|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() czy mam uważac?
Wczoraj o 21 polknelam tabletke anty. Jednak na moje nieszczescie zle sie poczulam, i jakos o 23.30 zaczełam zwracac. Czy istnieje ryzyko, ze tabletka, jeszcze sie nie rozpuscila i zwrocilam ja? Czy powinnnam na wszelki wypadek kochac sie z zabezpieczeniem? Błagam o pomoc, bo nie wiem do kogo sie zwrocic...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy mam uważac?
Teoretycznie w ciągu 2 i pół godziny,tabletka powinna się rozpuścić.Ale ,czy jej nie zwróciłaś - nie wiadomo.
![]() |
![]() |
#3 |
BAN stały
|
Jeżeli była w tym treść pokarmowa to istnieje ryzyko, że zabezpieczenie może być osłabione.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
dzieki wielkie za pomoc
![]() Wesolych swiat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Na ulotce jest napisane, że jeśli wymioty nastąpiły wcześniej niż po 3-4 godz od przyjęcia tabletki, mogła ona nie ulec wchłonięciu. Tu czas wynosił 2,5h. Wg ulotki należy się zabezpieczać.
Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
wchłanianie trwa ok 4 godziny więc w Twoim przypadku należy dodatkowo się zabezpieczać .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
mysle że powinnaś stosować dodatkowe zabezpieczenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
najlepiej dla pewnosci astosuj dodatkowe zabezpiecznie zebys była pewna bo nigdy nic nie wiadomo tabletka mogła sie niewchłonać i dopiero by było
![]() asia26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
witam! wczoraj mialam dokladnie taka sama sytuacje jak założycielka wątku...no i teraz juz wiem, że powinnam się dodatkowo zabezpieczyc... Ale mam pytanie, jak długo powinnam stosowac dodatkowe zabezpieczenie? Czy tylko tego dnia, kiedy prawdopodobnie wydaliłam tabletke, czy przez nastpene dni (ile?) też? pozdrawiam serdecznie
![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
To zależy, przy której tabletce się to stało.
Można w takim przydadku przyjąć najszybciej jak się da dodatkową tabletkę, na ulotce jest taki schemat, co robić, sprawdź. Zabezpieczenie myślę, że będzie potrzebne przez 7 dni, ale może koleżanki mnie z błędu wyprowadzą, bo nie mam przy sobie aktualnie mojej ulotki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
A właśnie, zapomniałam dodac ... to była 19 tabletka z 4 opakowania. Niestety kolejną (20 tabletke), wzielam o normlanej porze, czyli dzisiaj o godz.21 ....
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Moglas jej nie brac... mialabys krwawienie i tyle. Lepiej dla pewnosci przez 7 dni uwazaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, po tej zapomnianej robisz już normalną przerwę, a więc skracasz cykl (ale przerwa normalna 7 dni!, nie dłuższa) i pierwszą tabl. z następnej paczki bierzesz po tej przerwie, czyli wcześniej, niż zazwyczaj.
Szkoda, że tak późno napisałaś. Dla pewności zabiezpieczajcie się dodatkowo przynajmniej do następnego opakowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
dobrze, to w takim razie, jezeli dzisiaj biore ostatnia tabletke, to czy kolejne opakowanie mam rozpoaczac normalnie za tydzien w niedziele, czy szybciej- 8go dnia licząc od minionego czwartku, czyli dnia, w ktorym wydalilam tabletke?
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym liczyła od dnia, w którym tabletki zapomniałaś. Tak na wszelki wypadek, bo ta przerwa może być krótsza, ani nigdy dłuższa, niż normalna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
ojojoooj ... ale narobilam. Kurcze 1 malutka tabletka, a tyle kłopotu ....
![]() Ok, w takim razie, za pierwszy dzień przerwy, mam uznac czwartek (dzien wymiotow), czy pt? To juz moje ostatnie pytanie.... ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Hmm.. Powiem tak.. ciąża jest możliwa zawsze.. Nie ma przecież 100% metody anty.. Ale wydaje mi się, że o ile to nie jest pierwszy tydzień to ciąża nie jest możliwa. A poza tym w przypadku wydalenia tabletki powinno się zażyć po prostu drugą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Proszę o odpowiedź na moje poprzednie pytanie .... Albo może Pan Doktor by się wypowiedział .... ?
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Wiem, że ciąża jest mozliwa za każdym razem, podczas każdego współzycia, ale dla mnie tabletki dają 100% zabezpieczenie przy zachowaniu wszytstkoch zaleceń. Dziekuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Up up .....
![]() |
#22 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Moje myslenie wyda Ci sie głupie i naiwne, ale jest logicznie niemożliwe, żeby niezadziałały. Co może się nie powieść? Rozmawiałam na ten temat kilkakrotnie z lekarzem i naprawdę wiem, że mogę zaufać tabletkom. Pozdrawiam, bo zaraz głosy protestu się podniosą, jaka to ja jestem niedoświadczona, itp., itd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
To nie o to chodzi. W sumie myśl jak chcesz. Tabletki naprawdę działaja bardzo skutecznie, ja też im ufam. Ale kobiecy organizm potrafi płatać figle...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Po raz pierwszy masz chyba avatarek, jaki ładny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
A po raz pierwszy
![]() Dziękuję ![]() Kumpela pstryknęła mi fotke jak się szykowałyśmy na imprezkę i jakoś tak mi się spodobała, że tu trafiła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.