|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Mieszkam w Usa - Studia w Polsce???
hello
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mieszkam w Usa - Studia w Polsce???
Doradze Ci najszczerzej jak potrafie - wracaj ! Jesli czujesz , ze zycie tam gdzie jestes wcale Cie tak nie wciaga to nawet sie nie zastanawiaj
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jeżeli mam byś szczera - zależy o jakich studiach myślisz
jeżeli jakieś dzidzny poważniejsze typu medycyna, inżynieria, genetyka, nanotechnologie to wracaj do Polski bo jestem przekonana, że tutaj zdobędziesz lepsze wykształcenie o ile pójdziesz na porządna uczelnie a dodatkowo gdybyś chciała wracać do USA to przy takich naukach droga będzie dla ciebie stała otworem ale jak chcesz się bawić w jakieś zwykłe studia ot takie żeby umieć i do pracy iść, posiedzieć i wyjśc.. to moim zdaniem lepiej już chyba zostać w USA bo tam na zwyklej pracy się predzej czegos dorobisz - w polsce neistety jeszcze nie jest rozowo z placami
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
ja sie do medycyny chyba nie nadaje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Studiować filolofię angielską tutaj? Moim zdaniem bez sensu - przez połowę studiów douczają tam języka (który ty znasz przecież lepiej niż polski), a dalej zamiast sie na przykład zająć interpretacją literatury czy coś w tym stylu to będziesz ją tłuamczyć na polski. Tudzież robić tłumaczenia dla korporacji. Moim zdaniem - powrót jest bez sensu jeśli chcesz iść na humanistyczny kierunek - tym bardziej filologię angielską - w USA uczyliby cię ludzie, dla których jest to język i kultura ojczysta - tutaj w większości polacy, który nauczyli się angielskiego. Może i USA nie jest rajem, ale nie sądzę, że tu będzie Ci lepiej. To oczywiście twoja decyzja, ale ja szczerze odradzam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
to czy jest cos oprocz fiologia angielska (chce) i medycyna (jestem na nie) co bym mogla zrobic dobra kariere w polsce? cos z jezykiem angielskim? nie chodzi mi zeby zarabiac niewiadomo ile, ale zeby poprostu mozna by bylo sie utrzymac
![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- chce jeszcze dodac ze studiowalabym po angielksu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja uważam że filologia angielska to świetny wybór.Będzie Ci łatweo,potem jako tlumacz zarabia sie naprawdę spore pieniądze,czy nawet jako naauczyciel byś mogła pracować,bo anglistów to jak na lekarstwo.Wracaj jesli tak czujesz i nie słuchaj "wujków dobra rada",bo to twoje życie.Powodzenia
![]() Oczywiscie kierunków jest wiele ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
medycyna nie zostaw mi miejsce
filologii raczej nie polecam poprostu cos co cie intresuje w Polsce tez mozna studiwac w jezyku angielskim |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
no to sie przyznam teraz... ja w ogole niewiem co chce w zyciu robic..
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Moja kolezanka uczyła sie w sredniej szkole w USA,teraz wrociła na studia i bardzo załuje...tez tak bardzo nie podobało jej sie w NY ale nie moze przystosowac sie do Polski,chce wrocic spowrotem ale szanse ze ja wpuszcza po przesiedzeniu wizy sa znikome...I bardzo zaluje.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ja jestem obywatelkom i zawsze mogę wrócić...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
Droga Jago, ciekawa jestem, jak dalej potoczyla sie Twoja sytuacja. Wrocilas do Polski?
Koncze teraz undergraduate studies w USA i zostalo mi pare miesiecy do podjecia decyzji co dalej. Na przelomie kwietnia/maja otrzymam bachelor's degree z farmacji. Nie wiem, czy meczyc sie dalej w Stanach, ktorych nie znosze odkad tutaj przyjechalam jako dziecko, czy zaryzykowac i wrocic do Polski? Pozdrawiam Cie serdecznie i sorry za odkopywanie tematu.
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Ostatnimi laty mnostwo ludzi wyjechalo z Polski przewaznie do UK, Irlandia, Holandia Niemcy ale w kazdym europejskim kraju znajdziesz Polakow.
W Polsce ciezko o prace, a teraz jeszcze jest niz demograficzny w szkolach wiec o prace jako nauczyciel angielskiego mozna zapomniec. Moze wolisz wyjechac do innego kraju? Poza tym w nowym kraju bedziesz emigrantka, nigdy nie bedziesz sie czuc jak rodowity czlonek narodu. Jesli przyjezdzasz do Polski na wakacje to nie dziwie ci sie ze ci sie podoba. Swoja droga ja bym bardzo chciala szkolic angielski ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Do autorki tematu - sluchaj, daj sobie spokoj ze studiami w Polsce. Dyplomu z Polski tak nie respektuja w Ameryce jak w Polsce dyplomu amerykanskiego, wiec idz na jakas amerykanska uczelnie, a potem mozesz rzucic takiemu przyszlemu pracodawcy dyplom na biurko z USA , a on otworzy oczy z podziwu
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |||
Zakorzenienie
|
Pobawie sie w archeologie, czyli odpowiadanie na stare posty
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A co Ci sie w Stanach nie podoba konkretnie i czego szukalabys w Polsce?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Teraz juz chyba dotarlo do mnie to, ze w Polsce nie tak latwo z utrzymaniem, praca. Ogolnie sytuacja ekonomiczna na minus, ale tej atmosfera nie da sie znalezc na sile w Stanach. Jesli bede kontynuowac tu studia (dobry uniwerek, start w przyszlosc o jakim wiele osob marzy - dlatego czuje sie troche glupia, troche winna, ze chce czegos innego, moze czegos wiecej, nie wiem?) to wiem, ze znajde prace, ze bede sobie radzic, ale tez ciagle gdybac co by bylo gdybym wrocila. Potrzebuje eksperymentu. Jesli zupelnie nie wyjdzie, to mam jakies tam minimalne oszczednosci zeby zresetowac i zaczac wszystko jeszcze raz. Widzac post Jagi, pomyslalam, ze jak powie nam jak wszystko sie dalej potoczylo, to skonstruuje sobie jakis konkretny plan dzialania. Slowem, instrukcje obslugi zycia, ktora pozwoli zachowac pliki, ktore moglabym stracic podczas wyzej wspomnianego resetu. ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Hm, no jesli chodzi o tesknote za ludzmi, to za duzo nie poradzisz. Bo gdyby chodzilo, ze Ci sie nie podoba pogoda/dane miasto itd., to zawsze w Stanach mozna wyjechac gdzies indziej.
Jesli masz papiery, to zawsze mozesz sprobowac wyjechac na kilka miesiecy i zobaczyc jakbys sie czula. Metoda mniejszych kroczkow w sesnie...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Fences
tesknota za ludzmi zawsze bedzie,jednak bedzie ona do zaakceptowania jezeli znajdziesz swoje miejsce w Usa(bedzie tam cos co Cie trzyma np wymarzone studia,Tz,przyjaciele). Tez mialam etap gdy bylam rozerwana pomiedzy dwoma krajami i bylam b tu nieszczesliwa.Trwalo to wiele lat..jednak stwierdzilam ze b idealizowalam Polske bo tesknilam za czyms co bylo a juz nie wroci.Tam wszystko tez sie zmienia i czesto tesknimy za wspomnieniami.Najlepiej gdybyc pojechala tam na kilka miesiecy i zobaczyla jak sie zyje szuka pracy itp. ale z opcja powrotu taka o jakiej Wyrak pisze ![]() Zycze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Dawno mnie tu nie bylo
![]() Powiem krotko i na temat ![]() Wróciłam do Polski w 2011 roku zaraz po ukończenie high school. Dzis mam 20 lat i NIE żałuje swojej decyzji. Co robię? Studiuje medycynę po angielsku, na szczęście w Polsce jest kilka uniwersytetów ze specjalnym wydziałem dla amerykanów/obcokrajowców. W sumie to jest taki sam 6letni program jak po polsku, tylko u nas wszystko po angielsku i mamy jeszcze NBME exams które są bardzo podobne do USMLE które trzeba zdać jak chcemy wrócić i pracować jako lekarz w USA. ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
jagaaa
a ten którego spotkałaś - to Polak? i czemu 8 planet?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:03.