|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Nic mnie nie cieszy + dosyć nauki
Cześć,
Chciałam się chyba wyżalić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Nic mnie nie cieszy + dosyć nauki
To zrób rok przerwy. Wrócić na studia możesz zawsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Nie dawaj sobą rządzić w życiowych kwestiach. Ty jesteś panią swojego losu, a nie twoi rodzice, żeby Ci dyktowali, czy masz kontynuować studia, czy nie.
Co takiego chcesz mieć w życiu, co umożliwi Ci ta magisterka, a czego byś nie miała bez niej? Bo może faktycznie ze statusem studenta będziesz miała możliwość odbycia jakiegoś stażu, co umożliwi Ci znalezienie lepszej pracy. Ale pytanie czy planujesz karierę w tym polu? Czy są inne studia, którymi byłabyś bardziej zainteresowana? Czy twój dylemat polega na "studia magisterskie vs. żadne studia magisterskie", czy raczej "studia magisterskie z filologii polskiej vs. studia magisterskie z czegoś innego" ? Edytowane przez herbata_to_zycie Czas edycji: 2016-10-19 o 21:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Polecam psychiatrę, urlop na studiach, zastanowienie się nad sobą, może jakaś praca zamiast tej nauki?
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Szkoda mi właśnie rezygnować, bo na pewno zawiodę rodzinę, która mi pomagała finansowo. I szkoda roku, bo może go stracę, a później znowu będą przede mną 2 lata. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Na każdych studiach masz coś niepotrzebnego, niestety. Dokończ magisterkę, masz papier w ręku i wtedy kombinuj z innymi studiami albo jakimś kursem?
W trakcie studiów miałam dramatyczną sytuację domową, też prawie rzuciłam studia, ale spiełam poślady, poszłam do psychologa... i nie żałuję. Skończyłam studia bez zbędnych przerw, dzieki papierkowi z uniwerku zdobyłam fajną pracę. Gdybyś miała konkretny pomysł, to powiedziałabym: rzucaj i realizuj! Ale na razie lepiej zacisnąć zęby i skończyć studia - potem jest dużo trudniej wrócić i skończyć magisterkę. Z moim znajomych, którzy rzucili studia magisterskie to 80% już ni wróciło, żeby je skończyć (mam prawie 30 lat). Edytowane przez 201701151356 Czas edycji: 2016-10-20 o 10:49 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Co do pomysłów - myślałam ewentualnie o tym, żeby przenieść się na zaoczne, zacząć pracować, coś odłożyć, a od następnego roku zacząć dziennie magisterkę z filologii angielskiej, którą też zawsze chciałam studiować, ale wyszło jak wyszło..
Dziękuje za odpowiedzi, fajnie poczytać, że nie tylko ja miałam podobną sytuacje. Mruczka123 w jaki sposób psycholog ci pomagał? Jak często go odwiedzałaś? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Miałam bardzo fajną terapeutkę - mogłam się wygadać, było mi dużo lżej. Chodziłam raz na 2 tygodnie - częsciej nie było mnie stać. Uciekłam też w moje studia i pracę - gdybym je rzuciła i nie miała co robić, to chyba zwariowałabym i skończyłoby się na zmarnowanym roku.
Studia dzienne/zaoczne z Anglistyki możesz spokojnie zacząć później - pomyśl został Ci tylko rok polonistyki, a nawet mniej. Pracy możesz szukać i teraz - ja w trakcie magisterki miałam pracę, jak i większośc moich znajomych - może korepetycje (polski na maturze) albo kurs CPE z angielskiego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zanim poświęcisz kolejne lata życia na studia, do których masz mieszane uczucia, warto się przekonać czy znajdziesz pracę w zawodzie oraz - czy będziesz w tej pracy się odnajdywać. Jeśli liźniesz trochę dziedziny i wtedy okaże się, że to nie dla Ciebie - zawsze będziesz mogła iść w innym kierunku, nie marnując na to kolejnych lat studiów. Na etapie licencjatu miałaś jakąś wizję co dalej? Jaka praca? Gdzie? Co konkretnie chcesz z tym wykształceniem zrobić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Kończyłam dwie specjalizacje - nauczycielską, ale po niej nie ma co marzyć raczej o pracy, rozniosłam cv po swojej miejscowości i usłyszałam, że niestety, ale więcej jest teraz zwolnień niż zatrudnień. Druga specjalizacja to dziennikarstwo - nawet już pracowałam w mediach, ale jak wiadomo jest to praca dosyć stresująca o nienormowanych godzinach i przez ostatnie przykre wydarzenia zdecydowałam się z niej zwolnić, ale nadal dorabiam jako korektor, to jest to co lubię, dlatego myślałam o skończeniu dodatkowo filologii angielskiej i móc zostać również tłumaczem (w firmie dużo osób miało właśnie magisterkę z anglistyki lub certifikat CAE).
Mruczka123 A ile kosztował cię miesięcznie terapeuta? Ile trwa takie spotkanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do pracy i zaocznych studiów: przy studiowaniu filologii dziennie można spokojnie pracować przynajmniej na pół etatu (znów mówię z doświadczenia, bo moim pierwszym kierunkiem jest właśnie fiologia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;66570436]To zrób rok przerwy. Wrócić na studia możesz zawsze.[/QUOTE]
Zgadzam sie ale w Twoim przypadku proponuje je zmienić, a nie wracać. A jesli byś stwierdziłą że nie chcesz innych tylko juz te to pamietaj ze po roku przerwy ega ciezko jest wrocic (w sensie psychicznie przestawic sie na studiowanie ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.