![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Kryminały
Dziewczyny szukam dobrego kryminału. Polecicie coś ?
![]() Nie interesują mnie thrillery ani sensacje. Horrory i poszukiwania wszelkich świętych Gralów i zaginionych rękopisów odpadaja ![]() Chodzi mi o typowe klasyczne kryminały - najlepiej zabili kogoś i nie wiemy kto, a czasami nawet nie wiemy kogo ![]() (Szukałam podobnego wątku , ale wyszukiwarka nic nie znalazła.) Millenium już przerobiłam, Agathę Christie i Chmielewską także. Bardzo polecam oczywiście ![]() Zainteresowały mnie książki Tess Gerritsen - spodobał mi się serial nakręcony na ich podstawie. Zna ktoś? Warto? Edytowane przez ollkaa Czas edycji: 2010-09-28 o 19:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kryminały
A Mankell'a próbowałaś?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Geritssen jest genialna - mam wszystkie jej książki i uwielbiam ją czytać, nic nie wiedziałam o serialu, podasz może tytuł?
Jeszcze lubię Kathy Reichs i Jeffrey Deavera.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A może Susan Hill lub Sophie Hannah?
![]()
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Tess Gerritsen jest świetna,ale nie pisze typowych kryminałów o jakie Ci chodzi,to bardziej thrillery medyczne.
Zgodzę się z seduction spróbuj H.Mankella najlepiej od pierwszej części (Morderca bez twarzy),żeby się ładnie całość komponowała ![]() A poza tym z kryminałów w stylu A.Christie polecam naszego polskiego pisarza Macieja Słomczyńskiego,który stworzył serię kryminałów pod pseudonimem Joe Alex.A także serie "Joe Alex poleca" i "Kryminał z klasą" wydawnictwa Amber,mozna tam doszukać się prawdziwych perełek tego gatunku.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
jeszcze zapomniałam o Karin Fossum i o Johan'ie Theorin, którego mam zamiar kupić po tylu świetnych recenzjach
![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Polecam kryminały Joe Alexa, sporo ich jest
![]() Może też polskie Marka Krajewskiego? Nie czytałam póki co, ale ponoć są dobre ![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Z takich bardziej tradycyjnych kryminałów polecam Marthę Grimes i jej serię z nazwami pubów w tytułach. Caroline Graham również jest bardzo dobra
![]() ![]()
![]() |
#9 |
BAN stały
|
A.Christie to podstawa.
H.Coben ma najlepsze kryminały na świecie. Zaskakujące zakończenie,zwroty akcji. Dan Brown Stephen King |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny bardzo dziękuję za tyle nazwisk
![]() Wróciłam dzisiaj z biblioteki z Marininą i Graham. Xenia - serial to Rizzoli&Isles, na razie pierwszy sezon był emitowany w USA. aga696 - ale Brown to szukanie zaginionych Gralów przecież a King to horrory ![]() ![]() Czaję się na resztę autorów tu podanych - ale najpierw poczytam recenzje. Wypisałam sobie wszystkie podane tu nazwiska i analizuję. ![]() Dziewczyny, a może pokusiłybyście się na opis dwóch, trzech Waszych ulubionych kryminałów? takie mini recenzje? Myślę, że wielu poszukiwaczom takim jak ja może się przydać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
olkaa polecam strony np. www.ksiazki.wp.pl albo www.biblionetka.pl itp : tu znajdziesz opinie, recenzje książek
![]() Kryminały pisze jeszcze Daria Doncowna ![]() ![]()
![]() |
#12 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Joe Alex jest polski o spoko , dobzre wiedzieć. miałam okazję pare ksiązej przeczytać i nawet fajne są.
- Henning Mankell - ostatnio przecyztałam i ulubiłam sobie ![]() - A.Christie i Chmielewska tez mają ponoć niezłe kryminały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mi np. Chmielewska nie podeszła, ale za to Simonem Beckett'em byłam zachwycona
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Buc
|
podasz choć jeden tytuł kryminału Cobena, Dana Browna czy Kinga, bo ciekawa jestem. ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Brown to tania, gniotowata sensacja, kolo dobrego kryminalu (czy dobrej sensacji) to jego ksiazki nawt nie stoja ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie polecam tego nikomu ![]() W sumie "Kod Leonarda da Vinci" nawet mi się podobał (o zgrozo!), ale myślę, że to dlatego, że była to pierwsza książka Browna. Przy "Cyfrowej twierdzy" byłam bliska obłędu. Co do autorki - myślę, że warto przeczytać książki: Erle Stanley Gardnera, Georgesa Simenona, Raymonda Chandlera no i Arthura C. Doyla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Chmielewskiej nie czytalam... A może czytał ktoś książki Marininy?Fajne są?
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Marinina pisze bardzo fajne książki
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ostatnio przeczytałam "Autopsje" Tess Gerritsen,jestem naprawde zadowolona,rewelacyjna ksiazka,jednak nie mozna zaliczyc jej do typowych kryminałów.
Któras z was wymieniła Stephena Kinga,nie do konca sie zgodze,autor ten w zadnym wypadku nie pisuje (oczywiscie w większosci ) kryminałów,jego styl mogłabym bardziej zaliczyc do thrillerów,ba nawet horrorów.Oprócz tego w jego dzielach przeplata sie dosc duza doza fantasy,takze wydaje mi sie ze autorce tego tematu nie do konca chodziło o cos takiego. Z takich typowych ,kryminalnych serii moge z całego serca zaproponowac ksiązki Jefferego Deavera, w szczególnosci perypetie Lincolna Rhyma i Amelii Sachs, pierwsza ksiazka z tej serii to "Kolekcjoner kości". Oprócz tego moze Thomas Harris albo Grisham ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Tess Gerritsen pisze thrillery medyczne, nie kryminały
![]() Ze swojej strony mogę polecić wspomnianych już: Agathę Christie Harlana Cobena Joannę Chmielewską poza tym: Jeffery Deaver Alex Kava Erica Spindler
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z opisów na okładkach wydają się ciekawe ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
BAN stały
|
Cytat:
A Beckett jest super ![]() Cytat:
![]() Marinina mi nie przypasowała, czytałam tylko jedną książke ( nie pamiętam nawet tytułu), ale zupełnie nie w moim guście |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
a może klasyka kryminału z Agathą Christie?
ja uwielbiam, kolekcjonuje i czytam wszystko jej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
ja polecam następujących autorów:
1. harlan coben 2. lee child 3. patricia cornwell 4. trylogia stiega larssona z klasyki oczywiście agatha christie i george simeone
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Potrzebuje pomocy ;D Dawno temu czytałam świetny kryminał jednak teraz nie mogę sobie przypomnieć tytułu. Mam nadzieję, że ktoś go czytał i po moim nieskładnym opisie domyśli się o jaki tytuł mi chodzi.
` Był on o kobiecie ( chyba policjantce ) , która podczas napadu na swoje mieszkanie postrzeliła swoje dziecko , którym zasłonił się napastnik. Potem był motyw o mordercy, który jak się później okazało był jej psychologiem policyjnym. Morderca swoją psychike budował na wychowaniu przez ojca, który od małego uczył go w swej piwnicy zabijania i tym podobnych. " Oczywiście moja pamięć jest zawodna i mogłam coś pomieszać jednak jeśli jakikolwiek tytuł lub autor przychodzi wam do głowy będę bardzo wdzięczna . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście polecam wszystkie książki o Sherlocku Holmesie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:35.