|
|
#1 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Założyłam ten wątek z myślą o początkujących gotujących i pieczących
Wiem, ze jest wiele dziewczyn, ktore dopiero zaczynaja przygode w kuchni. W tym ja Tu mozemy rozmawiac o przepisach, o tym co do czego dodawac i w jakich ilosciach - ogolnie.. Wszystko do zwiazane z kuchnia. Są tu takie wizażanki..?POCZĄTKUJĄCE KUCHARECZKI : Gusia140109 iggi0212 aassiiaa1988 Dagunia Soleil1985 megusiia Matryca3 dudusiu agusiowata GirlOfDeath platti Adaa_ Animaru89 Cindy28 Katuszka89 Basia890 Lidia Paulina Asiula1306 Angelkaa Anastazja86 Irenkaaa Edytowane przez Gusia140109 Czas edycji: 2011-09-12 o 10:26 |
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 400
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
witam!
Ja zaczynam swoje doświadczenia w kuchni jako tako "niestandardowej" ![]() tzn. jak to wszystko zrobić,żeby jak najmniej wydać, żeby było dobre i żeby nic się nie marnowało, a o to trudno skoro na początku niewiele z gotowania wychodzi ![]() I tym sposobem mam aspiracje na dżem jabłkowo-jarzębinowy
Edytowane przez iggi0212 Czas edycji: 2011-08-31 o 10:20 |
|
|
|
|
#3 |
|
Żona Idealna :)
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
cześć,
chętnie się przyłączę, pierwsze doświadczenia z kuchnią miałam już jakieś 4 lata temu , gdy zaczynałam studia i wyprowadziłam się z domu jednak teraz od prawie roku znów mieszkam u siebie, więc nie gotowałam, bo kuchnia to królestwo mamy i babki ![]() w październiku z TŻ planujemy powrót do większego miasta i znów mieszkanie tylko we dwoje, a co za tym idzie samodzielne gotowanie ja zazwyczaj albo sama coś wymyślam, albo korzystam z przepisów, ale zmieniam je pod siebie i zawsze wszystko robię w innych proporcjach.. na całe szczęście, jak do tej pory wszystko zawsze wszystkim smakowało (odpukać)
__________________
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same.. 27.12.2013r. 15.04.2016r. 07.07.2017r. ![]() Prawdziwy Cud jest wtedy,
gdy z Miłości dwojga ludzi rodzi się kolejne Serce - 26.02.2019 |
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja wprawdzie dopiero zaczynam. Mieszkam jeszcze z rodzcami, wiec to oni króluja w kuchni. Jak nie tato, to mama pichca cos
Fakt, ja od czasu do czasu upieke jakies ciasto - wczoraj nawet zrobilam Bounty. Wyszlo przepyszne Co do gotowania obiadkow to musze chyba wziac sie za to W koncu ma sie te swoje lata i trzeba juz cos zaczac robic no i umiec
|
|
|
|
|
#5 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Chyba to coś dla mnie
![]() Z gotowaniem u mnie masakra. Ciasta piekę i to podobno pyszne Surowego mięsa nie dotknę, zupy nie ugotuje Chyba źle ze mną ![]() A wielkimi krokami zbliża się czas kiedy zamieszkam sama z Tztem - fakt że On jest cudownym kucharzem no ale głupio że ja nic nie umiem
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#6 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja mam podobnie Daguniu. Nie lubie surowego miesa, zupa? Wole ziemniaki i schabowe zrobic ;p Najprostsze, no albo spaghetti ;p Moj tz tak jak i ja uczy sie najpierw piec. Z gotowaniem poczekamy jeszcze ;p
|
|
|
|
|
#7 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja nawet schabowego nie zrobie
![]() Chyba będziemy się żywić kanapkami
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Fredrikstad
Wiadomości: 447
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się trochę ponad rok temu,tzn wcześnie gotowaliśmy razem z TŻ, ja ziemniaki,makaron ryż itp...
on całą resztę Później sytuacja się zmieniła bo ja przestałam pracować,on zmienił pracę i trzeba było nakarmić jakoś faceta po ciężkiej pracy Nie ukrywam,że wielką pomoca dla mnie był i jest internet i telefon(rodzice) . Teraz już jest ok,może niejestem jakąś super kucharką(nie mam w tym kierunku ambicji)ale jakoś daję radę i TŻ zadowolony jest. ![]() ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Hehe,mój pierwszy schabowy to był dopiero hardcore |
|
|
|
|
#9 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Ja nie potrafie gotowac bez pomocy urzadzonka takiego jak Termomixer hahah Robi za mnei wystzko a z ksiazki biore skladniki ktore mam tam wrzucic :P Troche nauczylam sie jak trzymalam dietke i sama dla siebei gotowalam ale nadal nie potrafie I teraz sie wyprwoadzam na studia to juz wogole masakra bd , bd musiala dla siebei gotowac bo przy moim rozmiarze fast foody nei moga wchodzic juz w gre
__________________
Walcze od nowa ... dzis stan sie lepsza wersja wczorajszej siebie
![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
mniam!! narobiłas mi mega ochoty!
![]() ja zaczelam swoja przygod z gotowaniem w 6kl podstawowki przyjmujac ze teraz jestems na 2 roku studiow to troche czasu juz sie z tym bawie ale raz gotowalam intensywniej potem prawie w ogole ale teraz powracam do hobby uwielbiam karmic ludzi szczególnie mojego TZ ale przyznam sie nie umiem piec zawsze mi zakalce wychodza jak zrobiłam kiedys ciasteczka to były idealne do lamania zębów i wybijania szyb w oknach takie mieciutkie )
__________________
|
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja schabowe to z Biedronki
Tam sa pakowane po 4 chyba, wiec tylko ubic, zrobic panierke i na patelnie
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-07
Lokalizacja: pudełko po zapałkach .
Wiadomości: 2 705
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
przyłączę się, bo mam dwie lewe ręce do gotowania, może się tu zmobilizuję do próbowania
__________________
I could have been a princess, you'd be a king
could have had a castle and worn a ring but no... you stole my star lalalalalalala.... |
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Matryca akurat Bounty jest bardzo prostym ciastem. Wiec zapewne i Tobie by sie udalo. Albo Murzynek
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- Cytat:
__________________
|
||
|
|
|
|
#15 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Gusia dawaj przepis na bounty
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#16 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
to robisz na krakersach ;p
Gdy nasiakna to czuc jak by wlasnie biszkopt byl. Sprobuj... Ja wczoraj pierwszy raz robilam je ![]() ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- BOUNTY Składniki 2 paczki krakersów każda po ok. 180 g masa: 100 g wiórków kokosowych 250 g masło roślinne 2 jaja 750 ml mleka 250 ml cukru (1 szklanka) 2 łyżki maki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej posypka: kakao lub kawa, orzeszki, papaja, płatki migdałowe lub inne bakalie bułka tarta do wysypania blaszki Masa: 2 żółtka wymieszać z 250 ml mleka i z całą mąką rozrobić na jednolita masę. Cukier zagotować z 500 ml mleka, do gotującego się mleka wlać wcześniej wymieszaną mączną masę, wymieszać i gotować jak budyń. Odstawić do przestygnięcia. Dodać masło roślinne i wiórki kokosowe, zmiksować. Wykonanie: Do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą układać krakersy, na nie wykładać masę kokosową. Składników powinno wystarczyć na takie trzy przełożenia. Na wierzchu deser posypać kakao lub kawą, ładnie wygląda też w połaczeniu z zieloną papają i orzeszkami. Edytowane przez Gusia140109 Czas edycji: 2011-09-09 o 08:53 |
|
|
|
|
#17 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Dzieki
A blaszka taka zwykła prostokątna? Czy podłużna I krakersy te takie słone ?
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#18 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja mam kwadratowa blaszke.
Krakersy slone. Radze kupic w Biedronce, sa tam po 1,99. Sa bardzo dobre, nie lamia sie tak no i poltora paczki wychodzi na to ciasto. |
|
|
|
|
#19 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
W weekend będę robiła
W poniedziałek robiłam karpatkę i już oczywiście śladu nie ma
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#20 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
U nas karpatka idzie w jeden dzien xD Jak sie dopadne do niej, to u hu hu
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Zrobie bounty dzisiaj
pochwale sie potem jak wyszlo i czy rodzina jeszcze zyje![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- a ja nie jadlaam nigdy;/
__________________
|
|
|
|
|
#22 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Karpatka
Kocham miłością bezwarunkowa
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Karpatke ja robie zawsze z kartonika. Bo u nas niestety nie chce wychodzic jak chce sama ciasto zrobic..;/ Ale i tak jest dobra
![]() Matryca tak, zrob dzisiaj Naprawde jest smaczne noo ii.. napewno wyjdzie Ci. Pamietaj, aby po zrobieniu wlozyc do lodowki tak na 2 godziny, aby przsiaklo. Ja wlozylam na pol godziny i wiesz.. byly krakersy twarde jeszcze. Ale bardzo smaczne mimo to. Najlepiej zrob wieczorem, tak abys na drugi dzien na rano miala
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#24 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 1 486
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ja zrobie z troszke innego przepisu zrobie na biszkopcie :Składniki na biszkopt: 5 jajek 1 niepełna szklanka mąki pszennej pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 20 dag masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy - 16 g Polewa: czekolada mleczna 100 g czekolada gorzka 100 g 12,5 dag margaryny Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut). Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
__________________
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
itd ( oczywiscie wylewasz na patelnie zawartosc :p tyle jeszcze potrafie Ale robi pyszne rzeczy na parze - wtedy wrzucas ztylko to co ma sie zrobic - pyszne warzywka, ryby, miesko na parze sosy, ciasta wyrabia, i w sumie wsyztko robi oprcz smazenia ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- A moze ktoras sie odchudza i wklejala by swoje amu? znaczy zdrowe - pozywne amu a nie 500 kcal na dzien
__________________
Walcze od nowa ... dzis stan sie lepsza wersja wczorajszej siebie
![]() |
|
|
|
|
|
#26 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja tam zawsze patrze, na cene ciasta
No i na ilosc jajek. Wedlug mnie dobra kucharka umie zrobic ciasto nawet z jednego jajka, czym wiecej jajek tym gorsza kucharka ;p U mnie w domu piecze sie dosc duzo ciast. Sa tygodnie, ze.. 3 na tydzien. A ciasta nie przekraczaja 4 jajek. Wychodza przepyszne.. ![]() ---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Ja zas szukam czegos aby przytyc Wiec jem duzo slodyczy itp ;p
|
|
|
|
|
#27 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
megusia ja do końca lipca zdrowo się odżywiałam
Teraz znów chcę wrócić
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Chcialabym miec taki problem jak ty heheh
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
Teraz po operacji kolana przez 3 miesiace lezalam w lozku i w domnu chodzilam o kulach wiec 11 kg mi przyszlo - nic dziwnego zreszta jak sie nei ruszalam wogole I tez zrowo wtedy schudlam - chce wrocic do tego ale bardzo mi ciezko bo przyzywczailam sie ze moge jesc co chce ;/
__________________
Walcze od nowa ... dzis stan sie lepsza wersja wczorajszej siebie
![]() |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Komplikatorka
Zarejestrowany: 2009-04
Wiadomości: 20 298
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Megusia a ile masz wzrostu ?
__________________
"Sens zdarzeń pojawia się z opóźnieniem. Trzeba tylko przeczekać. To co dziś jest czystym cierpieniem, po czasie okazuje się przedsionkiem szczęścia i mądrości". |
|
|
|
|
#30 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-06
Wiadomości: 1 423
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ja wazylam 60 kg, przez mature i ten stres z nia zwiazany zjechalam do 49
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:15.



Wiem, ze jest wiele dziewczyn, ktore dopiero zaczynaja przygode w kuchni. W tym ja
Tu mozemy rozmawiac o przepisach, o tym co do czego dodawac i w jakich ilosciach - ogolnie.. Wszystko do zwiazane z kuchnia. Są tu takie wizażanki..?





W koncu ma sie te swoje lata i trzeba juz cos zaczac robic no i umiec 




Nie ukrywam,że wielką pomoca dla mnie był i jest internet i telefon(rodzice)

Kocham miłością bezwarunkowa 

