|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Co sądzicie o moim wierszu? Mam 15 lat...
Niedługo chciałabym dac ten wiersz na konkurs poezji, bo nauczycielka mi zaproponowała, ale nie wiem czy się nada
![]() "Niebagatelna chwila" A życia marnego ciąg pogłębia świadomość zniewolonej tożsamości, przed którą ucieka niepowtarzalność mnie. Próbuję zachować żarzącą się iskrę optymizmu, Wypośrodkować siebie-między wolnością a zależnością, Skulona w bieli płatków róży ulatuję myślami do nieskazitelnego świata Wolnego od zależności i zniewolenia, w którym każdy jest niepowtarzalny. Już widzę, jak nieskazitelny, pojmany kawałek mnie tkwi na uwięzi i czeka... Tam, gdzie uczucia i myśli stają się jedną parą dyktując kroki niezmiennej „formie” człowieka. Nie ma chaosu znikomej cywilizacji, Rozdzierającej wewnętrzny głos. Zapominam o graniu ról w teatrze życia Powracając do pierwotnego świata przyrody. A oto ten dzień, pamiętny wieczór, niezapomniana noc. Po długiej rozmowie z księżycem odchodzę... Z góry dziękuję za wszelkie rady.. ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- I jak się podoba? Edytowane przez WytwornaWanilia Czas edycji: 2009-10-22 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Co sądzicie o moim wierszu? Mam 15 lat...
jak dla mnie poszczegolne zwrotki nie maja ze soba zadnego powiazania
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja nie rozumiem, o co w nim chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Eee... Co poeta miał na myśli?
![]() Jak dla mnie jest stanowczo za dużo wszelkiego rodzaju "ozdobników" i wszystko jest "nieczytelne". Przyjęłaś strasznie dziwny podział na strofy - bez ładu i składu. No i te wielokropki... Po prostu nie.
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Jest skomplikowany ale dla mnie zrozumialy. Mnie sie bardzo podoba i jestem jak najbardziej na tak.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Trochę go przerobiłam. Czy teraz jest bardziej zrozumiały?
"Niebagatelna chwila" A życia marnego ciąg natęża świadomość zniewolonej tożsamości, przed którą żałośnie chowa się nieprzeciętna częśc mnie. Usiłuję podtrzymac żarzącą się iskrę nadziei, Znalezc środek między swobodą a zależnością, Skulona w bieli płatków róży ulatuję myślami do nieskazitelnego świata Wolnego od zależności i zniewolenia, w którym każdy jest niepowtarzalny. Dostrzegam, jak doskonały, pojmany kawałek mnie tkwi na uwięzi i czeka... Czeka na krok, Czeka na me posunięcie, jeden niewielki manewr, Który odmieni bieg, by znów znalezc się... Tam, gdzie uczucia i myśli stają się jedną parą dyktując kroki niezmiennej „formie” człowieka. Nie ma chaosu znikomej cywilizacji, Rozdzierającej wewnętrzny głos. Lecz nie mogę, nie daję rady, Siedzę TU .. W obcisłej szacie, z której wyrwac się nie mogę, chocbym chciała. Siedzę TU... Ruchy me ograniczone, Myśli kontrolowane, Lecz nawet TU Choc na chwilę Zapominam o graniu ról w teatrze życia Powracając do pierwotnego świata przyrody. A oto nastał Dzień. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Jest super
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Podoba mi się. Od razu poczułam, że napisałaś to co czujesz. To uważam w sztuce za najważniejsze, być prawdziwym. Miałam 15 lat bardzo dawno temu, ale pamiętam, że czułam się bardzo podobnie.
No i najważniejsze, gratuluję odwagi, wiem, jak ciężko jest się "otwierać" w wierszu, na prawdę, świetna praca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o Twój wiersz to biorąc pod uwagę to, że masz 15 lat to całkiem nieźle. A co sądzicie o moim. Napisałam go kiedyś, podczas pobytu w Niemczech
Najokrutniejszy miesiąc to kwiecień. Wywodzi Z nieżywej ziemi łodygi bzu, miesza Pamięć i pożądanie, podnieca Gnuśne korzenie sypiąc ciepły deszcz. Zima nas otulała i kryła Ziemię śniegiem łaskawym, karmiła Maleńkie życie strawą suchych kłączy. Zaskoczyło nas lato, idąc nad Starnbergersee Rzęsistym deszczem. Chwila pod kolumnadą I wyszliśmy na blask słoneczny, do Hofgarten, Piliśmy kawę i rozmawiali godzinę. Bin gar keine Russin, stamm’ aus Litauen, echt deutsch. Kiedy byliśmy dziećmi, w domu arcyksięcia, Mego kuzyna, brał mnie na saneczki, A ja się bałam. Mówił tak: Marie, Trzymaj się, Marie. Pędziliśmy w dół. O, w górach człowiek czuje się swobodny Czytam nocami, w zimie jadę na południe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie znaczy to jednak, ze autorka musi zmienic styl pisania. Droga autorko moze zapytaj nauczycielki co sadzi na ten temat? moze pomoglaby Ci wybrac, poniewaz moim zdaniem obie wersje sa dobre. ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- Wlasnie, i o to w tym chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za szczere komentarze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Postanowiłam pokazac Wam jeszcze 3 inne moje wiersze. Chciałam spytac co o nich sądzicie? Co mogę poprawic i ogólnie, czy są tandetne, czy dobre..
Nędzna chwila obecna" Tu w ciasnym korytarzu napełnionym zmyśleniem, Niedorzecznością, bujdą, bezsensownym marzeniem. Gdzie obfitość nieszczerych uśmiechów Sięga dalece... Gdzie wiele znacznych, wątłych odruchów, Gdzie dopomaga kaleka kalece. Pośród nędznych trudności podmuchów. Oh ja nieszczęśnik, człowiek szablonowy. Banalne me problemy, Trywialne mowy. Awansujemy? Nowe stadium!- Krok w stronę końca. Coraz bliżej słońca, Coraz bliżej słońca... "Aby móc" Chcę kiedyś stanąc na szczycie świata Z dumą popatrzec w oczy każdemu I w doświadczenia jak wieszcz bogata Pokazac drogę zapomnianemu Tym, co wątpili, w twarz patrzec z dumą "Tak więc po latach się spotykamy" Patrzec jak chore bariery runą I jak otworzą się wieczne bramy Widziec, że znika ogromna tama Która wzbierała ludzką głupotę Co pozrzucała nas na kolana I żałowaliśmy tego potem Żeby zanikła bariera lęku Żeby odwaga ze snu powstała I by z honorem w blasku i wdzięku Hymny radości nam odśpiewała Żeby Wartości wskrzesiła Siła I postawioła na piedestale Razem z Miłością, co się przyśniła Niechby rządziły w odiwecznej chwale "Iskra" Natchniony Twym głosem Dostrzegam kamuflaż, Już nie zatrzesz śladów Swego istnienia. Zaszyty w świątyni Tkwiący w czeluściach zapomnianych Zainspirowany głębią słów: Jam jest meritum, Jam sedno, Esencja, Jam jest przesłanie, wymowa, znaczenie Jam natura, jednostka, podstawa A imie me brzmi: człowiek Edytowane przez WytwornaWanilia Czas edycji: 2009-10-23 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego zaczynasz od "A ..." - jakoś nie komponuje mi się z resztą zdania.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Nie podoba się. Wcale. Stylistycznie - dno. W ogóle nie ma melodii. Powtarzasz słowa. Nie ma rytmu. Używasz udziwnionego języka, właściwie nie wiadomo w jakim celu. No i co w ogóle chcesz tym utworem przekazać. Czy mozesz określić jego gatunek? Wg mnie kompletnie nie nadaje się na konkurs. Ale gratuluję ci pomysłu i odwagi, niewiele osób stać na stworzenie czegokolwiek.
Chodziło mi o wiersz w 1 poście.
![]() |
#18 |
Wtajemniczenie
|
Przesłanie wiersza- ja zrozumiałam i bardzo mi się podoba. Jest to wiersz trudny i dlatego nie dziwię się, że nie każda z Was potrafiła go pojąć. Pierwsza wersja- trochę za dużo udziwnień, czasem trzeba przeczytać parę razy, żeby zrozumieć sens. Druga wersja bardziej zrozumiała. Ogólnie mi się podoba, choć czasem na siłę starasz się pokazać jak bardzo masz bogaty język. Więcej prostoty, a będzie idealnie
![]() ![]() Co do pozostałych wierszy- ogólnie zrobiły na mnie pozytywne wrażenie. Masz zadatki na prawdziwą poetkę, Twoje wiersze nie są o niczym , mają przesłanie, które ładnie ubierasz w słowa.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Niestety jestem zdecydowanie na nie :P
Cytat:
![]() Ćwicz, może coś z tego być ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Bardzo podoba mi sie Twój wiersz w 1 poście. Rozumie całe przesłanie
![]() Gratulacje zdolnosci poetyckich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Mnie najbardziej stylistycznie i logicznie
![]() "wolnego od ... zniewolenia" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:32.