![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Biżuteria ślubna
Mam pytanko ponieważ zostałam poproszona o wykonanie jakiegoś kompletu ślubnego ,jednak ngdy nie wykonywałam takich rzeczy czy macie jakies sprawdzone wzory albo materiały z których wychodzi cos delikatnego ale efektownego???? Prosze o porade moze jakies pomysly
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Biżuteria ślubna
Mnie osobiście na ślub (wyobraźnia) marzą się perełki.Na żyłce.Takie pogmatfane,ale śliczne.Takie miała moja ciocia.I do tego śliczne perełkowo-beżowe kolczyki i jest już beżowo-perełkowy komplecik :P
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Perły na ślubie to podobno nieszczeście w miłości
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
a tego ze nieszczescie to nie slyszlama jeszcze...............kur cze naprawde mam dylemat bo na modzie slubnej to ja zupelnie sie nie znam a panna mloda nie mam pomyslu i chce zdac sie na moja fantazje :/ Dziewczyny ratunku !!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Google twoim przyjacielem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
ja robiłam jednej kobiecie komplet na ślub koleżanki, ale w zasadzie wyszło jakby to było dla panny młodej (klientka bardzo zadowolona). Dałam na lince srebrnej transparentne kryształki + bardzo jasne błekitne (prawie transparentne) kryształki poumieszczane w pewnych odległościach od siebie (regularnych) za pomocą srebrnych kuleczek zaciskowych. Kolczyki wiszące, ale nie za bardzo. Musisz zobaczyć suknię.... Jaki dekolt itp
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja widzę perły, ale właśnie w tym problem - wiele osób lubi przesądy.
A jak nie perly - weneckie, Swarovski, kryształ górski i kwarc, jakieś kryształki i (moim zdaniem na ślub już obowiązkowo ![]() Bardzo ładne projekty biżuterii ślubnej pokazuje Kati Płachecka na swojej stronie --> http://plachecka.com/boutique/?p=pro...zuteria-Slubna |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
mnie również poproszono o zrobienie ślubnego naszyjnika. koleżanka sama wybrała sobie model. upodobała sobie właśnie jeden z naszyjników Kati. Zrobię jej podobny, ale w bieli oczywiście
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
myślę że biżuteria ślubna powinna być raczej skromna i nieduża - żeby nie przytłaczała sukni ślubnej. Dobrze jest skorzystać z dobrych materiałów - kryształki swarovskiego (piękny szlif dobrze dobija światło), naturalne perełki (mimo przesądów), z minerałów - kryształ górski, kwarc błękitny, kwarc dymny, kwarc różany (w zależności od koloru sukni / kostiumu).
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
bardzo fajne prace mozliwe ze wykorzystam jakis pomysl dziekuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Mnie temat też bardzo interesuje
![]() ![]() Pamiętam, że kilka prac, które mi się podobają wklejałam kiedyś na początku wątku plotkowego.
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Kati Płachecka nie umieszcza w internecie swojej biżuterii po to, by być źródłem inspiracji dla nieudolnych projektantek.
Jeśli autorka wątku nie ma pomysłów lub wyczucia w tworzeniu biżuterii ślubnej to być może powinna pozostać przy robieniu 'codziennej biżuterii'. Pozdrowienia dla "inspirujących się", Kati |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jeśli ktoś zamieszcza zdjęcia swojej biżuterii w Internecie to naturalne, że może być (i zapewne i tak będzie) ona źródłem inspiracji.
No i - inspiracja to chyba nic złego, czyż nie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
nie wierzę w to, że pani K. się nie inspiruje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Chyba przestanę oglądać biżu inną niż swoją, bo jeszcze się nie daj Boże przypadkiem zainspiruję
![]()
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Kati Plachecka powinna rowniez rozwazyc zwrocenie uwagi autorom bizuterii na jednej z wyzej wymienionych przeze mnie zagranicznych stron...
http://www.jewellerybyjo.com powinni slono zabulic za zerzniecie tych tiar ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Nie mogę przejść obojętnie obok tego tematu. A to z takiej przyczyny, że jak długo istnieje świat, a w nim ludzie i technika szeroko rozumiana, jak długo istnieje rękodzieło, w tym także biżuternictwo, zawsze prace udane, wyjątkowe, piękne i pełne nowych rozwiązań oraz pomysłów, inspirowały wszystkich którzy się tym samym rękodziełem zajmowały. Kiedy czytam lub słyszę podobne zarzuty i sugestie, coś się we mnie buntuje i wykrzywia mi uśmiech odbierając na chwilę przyjemność obcowania z pięknem biżuterii.
Był taki czas w moim biżuteryjnym życiu, kiedy tak sobie po prostu, współpracując z panią nazywającą siebie prawdziwą projektantką i artystką, zaproponowałem pewne rozwiązania w gotowych wyrobach, które z entuzjazmem zostały przyjęte i wdrożone do produkcji. Sama ta pani w jakiejś rozmowie tracąc chyba czujność, na moje pytanie o początki jej zabawy z podobną biżuterią wspomniała, że widziała ją na jakichś targach i przyszło jej do głowy by czymś podobnym się zająć. W praktyce wyglądało to tak, podchodziła do mojego kolegi z np. otwartym katalogiem jakiejś biżuteryjnej firmy i mówiła wskazując na tę czy inną fotkę; "O! coś takiego albo to musimy zrobić". Po dość długim okresie - w sytacji kiedy zamówienia z jej strony były sporadyczne i na bardzo niskim poziomie ilościowym, a ja w pewnym sensie uzależniłem z kolegą swoją działalność od tejże współpracy - kiedy zapowiedziałem, że wychodzimy na rynek sami z własną biżuterią, oburzona powiedziała; "tylko proszę nie korzystać z tych samych materiałów, z moich lub podobnych wzorów i technologii" - a w sam raz o technologii i sposobie dochodzenia do tego wzornictwa nie miała zielonego pojęcia. Może tu nie ma ścisłej analogii, może to skrajny przypadek, ale obrazuje pewną nieznajomość rzeczy w tych kwestiach i zwykłą ignorancję oraz mieszninę hipokryzji z głupotą. Potrafi jednak skutecznie zepsuć radość i chęć tworzenia niektórym wrażliwym osobom, a to już jest nie do przyjęcia. Prawdziwy artysta czy projektant jest ponad to wszystko, nie jest małostkowy bo zna swoją wartość, wartość swojej pracy i wartość dzieł przez siebie tworzonych. Wie, że jego praca zawsze będzie rozpoznawalna i ceniona wyżej niż kogoś innego. Przeto nie warto miłe koleżanki przejmować się podobnymi sytuacjami jak ta wyżej ![]() /aramis ( z odrobinę smutnym uśmiechem ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Co za dwulicowość tej osoby
![]() ![]() Naila (zakawowana) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak na serio, to podoba mi się motyw tych srebrnych kółeczek z bloga i chciałam go "zgapić", ale nie od Ciebie, tylko od jednej ze znanych firm we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej. (Może Ty mi przypomnisz: czy to był Kruk, czy Apart? ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez eklerka Czas edycji: 2007-05-10 o 18:44 Powód: ort |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
Po pierwsze- robię inne tiary. Moją inspiracją do ich tworzenia była pewna artystka z Bristolu- gdybym nie zobaczyła na żywo jej prac, to pewnie nie wpadłabym na to, że można w ogóle robić tiary. Po drugie- zezłościło mnie to, że któraś z was zasugerowała inspirowanie się właśnie moją biżuterią. Na świecie trend handmade bridal jest o wiele bardziej rozwinięty niż w Polsce i na zagranicznych stronach można znaleźć wiele na prawdę ciekawych i wymyślnych projektów. Niech one służą wam za inspirację a unikniemy kiszenia się we własnym sosie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
przecież dziewczyny podały adresy do zagranicznych stron. radzę uważniej czytać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem Kati, że masz firmę, że jest wywiad z Tobą gdzieśtam na wizażu i w niektórych gazetach, ale nie oznacza to, że musisz się wywyższać nad tych, którzy tego (jeszcze) nie osiągnęli. A początkującym warto pomóc - Kasia sama, z własnej woli pokazała swoje prace. O czymś to jednak świadczy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
A mnie poraził brak kultury Kati P.
Droga panno, choćbyś nie wiem jak dobrą biżuteryjką była (nawet tylko we własnych oczach) nikt nie daje ci prawa, by innych nazywać nieudolnymi projektantkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Nie chcę, by inni się wzorowali na moich pracach- czy to takie dziwne?
Za brzydką odzywkę przepraszam, ale czasem mi się coś chlapnie, jak się okropnie wkurzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Nie sądziłam ze moje zwyczajne pytanie wywoła taką burze .
![]() A teraz jesli pozwolicie chcialabym (ze wzgledu ze załozylam ten watek) aby odpowiadac na pytania zwiazane z tematem postu BIŻUTERIĄ ŚLUBNĄ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.