Czy pierwszy krok może należeć do kobiety? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-31, 21:47   #1
gilmore162
Rozeznanie

Czy pierwszy krok może należeć do kobiety?

Drogie Wizażanki, czy waszym zdaniem, gdy kobiecie spodoba się mężczyzna, może ona wykonać jakis pierwszy krok, żeby spróbować nawiązać z nim głębszą znajomość ?
Poznalam ostatnio chłopaka, bardzo mi się spodobał, niestety nie wiem jak mam się zachować, nie znam go na tyle, żeby zaproponować mu jakieś spotkanie, to kolega mojej koleżanki którego spotkałam zaledwie 2 razy, jednak wydaje się naprawdę sympatycznym facetem i chciałabym się przekonać czy jest taki w rzeczywistości. Czekam na imprezę, na której ma się pojawić, stąd też moje pytanie. Kompletnie nie wiem jak zachować się , gdy go spotkam, nie wiem jak wykonać ten pierwszy krok, aby przekonać się czy cokolwiek pozytywnego z tego wyniknie. Czy któraś z was sama zdecydowała się wykonać pierwszy krok żeby przekonać do siebie waszego wybranka ? Przecież nikt nie powiedział, że ten krok należy do męźczyzny
gilmore162 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 22:20   #2
paddy_1
Zadomowienie

Dot.: Czy pierwszy krok może należeć do kobiety?

Dlaczego inicjatywa ma należeć się wyłącznie mężczyźnie?
Sama kilkakrotnie to ja byłam inicjatorką spotkań. Bo przecież często nie chodzi tylko o znalezienie mężczyzny życia ale o zwyczajną chęć poznania ciekawych osób. A że są oni płci przeciwnej...
Sama pytałam o to wizażanki, możesz poczytać tu:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=618821
paddy_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 22:42   #3
yes
Zakorzenienie

ja musiałam zrobić pierwszy krok bo inaczej nie miałabym tżta od 2 lat podobaliśmy się sobie wzajemnie, jednak on nie dostrzegał moich subtelnych sygnałów na podryw i na wspólnej imprezie spiłam się i zaczęłam go zaczepiać i się z nim wygłupiać

było wesoło, uwielbiam to wspominać chociaż tż mówi że byłam męcząca

no ale co? odważyłam się i zdobyłam faceta moich marzeń a zanim on by ruszył do boju to..
Stary 2012-05-31, 22:47   #4
Maripossa
Zakorzenienie

Ja robiac 1 krok niestety sie przejechalam mialam wtedy myslenie 'a co mi tam, raz kozie smierc'. Zakochalam sie na zaboj, on ponoc tez, myslalam ze Pana Boga za nogi zlapalam... z tym, ze okazalo sie, ze koles jest przyzwyczajony do tego, ze laski za nim lataja i go zdobywaja, nie odwrotnie a nie wygladal na takiego pewnego siebie (mega skromny w zachowaniu i obyciu), choc przystojny
Takze roznie to bywa... teraz staram sie nie wychylac. Rozmowa gdzies jako tzw.pierwszy krok to rozumiem, ale nie proponowanie spotkania przez dziewczyne przynajmniej ja juz tego nie zrobie - nie mowie ze kazdy tak ma i ze zawsze tak jest.
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 22:59   #5
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

łooo,jesuu,było już o tym milion wątków.
i to w ciągu kilku ostatnich dni.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 22:59   #6
laisla
Zakorzenienie

Ja wolę być bierną stroną na początku. Raz się wychyliłam i niestety chybione to się potem okazało, co prawda z chęcią wejścia drugi raz do tej samej rzeki więc u podstaw skazane na niepowodzenie ale trzeba przyznać, że inicjatywa tego samobója była moja
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 23:34   #7
brzydkie
Rozeznanie

Moze ale najlepiej zeby nie zauwazyl tzn zagadac tak,ale zapraszac na randke niezbyt wyznwac od razu uczucia-o to to nie
ja jestem bierna ,takie staranie sie o chlopaka czesto go rozpuszcza zbytnio i pozniej ciezej go wychowac
a tak serio troche moze czasem to poplacacale zachowaj klasei najwazniejsze NIC NA SIŁE

JESZCZE BĘDZIE PRZEPIĘKNIE, JESZCZE BEDZIE NORMALNIE.....
brzydkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-31, 23:56   #8
normalnyFacet
Zakorzenienie

raz chybione i koniec

ah te kobiety odpuszczają

Jakbym miał odpuścić za 1 razem nieudanym, to przez 9 lat nie miałbym żadnej dziewczyny a miałem z moich inicjatyw

co do kobiet, ja tam się cieszę, że po świecie chodzi jakiś tam ułamek ŚMIAŁYCH takie mnie kręcą najbardziej.
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 07:34   #9
dzustam
Zakorzenienie

Czasami tak, czasami nie.

Moim zdaniem widać ten błysk w oku, takiego prawdziwego zainteresowania i zachwytu. Jak kobieta wyłapie takie fale, to może śmiało pruć do przodu.

Jak jednak nie ma chęci z drugiej strony, to moim zdaniem nie ma sensu przeginać pałki, bo to będzie całe pasmo działań w kierunku sztucznego podtrzymywania zainteresowania i kontaktu.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 07:43   #10
Linka25
Zakorzenienie

Zgadzam się z dzustam.
Podjąć inicjatywę można, ale bacznie obserwując reakcję drugiej strony. Jeśli jest iskierka, to ją zauważysz, a wszystko potoczy się "samo". Jeśli nie - ja bym odpuściła, ale znam dziewczyny bardzo wytrwałe w swoich hmm... zalotach które na początku niechciane, doprowadziły w końcu do szczęśliwego finału Ja bym tak nie umiała i nie chciała.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 07:47   #11
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Zgadzam się z dzustam.
Podjąć inicjatywę można, ale bacznie obserwując reakcję drugiej strony. Jeśli jest iskierka, to ją zauważysz, a wszystko potoczy się "samo". Jeśli nie - ja bym odpuściła, ale znam dziewczyny bardzo wytrwałe w swoich hmm... zalotach które na początku niechciane, doprowadziły w końcu do szczęśliwego finału Ja bym tak nie umiała i nie chciała.
E, takie to psu z gardła wyjęte Pomięty związek na siłę.

Edytowane przez dzustam
Czas edycji: 2012-06-01 o 07:48
dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-01, 08:01   #12
the cherry blossom girl
Rozeznanie

A czy czujesz, że możesz też mu się podobać? Chociaż w sumie widziałaś go tylko 2 razy, chyba to trochę za wcześnie...
Na twoim miejscu nie wychodziłabym z inicjatywą. Ja musiałabym najpierw wybadać czy mu się podobam czy nie, dla mnie nie ma takiej opcji, że po tak krótkim czasie znajomości pokazuje facetowi, że mi wpadł w oko. Musisz też jakoś dyskretnie popytać czy ma dziewczynę (chociaż z własnego doświadczenia wiem , że dziewczyna to nie problem ) Po prostu najpierw lepiej poznaj tego faceta ,a potem proponuj jakieś spotkania czy coś.
Poza tym jeśli od razu pokażesz mu , że ci się spodobał,to nieźle poprawisz mu jego ego. Facet pomyśli, że musi być niezły skoro po 2 spotkaniach już ci sie podoba. Moja koleżanka poznała chłopaka i tez od razu jej wpadł w oko, więc chciala przejść do działania. Skończyło się na tym, że chłopak nie chciał jej potem oglądać i omijał ją szerokiem łukiem Nie dala mu nawet szansy , żeby to on sie postaral ją poznać.

Edytowane przez the cherry blossom girl
Czas edycji: 2012-06-01 o 08:09
the cherry blossom girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 08:38   #13
Maripossa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
raz chybione i koniec

ah te kobiety odpuszczają

Jakbym miał odpuścić za 1 razem nieudanym, to przez 9 lat nie miałbym żadnej dziewczyny a miałem z moich inicjatyw

co do kobiet, ja tam się cieszę, że po świecie chodzi jakiś tam ułamek ŚMIAŁYCH takie mnie kręcą najbardziej.
no wlasnie, bo Ty jestes facetem miales dziewczyny z Twoich inicjatyw, nie dziewczyn
Ja nie dalam sie zdobywac (tzn bardzo bym chciala, ale to nie byl ten typ), nie starano sie o mnie specjalnie... To ja zagadalam, to ja dostalam nr telefonu od niego nie on ode mnie, to ja wyczekiwalam az zaproponuje 1 spotkanie (a on to zdaje sie wyczuwal i przeciagal, podobalo mu sie to) i to ja pierwsza powiedzialam Kocham...
Wtedy nie widzialam w tym nic zlego, czlowiek zakochany, wiadomo Teraz jednak wiem, ze nie postapie tak kolejny raz - nie mowie, ze wszyscy faceci tacy są i uwielbiaja byc adorowani (nie tylko przez swoje kobiety ) i zdobywani, ale jak sie mialo pecha, to sie teraz uwaza
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 11:56   #14
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Zdarzylo mi sie kilka razy i patrzac z perspektywy czasu, ZAWSZE dobrze na tym wyszlam.
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 14:26   #15
VampIrzyca
Zadomowienie

Jesli tylko dziewczyna jest odważna i ma dystans do siebie! Bo wiadomo, zawsze można nadinterpretować zachowanie chłopaka i potem okaże się, ze wcale mu się nie podobałysmy. To może być dosyć bolesne, więc dlatego trzeba mieć ten dystans. Dla mnie to byłoby straszne i pewnie ze wstydu bym przez miesiąc z domu nie wyszła, dlatego raczej nigdy pierwszego kroku nie wykonam. Musiałabym mieć 10000% pewnośc, że facet jest też zainteresowany.
VampIrzyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 14:27   #16
Bananalama
jestę wieszczę

Pewnie że tak

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 15:25   #17
xXRudaXx
Raczkowanie

Kochana działaj. Ja sobie "wychodziłam" swojego Tżta gówniarz jeszcze był jak mi się spodobał i jak sam się później przyznał nie w głowie były mu wtedy dziewczyny, dlatego tak się przede mną bronił ale ja się uparłam na Niego i mam
na imprezie będziesz miała łatwo o kontakt z Nim. Zacznij od zwykłej rozmowy, żartów itd. i zobaczysz jak chłopak czuje sie w Twoim towarzystwie.
Stary 2012-06-01, 15:38   #18
normalnyFacet
Zakorzenienie

[1=eae59dc78e1e9e84c064a10 ad74dde2dd7f297a0_6313dc7 3a6c64;34445637]Zdarzylo mi sie kilka razy i patrzac z perspektywy czasu, ZAWSZE dobrze na tym wyszlam.[/QUOTE]

Takie coś jest dobre bo bierze się sprawy w SWOJE ręce. Jest się czegoś pewnym i w ogóle A jak się nie udaje to mówi się trudno, żyje się dalej lecz ze świadomością, że coś się zrobiło w tym kierunku
normalnyFacet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 16:06   #19
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
Takie coś jest dobre bo bierze się sprawy w SWOJE ręce. Jest się czegoś pewnym i w ogóle A jak się nie udaje to mówi się trudno, żyje się dalej lecz ze świadomością, że coś się zrobiło w tym kierunku
Wiesz co... zaskakujaco, z wiekiem stalam sie mniej odwazna w tych sprawach, a chyba powinno byc na odwrot? Aczkolwiek, mojego eks poznalam w taki sposob, ze zapytalam jego kolegi czy on jest wolny, on odpowiedzial, ze tak, a ja dodalam, ze okay, ale, zeby mu nic nie mowil, ze pytalam. Oczywiscie powiedzial od razu tym o to sposobem, moj eks nabral smialosci i sie zaczelo wszystko. Rowniez gdy pracowalam zagranica podczas dziekanki z jednym chlopakiem i wychodzilismy razem na papierosa i ogolnie spedzalismy lunch breaks i czulam, ze cos sie miedzy nami dzieje, to wiedzac, ze mam malo czasu do wyjazdu, napisalam mu maila czy sie nie spotkamy dzisiaj. Zadowolony odpisal, ze mial to samo zasugerowac, ale zabraklo mu odwagi. I jeszcze pare podobnych sytuacji. Mysle, ze trzeba miec tez dobra intuicje do wybadania sytuacji, trzeba czuc, ze propozycja padnie na podatny grunt. Chcialabym tak nadal, bo fajne to bylo... a teraz jak mi sie chlopak podoba, to robie sie cala sztywna - bez sensu
eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 16:07   #20
gilmore162
Rozeznanie

W takim razie przy najbliższej okazji (oby się takowa pojawiła !) zagadam do niego luźno, spróbuję wybadać czy wogóle ma ochotę na rozmowę ze mną, raz kozie śmierć, później będę się zamęczać , że nawet nie spróbowałam
gilmore162 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 19:52   #21
Aliseja
Rozeznanie

Ja mam 16 lat spodobal mi się chlopka rok mlodszy ze szkoły który wczesniej byl z moją koleząnka. Wczesniej kompletnie nei zwracalam na niego uwagi , a odc jakis 4 miesięcy coś mi się zrobilo ,że normalnie jakiś bzik na jego punkcie. Jestem niezbyt smiałą więc stwierdzilam ze narazie zaprosze go na facebooku bo mamy wpsolnych znajomych a pozatym sluchamy podobnej muzyki , ale odrzucił zaproszenie , nie znamy sie ,ale kilka razy widzialam jak szłam gapił sie na mnie, i wcale mi się nei wydawało poprostu centralnie się patrzył , potem coś mówił do kolegów ,ale to przecież nie wiadomo co znaczy ;/ jak odrzucił to zaproszenie to raczej chyba nie ma sensu już jakoś w szkole do niego podchodzić i sprobowac nawiazac znajomosc ;/
Stary 2012-06-01, 20:10   #22
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aliseja Pokaż wiadomość
Ja mam 16 lat spodobal mi się chlopka rok mlodszy ze szkoły który wczesniej byl z moją koleząnka. Wczesniej kompletnie nei zwracalam na niego uwagi , a odc jakis 4 miesięcy coś mi się zrobilo ,że normalnie jakiś bzik na jego punkcie. Jestem niezbyt smiałą więc stwierdzilam ze narazie zaprosze go na facebooku bo mamy wpsolnych znajomych a pozatym sluchamy podobnej muzyki , ale odrzucił zaproszenie , nie znamy sie ,ale kilka razy widzialam jak szłam gapił sie na mnie, i wcale mi się nei wydawało poprostu centralnie się patrzył , potem coś mówił do kolegów ,ale to przecież nie wiadomo co znaczy ;/ jak odrzucił to zaproszenie to raczej chyba nie ma sensu już jakoś w szkole do niego podchodzić i sprobowac nawiazac znajomosc ;/
Chciałabym mieć takie problemy jak Ty...
Chłopaki w Twoim wieku są raczej nieśmiali i dość prześmiewni w towarzystwie kumpli i mają w głowie sieczkę, więc ich zachowanie mnie nie dziwi.
Rozumiem, że chcesz mieć chłopaka, bo to jest fajne i inne koleżanki mają.
Zawsze możesz spróbować zagadać jak będzie gdzieś sam. Bo z tekstami typu "Hej, poznamy się?" radziłabym nie wyskakiwać, jeśli on jest w swoim "towarzychu".
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 20:36   #23
Aliseja
Rozeznanie

Nie che miec chłopaka bo inni mają , tylko poprostu czuję taką potrzebęniechce z kimś być tylko po to aby być , z kinś byle kim. Poprostu potrzebuje miłości jakkolwiek to brzmi.. może niektorzy popwiedza ze to dziecinne i jestem jeszcze dzieckiem, bo jestem ,ale tak poprostu czuję.
Stary 2012-06-01, 20:41   #24
andzia1989r
Zakorzenienie

Kobieto, czy opinia jakiegoś anonimowego forum jest naprawdę tak ważna dla Ciebie, że po fiasku poprzedniego wątku (gdzie sprawę przedstawiłaś nieco inaczej i nie uzyskałaś przyklasku) zakładasz kolejny, pisząc w nieco inny sposób, i szukając przyzwolenia na to, co i tak przecież zrobisz?

Bo serio nie ogarniam. Chcesz to zagaduj, chcesz to wypisuj, chcesz to dalej wciągaj koleżankę, wypytuj. Rób co chcesz, ale takie akcje to już naprawdę... litości.

To tylko forum. Jak się kilka bab z Tobą nie zgadza to to Ci nie zabiera WOLNEJ WOLI do robienia tego co ty uważasz za słuszne... Więc gdzie sens? Gdzie logika?
andzia1989r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-01, 22:35   #25
indiewa
Raczkowanie

pewnie że może
i czasem daje duuuuzą satysfakcję.
kiedyś często wykonywałam ten pierwszy krok i mogłabym o tym książkę napisać
zaś teraz mam okres, że palcem nie ruszam! bo tak
indiewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-02, 08:49   #26
Kaja-ja
Wtajemniczenie

GG do Kaja-ja

Ja tam nigdy nie bałam się wyjść z inicjatywą jak mi się ktoś spodobał... Jak nie było "pozytywnego odzewu" to nie zastanawiałam się czy wyszłam na idiotkę czy coś. Po prostu wzruszałam ramionami i szłam dalej
Mojego TŻ też sobie sama "sprawiłam" Bo on był bardzo nieśmiały i widać było, że nas do siebie ciągnie, ale nie wiedział jak się za to zabrać. Więc sama się zabrałam, aż w końcu doszło do tego, że "poprosił mnie o chodzenie"
Wiele moich koleżanek też pierwsze wyszło z inicjatywą.
Oczywiście fajnie jest jak to mężczyzna pierwszy inicjuje spotkania, randki, bliskość itp... ale dla mnie to nie jest reguła. Jeśli tylko widziałam zainteresowanie z drugiej strony, to nie bałam się zrobić tego pierwszego kroku.
Nie wiem od czego to zależy... chyba po prostu jestem niecierpliwa i szkoda mi czasu na takie podchody w nieskończoność (tym bardziej, że jedne takie podchody - jak jeszcze byłam nieśmiała - trwały prawie 3 lata; po tej akcji po prostu szkoda mi czasu)...
Kaja-ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-13, 11:30   #27
karola11
Wtajemniczenie

Odświeżam wątek, żeby nie dublować tematu
Już w jednym wątku pisałam, że bardzo podoba mi się jeden facet z siłowni. Widzę, że sam zerka w moim kierunku,kontakt wzrokowy itd. ale czy mu się podobam czy nie - nie mam pojęcia no bo skąd
Nie mam sposobności zagadać go tam bo mamy inne treningi. Kiedy patrzy nie potrafię się uśmiechnąć - normalnie paraliż
Ale zastanawiam się, czy może nie zagadnąć go na fb. W znajomych go nie mam, ale widziałam, że mamy wspólnych znajomych, więc jakiś tam powód jest. Zagadnąć coś w stylu, że kojarzę go skądś i chyba z siłowni. Tak po prostu nie zobowiązująco zagadać.
Do tej poty to mnie zagadywali i kiepska jestem w te klocki. Niczego mi nie brakuje, poza śmiałością względem facetów. Przynajmniej na początku :P
Jak uważacie, czy pierwszy krok może w takim wypadku należeć do kobiety i nie zbłaźnię się tym?

Edytowane przez karola11
Czas edycji: 2017-10-13 o 11:44
karola11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-13, 11:48   #28
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30
Konto usunięte

Mamy xxi wiek. Tak, mozesz sama podrywac, zapraszac na randki i pierwsza okazywac inicjatywe.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-13, 11:50   #29
201710231141
Konto usunięte

Fajniej zagadać na zywo niż na fb. wtedy można wyczuć co on na to.
201710231141 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-13, 11:51   #30
karola11
Wtajemniczenie

Niby tak.
Tylko nie chciałabym się czuć później na siłowni niezręcznie w razie czego. Żeby facet nie pomyślał, że wyszukiwałam go w necie i jestem jakaś nawiedzona

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Spanish_Girl Pokaż wiadomość
Fajniej zagadać na zywo niż na fb. wtedy można wyczuć co on na to.
Fakt. Tylko tak jak mówię, nie za bardzo mam ku temu okazję + on przychodzi od jakiegoś czasu z kumplem. Jak trenował sam to jeszcze byłoby łatwiej.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości