|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Proszę o pomoc z doborem szamponu i odżywki.
Witam, tak jak napisałam w temacie mam straszny problem z doborem odpowiedniego zestawu dla moich włosów. Moje włosy są nie do zniesienia, szybko przetłuszczają się u nasady, ale mają suche, rozdwajające się końcówki. Strasznie też wypadają. Nie wyobrażam sobie życia bez suszarki bo jeśli zostawię włosy żeby same wyschły to później mam problem z rozczesaniem ich (mimo że czeszę je grzebieniem na mokro), strasznie się puszą i z jednej strony są proste a z drugiej się falują. Bardzo rzadko prostuję włosy. Farbuje je średnio co 3-4 miesiące farbą bez amoniaku lub szamponem koloryzującym, po którym zwykle na jakiś czas przestają mi wypadać. Moje włosy są cienkie i długie. Chciałabym, aby szampon i odżywka ładnie je wygładziły, ułatwiały rozczesywanie i nie obciążały. Do tej pory moim ulubionym zestawem były szampon Dove Silk and Sleek (szampon wygładzający) oraz odżywka Garnier Ultra Doux z awokado, po którym moje włosy (z pomocą suszarki) były gładkie, nie puszyły się oraz były proste. Ten zestaw średnio obciążał moje włosy, myłam je co 2 dni, jednak ostatnio zaczęły się częściej przetłuszczać i już nie osiągam takiego efektu. Dodam jeszcze, że po niektórych szamponach nawet na mokro nie mogłam rozczesać włosów, strasznie się plątały (np po szamponach timotei). Bardzo proszę o propozycję jakiegoś zestawu (szampon+ odżywka), które pomogą mi zapanować nad moimi włosami, ważne też aby cały zestaw mieścił się w kwocie 30-35 złotych. Z góry dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Proszę o pomoc z doborem szamponu i odżywki.
To ja może napiszę, co ostatnio u mnie fajnie zadziałało:
1. umycie włosów szamponem Barwa (np. brzozowy, tataro-chmielowy) po to, by oczyścić włosy z silikonów (ok. 4 zł) 2. nałożenie na 2-3 godziny oleju z pestek winogron (ok. 15 zł) 3. umycie włosów płynem Facelle z Rossmana (ok. 4 zł) 4. nałożenie odżywki Nivea Long Repair lub Gliss Kur Oil Nutritive (ok. 10 zł) Jeśli masz czas, to możesz zafundować włosom taką kurację ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Garnier awokado karite to dość ciężka odżywka, poza tym na jednej odżywce daleko nie zajedziesz, bo włosy potrzebują nawilżenia i odżywienia, a jedna odżywka im tego na dłuższą metę nie zapewni. Przydałoby się coś nawilżającego, możesz spróbować Alterrę z aloesem i granatem, Isanę nawilżającą (niebieska). Do tego coś odżywczego, z proteinami np Kallos keratynowy, Artiste różowa, Cece Med Silk Conditioner, może coś z proteinami mleka, Bingo kaszmir i jedwab. Na wypadanie - lektura wątków na ten temat https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=727965&page=10 https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=730531&page=22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dzięki za pomysły, na pewno przetestuję!
![]() ---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Jeszcze do chimay: czytałam, że po tego typu szamponach włosy plączą się i ciężko je rozczesać (próbowałam już szamponów do włosów przetłuszczających się i zawsze miałam siano na głowie, nawet po użyciu odżywki), może znasz jakieś szampony z silikonami, które nie obciążają aż tak bardzo włosów? No chyba, że odżywki które proponujesz dają sobie rade z poplątanymi włosami? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...sow-aloes.html który ma silikon na 3 miejscu, a rozczesać włosów bez odżywki nawet bym po nim nie próbowała. Raczej daruj sobie silikonowe szampony póki co, naprawdę nie każdy szampon bez silikonów plącze. Ja bardzo lubię Alterrę z granatem, z papaja lub z morelą, ale dla niektórych ich szampony są za ciężkie. Poza tym: jak myjesz włosy? Może wystarczy szampon rozcieńczyć wodą i spienić? Albo nałożyć na włosy (nie na skórę głowy) po zmoczeniu trochę odżywki (metoda OMO), wtedy szampon będzie mył łagodniej. A co do odżywek to podstawową ich cechą jest to, że ułatwiają rozczesywanie, praktycznie każda ma substancje, które tak działają, więc albo myjesz za mocno, albo używasz za dużej ilości szamponu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Staram się używać małej ilości szamponu i rozcieńczam go z wodą przed nałożeniem na głowę, odżywkę nakładam od połowy włosów w dół, nigdy na czubek głowy. Jeśli chodzi o moje doświadczenie z szamponami to wręcz omijam szerokim łukiem marki Garnier Ultra Doux i Timotei. Testowałam również szampony Nivea i Wella, ale bez rewelacji. Zastanawiałam się nad przetestowaniem tej Joanny Naturii + odżywka Alterra + jedna z zaproponowanych przez Ciebie masek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:02.