Jak przedłużyć trwałość perfum na skórze? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2004-08-12, 11:31   #1
Willow
Przyczajenie

Jak przedłużyć trwałość perfum na skórze?

Witam,
Czy znacie moze sposob na dlugotrwale utrzymanie na skorze zapachu perfum?
Wiem, ze spryskiwac nalezy miejsca "ukrwione" i ze wlosy dobrze przenosza zapach.
Niestety na mojej skorze zaden zapach (niezaleznie od jego tralosci i intensywnosci) nie utrzymuje sie dluzej niz 2 godziny.
Moja skora to chyba wogole trudny przypadek: zrobiony henna tatuaz zszedl z niej przy pierwszym pryszniu, a nie po obiecanych 2-3 tygodniach
Pozdrawiam, Beata
Willow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-12, 11:45   #2
Kamilanet
BAN stały

GG do Kamilanet Send a message via Skype™ to Kamilanet
Re: Utrzymać zapach na skórze

Perfumami spryskuję sie nadgarstki, za uszami, między piersiami, można też pachwiny, kostki.

żeby utrzymać zapach skóra musi być dobrze nawilżona,natłuszczona (kto co woli) ja używam oliwki zamiast balsamów i nie narzekam na ulatniający sie zapach.

Czasami osoba uzywająca perfum nie czuje tego zapachu, gdyż nos sie do niego przyzwyczaja, ale inni czują, sprawdż może, spytaja kogoś.

Pozdrawiam
Kamilanet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-12, 11:58   #3
Willow
Przyczajenie

Mimo najszczerszych checi i stosowanie rad, o ktorych piszesz, zapach sie "nie trzyma" :|
To, ze go nie czuje nie wynika z mojego przyzwyczajania do zapachu - pytane i testowane nie raz :|

Chyba przyjdzie mi sie pogodzic z takim stanem rzeczy - przeciez nie bede sie do chwila zlewac pachnidlami lub co gorsza skrapiac nimi ubran.

Pozdrawiam
Willow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2004-08-12, 13:01   #4
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Radzę Ci zaopatrzyć się w całą linię danego zapachu - co niestety jest kosztowną zabawą - żel, mleczko perfumowane. Ja do ulubionego zapachu dokupiłam sobie mleczko perfumowane oraz puder do ciała o tym zapachu - bardzo intensyfikują moc wody. Możesz też spróbować ekstraktu perfum, a nie tylko samej EDT czy EDP.
Musisz też pamiętać że pewne typy zapachów z natury nie będą bardzo trwałe - mam na mysli wszystkie świeżuchy, zapachy wodne, czy cytrusowe. Bardzo trwałe są cięższe zapachy orientalne, kadzidlane, waniliowe.

Smoczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-20, 22:20   #5
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Trwałość perfum na skórze

No właśnie - tak jak w temacie. Od czego zależy trwałośc perfum na skórze (poza samymi składnikami zapachu) i jak można sprawić, żeby zapach utrzymywał się dłużej?

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-20, 22:26   #6
69aniolek
Przyczajenie

Dot.: Od czego zależy trwałość perfum na skórze?

ja slyszlam ze jak sie posmaruje kremem a na to psiknie perfumke to ze sie lepiej trzyma
69aniolek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-20, 22:29   #7
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Od dobrego nawilżenia przede wszystkim. Na skórze suchej zapachy będą trzymać się krócej. Najlepiej trzyma je skóra tłusta, bogata w sebum
Ja mam dość suchawą skórę i powiem szczerze, że zawsze wydaje mi się, że wszystko się ze mnie ulatnia błyskawicznie. Staram się dbać o dobre nawilżenie skóry, jesli jakiś zapach mi się naprawdę bardzo podoba, staram się dokupić balsam perfumowany z tej linii. Layering, czyli warstwowe nakladanie zapachu - mycie w pachnącym żelu, potem mleczko perfumowane - bardzo utrwala zapach i zatrzymuje go na skórze.
Niektóre linie perfum są tak przebogate że aż głowa boli! Miałam puder do ciała o zapachu Champs Elysees, miałam żel do włosów o zapachu Samsary, teraz mam m.in olejek o zapachu 24 Faubourg Hermesa, płynny talk do ciała Wish (Chopard). Chanel ma w paru liniach perfumy do włosów. Najbogatszą linię ma chyba Angel - krem i balsam do ciała, szampon i odżywka, krem do rąk, płatki do kąpieli, swieca zapachowa a nawet puder... niestety, to wszystko tzw drogi gips
Oczywiście najtrwalsze są ekstrakty perfum - mają najwyższą koncentrację zapachu. Ale to jest jeszcze droższa impreza...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-20, 22:31   #8
rzastin
Zakorzenienie

Sporo zależy od samej skóry, za tłustej zapach trzyma sie dłużej niż na suchej, do tego dochodzi jeszcze ph i ciepłota ciała- ponoć na wiecznie zmarzniętych osobach perfumy szybciej wietrzeją, ale nie wiem, czy to prawda.

rzastin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-20, 22:43   #9
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

U mnie zwykle ładnie się trzymają ale jakoś ostatnie dwa dni kiepściutko (i to nawet te najtrwalsze) zastanawiam się skąd ta zmiana. Chyba że mi kranówa z cymesami zaszkodziła.

PZDR Natalia

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-21, 08:20   #10
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

Ja niestety jestem jedną z osó na której nic się dosłownie nie trzyma Próbowałam już wód toaletowych, perfumowanych no i perfum, tylko te ostatnio jako tako się trzymają. Przecież nie będę sobie kupowała ekstraktów. Dobrze, że wole cięższe zapachy, bo te lekkie to już w ogóle tragedia, jakbym popsikała powietrze, a nie siebie. Oczywiście skóry suchej nie mam, wręcz przeciwnie :/

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-22, 10:53   #11
Roxy
Rozeznanie

Słyszalam, ze perfum trzyma sie dluzej jesli spryskamy nim miejsca na ciele, gdzie skora jest cienka...
Roxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-08-25, 20:39   #12
chiński kotek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Roxy
Słyszalam, ze perfum trzyma sie dluzej jesli spryskamy nim miejsca na ciele, gdzie skora jest cienka...
racja, to dlatego że bliżej do naczyń krwionośnych.
Ogólnie, z tego co wiem, powinno się perfumować te miejsca gdzie wyczuwalny jest puls.
chiński kotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 20:32   #13
wersus
Przyczajenie

Trwałość perfum na skórze

Chciałbym żebyście wyróżniły według Was jakie marki perfumów są najbardziej/najmniej trwałe, które zaś najbardziej/najmniej intensywne. Wiadomo że jeśli kupuje sie oryginalne perfumy to zawsze bedą trwałe jednak według mnie firmą która produkuje najmniej trwałe p. jest Lacoste a najbardziej Dior, Hugo Boss (przynajmniej w wydaniu męskim) Jeśli chodzi o "moc" perfumów to chyba Jean Paul Gaultier przoduje....ale to tylko moje odczucia..
wersus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-31, 20:42   #14
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up
Smile Dot.: Trwałość, intensywność perfumów....

Generalnie na mnie najbardziej trwałe są wszystkie DioryCo do innych firm to zależy od zapachu.
Stary 2005-10-31, 20:45   #15
Meariel
调解人

Dot.: Trwałość, intensywność perfumów....

Wklejam linki do tematów o trwałości perfum. Jak wpiszesz w wyszukiwarke to znajdziesz jeszcze więcej
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...light=trwa%B3e
Stary 2005-11-27, 18:16   #16
Shadow-of-sanity
Przyczajenie

GG do Shadow-of-sanity
Question Utrzymywanie się zapachu

Co robicie aby perfumy dłużej utrzymywały się na ciele ?
U mnie niestety nie utrzymują się dłużej niż 5min. Używałam perfum Betty Barclay, Emporio Armani i Adidas więc powinny się utrzymywać dość długo (tak myśle) chyba że trafiłam na podróbki. Ale wątpie bo kupowałam je w sprawdzonej perfumerii, no i nie trafiłoby mi się 3 razy pod rząd. Więc to ze mną jest coś pewnie nie tak
Stary 2005-11-27, 18:46   #17
roztoczanka
Raczkowanie

Dot.: Utrzymywanie się zapachu

A jak długo powinny utrzymywać się wg Ciebie zapachy, żeby Cię to zadowalało?
Na temat trwałości zapachu można by pisać bardzo długo... Od tylu czynników to zależy. Ale najbardziej zależy od tego, jaki zapach użyjesz, czy jest to delikatna świeża kompozycja, czy są to nuty zmysłowe orientalne. Na przykład nie możesz oczekiwać, by Amor Amor Cacharela trwał na skórze równie długo, jak Addict Diora. Jest to po prostu niemożliwe ze względu na samą kompozycję obydwu zapachów. Lubisz wody lekkie, musisz pogodzić się z tym, że znikają ze skóry szybciej niż np. wody orientalne z dużą ilością ambry, paczuli, wanilii, piżma, itp.
Poza tym na trwałość zapachu wpływają czysto indywidualne czynniki, jak ph Twojej skóry. Weź pod uwagę również fakt, że zmysły przyzwyczajają się do woni, i to, czego Ty nie czujesz inni mogą wyczuwać od Ciebie na metr
A odpowiadając na Twoje pytanie - ja poprawiam trwałość zapachu, używając do niego zapachowej linii kąpielowej: balsamu, żelu do kąpieli, perfum do włosów, itp. Pozdrawiam
roztoczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 19:00   #18
Shadow-of-sanity
Przyczajenie

GG do Shadow-of-sanity

Zadowalało by mnie poprostu gdybym wychodząc z domu się prysneła i "doszła" w tym zapachu na miejsce spotkania I chodziło mi właśnie o te indywidualne czynniki. Mam poprostu wrażenie że zapachy nie "trzymają" się mojej skóry
Stary 2005-11-27, 19:17   #19
roztoczanka
Raczkowanie

Wiesz, wydaje mi się niemożliwe, byś pryskając się klasycznym Emporio Armani pachniała nim ledwo 5 minut Skonfrontuj Twoje wrażenia z kimś, kto powącha Twoją skórę, dajmy na to, po dwóch godzinach. Może to właśnie Twoje zmysły Ci robią psikusa i to , co inni od Ciebie czują doskonale, Ty niestety nie. Tak się zdarza
roztoczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-11-27, 19:31   #20
Shadow-of-sanity
Przyczajenie

GG do Shadow-of-sanity

Może i tak, ale nawet jeśli to bardzo słabo i trzeba naprawde się wwąchiwać.
Myślałam nad jakimiś kremami do których "przyczepiłyby" się zapachy. Ale gdzie takie znaleść ?
Stary 2005-11-27, 20:52   #21
hanny007
Rozeznanie

niestety mam ten sam problem nic sie na mnie nie trzyma .to chyba zalezy od ph skory . z moja kolezanka uzywamy tych samych perfum i ja czuc mocno i intensywnie caly dzien a mnie (moze nie przez piec minut) ale tez bardzo krotko. juz sie z tym pogodzilam jedynym naszym wyjsciem jest zakup calych serii zapachowych balsamow zeli pod prysznic itp. no i dzwiganie ze soba calej butli perfum na psikniecia w srodku dnia.
trudno taki juz nasz urok .
hanny007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-27, 21:37   #22
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Zadbaj o prawidłowe nawilżanie skóry - na suchej skórze zapach szybciej ulatuje. Nawilżaj ile się da. Poza tym Roztoczanka ma absolutną rację - warto intensywność zapachu wspomóc żelem i mleczkiem z perfumowanej linii, wzmocni trochę to zapach.

Stary 2005-11-27, 21:42   #23
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Cytat:
Napisane przez Shadow-of-sanity
Może i tak, ale nawet jeśli to bardzo słabo i trzeba naprawde się wwąchiwać.
Myślałam nad jakimiś kremami do których "przyczepiłyby" się zapachy. Ale gdzie takie znaleść ?
Jeśli masz suchą skórę to nawilżaj ją porządnym, uszczelniającym płaszcz skórny kremem nawilżającym, najlepiej lekko natłuszczającym - dowolnym, można coś wybrać z marek aptecznych (ja mam problemy z alergią i patologicznie suchą skórę na szyi i nie mogę się obejść bez Nanobase).

A co do kremów/balsamów perfumowanych danym zapachem - dostaniesz je w każdej perfumerii.

Stary 2006-10-04, 19:16   #24
GeluSia
Raczkowanie

Dot.: Linki do stron o perfumach

witam nie wiecie moze co zrobic zeby perfumy trzymały sie dłuzej i były intensywniejsze?? prosze podadzcie mi cos.. mam nawet perfumy za 83 zł z rzymu i nawet jak sie popsikam to nie pachnie długo
GeluSia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-04, 20:18   #25
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa
Dot.: Linki do stron o perfumach

Cytat:
Napisane przez GeluSia Pokaż wiadomość
witam nie wiecie moze co zrobic zeby perfumy trzymały sie dłuzej i były intensywniejsze?? prosze podadzcie mi cos.. mam nawet perfumy za 83 zł z rzymu i nawet jak sie popsikam to nie pachnie długo
żeby perfumy dłużej się trzymały ktoś kiedyś radził posmarować miejsca, w których sie nimi skrapiasz kremem, ale nie ręcze, że to działa
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-05, 17:20   #26
GeluSia
Raczkowanie

Co zrobić żeby pachnieć jak najdłużej?

Hej pisałam ju z to gdzies ale mi nikt nie odpisał bo nie wiem czy w dobrym miejscu napisałam.. mysle ze teraz ktos mi pomoze cio mam zrobic zeby jak najdłuzej perfumy utrzymywały nie wiem moze znacie jakies sposoby zeby dłuzej i intensywniej pachniały Nawet mam perfumy za 83zł z Rzymu i jak sie popsikam to pachne przez chwile a sa one orginalne juz nie wiem co mam robic perfumy wystarczaja mi na nie całe 3 tygodnie prosze pomozcie mi i napiszcie pozdrawiam wszystkich i goraco całuje
GeluSia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-05, 17:30   #27
dreamer4
Zadomowienie

GG do dreamer4
Dot.: Co ZroBic Zeby paChnieC Jak NajDłuzej

Cytat:
Napisane przez GeluSia Pokaż wiadomość
Hej pisałam ju z to gdzies ale mi nikt nie odpisał bo nie wiem czy w dobrym miejscu napisałam.. mysle ze teraz ktos mi pomoze cio mam zrobic zeby jak najdłuzej perfumy utrzymywały nie wiem moze znacie jakies sposoby zeby dłuzej i intensywniej pachniały Nawet mam perfumy za 83zł z Rzymu i jak sie popsikam to pachne przez chwile a sa one orginalne juz nie wiem co mam robic perfumy wystarczaja mi na nie całe 3 tygodnie prosze pomozcie mi i napiszcie pozdrawiam wszystkich i goraco całuje

Wiesz z perfumami to jest różnie , zależy głownie od skóry, cech osobniczych, oraz od samych perfum, to że są drogie nie oznacza, że będą super trwałe , dla mnie nie jest wyznacznikiem także ilość olejków eterycznych ( parfum, edp, edt, cologne), niektóre wody toaletowe trzymają na mnie super, a czasami ekstrakt lub edp znika w zastraszającym tempie ...
Co do znanych mi sposobów wspomagania trwałości perfum to:
U mnie \zapach najdłużej trzyma w zgięciach łokci a nie na nadgarstkach, jak powszechnie się sądzi.
Po kąpieli się balsamuje (balsam z linii zapachowej, bezzapachowy balsam, lub balsam o zapachu bardzo zbliżonym, lub ładnie się komponującym z perfumami) .
Włosy i ubrania, świetnie trzymają perfumy ....

dreamer4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-05, 17:59   #28
lalesia
Zakorzenienie

GG do lalesia

Chyba najpowszechniejszym i najbardziej sprawdzonym sposobem na przedluzanie trwalosci perfum jest stosowanie calej linii kosmetykow o zapachu danych perfu, tj. np zel pod prysznic, balsam, dezodorant. Wiele firm oferuje zapachy, ktore wlasnie mozna dostac w calej linii

perfumy powinno sie rozpylac, tak jak pisze Dreamer, w miejscach najcieplejszych, gdzie intensywnie pulsuje krew: na szyi, na dekolcie, na wewn stronie nadgarstka, wlasnie w zgieciach lokci (niestety, tutaj nie moge, momentalnie dostaje masakrycznegu uczulenia )

Zapach trzyma sie dluzej na natluszczonej skorze, dlatego dobrze jest posmarowac miejsce aplikacji perfum chwile wczesnie balsamem, ale to juz tez Dreamer pisal, wiec nie bede sie rozpisywac
lalesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-05, 18:34   #29
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

proponuje dodatkowo spryskac włosy....nic tak długo nie utrzymuje zapachu jak włosy, ciepła skóra głowy

mulier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-10-05, 19:54   #30
izzie_lady
Raczkowanie

Dot.: Co zrobić żeby pachnieć jak najdłużej?

Świezo umyte włosy naprawdę długo "trzymają" zapach,ja "psikam" sie tylko na wlosy i czuje apach cały dzień aż do nastepnego mycia
Na dekolcie takze "trzyma " mi sie zapach i na ubranich.Warto perfumowac się tak: w rozpyloną przed sobą mgiełkę zapachu wejść -wtedy zapach pokryje cialo równomiernie

No i czasem jest tak,że źle dobrane perfumy trzymają sie krótko,a pefumy,które są trafione idealnie sie trzymają Proponuje wybrać sie do perfumeri i potestować zapachy. A jeżeli dalej trwałość bedzie nikła to oryginalne perfumki należy aplikować na ubrania,napewno będą pachnieć kilka dni
izzie_lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości