![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Kto się boi Nowej Huty?
Hej,
od jakiegos czasu mieszkam w Krakowie, a konkretnie w Hucie. Tak dużo słyszy się o rozbojach i wandaliźmie w tej dzielnicy miasta. Powiem szczerze że z domu po 19 już nie wychodzę bo zwyczajnie się boję.. Może dlatego iż czuję na sobie presję opinii społeczeństwa, która to brzmi że Huta jest bleee, pełna bandziorów, wandali, dresów itd. Jak to właściwie jest? Czy ktoś z was jest z Nowej Huty? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Zapraszam do dyskusji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kto się boi Nowej Huty?
Jakby tak o każdej niebezpiecznej dzielnicy zakładać wątek to sporo by ich sie narobiło..
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Po pierwsze, Nowa i Stara Huta sa naprawde duze... sa miejsca mniej i bardziej bezpieczne, ale ciezko mowic, ze wszedzie tak jest. Warto miec glowe na karku, widziec co sie dzieje dookola, ale jesli nie ma realnych powodow do zmartwien, to nie sadze, zeby nalezalo sie przejmowac presja spoleczna.
PS. Tak a propos, to niektorzy uwazaja, ze Huta to Huta, a Krk to Krk, a nie nie Huta jako czesc Krk ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
maszyna, nie człowiek
|
Największa przestępczość od jakiegoś czasu jest na Kurdwanowie. Poza tym na rynku można dostać butelką w głowę od np. pijanego Anglika.
PS. Polecam nie wychodzić z domu w piątek 13stego ani nie mieć w domu czarnego kota, bo a nuż drogę przejdzie. A jak człowiek jest rudy, to fałszywy.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
mieszkałam trzy miesiące na Os. Oświecenia - mojego chłopaka tam okradli, ale poza tym bardzo spokojnie. dużo jeżdzę po Hucie - taka praca moja - i to o różnych porach - owszem, specyficzni baaaardzooo ludzie, wręcz czasem mam wrażenie że jestem w jakimś dziwnym skansenie - ale jeszcze żyję i nikt mnie nie okradł.
częściej w pysk można dostać w weekend w okolicach Rynku ja myślę, jak więcej pijanych i naćpanych ludzi jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Ja się nie boję.
Może dlatego,że mieszkam w Warszawie.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() aczkolwiek faktycznie w kazdym miescie sa takie dzielnice i jesli sa takie pogloski i opinie mieszkancow miasta to uwierz mi ze napewno maja racje ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja od 7 roku zycia do 23 mieszkalam w NH.
I co? i jajco. Normalnie nieraz po nocy sama wracalam kolo swoich drechow i nic sie nie dzialo. Facet moj z roboty wracal (wprowadzil sie z innego miejsca Krk) nie byl swoj a nic sie dzialo sie. Zalezy - sa osiedla i osiedla. Tam gdzie pracowalam to juz bylo owszem - nieprzyjemnie i sama bym sie tam wieczorami nie bujala. W jakies czesci huty mieszkasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Rena, a to się dowiedziałam
![]() Największe zarzuty mam wobec estetyki NH - to brzydkie jest i z powodu brzydoty powoduje patologię! Ale nowe części Oświecenia - tzn nowo budowane bloki zapełniane są przez studentów i spokojne rodziny. O wiele większe wąty bym miała do mojego ukochanego Podgórza - toż to zagłębie narkotykowe i w ogóle w Krakowie - wiem, bo znam ludzi różnych dziwnych i w ogóle. Teraz mieszkam przed Kablem i widzę koloryt lokalny - żule z winami, ziomki z piwem, a także ziomki które nerwowo zmieniają karty w telefonach... a mieszkam na parterze. Tyle, że Podgórze jest bardziej malownicze. Autorce tematu radzę nie przejmować się złą opinią NH tylko pochodzić samodzielnie po dzielni i sama wyciągnąć wnioski! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Mieszkałam w Nowej Hucie przez 4 lata i nic złego mnie nie spotkało, a wracałam o różnych porach dnia i nocy
![]()
![]() |
#13 |
Perfumoholik z wyboru
|
ja obecnie sie w NH ucze i uwielbiam to miejsce
![]()
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Ja tam mieszkalam przez rok. Wynajmowalam z TZ-em mieszkanie, bo bylo ladne i tanie.... Balam sie wychodzic juz po 20 w zimie :/ Nic sie nam nie stalo, poza tym, ze ukradli nam rowery z balkonu, co i tak bylo dobra statystyka.
Cytat:
![]() Co zas do patalogii, to z calej Polski sprowadzano do Huty wiezniow, robotnikow o bardzo roznej przeszlosci... teraz i tak sie tam bardzo socjalizowali w porownaniu do tego co slyszalam, ze sie dzialo w latach 60-tych. Cytat:
Cytat:
No wlasnie problem w tym, ze oswiecenia nie do konca jest pasiaste. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Najbardziej się bałam mieszkać na jagiellońskim, często słyszałam jak przeganiali się z wysokiego na kazimierzowskie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, ale craxa dominuje... z tego co kojarze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mój Brat mieszka w Krk. jak do niego jadę to często wracamy gdzieś dość późnym wieczorem... Jak trzeba iść, alebo jechać autobusem przez Nowa Hute to mnie troszkę strach przechodzi...
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
no nie wiem.
![]() ... stwierdzilam, ze jak zaczne uciekac to tylko ich sprowokuje. :/ Na szczescie nie bylam wystarczajaco ciekawym obiektem by ich zainteresowac, udalo mi sie spokojnie kolo nich przejsc i nawet na mnie nie spojrzeli. Ale serce w przelyku mialam. Potem sie dowiedzialam, ze "czekali" na konkretnych "rozmowcow". Nie ma takiej mozliwosci, aby kupila mieszkanie w hucie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Ano taki chory "krakowski klimat" :/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
no właśnie, NH przypomina Wawę, a Wawa mi się bardzo nie podoba...
no ale to mój gust i moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tam w Hucie mieszkalam przez pierwsze 6 lat mojego zycia i wspominam bardzo milo (bo duzo dzieci bylo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
ja mieszkam w Nowej Hucie odkąd pamiętam
![]() nie uważam żeby moja dzielnica była mniej bezpieczna od śródmieścia na przykład. zgadzam się z tym, że dużo z nas mów, ze jedzie do Krakowa, ale nie zgadzam się z twierdzeniem, że centrum to dla nas Plac Centralny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za pomysł, zrobię to bardzo chętnie
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z tym bezpieczenstwem jest tak jak Lain mowi - swoich nie tykaja. Ogolnie dresy to przyklad zorganizowanej grupy rzadzacej sie scisle okreslonymi prawami. Niekoniecznie sa to prawa zgodne z polskim prawodawstwem czy z jakas podstawowa etyka moralna - jednak wsrod nich obowiazuja zelazne zasady, ktorych nie lamia. Jedna z nich jest dac swiety spokoj sasiadom. Takze okazuje sie, ze na osiedlu w hucie wieksze bezpieczenstwo da Ci siatka z biedronki z zakupami w rece niz gaz w torebce. Bo kto po cudzym osiedlu chodzi z chlebem? Pewnie tutejszy, a wiec ma przejscie. Srodmiescie z kolei ma faktycznie zle statystyki, ale to dlatego, ze jest bardziej strzezone do wiekszej ilosci akcji wkracza policja i mniej sie przemilcza. A jak juz ktos kogos napadnie na plantach, to brzmi o tym prasa jeszcze przez pol roku. W hucie takie tematy sie bardziej tuszuje, bo jak np policjant jest sasiadem, to chce jeszcze gdzies mieszkac. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2008-09-09 o 14:41 Powód: blad ort. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
maszyna, nie człowiek
|
Dodam, ze jak sie jeszcze z większa ilością dresów chodziło do jednej szkoły i Cię znają, to nie ruszą :P A z tym "centrum"="plac centralny" to chyba tylko u starszych ludzi.
Poza tym w "NH" są osiedla mniej/bardziej bezpieczne, jak wszędzie. I tak przez os.Kalinowe bym nie przeszła, a u "siebie" spokojnie. ;P
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja W NH nocuję w weekendy gdy jestem na uczelni, często wracam późnym wieczorem z koleżanką i jeszcze nic się nam nie przytrafiło, ale słyszałam różne historie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ja nie przeszłabym w życiu przez Kazimierzowskie, nawet w dzień, nieciekawe jest też Kalinowe i Piastów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Jagiellońskie też jest straszne, a musiałam tam jeździć! taka praca...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.