![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mam 23 lata i nie chce mi się o siebie dbać.
Witajcie dziewczyny,
piszę tutaj z problemem, który teoretycznie nie powinien mnie dotyczyć: kompletnie nie mam ochoty na to, aby o siebie zadbać. Nie jestem w żadnym związku, tak więc moje zaniedbanie się nie wynika z powodu, że "już nie muszę się starać" ![]() Nie tylko w tym aspekcie nic mi się nie chce. Jeżeli chodzi o uczelnię, moje wyniki się pogorszyły, nie mam już tej motywacji. W mieszkaniu też jest syf, ogarniam tylko trochę jak ktoś ma mnie odwiedzić (co zdarza się rzadko), ale wygląda to tak, że upycham rzeczy do szafy i zamykam drzwi do kuchni, w której wiecznie jest brudno, z proźbą, aby tam nie wchodzić. Nie wynika to z braku czasu - piszę magistra, więc większość czasu i tak spędzam w domu. Przyznałam się do tego już dawno przed sobą, że jestem leniem. Patologicznym leniem, ale nie potrafię z tym nic zrobić. Sytuacja wygląda na tyle źle, że śmieci wynoszę tylko raz, max dwa razy na tydzień, a zamiast iść do sklepu i ugotować coś normalnego i zdrowego, zamawiam pizzę. Popsuła mi się przez to cera i pogorszyły włosy, o które tak namiętnie dbam, ale dla mnie to i tak nie jest żaden impuls do zmiany. Jeżeli chodzi o płeć przeciwną, nie jestem nikim zainteresowana, zresztą i tak nie wyobrażam sobie związku z obcokrajowcem, w takim stanie i tak pewnie nikomu się nie podobam, ale kompletnie to mnie nie rusza (z powyższego względu 😉 ![]() Codziennie wieczorem mam ambitny plan, że od jutra to się tak wezmę za siebie, idę od rana na zdrowe zakupy, jak najwięcej warzyw, będę codziennie ćwiczyć, nawet w domu przed telewizorem, na twarz jakieś przeciwtrądzikowe specyfiki, po jakimś czasie makijaż, mam wręcz wizję siebie samej jako nieprzeciętnie atrakcyjnej kobiety gdy już "zmienię swoje życie", ale gdy budzę się rano, dzień wygląda dokładnie tak samo jak poprzedni. Co mam z tym zrobić? Dziewczyny, błagam, pomóżcie mi się ogarnąć. Pozdrawiam serdecznie, K.
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam 23 lata i nie chce mi się o siebie dbać.
wydaje mi się, że możesz mieć depresje. Masz jakieś wsparcie w kimś bliskim? Jaką koleżanka? Masz możliwość pójścia do lekarza? Może jakaś psychoterapia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Depresję? Nigdy tak nie myślałam, obwiniałam się sama, że jestem leniem, jak tak dalej pójdzie, to zmarnuję sobie życie, itd. Moi rodzice nie traktują moich słów poważnie, mówię im, że źle skę tutaj czuję, za każdym razem podczas rozmowy narzekam, co kończy się to kłótnia, że dobrze mam, a szukam powodów do narzekania, że jak mi się nie podoba, to mogę wracać (oczywiście to jest z taką ironią i przekąsem, kto już na mecie się poddaje), nie mam tutaj za dużo znajomych. Mam kilka koleżanek, ale z żadną nie mogę porozmawiać na takie tematy, wstydzę się, co o mnie pomyślą, zresztą ja nie sprawiam wrażenia osoby, z którą dzieje się coś złego, zawsze jestem uśmiechnięta, kontaktowa, itd. Do tego żadna z nich nie jest moją przyjaciółką, żeby się zwierzać z tak osobistych rzeczy (cóż za hipokryzja, a pisze o tym tutaj ).
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Podpinam się, gdyż mam dokładnie ten sam problem. Nie wiem w sumie od kiedy tak mam..pół roku, roku? Nie mam zupełnie ochoty o siebie dbać, ciężko jest mi się zmusić nawet do mycia, w związku z czym czasem myję się co kilka dni. Wychodząc z domu ciuchy zakładam byle jakie, nie przykładam do nich większej uwagi, nie mam po prostu na to siły. Nie widzę sensu w kupowaniu sobie jakichś ładnych ciuchów czy biżuterii bo i tak nie będę w tym chodzić..po co. Ja ogólnie w ogóle bardzo nie lubię wychodzić z domu, wszystkie swoje weekendy spędzam w swoim pokoju. Żadnych bliższych relacji też nie nawiązałam wiec z nikim się nie spotykam poza uczelnią. A nawet jeśli to bardzo ciężko byłoby mi się zebrać na jakiekolwiek nieobowiązkowe wyjście z domu. Mi tak samo jak Tobie przestało zależeć na tym żeby dla innych wyglądać ładnie a jeszcze do niedawna było zupełnie ze mną inaczej np. na pierwszym roku studiów. Czasami widzę piękne, zadbane dziewczyny na ulicy i myślę sobie że ja też powinnam tak o siebie dbać ale tylko na chęciach się kończy. Nie mam po co dla siebie dbać po prostu i też nie mam na to siły.. czasem męczy mnie to 20-sto minutowe stanie pod prysznicem. Rozumiem jak się czujesz
![]() Edytowane przez expander Czas edycji: 2016-11-23 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
dokończ magisterium i wracaj do kraju, ewidentnie czujesz się samotna, Twoje relacje są powierzchowne. A póki co może skorzystaj z pomocy psychoterapeuty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
expander, a ja myślałam, że tylko ja taki mam problem i nawet tutaj nikt mnie nie zrozumie. U mnie zaczęło się to w marcu, przyjechałam na ferie do Polski, potem wróciłam i się zaczął ten dziwny okres w moim życiu. Nigdy tak nie miałam, zawsze byłam ambitną i pracowitą dziewczyną, teraz jakby coś we mnie wstąpiło i mimo, że bardzo mnie to martwi, nie potrafię na tą chwilę nic z tym zrobić. Oczywiście jest mocne "od jutra", jak co wieczór, ale zobaczymy, co z tego wyjdzie. Ja też nie chodzę na zakupy, przez to, że przytyłam w niczym się sobie nie podobam. Zakupy nie poprawiają mi humoru, wręcz go pogarszają, gdy widzę super ciuchy na moim niestety nie idealnym ciele. Zawsze powtarzam sobie, że pójdę na shopping życia jak schudnę, jak będę mieć idealne ciało, bo jak schudnę to i tak wszystko będzie za duże, to po co mam teraz kupować. Problem w tym, że właśnie nic w kierunku tego odchudzania nie robię.
Te moje koleżanki to z mojego roku są i gdyby nie to, że studiujemy razem, to nie wiem, czy ten kontakt by się jeszcze utrzymał. Problemem jest też to, że mieszkam w małym mieście, mam nadzieję, że dostanę pracę w większym miescie i to pozytywnie wpłynie na moje życie towarzyskie. A weekendy tak jak Ty, też spędzam w domu, najczęściej w łóżku. Jeżeli chodzi o ładne dziewczyny na ulicach: za każdym razem jak takie widzę myślę "Też chcę tak wygladać", ale na chceniu się kończy. Wstyd przyznać, ale mnie te podstawowe czynności też wręcz męczą, po co mam o siebie dbać... Sybil_ planuję powrót do kraju, wręcz odliczam dni. Z jednej strony niezmiernie się cieszę z tego powodu, ale z drugiej - mam też pewne obawy. Część moich kontaktów się pourywała, a nie wiem, czy mając stałą pracę tak łatwo jest nawiązywać nowe znajomości. Ci, z którymi utrzymuję kontakt, albo się wyprowadzili do innych miast, albo są w stałych związkach, mają absorbującą pracę, itd. Boję sie, że będzie tak samo. Czasami myślę, że wyjazd na studia za granicę to była najgorsza decyzja w moim życiuz
Pijaczka pokrzywy - wypite 7 kubków. Dbam o włosy. Uczę się. Odchudzam się. Dbam o siebie. Edytowane przez Kaaska Czas edycji: 2016-11-23 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I uwierz, że wiem przez co przechodzisz. Choć bardzo dbam o siebie i jestem pedantką, miałam taki okres w życiu, że ciuchy walały mi się po podłodze, codziennie nosiłam spodnie, a nie jak zazwyczaj sukienki, nie dbałam o makijaż, wiązałam byle jak włosy, nie chciało mi się wychodzić z domu i właśnie nawet umycie się było dla mnie katorgą. I nie było to lenistwo, a problemy na tle psychicznym po ciężkim przeżyciu.
“Would you tell me, please, which way I ought to go from here?" "That depends a good deal on where you want to get to." "I don't much care where –" "Then it doesn't matter which way you go.” Edytowane przez Shawtty Czas edycji: 2016-11-23 o 23:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Znaczy tak, jest kwestia dbania o siebie pod wzgledem strojenia, a druga kwestia dbania o siebie pod wzgledem higieny/zdrowia.
Moim zdaniem nie jest twoim problemem to, ze sie nie malujesz czy nie stroisz na uczelnie. Moga byc tego rozne powody (malo znajomych, brak TZ, niewychodzenie na miasto,poglady itd.) i akurat tym bym sie bardzo nie przejmowala. Jesli nie masz takiej potrzeby, to akurat z tego powodu nic ci sie nie stanie. Ale druga sprawa to kwestia higieny i zdrowia. Ubieranie ciuchow kilka dni pod rzad jest po pierwsze nieprzyjemne, a po drugie niezdrowe. Nasz naskorek zluszcza sie, na skorze a przez to na ciuchach, poscieli, recznikach, wlosach, gromadza sie miliony obumarlych komorek, ktorymi odzywiaja sie patogeny i roztocza. Roztocza to takie male pajaczki, popatrz sobie ![]() Nawet, jesli nie chce ci sie samej gotowac i mozesz sobie pozwolic na zamawianie jedzenia do domu, to nie odzywiaj sie tylko pizza. Pizza, ktora my znamy, to bula + ser, czyli niezbyt zdrowa kombinacja. Ale zamowic mozesz sobie tez kawalek miesa/ryby z ziemniakami i surowka, dobra chinszczyzne (albo dania wietnamskie/tajskie, o wiele zdrowsze), nawet kebab nie jest taki zly ![]() Co do balaganu w mieszkaniu: no coz... Ja jestem osobiscie dosyc pedantyczna osoba, bo wyznaje zasade, ze zmiany w sobie zaczyna sie od zmian wokol siebie. Nie poloze sie spac, jesli nie posprzatam kuchni i nie zmyje naczyn, bo jak wstane rano i wejde do takiego syfu, to chodze naburmuszona caly dzien. Posciel zmieniam czesto i musi mi pachniec, bo inaczej nie spie dobrze; z tego powodu musze miec wywietrzone w pokoju i chodzby sie walilo, nie poloze sie do lozka nieumyta, bo po prostu nie zasne. Mysle, ze posprzatanie mieszkania i utrzymanie tego porzadku bardzo ci pomoze w odszukaniu ''jasniejszej strony zycia' ![]() PS Jeszcze taki trick... jak lapie lenia, to wchodze na wizazowe watki o karaluchach i pluskwach (ktore, jak wiadomo, nie lubia czystych miejsc ![]() Zawsze mozesz wrocic do Polski, pewnie. Ale teraz jestes tam, gdzie jestes. Trzeba zrobic wszystko, zeby cieszyc sie chwila. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Naczelna Nastolatka
|
Już to ktoś sugerował ale takie objawy to naprawdę często jest depresja. Warto iść do lekarza i zacząć ewentualne leczenie bo nawet jak pierwszy rzut choroby przejdzie sam, to nawroty są o wiele gorsze.
wysłane telepatycznie
![]() |
#10 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Tak naprawdę opcje są różne - depresja/stany depresyjne. Hormony tarczycy. Niedobór witaminy D.
Trudno zakładać, że to "po prostu" lenistwo, jeśli wcześniej tak nie miałaś i jest to sytuacja stosunkowo nowa. Akurat to, że się nie malujesz i nie stroisz nie jest problemem samo w sobie, nie trzeba się wcale przejmować opinią innych. Bałagan w mieszkaniu - różni są ludzie, jedni to pedanci, inni to bałaganiarze. Ale jeśli problem sprawiają Ci zwykłe czynności jak umycie się, zmiana ciuchów, zrobienie posiłku, to już wygląda to niepokojąco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
.
|
zgadam się z dziewczynami, że może to być depresja. warto skorzystać z pomocy lekarza, wykonać też badania krwi.
---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Bo przecież depresja to nie choroba i jak się chce to się da.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dobrze radzicie. Od siebie dodam ze moze jakis maly krok na ozywienie. To nie musi byc nic duzego np wstan i pojdz do sklepu po zdrowe rzeczy na sniadanie na pare dni.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Kaaska - dokładnie słowo w słowo jakbym czytała o sobie! Widziałam co napisałaś, że uważasz że wyjazd za granicę na studia to był największy błąd. U mnie znów podobnie. Poszłam na studia pod wpływem presji rodziny, teraz jestem na 3cim roku ale co z tego..czuje cały czas że odstaję od reszty, nie lubię tego co studiuję i nie rozwijam się w tym i widzę jak z roku na rok ludzie z kierunku coraz bardziej idą na przód. Na pierwszym roku było jeszcze w miarę ok ale jak zaczęły się przedmioty kierunkowe to zdecydowanie moja samoocena i nastrój się pogorszył. Czuję że mnie to strasznie przytłacza. Tak samo jak pisałam już w innym wątku ja bym bardzo chciała zmienić te studia gdybym tylko wiedziała na co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | ||
Biała Dama
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
A jeśli czujesz że powinnaś iść do psychologa to idź, na pewno to nie zaszkodzi |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6787992 6]Bo przecież depresja to nie choroba i jak się chce to się da.[/QUOTE]
Tak, a wy jestescie dyplomowanymi psychologami, ze stwierdzacie depresje. I nie uwazam, ze depresja (ktora tutaj jest niestwierdzona) zwalnia kogos z probowania pomoc samemu sobie. Ktora moja rada ci nie pasuje? Ze ma sie umyc? ze w posprzatanym mieszkaniu i cieplej poscieli bedzie sie lepiej czula? Ze zamowic do jedzenia moze cos innego niz pizze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I jedno, czego sie nauczylam, to tak - trzeba sie zmusic do ogarniecia siebie/mieszkania/czegokolwiek, nawet jesli wiazaloby sie to z wyobrazaniem sobie karaluchow czy roztoczy, bo ogarniete mieszkanie, czysta posciel itd. pomagaja w wyjsciu z tego dolka psychicznego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#22 |
Naczelna Nastolatka
|
Przy stanach depresyjnych człowiek się nie zmusi. Chemia w mózgu siada i choćby się człowiek skichal to nie przeskoczy tego. Więc rady typu weź się w garść można sobie w buty włożyć.
wysłane telepatycznie
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
dead & alive
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;67905866]Według mnie to san mocno depresyjny, mający związek z samotnością i brakiem hobby. Dodatkowo pewnie dochodzi wyalienowanie w obcym kraju.[/QUOTE]
wspaniała diagnoza po przeczytaniu jednego postu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
Wlasnie o to mi chodzi. Nie jestem psychologiem ani lekarzem, ale czy to jest tak, ze klasyfikuje sie ludzi jako ''depresja'' i od razu przepisuje im leki/terapie, czy jednak najpierw probuje sie pomoc im w inny sposob i jesli to nie pomoze, to stwierdza sie depresje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Naczelna Nastolatka
|
Od diagnozy jest lekarz.
wysłane telepatycznie
![]() |
#28 | |
Biała Dama
|
Cytat:
Kilka prostych rad i niech spróbuje się wyrwać z tego zapuszczenia, jeśli nie będzie dawała rady to będzie pora żeby pomyśleć o lekarzu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
To nie jest wątek o mnie, chociaż udzielam się w nim dlatego, że czuję się dokładnie tak samo jak autorka, mam problem z higieną i ogólnym spadkiem nastroju. W moim przypadku rady typu jak być bardziej ogarniętym np. w sprawach porządku domowego na nic się nie zdają. Ja czuję że np. powinnam ogarnąć swój pokój, zaczynam i dosłownie po 3 minutach moja motywacja ucieka, a ja jestem zmęczona i rzucam to w cholerę. I tak mam praktycznie z każdą wymagającą chociaż minimalnego wysiłku czynnością.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
DOMator
|
Cytat:
![]() Motywowanie do działania przy depresji nie ma sensu. Wywołuje tylko poczucie winy, że dla innych proste czynności są faktycznie proste, a dla kogoś chorego urastają do rangi problemu nie do przeskoczenia.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:32.