Biżuteria ślubna - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-07, 19:55   #1
kluskapms08
Raczkowanie

Biżuteria ślubna

Mam pytanko ponieważ zostałam poproszona o wykonanie jakiegoś kompletu ślubnego ,jednak ngdy nie wykonywałam takich rzeczy czy macie jakies sprawdzone wzory albo materiały z których wychodzi cos delikatnego ale efektownego???? Prosze o porade moze jakies pomysly
Stary 2007-05-07, 20:00   #2
solaola
Zakorzenienie

Dot.: Biżuteria ślubna

Mnie osobiście na ślub (wyobraźnia) marzą się perełki.Na żyłce.Takie pogmatfane,ale śliczne.Takie miała moja ciocia.I do tego śliczne perełkowo-beżowe kolczyki i jest już beżowo-perełkowy komplecik :P

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 20:15   #3
qbek!
Zadomowienie

GG do qbek!

Perły na ślubie to podobno nieszczeście w miłości

qbek! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 20:18   #4
kluskapms08
Raczkowanie

a tego ze nieszczescie to nie slyszlama jeszcze...............kur cze naprawde mam dylemat bo na modzie slubnej to ja zupelnie sie nie znam a panna mloda nie mam pomyslu i chce zdac sie na moja fantazje :/ Dziewczyny ratunku !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stary 2007-05-07, 20:34   #5
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Google twoim przyjacielem poszperaj na stronach ślubnych.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 20:49   #6
mes-bijoux
Rozeznanie

ja robiłam jednej kobiecie komplet na ślub koleżanki, ale w zasadzie wyszło jakby to było dla panny młodej (klientka bardzo zadowolona). Dałam na lince srebrnej transparentne kryształki + bardzo jasne błekitne (prawie transparentne) kryształki poumieszczane w pewnych odległościach od siebie (regularnych) za pomocą srebrnych kuleczek zaciskowych. Kolczyki wiszące, ale nie za bardzo. Musisz zobaczyć suknię.... Jaki dekolt itp

Razem od 08.02.2008
Zaręczona 20.08.2008r.
odliczanie do Wielkiego Dnia
8.08.2009
mes-bijoux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 20:55   #7
yedanna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kluskapms08 Pokaż wiadomość
a tego ze nieszczescie to nie slyszlama jeszcze...............kur cze naprawde mam dylemat bo na modzie slubnej to ja zupelnie sie nie znam a panna mloda nie mam pomyslu i chce zdac sie na moja fantazje :/ Dziewczyny ratunku !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aj tam, co region to inny przesąd. Ja tam znam małżeństwa [bardzo szczęśliwe], gdzie panna młoda miała perełki. Sama też o nich myślę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-07, 21:19   #8
Tońka
Zakorzenienie

GG do Tońka

Ja widzę perły, ale właśnie w tym problem - wiele osób lubi przesądy.
A jak nie perly - weneckie, Swarovski, kryształ górski i kwarc, jakieś kryształki i (moim zdaniem na ślub już obowiązkowo ) srebro.

Bardzo ładne projekty biżuterii ślubnej pokazuje Kati Płachecka na swojej stronie --> http://plachecka.com/boutique/?p=pro...zuteria-Slubna
Tońka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 21:40   #9
rina.k
Zadomowienie

mnie również poproszono o zrobienie ślubnego naszyjnika. koleżanka sama wybrała sobie model. upodobała sobie właśnie jeden z naszyjników Kati. Zrobię jej podobny, ale w bieli oczywiście
...i inna biżuteria [][][]
rina.k jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 22:14   #10
nikaweronika
Raczkowanie

myślę że biżuteria ślubna powinna być raczej skromna i nieduża - żeby nie przytłaczała sukni ślubnej. Dobrze jest skorzystać z dobrych materiałów - kryształki swarovskiego (piękny szlif dobrze dobija światło), naturalne perełki (mimo przesądów), z minerałów - kryształ górski, kwarc błękitny, kwarc dymny, kwarc różany (w zależności od koloru sukni / kostiumu).
nikaweronika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 23:44   #11
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

moze tu :

http://jewelry.novica.com/pearl/

http://www.firemountaingems.com/gall...ridalnecklaces

http://www.jewellerybyjo.com/index.asp

http://www.ayedo.co.uk/

maghia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-08, 07:34   #12
Kasia83
Zakorzenienie

GG do Kasia83

A tu kilka moich projektów ślubnych - może coś Cię zainspiruje:
1, 2, 3, 4, 5, 6,
7, 8.
Stary 2007-05-08, 12:20   #13
kluskapms08
Raczkowanie

bardzo fajne prace mozliwe ze wykorzystam jakis pomysl dziekuje
Stary 2007-05-09, 17:39   #14
eklerka
Zakorzenienie

Mnie temat też bardzo interesuje Będę tworzyła coś ślubnego, jak już sukienka będzie wybrana

Pamiętam, że kilka prac, które mi się podobają wklejałam kiedyś na początku wątku plotkowego.

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 21:06   #15
kati_p
Przyczajenie

GG do kati_p

Kati Płachecka nie umieszcza w internecie swojej biżuterii po to, by być źródłem inspiracji dla nieudolnych projektantek.
Jeśli autorka wątku nie ma pomysłów lub wyczucia w tworzeniu biżuterii ślubnej to być może powinna pozostać przy robieniu 'codziennej biżuterii'.

Pozdrowienia dla "inspirujących się",
Kati
kati_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 21:16   #16
Tońka
Zakorzenienie

GG do Tońka

Moim zdaniem jeśli ktoś zamieszcza zdjęcia swojej biżuterii w Internecie to naturalne, że może być (i zapewne i tak będzie) ona źródłem inspiracji.

No i - inspiracja to chyba nic złego, czyż nie? W końcu bez niej nie mogłybyśmy się rozwijać i nadal byłybyśmy na etapie "koralika na druciku".
Stary 2007-05-09, 21:46   #17
ellena
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kati_p Pokaż wiadomość
Kati Płachecka nie umieszcza w internecie swojej biżuterii po to, by być źródłem inspiracji dla nieudolnych projektantek.
Jeśli autorka wątku nie ma pomysłów lub wyczucia w tworzeniu biżuterii ślubnej to być może powinna pozostać przy robieniu 'codziennej biżuterii'.

Kati
Powiało grozą. Inspiracja to tak jak mówi Tońka nic złego, a kopiowanie tęmpimy na tym forum.
ellena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 21:47   #18
rina.k
Zadomowienie

nie wierzę w to, że pani K. się nie inspiruje
Stary 2007-05-09, 21:55   #19
Fua
Raczkowanie

GG do Fua

złe niedobre inspirantki.....

Designers are meant to be loved, NOT to be understood
Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist.
Fua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 22:27   #20
lawenda99
Zakorzenienie

Chyba przestanę oglądać biżu inną niż swoją, bo jeszcze się nie daj Boże przypadkiem zainspiruję
I've nothing but you on my mind

http://www.youtube.com/watch?v=ui2mKtzsY0o

lawenda99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 22:42   #21
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

Kati Plachecka powinna rowniez rozwazyc zwrocenie uwagi autorom bizuterii na jednej z wyzej wymienionych przeze mnie zagranicznych stron...
http://www.jewellerybyjo.com powinni slono zabulic za zerzniecie tych tiar
maghia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 00:02   #22
aramis_26
BAN stały

GG do aramis_26

Nie mogę przejść obojętnie obok tego tematu. A to z takiej przyczyny, że jak długo istnieje świat, a w nim ludzie i technika szeroko rozumiana, jak długo istnieje rękodzieło, w tym także biżuternictwo, zawsze prace udane, wyjątkowe, piękne i pełne nowych rozwiązań oraz pomysłów, inspirowały wszystkich którzy się tym samym rękodziełem zajmowały. Kiedy czytam lub słyszę podobne zarzuty i sugestie, coś się we mnie buntuje i wykrzywia mi uśmiech odbierając na chwilę przyjemność obcowania z pięknem biżuterii.
Był taki czas w moim biżuteryjnym życiu, kiedy tak sobie po prostu, współpracując z panią nazywającą siebie prawdziwą projektantką i artystką, zaproponowałem pewne rozwiązania w gotowych wyrobach, które z entuzjazmem zostały przyjęte i wdrożone do produkcji. Sama ta pani w jakiejś rozmowie tracąc chyba czujność, na moje pytanie o początki jej zabawy z podobną biżuterią wspomniała, że widziała ją na jakichś targach i przyszło jej do głowy by czymś podobnym się zająć. W praktyce wyglądało to tak, podchodziła do mojego kolegi z np. otwartym katalogiem jakiejś biżuteryjnej firmy i mówiła wskazując na tę czy inną fotkę; "O! coś takiego albo to musimy zrobić". Po dość długim okresie - w sytacji kiedy zamówienia z jej strony były sporadyczne i na bardzo niskim poziomie ilościowym, a ja w pewnym sensie uzależniłem z kolegą swoją działalność od tejże współpracy - kiedy zapowiedziałem, że wychodzimy na rynek sami z własną biżuterią, oburzona powiedziała; "tylko proszę nie korzystać z tych samych materiałów, z moich lub podobnych wzorów i technologii" - a w sam raz o technologii i sposobie dochodzenia do tego wzornictwa nie miała zielonego pojęcia.
Może tu nie ma ścisłej analogii, może to skrajny przypadek, ale obrazuje pewną nieznajomość rzeczy w tych kwestiach i zwykłą ignorancję oraz mieszninę hipokryzji z głupotą. Potrafi jednak skutecznie zepsuć radość i chęć tworzenia niektórym wrażliwym osobom, a to już jest nie do przyjęcia. Prawdziwy artysta czy projektant jest ponad to wszystko, nie jest małostkowy bo zna swoją wartość, wartość swojej pracy i wartość dzieł przez siebie tworzonych. Wie, że jego praca zawsze będzie rozpoznawalna i ceniona wyżej niż kogoś innego. Przeto nie warto miłe koleżanki przejmować się podobnymi sytuacjami jak ta wyżej

/aramis ( z odrobinę smutnym uśmiechem )
aramis_26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 08:31   #23
naila
Zakorzenienie

Co za dwulicowość tej osoby Sama korzysta z innych pomysłów, a potem takie teksty... Szkoda nerwów, bo też i nic nie można z tym zrobić

Naila (zakawowana)

Moje Impresje jestem również Zakosmetykowana
naila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 18:29   #24
eklerka
Zakorzenienie

Cytat:

Kati
Jaśnie Pani KP robi tak piękne i niepowtarzalne rzeczy, że my biedne musimy tylko zgapiać, a przed ślubem powinnyśmy wyrzucić szczypce i wykupić jej pół sklepu.

A tak na serio, to podoba mi się motyw tych srebrnych kółeczek z bloga i chciałam go "zgapić", ale nie od Ciebie, tylko od jednej ze znanych firm we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej. (Może Ty mi przypomnisz: czy to był Kruk, czy Apart? ).

Cytat:
Napisane przez maghia Pokaż wiadomość
Kati Plachecka powinna rowniez rozwazyc zwrocenie uwagi autorom bizuterii na jednej z wyzej wymienionych przeze mnie zagranicznych stron...
http://www.jewellerybyjo.com powinni slono zabulic za zerzniecie tych tiar

Edytowane przez eklerka
Czas edycji: 2007-05-10 o 18:44 Powód: ort
eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 20:13   #25
kati_p
Przyczajenie

GG do kati_p

Witajcie,
Po pierwsze- robię inne tiary. Moją inspiracją do ich tworzenia była pewna artystka z Bristolu- gdybym nie zobaczyła na żywo jej prac, to pewnie nie wpadłabym na to, że można w ogóle robić tiary.

Po drugie- zezłościło mnie to, że któraś z was zasugerowała inspirowanie się właśnie moją biżuterią.
Na świecie trend handmade bridal jest o wiele bardziej rozwinięty niż w Polsce i na zagranicznych stronach można znaleźć wiele na prawdę ciekawych i wymyślnych projektów.
Niech one służą wam za inspirację a unikniemy kiszenia się we własnym sosie.
Stary 2007-05-10, 20:28   #26
rina.k
Zadomowienie

przecież dziewczyny podały adresy do zagranicznych stron. radzę uważniej czytać Twoja biżuteria to tylko przykład, który można odczytać również jako komplement. nie ma się o co złościć
Stary 2007-05-10, 20:43   #27
Tońka
Zakorzenienie

GG do Tońka

Cytat:
Po drugie- zezłościło mnie to, że któraś z was zasugerowała inspirowanie się właśnie moją biżuterią.
Dla mnie to zabrzmiało jak "zżynajcie zewsząd, ale wara ode mnie".

Wiem Kati, że masz firmę, że jest wywiad z Tobą gdzieśtam na wizażu i w niektórych gazetach, ale nie oznacza to, że musisz się wywyższać nad tych, którzy tego (jeszcze) nie osiągnęli. A początkującym warto pomóc - Kasia sama, z własnej woli pokazała swoje prace. O czymś to jednak świadczy.
Stary 2007-05-10, 20:45   #28
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A mnie poraził brak kultury Kati P.
Droga panno, choćbyś nie wiem jak dobrą biżuteryjką była (nawet tylko we własnych oczach) nikt nie daje ci prawa, by innych nazywać nieudolnymi projektantkami.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 23:10   #29
kati_p
Przyczajenie

GG do kati_p

Nie chcę, by inni się wzorowali na moich pracach- czy to takie dziwne?

Za brzydką odzywkę przepraszam, ale czasem mi się coś chlapnie, jak się okropnie wkurzę.
Stary 2007-05-11, 06:38   #30
kluskapms08
Raczkowanie

Nie sądziłam ze moje zwyczajne pytanie wywoła taką burze . Jednam mam uwage kazdy kto prezentuje swoje prace w takim specyficznym miejscu jak internet bedzie zawsze narazony na plagiat, inspiracje itp...., wiec moze jest inne wyjscie z tej sytuacji schowac swoje wyroby do pudelka i nie pokazywac swiatu .Przynajmniej nie bedize jakiejs dziwnej wymiany słow na forum .

A teraz jesli pozwolicie chcialabym (ze wzgledu ze załozylam ten watek) aby odpowiadac na pytania zwiazane z tematem postu BIŻUTERIĄ ŚLUBNĄ

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości