![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Kłótnia o ślub
W skrócie:
Oznajmiłam mojemu facetowi (nie, nie planujemy ślubu jeszcze ![]() Co o tym myślicie? Jakie ważne jest to dla was? Cóż mam zrobić? Czemu to ja mam się ugiąć skoro on paluszkiem nie chce w tej kwestii kiwnąć i iść na najmniejsze ustępstwo? Czemu w XXI wieku w Polsce to nadaj jest uraz dla godności mężczyzny? Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-03-31 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Kłótnia o ślub
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ale podkreśliłam że na razie nic nie planujemy. Pytam o zdanie na ten temat i o osobiste doświadczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Hmm, załózmy że ty Karwowska, on Kwiatkowski.
Wasze dzieci: Anna Karwowska-Kwiatkowska a jej kiedys tam mąż: Tomek Wiśniewski-Kołodziej. I ch dziecko czworga nazwisk (no bo nie można tracić tożsamości ![]() Aż strach pomyśleć ilu nazwisk jej dziecko będzie itd. ![]() A z doświadczeń - jestem masakrycznie leniwa, więc przyjęłam nazwisko męża bez cienia żalu za swoim. To tylko nazwisko - zreszta tylko po lini ojca, bo przecież z lini matki inne było.. nie chciałoby mi sie całe życie we wszystkich urzędach tłumaczyć że nazwiska rózne ale dzieci moje a ten pan co się inaczej nazywa to jednak mój małż "naprawde, naprawde, no słowo daję pani urzędniczce koffanej" Jedyne co, to jak kobieta zanim się wyda, dorobi się jakichś publikacji, czy inych takich sygnowanych nazwiskiem, i jego zmiana mogła by pociagnąć za sobą, załamanie się jej karierym bo parcodawcy przestali by kojarzyć prace publikowane pod nowym- męzowskim. Wtedy ew warto sobie utrudniać.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-03-31 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Ludzie to mają w życiu problemy...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
tez masz problem.
wazna jest milosc a nie nazwisko. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Niektórzy faceci po prostu są urażeni jeśli ich żona nie chce nosić ich nazwiska - bo tak niby zawsze było itd...
Mam podobne odczucia co do mojego, a ostatnio z pewnych względów jeszcze się to spotęgowało. I nie wyobrażam sobie sytuacji, że mój facet by miał stroić o to fochy ![]()
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem no problemy cóż to za dezaprobata. To jest forum, tu się rozmawia, a uważam że to całkiem ciekawy temat do rozmów. Co zrobić gdy dwie strony trzymają się swego? Dla was nazwisko nie jest ważne, dla mnie bardzo. To zasadnicza różnica. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
Nikt tutaj nie ma problemu, dziewczyna się tylko pyta o zdanie
![]() Ja mam zamiar zrobić identycznie jak autorka, mój TŻet jak to słyszy to też się denerwuję, ale ja nie mam zamiaru się ugiąć ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;18271001]tez masz problem.
wazna jest milosc a nie nazwisko.[/QUOTE] Świetnie, ale czemu to nie działa w dwie strony? Czemu to ja mam "kochać bardziej" i się zgodzić na coś, co mi jest nie na rękę? On nie może, bo? Bo facet? TO jest partnerstwo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mowiac oczywiscie o tym, ze problem zdeke wydumany...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Ps.Ja z tym problemów nie mam,bo tak się składa,że niebawem wychodze za mąż i przyjmuje nazwisko przyszłego męża. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Jezu. Jesteśmy razem trzy lata. Akurat nadszedł taki moment że gadamy o tym jak wyobrażamy sobie wspólną przyszłość. I taki temat się nawinął, czytać nie potraficie? Napisałam że rzuciłam tematem bo akurat gadałam o tym tego dnia z koleżankami. Nie rozumiem po cóż te ataki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
W życiu nie przyjęłabym nazwiska faceta rezygnując ze swojego- nie po to noszę swoje tyle lat, żeby się go pozbywać. Po ślubie mam podwójne, ale mój TŻ wręcz się tym zdziwił, bo myślał, że sobie całkowicie swoje zostawię. Jemu było to całkowicie obojętne, bo to naprawdę mało ważne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
znaczna większość kobiet nie ma z tym problemu i przyjmuje nazwisko męża, a Tyś się tak przywiązała do swojego, że już się o to kłócicie mimo że "nie, nie planujemy ślubu jeszcze". Więc po co ta draka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy dla mnie nazwisko nie może być ważne? Jezu oczekiwałam krztyny zrozumienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Mam nazwisko męża, chociaż z moim imieniem, moim nazwiskiem i jego nazwiskiem byłby to bardzo ładny zlepek
![]() ![]() A autorkę rozumiem - może dlatego, że podobny dylemat przed ślubem miała moja przyjaciółka - swoje nazwisko miała śliczne, szlacheckie, a męża - pospolite bardzo ![]() Aneszna - dzieci równie dobrze mogą nosić nazwisko matki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Moja mama ma podwójne nazwisko - w jej przypadku było to zrozumiałe, kiedy wychodziła za mąż miała już prace firmowane panieńskim nazwiskiem. Dla mnie było to jednak męczące - większość ludzi używała i używa tylko jej pierwszego nazwiska (bo przecież nie będzie mówiła pani A. -B. na co dzień
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Wygodniej jest mieć jedno nazwisko. Mi przez myśl przeszło, żeby zachować swoje i przyjąć nazwisko TŻ - on nie ma nic przeciwko, bo niby czemu miałby mieć? Więc jeszcze nie przesądzone jak to będzie. Wiem jedno na dziś - dzieci na pewno nie miały by podwójnego nazwiska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od córki nikt nie wymaga żeby brała 4... czyżby? Twoja potencjalna córka bedzie miala 2 nazwiska. Jesli jej przyszły mąż tez będzie miał 2. I żadne z nich nie ustąpi, bo dla każdego nazwisko bedzie tak samo ważne. To co wtedy? Będa mieli 4 nazwiska. Wierzę że to moze byc dla kogos ważne, to nazwisko. Ale nie mogę sie utożsamić, ponieważ dla mnie nie. Jakkolwiek bym się nazywała, to ciagle jestem JA. Imię ani nazwisko mnie nie okreslają. Nie ponizyło mnie to że przy slubie przyjęłam nazwisko męża, bo nie byłam przywiązana do starego, tak jak i teraz nie jestem przywiązana do tego. Raczej zwracam uwagę na to co ktoś sobą reprezentuje a nie jak sie nazywa. Jesli ślubu nie planujecie, to nie planujcie dalej i nie będzie problemu.
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
a po co sobie zycie komplikujesz i z jakiej racji on ma miec Twoje nazwisko?
niech on zostaje przy swoim a Ty będziesz miała dwa i tyle...
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że każda jednostka powinna decydować o własnym nazwisku. Ja zadecydowałam o własnym, partner również.
W międzyczasie podyskutowaliśmy sobie nad brzmieniem, nikt nikogo nie przeciągał, nikt o nic się nie bił. Dzieci bedą miały podwójne a jak będą chciały wyjść za mąż lub się ożenić to sobie usiądą i pogadają ze swoimi partnerami o nazwiskach. A jak będą chciały miec podwójne, to ja nie widzę problemu - wybiorą sobie te nazwisko z naszego dwuczłonowego, które będzie dla nich bliższe sercem albo wylosują ![]()
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z jakiej racji ja mam mieć jego? ![]() Nie komplikuje życia, tylko dla mnie to jest bardzo istotne. Dla Luby może nie jest to ważne, bo dla niej tożsamość to coś innego. To zależy jak kto to odbiera. Ja tak, a nie inaczej. Z tego co wiem nie można mieć trzech-czterech nazwisk i córka i tak by musiała wybrać coś żeby ograniczyć się do dwóch ![]() ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- o właśnie dzustam doskonale mnie rozumie... Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do drugiego to już musicie sobie o tym porozmawiać ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:04.