![]() |
#1 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Założyłam ten wątek z myślą o początkujących gotujących i pieczących
![]() ![]() ![]() POCZĄTKUJĄCE KUCHARECZKI : Gusia140109 iggi0212 aassiiaa1988 Dagunia Soleil1985 megusiia Matryca3 dudusiu agusiowata GirlOfDeath platti Adaa_ Animaru89 Cindy28 Katuszka89 Basia890 Lidia Paulina Asiula1306 Angelkaa Anastazja86 Irenkaaa Edytowane przez Gusia140109 Czas edycji: 2011-09-12 o 09:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 400
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
witam!
Ja zaczynam swoje doświadczenia w kuchni jako tako "niestandardowej" ![]() tzn. jak to wszystko zrobić,żeby jak najmniej wydać, żeby było dobre i żeby nic się nie marnowało, a o to trudno skoro na początku niewiele z gotowania wychodzi ![]() I tym sposobem mam aspiracje na dżem jabłkowo-jarzębinowy ![]() Edytowane przez iggi0212 Czas edycji: 2011-08-31 o 09:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Żona Idealna :)
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
cześć,
chętnie się przyłączę, pierwsze doświadczenia z kuchnią miałam już jakieś 4 lata temu , gdy zaczynałam studia i wyprowadziłam się z domu ![]() ![]() w październiku z TŻ planujemy powrót do większego miasta i znów mieszkanie tylko we dwoje, a co za tym idzie samodzielne gotowanie ![]() ja zazwyczaj albo sama coś wymyślam, albo korzystam z przepisów, ale zmieniam je pod siebie i zawsze wszystko robię w innych proporcjach.. na całe szczęście, jak do tej pory wszystko zawsze wszystkim smakowało (odpukać) ![]()
__________________
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same.. ![]() 27.12.2013r. ![]() 15.04.2016r. ![]() 07.07.2017r. ![]() Prawdziwy Cud jest wtedy,
gdy z Miłości dwojga ludzi rodzi się kolejne Serce - 26.02.2019 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja wprawdzie dopiero zaczynam. Mieszkam jeszcze z rodzcami, wiec to oni króluja w kuchni. Jak nie tato, to mama pichca cos
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Chyba to coś dla mnie
![]() Z gotowaniem u mnie masakra. Ciasta piekę i to podobno pyszne ![]() Surowego mięsa nie dotknę, zupy nie ugotuje ![]() ![]() A wielkimi krokami zbliża się czas kiedy zamieszkam sama z Tztem - fakt że On jest cudownym kucharzem no ale głupio że ja nic nie umiem ![]()
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja mam podobnie Daguniu. Nie lubie surowego miesa, zupa? Wole ziemniaki i schabowe zrobic ;p Najprostsze, no albo spaghetti ;p Moj tz tak jak i ja uczy sie najpierw piec. Z gotowaniem poczekamy jeszcze ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja nawet schabowego nie zrobie
![]() Chyba będziemy się żywić kanapkami ![]()
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Fredrikstad
Wiadomości: 447
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się trochę ponad rok temu,tzn wcześnie gotowaliśmy razem z TŻ, ja ziemniaki,makaron ryż itp...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Hehe,mój pierwszy schabowy to był dopiero hardcore ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Ja nie potrafie gotowac bez pomocy urzadzonka takiego jak Termomixer hahah Robi za mnei wystzko a z ksiazki biore skladniki ktore mam tam wrzucic :P Troche nauczylam sie jak trzymalam dietke i sama dla siebei gotowalam ale nadal nie potrafie I teraz sie wyprwoadzam na studia to juz wogole masakra bd , bd musiala dla siebei gotowac bo przy moim rozmiarze fast foody nei moga wchodzic juz w gre
__________________
Walcze od nowa ... dzis stan sie lepsza wersja wczorajszej siebie
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
mniam!! narobiłas mi mega ochoty!
![]() ja zaczelam swoja przygod z gotowaniem w 6kl podstawowki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja schabowe to z Biedronki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: pudełko po zapałkach .
Wiadomości: 2 705
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
przyłączę się, bo mam dwie lewe ręce do gotowania, może się tu zmobilizuję do próbowania
![]()
__________________
I could have been a princess, you'd be a king
could have had a castle and worn a ring but no... you stole my star lalalalalalala.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Matryca akurat Bounty jest bardzo prostym ciastem. Wiec zapewne i Tobie by sie udalo. Albo Murzynek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
![]()
__________________
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Gusia dawaj przepis na bounty
![]()
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
to robisz na krakersach ;p
Gdy nasiakna to czuc jak by wlasnie biszkopt byl. Sprobuj... Ja wczoraj pierwszy raz robilam je ![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- BOUNTY Składniki 2 paczki krakersów każda po ok. 180 g masa: 100 g wiórków kokosowych 250 g masło roślinne 2 jaja 750 ml mleka 250 ml cukru (1 szklanka) 2 łyżki maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej posypka: kakao lub kawa, orzeszki, papaja, płatki migdałowe lub inne bakalie bułka tarta do wysypania blaszki Masa: 2 żółtka wymieszać z 250 ml mleka i z całą mąką rozrobić na jednolita masę. Cukier zagotować z 500 ml mleka, do gotującego się mleka wlać wcześniej wymieszaną mączną masę, wymieszać i gotować jak budyń. Odstawić do przestygnięcia. Dodać masło roślinne i wiórki kokosowe, zmiksować. Wykonanie: Do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą układać krakersy, na nie wykładać masę kokosową. Składników powinno wystarczyć na takie trzy przełożenia. Na wierzchu deser posypać kakao lub kawą, ładnie wygląda też w połaczeniu z zieloną papają i orzeszkami. Edytowane przez Gusia140109 Czas edycji: 2011-09-09 o 07:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Dzieki
![]() A blaszka taka zwykła prostokątna? Czy podłużna ![]() I krakersy te takie słone ?
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja mam kwadratowa blaszke.
Krakersy slone. Radze kupic w Biedronce, sa tam po 1,99. Sa bardzo dobre, nie lamia sie tak no i poltora paczki wychodzi na to ciasto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
W weekend będę robiła
![]() W poniedziałek robiłam karpatkę i już oczywiście śladu nie ma ![]()
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
U nas karpatka idzie w jeden dzien xD Jak sie dopadne do niej, to u hu hu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Zrobie bounty dzisiaj
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- a ja nie jadlaam nigdy;/
__________________
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Karpatka
![]() ![]()
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Karpatke ja robie zawsze z kartonika. Bo u nas niestety nie chce wychodzic jak chce sama ciasto zrobic..;/ Ale i tak jest dobra
![]() Matryca tak, zrob dzisiaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ja zrobie z troszke innego przepisu ![]() ![]() Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 niepełna szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 20 dag masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy - 16 g Polewa: czekolada mleczna 100 g czekolada gorzka 100 g 12,5 dag margaryny Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
__________________
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
itd ( oczywiscie wylewasz na patelnie zawartosc :p tyle jeszcze potrafie Ale robi pyszne rzeczy na parze - wtedy wrzucas ztylko to co ma sie zrobic - pyszne warzywka, ryby, miesko na parze sosy, ciasta wyrabia, i w sumie wsyztko robi oprcz smazenia ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- A moze ktoras sie odchudza i wklejala by swoje amu? znaczy zdrowe - pozywne amu a nie 500 kcal na dzien ![]()
__________________
Walcze od nowa ... dzis stan sie lepsza wersja wczorajszej siebie
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja tam zawsze patrze, na cene ciasta
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Ja zas szukam czegos aby przytyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
megusia ja do końca lipca zdrowo się odżywiałam
![]() ![]() Teraz znów chcę wrócić ![]()
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Chcialabym miec taki problem jak ty heheh
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
Teraz po operacji kolana przez 3 miesiace lezalam w lozku i w domnu chodzilam o kulach wiec 11 kg mi przyszlo - nic dziwnego zreszta jak sie nei ruszalam wogole I tez zrowo wtedy schudlam - chce wrocic do tego ale bardzo mi ciezko bo przyzywczailam sie ze moge jesc co chce ;/
__________________
Walcze od nowa ... dzis stan sie lepsza wersja wczorajszej siebie
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Megusia a ile masz wzrostu ?
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja wazylam 60 kg, przez mature i ten stres z nia zwiazany zjechalam do 49
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:07.