam go z wodą przed nałożeniem na głowę, odżywkę nakładam od połowy włosów w dół, nigdy na czubek głowy. Jeśli chodzi o moje doświadczenie z szamponami to wręcz omijam szerokim łukiem marki Garnier Ultra Doux i Timotei. Testowałam również szampony Nivea i Wella, ale bez rewelacji. Zastanawiałam się nad przetestowaniem tej Joanny Naturii + odżywka Alterra + jedna z zaproponowanych przez Ciebie masek.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości