![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Zostać czy wrócić?
Witam. wyjechałam z mężem do Niemiec,ja jestem tu 3 miesiąc z córcią,mąż niecały rok, i ja mam już chyba dosyć.Mąz dostał propozycja że albo uczy się dalej języka i robi kursy szkolenia opłacane przez szefa i siedzimy tutaj jeszcze minimum 2 lata(mąż ma legalną prace i zarobki nawet nawet) albo w kwietniu wracamy do polski I tu mamy dylemat straszny.Zrobiliśmy nawet liste plusów i minusów
![]() W Polsce mam mame z którą jestem bardzo związana i przyjaciółke i znajomych i samochód i znam język i gdzie chce to pojade,jestem na wychowawczym a w czerwcu konczy mi sie umowa,ale szefowa mówiła że mam droge powrotną do pracy i umowe następną,więc prace bym miała w polsce. Dodatki z państwa,prace mąż by dostał w polsce,pewnie na czarno ale by była i byśmy ciągneli jakoś.przedszkole Małej opłacić za 500+ .i byśmy mieszkali z teściami eh ![]() A w niemczech za tylko nasze mieszkanie prawie nie płacimy bo ciotka męża co tu mieszka załatwiła że tmało i rachunki,więc mamy prywatnośc.mąz zarabia niezła kase,legalnie,na Małą kase dostajemy od Panstwa,ja siedze w domu z Mała,bez znajomych mamy i przyjaciól,bez znajomości języka,bez auta,bez pracy.tutaj gdzie jesteśmy najbliższe sklepy sa za 5 km to spacerek z dzieckiem w zimie odpada ![]() Ciotka męża powiedział że jestem egoistka bo myśle tylko o sobie bo tu dla dziecka lepsza przyszłość,dla męża bo ma prace umowe i do emerytury mu liczą,a ja narzekam tylko i ofiare z siebie robie.Zaznaczam że z ciotką mam chłodne kontakty-jest trudnym człowiekiem. i myśle że chce zatrzymać tutaj mojego męża bo ona nie ma rodziny tutaj żadnej to chociaż ma siostrzeńca co po polsku pogada i przyszywana wnuczke. Ale tak myśle czy pieniądze sa takie najważniejsze jak żyjemy w takim odizolowaniu ![]() Mam męża i dziecko przy sobie,prywatność,pieniądz e to powinnam być szczęśliwa ..ale nie jestem..Co my mamy robić???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zostać czy wrócić?
Co wynika z listy plusów i minusów?
Samochód - jaki problem z polskim autem? Chyba tylko taki, że nie jest twoj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
A mąż nie ma tam jakiś znajomych z pracy ? tak żebyście mogli razem gdzieś wyjść czasem ? Wydaje mi się, że potrzebujesz kontaktu z innymi po prostu. Załóż skype i rozmawiaj, albo aplikacje Viber na telefon i będziesz mogła za darmo rozmawiać np z przyjaciółką
![]() Wydaje mi się, że rozsądniejsze byłoby zostać tam, ale z drugiej strony rozumiem to rozdarcie emocjonalne. A jak Twój mąż uważa ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- Cytat:
No właśnie sam jest rozdarty i myśli i myśli i kombinujemy jak to wszystko ogarnąć żeby było dobrze. stwierdził wczoraj że jaką decyzje nie podejmiemy to będziemy żałować -bo jak zostaniemy tutaj to będziemy tęsknić i żałować że zostaliśmy,a w polsce przy pierwszej kłótni o brak pieniędzy będziemy żałować że nie zostaliśmy. eh ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Moim zdaniem legalna praca jest na wage zlota. Jesli macie mozliwosc oboje pracowac legalnie w Niemczech to zostancie. Nie szukaj wymowek tylko szukaj opiekunki do dziecka i idz na kurs niemieckiego. 2 lata to nie jest dlugo a oboje mozecie sie przez ten czas wiele nauczyc. A po 2 latach bedziecie wiedziec czy chcecie zostac czy jednak wracac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Zostać czy wrócić?
Cytat:
Jedynym problemem jest twój brak znajomosci języka,a co do znajomych i przyjaciół : jest mnóstwo grup Polaków w Niemczech chociażby na Facebooku, kurs niemieckiego możesz zrobić online, lub wynająć opiekunkę i iść na kurs, Możesz odłożyć pieniądze i kupić auto, na wszystko jest rozwiązanie Dziecko rzeczywiście będzie miało lepszy start, legalna praca, dobre zarobki, mieszkanie prawie za darmo, same plusy Edytowane przez silx456 Czas edycji: 2016-12-30 o 16:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Naczelna Nastolatka
|
Żadne plusy w Polsce nie rownowaza minusów w Niemczech. Naucz się języka i zostańcie tam. Słabo się robi jak czytam ze pomoc od państwa i praca na czarno to plusy są. O reszcie szkoda gadać nawet.
wysłane telepatycznie
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
zuy mod
|
Nie rozumiem o co chodzi z samochodem, przeciez to nie Wielka Brytania zeby byl jakis problem.
Jak juz tam jestescie to wolalabym zostac, uczyc sie jezyka (niemiecki sie przyda nawet jesli za 2 lata wrocicie do Polski) i potem isc do pracy niz wracac do bagna bez mieszkania, pieniedzy, normalnej pracy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;6910613 6]Po lekturze postu mam wrażenie, że nieistotna jest dla Ciebie praca męża, byle mieć bliżej do mamy, przyjaciółki i móc pojeździć autkiem. Co tam, najwyżej mąż będzie pracować na czarno.
![]() Też tak to odczytałam. I w żaden sposób nie potrafię tego zrozumieć, jak można w ogóle porównywać tak ustabilizowane życie w Niemczech do polskiego powrotu do życia w niepewności i poniekąd na garnuszku państwa? ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Jezeli hodzi o jezyk to poszukaj w necie darmowych kursow i aplikacji na telefon.
Duolingo obadaj. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Za mało informacji. Zastanów się nad poniższymi sprawami:
- Z przyjaciółką i mamą możesz rozmawiać choćby codziennie jeśli tylko masz internet - O co chodzi z tym samochodem? Jeśli masz własny samochód, to czemu nim po prostu nie przyjechałaś do Niemiec? - Ile byś zarabiała w tej pracy, która na ciebie czeka? Policzyłaś jak to się ma do tej pracy, którą możesz mieć załatwioną w Niemczech? - O jakich dodatkach od Państwa w Polsce mówisz? Skąd pomysł, że dostaniesz 500+, skoro to dodatek na drugie dziecko? - Dlaczego z taką beztroską podchodzisz do faktu, że w Polsce twój mąż pracowałby na czarno? Co z waszymi emeryturami? - Dlaczego nie zorganizujesz sobie jakiegoś programu komputerowego do nauki języka? (Polecam np. Profesor Klaus lub chociażby jakieś aplikacje na smartfona) Twój mąż codziennie, 7 dni w tygodniu pracuje od rana, a wieczorem idzie na kurs? Przecież na pewno są momenty, w których mogłabyś z nim zostawić dziecko i wyrwać się na 2 godziny 2 razy w tygodniu, żeby chodzić na kurs. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dużo czynników spełnionej egzystencji, nie dziwię się, że rozmyślasz nad powrotem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Uważam, że powinnaś wrócić z dzieckiem do Polski, potem wrócić do pracy w której obiecano Ci miejsce, i przeczekać te 2 lata łącznie aż mąż do Was dojedzie do PL. On odłoży kasę a Ty będziesz pracowała w Polsce, spotykała się z rodziną, znajomymi, przyjaciółką i wiodła normalne życie. Nie jest to fajne abyś tam siedziała w niemczech i sprzątała. Omawialiście taką z opcję z mężem? Dwa lata to niedużo a będziesz aktywna zawodowo i bedziesz się spotykała ze swoimi ludźmi w swoim kraju. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że powinnaś zostać w Niemczech, ale:
-próbować uczyć się języka za wszelką cenę -próbować znaleźć nowe znajome- choćby inne matki-imigrantki Gospodarka Polska lada moment się rypnie, już konkretne prognozy są. Gospodarka Niemiec dostała zastrzyk świeżej krwi i póki co jest jedną ze stabilniejszych w Europie i szans na wielki krach póki co nie widać. Fakt, język trudny. Ale to tylko kwestia motywacji. No i jak jesteś w kraju, w którym mówi się nim na co dzień to lepszych warunków do nauki nie można sobie wyobrazić. Moja kuzynka też wylądowała bez znajomości niemieckiego jako matka za granicą i na macierzyńskim ogarnęła język i to jeszcze w dialekcie szwajcarskim i wróciła do życia zawodowego.
![]() |
#15 |
zuy mod
|
Adult - za 16h/tyg to nie jest malo przeciez.
I imo lepiej byc z rodziną niz zyc w rozlace dwa lata. Serio lepiej byc bez meza ale przy mamie niz odwrotnie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Zostań i ucz się języka intensywnie bo tu nie będzie do czego wracać. Jeśli już nic innego Cię nie przekonuje, to pomyśl, że mamie (o dziecku nie wspominając) też się bardziej przysłużysz mając ustabilizowane życie i zarobki. Tak to w razie czego będziesz w stanie jej pomóc, zapewnić godną starość jak tu wszystko pierdyknie z emeryturami na czele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Dziś 500+ jest, jutro może nie być. Na pomoc państwa bym NIE liczyła
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Stawiasz na małżeństwo, tworzenie z mężem prawdziwej rodziny, albo - jeżeli Ty będziesz w Polsce, a mąż w Niemczech - godzisz się z tym, że za jakiś czas możecie być związkiem tylko na papierze, a dziecku ojciec będzie kojarzył się z przyjazdami od święta, prezentami i "bankomatem". Wybór należy do Ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Przyznaję, że nie jestem w stanie zrozumieć, jak w sytuacji odpisanej przez autorkę można w ogóle poważnie rozważać powrót do Polski. Rozumiem, że sentymenty, że ciężko się odnaleźć, ale, kurde, wystarczy się trochę ogarnąć! Przecież autorka jest dorosła. Co za problem wziąć się za naukę języka - warunki idealne! - czy zacząć swoją karierę w obcym kraju od sprzatania? To naprawdę jakaś ujma? Dziwię się, że w dzisiejszych czasach ktoś tak może jeszcze myśleć...
Przecież w Polsce oni nie mają dosłownie nic, poza mamusią, psiapsiółką i pracą autorki, z której nie wystarczy nawet na samodzielne mieszkanie (nie mówiąc już o tym, że najwyraźniej złapią się na 500+); ten samochód jakoś strasznie naciąganie brzmi i skoro autorka ma prawo jazdy, to nie bardzo widzę problem. Zresztą, całe albo pół życia siedzieć u rodziców? Ciągnąć od państwa kasę i modlić się, żeby nie wycofali? Mąż pracujący na czarno,ha, a jak mu się cokolwiek stanie albo go oszukają czy będą wykorzystywać? W obcym kraju też można poznać nowych ludzi i nawiązać przyjaźnie; ba, Niemcy są takim krajem, gdzie sporo Polaków mieszka, można się więc i ze "swoimi" zintegrować. Jeśli zaś chodzi o polskie znajomości, to przecież mamy internet, a i kilka razy w roku można do tej Polski jechać i też znajomych/rodzinę zaprosić do siebie. Bardzo dziwny wątek ![]()
![]() |
#21 |
wańka wstańka
|
Myślę, że dylemat jest żaden. Oczywiście, że zostać i czerpać z pobytu jak najwięcej: nauka języka, praca, rozwój.
Niemcy nie Stany i kontakt ( w realu) z rodziną nie jest czymś niemożliwym. Sent from my HTC One using Tapatalk
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Ale do czego chcesz wracać? Co Was czeka w Polsce? Mąż na czarno, Ty prawdopodobnie za najnizszą krajowa, skoro liczysz na 500+ na pierwsze dziecko. Jakie to perspektywy? Zostań w Niemczech. Idź do tej pracy załatwione przez ciotkę. Jak córka pójdzie do przedszkola będziesz miała więcej czasu na naukę języka, a póki co staraj się uczyć sama lub niech mąż w ramach ćwiczeń uczy Cię tego co sam się nauczył.
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=977761
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- W Polsce mozna mala podrzucic babci i na impreze leciec ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Masz internet, masz czas, ucz sie! Ludzie...
![]()
![]() |
#25 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Nie masz bladego pojęcia o gospodarce Niemiec. Na początek polecam poczytać o sytuacji Deutsche Banku a dużo Ci się rozjaśni. Ich bank to bankrut, a państwu niemieckiemu kończą się już zagrywki na sztuczne podtrzymywanie jego działalności. Cytat:
To mają być te perspektywy? Wychwalanie Niemiec jako super kraju do życia jest trochę oderwane od rzeczywistości.... Jak tam zostaną to dojdą inne koszty, benzyna, ubezpieczenie samochodu, sprzęty, książki dla dzieci i szereg innych wydatków, nie będą mieli dużo lepszego poziomu życia jak w Polsce bo tam będą te zarobki na bieżąco wydawać. Imigranci, duża mieszanka kulturowa także w przedszkolach i przede wszystkim w szkołach... Jakie życie ich tam czeka? Gdzie te wielkie perspektywy? 2 lata to jest pikuś, mogą się odwiedzać regularnie np 2x w miesiącu. Szybko zleci, a jest korzystniej zarówno dla niego jak i dla niej. Jakoś dzieci marynarzy czy zawodowych kierowców żyją i mają się dobrze, a tu mówimy TYLKO o 2 latach ![]() Są rzeczy których nie można kupić a zachowujecie się jakby wszystko było dostępne w sklepie. Każdy jest szczęśliwy z powodu innych czynników i nie zawsze są to czynniki tylko finansowe. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
zuy mod
|
Cytat:
Czy jest oderwane? Tam mają mieszkanie, mąż ma pracę na umowę, ona ma szansę sobie dorobić, a jak nauczy się języka to na pewno znajdzie coś lepszego. W Polsce nie mają nic, sama napisała, że będą mieszkać u teściów a mąż będzie pracował na czarno. No i? To coś złego, że jest mieszanka kulturowa w szkole? No właśnie. Rodziny i bliskości nie kupisz. Byłam wychowana z rodzicem za granicą i to wcale nie jest takie super. ![]() No i po tych dwóch latach mąż magicznie w Polsce dostanie dobrą pracę? Pytanie czym się zajmuje i gdzie mieszka mamusia autorki, bo pewnie wyjazd do miasta z perspektywami tak samo odpada.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Stabilna sytuacja tam vs. praca na czarno tu i liczenie na 500+? Serio, to Ci się równoważy?
Z rodzina i przyjaciolmi w dobie internetu kontakt utrzymac nietrudno + tanie linie lotnicze, pociagi, autobusy, samochody... Niemiecki nie jest mega trudnym jezykiem jesli chcesz po prostu sie komunikowac, wiec pewnie jak ogarniesz to jako tako znajda sie i znajomi, a i prace mozesz miec wtedy lepsza niz dorywcze sprzatanie. Ja bym walczyla, bo wg mnie nie masz tu do czego wracac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Mąż po 2 latach:
może coś odłoży, może nie. Raczej odłoży. Może ruszy w Polsce z własną działalnością? A może, ze znajomością języka niemieckiego podejmie w Polsce pracę która tego wymaga? Zarówno co ich czeka w Niemczech a co ich czeka w Polsce - to wciąż, w obydwu przypadkach gdybanie. Kindergeld dużo robi w ich egzystencji w Niemczech. Dużo robi też "fuks" , że mają tam załatwione przez rodzinę tanie mieszkanie. To jest ta "wolność"? To jest to "mają tam coś"? Mają tyle samo co w Polsce. Kindergeld chyba bedzie mogło dziecko dostawać nawet jak Autorka będzie z nim w Polsce. Będzie to 190 euro (760 zł), które Autorka wyda na terenie Polski. Spoko. Z tego co wiem, dziecko nie musi byc zameldowane w Niemczech. Autorka potem będzie miała też swoją pensję jak wróci do pracy w Polsce (2000 brutto minimalna) Mężczyzna będzie zarabiał w Niemczech i przesyłał im część do Polski żeby sobie zbierali. Dziecko wytrzyma 2 lata a przynajmniej będzie miało stałe kontakty z kochającą babcią i resztą rodziny. Edytowane przez adult90 Czas edycji: 2016-12-31 o 13:06 Powód: edit: pogrubienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
zostań w Niemczech
pójdziesz do pracy to nawiazesz znajomości i lepiej się poczujesz nie szukaj koleżanek polek tylko idź z dzieckiem na jakieś zajęcia darmowe i staraj się poznać inne matki (niemki) sama wyemigrował z dwójka dzieci nie umiałam języka i dałam radę też sprzątalam ale nie z polakami i ta droga nauczyłam się języka byłam też w collegu przez 2 lata ale nic mi tak naprawdę nie pomogło jak właśnie praca bez rodaków nie widzę sensu powrotu do Polski w twoim przypadku. liczenie na pomoc państwa praca na czarno i przedewszystkim mieszkanie u teściów dla mnie to jedno wielkie NIE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;69128021]zostań w Niemczech
pójdziesz do pracy to nawiazesz znajomości i lepiej się poczujesz nie szukaj koleżanek polek tylko idź z dzieckiem na jakieś zajęcia darmowe i staraj się poznać inne matki (niemki) sama wyemigrował z dwójka dzieci nie umiałam języka i dałam radę też sprzątalam ale nie z polakami i ta droga nauczyłam się języka byłam też w collegu przez 2 lata ale nic mi tak naprawdę nie pomogło jak właśnie praca bez rodaków nie widzę sensu powrotu do Polski w twoim przypadku. liczenie na pomoc państwa praca na czarno i przedewszystkim mieszkanie u teściów dla mnie to jedno wielkie NIE[/QUOTE] W Niemczech też ma pomoc państwa, nie zapominaj o tym! Co więcej: nie musi rezygnować z Kindergeld nawet gdy przebywa dziecko w Polsce. Więc sytuacja z tym świadczeniem niemieckim byłaby taka sama jak gdyby tam została. Mężczyzna zostanie w Niemczech i poduczy się języka. A Autorka niedługo wróci do pracy w Polsce. To też jest niezłe rozwiązanie. Wydaje mi się, że korzystniejsze. W Niemczech i tak ojciec zapracowany, wieczorem zdąży dać dziecku buzi w czółko. Moim zdaniem lepiej aby dziecko miało kontakt z rodziną i społecznością w Polsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.