Nic mnie nie cieszy + dosyć nauki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-10-19, 20:44   #1
wodautleniona
Przyczajenie

Nic mnie nie cieszy + dosyć nauki

Cześć,
Chciałam się chyba wyżalić Ostatnie miesiące były dla mnie dosyć trudne, odeszła bliska mi osoba.. Byłam w totalnym dołku, ale jakoś udało mi się obronić licencjat. Moja rodzina postawiła sprawę jasno, że za wszelką cenę powinnam kontynuować filologię polską, ale po tych trzech tygodniach stwierdzam, że nie chce tego studiować, że mnie to już nie kręci, jednak boje się, że nadal nie myślę trzeźwo Nic mnie nadal nie cieszy, myślałam nawet o wizycie u specjalisty, ale u kogo? Psychologa czy psychiatry? Czy powinnam trwać na studiach, które mnie nie interesują? Myślałam, żeby może zrobić rok przerwy, popracować, może jakieś konkretne zajęcie oderwałoby mnie od tych ponurych myśli.
wodautleniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-19, 20:51   #2
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Dot.: Nic mnie nie cieszy + dosyć nauki

To zrób rok przerwy. Wrócić na studia możesz zawsze.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-19, 20:57   #3
herbata_to_zycie
Raczkowanie

Nie dawaj sobą rządzić w życiowych kwestiach. Ty jesteś panią swojego losu, a nie twoi rodzice, żeby Ci dyktowali, czy masz kontynuować studia, czy nie.

Co takiego chcesz mieć w życiu, co umożliwi Ci ta magisterka, a czego byś nie miała bez niej?
Bo może faktycznie ze statusem studenta będziesz miała możliwość odbycia jakiegoś stażu, co umożliwi Ci znalezienie lepszej pracy. Ale pytanie czy planujesz karierę w tym polu?

Czy są inne studia, którymi byłabyś bardziej zainteresowana? Czy twój dylemat polega na "studia magisterskie vs. żadne studia magisterskie", czy raczej "studia magisterskie z filologii polskiej vs. studia magisterskie z czegoś innego" ?

Edytowane przez herbata_to_zycie
Czas edycji: 2016-10-19 o 21:01
herbata_to_zycie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-19, 21:18   #4
MissChievousTess
Zakorzenienie

Polecam psychiatrę, urlop na studiach, zastanowienie się nad sobą, może jakaś praca zamiast tej nauki?
Stary 2016-10-19, 21:59   #5
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
Polecam psychiatrę, urlop na studiach, zastanowienie się nad sobą, może jakaś praca zamiast tej nauki?
Moim zdaniem Autorka powinna kontynuować studia i mówię to z własnego doświadczenia: moja mama zmarła tuż przed tym jak obroniłam licencjat na drugim kierunku i nie starczyło mi energii i chęci, żeby skończyć tam SUM, czego bardzo żałuję. I nadrabiam teraz po ponad trzech latach. Niby rzuciłam studia z powodu przeprowadzki, pracy i takich tam, ale tak naprawdę zmarnowałam rok siedząc w domu i oglądając seriale albo śpiąc do południa... Dlatego teraz z perspektywy czasu mówię: idź dalej na studia, bo to nada strukturę Twojemu życiu, oderwie Cię od przykrych myśli, zapewni kontakt z ludźmi i powód do wstawania, bo jest duże prawdopodobieństwo, że "rok przerwy" zamieni się w rok leżenia pod kocem i użalania się nad sobą... Wybierz fajnego promotora i napisz pracę magisterską o czymś co Cię interesuje! Powodzenia!
Stary 2016-10-20, 09:41   #6
wodautleniona
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez herbata_to_zycie Pokaż wiadomość
Nie dawaj sobą rządzić w życiowych kwestiach. Ty jesteś panią swojego losu, a nie twoi rodzice, żeby Ci dyktowali, czy masz kontynuować studia, czy nie.

Co takiego chcesz mieć w życiu, co umożliwi Ci ta magisterka, a czego byś nie miała bez niej?
Bo może faktycznie ze statusem studenta będziesz miała możliwość odbycia jakiegoś stażu, co umożliwi Ci znalezienie lepszej pracy. Ale pytanie czy planujesz karierę w tym polu?

Czy są inne studia, którymi byłabyś bardziej zainteresowana? Czy twój dylemat polega na "studia magisterskie vs. żadne studia magisterskie", czy raczej "studia magisterskie z filologii polskiej vs. studia magisterskie z czegoś innego" ?
Już sama nie wiem, może i coś nowego i w zupełnie innym typie, bo tutaj widzę, że znowu uczę się masy rzeczy niepotrzebnych, a lepiej by może było zrobić sobie jakiś kurs językowy.

Szkoda mi właśnie rezygnować, bo na pewno zawiodę rodzinę, która mi pomagała finansowo. I szkoda roku, bo może go stracę, a później znowu będą przede mną 2 lata.
Stary 2016-10-20, 10:46   #7
201701151356
Konto usunięte

Na każdych studiach masz coś niepotrzebnego, niestety. Dokończ magisterkę, masz papier w ręku i wtedy kombinuj z innymi studiami albo jakimś kursem?

W trakcie studiów miałam dramatyczną sytuację domową, też prawie rzuciłam studia, ale spiełam poślady, poszłam do psychologa... i nie żałuję. Skończyłam studia bez zbędnych przerw, dzieki papierkowi z uniwerku zdobyłam fajną pracę.

Gdybyś miała konkretny pomysł, to powiedziałabym: rzucaj i realizuj! Ale na razie lepiej zacisnąć zęby i skończyć studia - potem jest dużo trudniej wrócić i skończyć magisterkę. Z moim znajomych, którzy rzucili studia magisterskie to 80% już ni wróciło, żeby je skończyć (mam prawie 30 lat).

Edytowane przez 201701151356
Czas edycji: 2016-10-20 o 10:49
201701151356 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-20, 12:44   #8
wodautleniona
Przyczajenie

Co do pomysłów - myślałam ewentualnie o tym, żeby przenieść się na zaoczne, zacząć pracować, coś odłożyć, a od następnego roku zacząć dziennie magisterkę z filologii angielskiej, którą też zawsze chciałam studiować, ale wyszło jak wyszło..

Dziękuje za odpowiedzi, fajnie poczytać, że nie tylko ja miałam podobną sytuacje.
Mruczka123 w jaki sposób psycholog ci pomagał? Jak często go odwiedzałaś?
Stary 2016-10-20, 12:53   #9
201701151356
Konto usunięte

Miałam bardzo fajną terapeutkę - mogłam się wygadać, było mi dużo lżej. Chodziłam raz na 2 tygodnie - częsciej nie było mnie stać. Uciekłam też w moje studia i pracę - gdybym je rzuciła i nie miała co robić, to chyba zwariowałabym i skończyłoby się na zmarnowanym roku.

Studia dzienne/zaoczne z Anglistyki możesz spokojnie zacząć później - pomyśl został Ci tylko rok polonistyki, a nawet mniej. Pracy możesz szukać i teraz - ja w trakcie magisterki miałam pracę, jak i większośc moich znajomych - może korepetycje (polski na maturze) albo kurs CPE z angielskiego?
201701151356 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-20, 15:01   #10
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wodautleniona Pokaż wiadomość
Co do pomysłów - myślałam ewentualnie o tym, żeby przenieść się na zaoczne, zacząć pracować, coś odłożyć, a od następnego roku zacząć dziennie magisterkę z filologii angielskiej, którą też zawsze chciałam studiować, ale wyszło jak wyszło..
To w pierwszej chwili przyszło mi do głowy - może zaoczne + spróbujesz podłapać jakąś pracę/staż zgodny z wykształceniem?
Zanim poświęcisz kolejne lata życia na studia, do których masz mieszane uczucia, warto się przekonać czy znajdziesz pracę w zawodzie oraz - czy będziesz w tej pracy się odnajdywać. Jeśli liźniesz trochę dziedziny i wtedy okaże się, że to nie dla Ciebie - zawsze będziesz mogła iść w innym kierunku, nie marnując na to kolejnych lat studiów.
Na etapie licencjatu miałaś jakąś wizję co dalej? Jaka praca? Gdzie? Co konkretnie chcesz z tym wykształceniem zrobić?
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-20, 15:48   #11
wodautleniona
Przyczajenie

Kończyłam dwie specjalizacje - nauczycielską, ale po niej nie ma co marzyć raczej o pracy, rozniosłam cv po swojej miejscowości i usłyszałam, że niestety, ale więcej jest teraz zwolnień niż zatrudnień. Druga specjalizacja to dziennikarstwo - nawet już pracowałam w mediach, ale jak wiadomo jest to praca dosyć stresująca o nienormowanych godzinach i przez ostatnie przykre wydarzenia zdecydowałam się z niej zwolnić, ale nadal dorabiam jako korektor, to jest to co lubię, dlatego myślałam o skończeniu dodatkowo filologii angielskiej i móc zostać również tłumaczem (w firmie dużo osób miało właśnie magisterkę z anglistyki lub certifikat CAE).

Mruczka123 A ile kosztował cię miesięcznie terapeuta? Ile trwa takie spotkanie?
Stary 2016-10-20, 16:01   #12
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wodautleniona Pokaż wiadomość
Kończyłam dwie specjalizacje - nauczycielską, ale po niej nie ma co marzyć raczej o pracy, rozniosłam cv po swojej miejscowości i usłyszałam, że niestety, ale więcej jest teraz zwolnień niż zatrudnień. Druga specjalizacja to dziennikarstwo - nawet już pracowałam w mediach, ale jak wiadomo jest to praca dosyć stresująca o nienormowanych godzinach i przez ostatnie przykre wydarzenia zdecydowałam się z niej zwolnić, ale nadal dorabiam jako korektor, to jest to co lubię, dlatego myślałam o skończeniu dodatkowo filologii angielskiej i móc zostać również tłumaczem (w firmie dużo osób miało właśnie magisterkę z anglistyki lub certifikat CAE).
Widzisz, czyli już masz jakiś plan. Czemu więc nie spróbować? W tym momencie magistrat z polonistyki kompletnie się w Twoje plany nie wpisuje, natomiast anglistyka prowadzi Cię do obranego celu. I tym bym się na Twoim miejscu kierowała
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-10-20, 18:10   #13
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Widzisz, czyli już masz jakiś plan. Czemu więc nie spróbować? W tym momencie magistrat z polonistyki kompletnie się w Twoje plany nie wpisuje, natomiast anglistyka prowadzi Cię do obranego celu. I tym bym się na Twoim miejscu kierowała
A ja jestem przeciwnego zdania: lepiej skończyć co się zaczęło. Na SUMie na anglistyce nie nauczysz się języka, będziesz natomiast musiała na każdym kroku nadrabiać różnice programowe i zawsze będziesz do tyłu w stosunku do ludzi, którzy mają tam zrobiony licencjat, a koniec końców papier z jednej filologii to to samo co papier z innej filologii.

A co do pracy i zaocznych studiów: przy studiowaniu filologii dziennie można spokojnie pracować przynajmniej na pół etatu (znów mówię z doświadczenia, bo moim pierwszym kierunkiem jest właśnie fiologia ).
Stary 2016-10-20, 18:18   #14
ANKA54321
Zadomowienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;66570436]To zrób rok przerwy. Wrócić na studia możesz zawsze.[/QUOTE]
Zgadzam sie ale w Twoim przypadku proponuje je zmienić, a nie wracać.
A jesli byś stwierdziłą że nie chcesz innych tylko juz te to pamietaj ze po roku przerwy ega ciezko jest wrocic (w sensie psychicznie przestawic sie na studiowanie )
ANKA54321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości