Kto się boi Nowej Huty? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-07, 19:10   #1
201706190936
Konto usunięte

Kto się boi Nowej Huty?

Hej,

od jakiegos czasu mieszkam w Krakowie, a konkretnie w Hucie. Tak dużo słyszy się o rozbojach i wandaliźmie w tej dzielnicy miasta. Powiem szczerze że z domu po 19 już nie wychodzę bo zwyczajnie się boję.. Może dlatego iż czuję na sobie presję opinii społeczeństwa, która to brzmi że Huta jest bleee, pełna bandziorów, wandali, dresów itd. Jak to właściwie jest? Czy ktoś z was jest z Nowej Huty? Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Zapraszam do dyskusji.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 19:30   #2
Lena_20
Zakorzenienie

Dot.: Kto się boi Nowej Huty?

Jakby tak o każdej niebezpiecznej dzielnicy zakładać wątek to sporo by ich sie narobiło.. Przecież to nie tylko w nowej hucie tak jest,w kazdym większym miescie znajdzie sie "mniej bezpieczna" dzielnica..

Lena_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 19:42   #3
Wyrak
Zakorzenienie

Po pierwsze, Nowa i Stara Huta sa naprawde duze... sa miejsca mniej i bardziej bezpieczne, ale ciezko mowic, ze wszedzie tak jest. Warto miec glowe na karku, widziec co sie dzieje dookola, ale jesli nie ma realnych powodow do zmartwien, to nie sadze, zeby nalezalo sie przejmowac presja spoleczna.

PS. Tak a propos, to niektorzy uwazaja, ze Huta to Huta, a Krk to Krk, a nie nie Huta jako czesc Krk

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 19:44   #4
nicRu
maszyna, nie człowiek

Największa przestępczość od jakiegoś czasu jest na Kurdwanowie. Poza tym na rynku można dostać butelką w głowę od np. pijanego Anglika.

PS. Polecam nie wychodzić z domu w piątek 13stego ani nie mieć w domu czarnego kota, bo a nuż drogę przejdzie. A jak człowiek jest rudy, to fałszywy.
Stary 2008-09-07, 22:23   #5
janina1984
Rozeznanie

mieszkałam trzy miesiące na Os. Oświecenia - mojego chłopaka tam okradli, ale poza tym bardzo spokojnie. dużo jeżdzę po Hucie - taka praca moja - i to o różnych porach - owszem, specyficzni baaaardzooo ludzie, wręcz czasem mam wrażenie że jestem w jakimś dziwnym skansenie - ale jeszcze żyję i nikt mnie nie okradł.

częściej w pysk można dostać w weekend w okolicach Rynku ja myślę, jak więcej pijanych i naćpanych ludzi jest.
janina1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 22:42   #6
201804200947
Konto usunięte

Ja się nie boję.

Może dlatego,że mieszkam w Warszawie..
201804200947 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 23:02   #7
nastychick
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lena_20 Pokaż wiadomość
Jakby tak o każdej niebezpiecznej dzielnicy zakładać wątek to sporo by ich sie narobiło.. Przecież to nie tylko w nowej hucie tak jest,w kazdym większym miescie znajdzie sie "mniej bezpieczna" dzielnica..
ona nie pyta o to pyta o to jakie zdanie jest o konkretnie tej dzielnicy czy ma sie bac itp ;p
aczkolwiek faktycznie w kazdym miescie sa takie dzielnice i jesli sa takie pogloski i opinie mieszkancow miasta to uwierz mi ze napewno maja racje

rsmt
nastychick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 23:21   #8
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Ja od 7 roku zycia do 23 mieszkalam w NH.

I co?

i jajco.

Normalnie nieraz po nocy sama wracalam kolo swoich drechow i nic sie nie dzialo. Facet moj z roboty wracal (wprowadzil sie z innego miejsca Krk) nie byl swoj a nic sie dzialo sie.

Zalezy - sa osiedla i osiedla.

Tam gdzie pracowalam to juz bylo owszem - nieprzyjemnie i sama bym sie tam wieczorami nie bujala.

W jakies czesci huty mieszkasz?

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 23:52   #9
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
PS. Tak a propos, to niektorzy uwazaja, ze Huta to Huta, a Krk to Krk, a nie nie Huta jako czesc Krk
Tak, glownie ludzie z huty podkreslaja swoja odrebnosc te ich wieczne "jade do Krakowa" (wsiadaja w tramwaj i jada 10 przystankow na rynek), zapytasz "czy tym dojade do centrum", a oni "tak, tak oczywiscie", no i zaufasz i po jakims czasie ladujesz na alei roz... a Ty akurat na dworzec glowny chcesz.... Ogolnie Nowa Huta byla kiedys odrebnym miastem, ale wcale nie az tak dlugo, jednak nie brakuje tam tych co sie z tym obnosza. Nawet linie tramwajowe, autobusowe - uklad budynkow - dla nich centrum to plac centralny.

Cytat:
Napisane przez janina1984 Pokaż wiadomość
mieszkałam trzy miesiące na Os. Oświecenia - mojego chłopaka tam okradli, ale poza tym bardzo spokojnie. dużo jeżdzę po Hucie - taka praca moja - i to o różnych porach - owszem, specyficzni baaaardzooo ludzie, wręcz czasem mam wrażenie że jestem w jakimś dziwnym skansenie - ale jeszcze żyję i nikt mnie nie okradł.

częściej w pysk można dostać w weekend w okolicach Rynku ja myślę, jak więcej pijanych i naćpanych ludzi jest.
Oswiecenia to wlasnie jedno z najgorszych osiedli w hucie. Morderstwa, rozrachunki miedzy kibicami rywalizujacych ze soba wisly i cracovii (a potem prasa podaje "nieznani sprawcy... "), ale tez paradoksy - Dresow pod kosciolem w czasie sumy jest chyba tyle samo co w czasie derbow kolo stadionu.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 09:00   #10
janina1984
Rozeznanie

Rena, a to się dowiedziałam gdzie mieszkałam!

Największe zarzuty mam wobec estetyki NH - to brzydkie jest i z powodu brzydoty powoduje patologię!

Ale nowe części Oświecenia - tzn nowo budowane bloki zapełniane są przez studentów i spokojne rodziny.

O wiele większe wąty bym miała do mojego ukochanego Podgórza - toż to zagłębie narkotykowe i w ogóle w Krakowie - wiem, bo znam ludzi różnych dziwnych i w ogóle. Teraz mieszkam przed Kablem i widzę koloryt lokalny - żule z winami, ziomki z piwem, a także ziomki które nerwowo zmieniają karty w telefonach... a mieszkam na parterze.

Tyle, że Podgórze jest bardziej malownicze.

Autorce tematu radzę nie przejmować się złą opinią NH tylko pochodzić samodzielnie po dzielni i sama wyciągnąć wnioski!
Stary 2008-09-08, 14:45   #11
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Tak, glownie ludzie z huty podkreslaja swoja odrebnosc te ich wieczne "jade do Krakowa" (wsiadaja w tramwaj i jada 10 przystankow na rynek), zapytasz "czy tym dojade do centrum", a oni "tak, tak oczywiscie", no i zaufasz i po jakims czasie ladujesz na alei roz... a Ty akurat na dworzec glowny chcesz.... Ogolnie Nowa Huta byla kiedys odrebnym miastem, ale wcale nie az tak dlugo, jednak nie brakuje tam tych co sie z tym obnosza. Nawet linie tramwajowe, autobusowe - uklad budynkow - dla nich centrum to plac centralny.
Jesli dobrze kojarze, to oni jako o centrum mowia o tzw. Starej Hucie?

Cytat:
Oswiecenia to wlasnie jedno z najgorszych osiedli w hucie. Morderstwa, rozrachunki miedzy kibicami rywalizujacych ze soba wisly i cracovii (a potem prasa podaje "nieznani sprawcy... "), ale tez paradoksy - Dresow pod kosciolem w czasie sumy jest chyba tyle samo co w czasie derbow kolo stadionu.
Oswiecenia to pasiaste osiedle z tego co kojarze. Przy czym, zgodnie z haslem - "cracovia z Huty, to same przezuty"

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-08, 14:57   #12
aneczka_1984
Wtajemniczenie

Mieszkałam w Nowej Hucie przez 4 lata i nic złego mnie nie spotkało, a wracałam o różnych porach dnia i nocy Choć to pewnie zależy od osiedla.
Stary 2008-09-08, 15:14   #13
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

ja obecnie sie w NH ucze i uwielbiam to miejsce

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 16:05   #14
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Rena, a to się dowiedziałam gdzie mieszkałam!
Ja tam mieszkalam przez rok. Wynajmowalam z TZ-em mieszkanie, bo bylo ladne i tanie.... Balam sie wychodzic juz po 20 w zimie :/ Nic sie nam nie stalo, poza tym, ze ukradli nam rowery z balkonu, co i tak bylo dobra statystyka.

Cytat:
Największe zarzuty mam wobec estetyki NH - to brzydkie jest i z powodu brzydoty powoduje patologię!
eh. No powiedz to, ze ono brzydkie co poniektorym fanom dzielnicy ja znam takich co strzela focha jak sie cokolwiek zle powie o hucie. Poza tym architektura jest bardzo podobna do architektury centrum Warszawy - warszawski plac konstytucji i plac centralny w Nowej Hucie sa uderzajaco podobne. W koncu budowane w tych samych latach i ku chwale tej samej idei.

Co zas do patalogii, to z calej Polski sprowadzano do Huty wiezniow, robotnikow o bardzo roznej przeszlosci... teraz i tak sie tam bardzo socjalizowali w porownaniu do tego co slyszalam, ze sie dzialo w latach 60-tych.

Cytat:
Autorce tematu radzę nie przejmować się złą opinią NH tylko pochodzić samodzielnie po dzielni i sama wyciągnąć wnioski!
Ja radze ten spacer odbyc za dnia.

Cytat:
Jesli dobrze kojarze, to oni jako o centrum mowia o tzw. Starej Hucie?

Oswiecenia to pasiaste osiedle z tego co kojarze. Przy czym, zgodnie z haslem - "cracovia z Huty, to same przezuty"
no tak niektorzy uzywaja okreslenia stara huta. Tutaj troche historii i fotek - http://pl.wikipedia.org/wiki/Nowa_Hu...%C4%87_Krakowa)

No wlasnie problem w tym, ze oswiecenia nie do konca jest pasiaste. Te osiedla zdominowane przez jedna druzyne zazwyczaj sa spokojniejsze.
Stary 2008-09-08, 16:41   #15
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hecate Pokaż wiadomość
Ja od 7 roku zycia do 23 mieszkalam w NH.

I co?

i jajco.

Normalnie nieraz po nocy sama wracalam kolo swoich drechow i nic sie nie dzialo. Facet moj z roboty wracal (wprowadzil sie z innego miejsca Krk) nie byl swoj a nic sie dzialo sie.

Zalezy - sa osiedla i osiedla.

Tam gdzie pracowalam to juz bylo owszem - nieprzyjemnie i sama bym sie tam wieczorami nie bujala.

W jakies czesci huty mieszkasz?
Najpierw sportowe, potem jagiellońskie a teraz przy szpitalu rydygiera
Najbardziej się bałam mieszkać na jagiellońskim, często słyszałam jak przeganiali się z wysokiego na kazimierzowskie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-08, 17:06   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:

No wlasnie problem w tym, ze oswiecenia nie do konca jest pasiaste. Te osiedla zdominowane przez jedna druzyne zazwyczaj sa spokojniejsze.

Tak, ale craxa dominuje... z tego co kojarze.

Stary 2008-09-08, 19:24   #17
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
A Ty jak zawsze musisz się czepiać Odbij, to nie konkurs na moderatora.

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 20:21   #18
Schocolatkee
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Schocolatkee

Mój Brat mieszka w Krk. jak do niego jadę to często wracamy gdzieś dość późnym wieczorem... Jak trzeba iść, alebo jechać autobusem przez Nowa Hute to mnie troszkę strach przechodzi...

Mateusz Ziólko

Schocolatkee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-08, 20:40   #19
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale craxa dominuje... z tego co kojarze.
no nie wiem. Ja tam widzialam kiedys taka ekipe 20-30 mlodych chlopcow w luznych sportowych spodniach z paskami z boku, uzbrojeni byli we wszystko od nozy sprezynowych, po wyrwane szczebelki z lawek z nabitymi gwozdziami....

... stwierdzilam, ze jak zaczne uciekac to tylko ich sprowokuje. :/

Na szczescie nie bylam wystarczajaco ciekawym obiektem by ich zainteresowac, udalo mi sie spokojnie kolo nich przejsc i nawet na mnie nie spojrzeli. Ale serce w przelyku mialam.

Potem sie dowiedzialam, ze "czekali" na konkretnych "rozmowcow".

Nie ma takiej mozliwosci, aby kupila mieszkanie w hucie.
Stary 2008-09-08, 21:13   #20
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
uzbrojeni byli we wszystko od nozy sprezynowych, po wyrwane szczebelki z lawek z nabitymi gwozdziami....
Ano taki chory "krakowski klimat" :/

Stary 2008-09-08, 21:27   #21
janina1984
Rozeznanie

no właśnie, NH przypomina Wawę, a Wawa mi się bardzo nie podoba...
no ale to mój gust i moje zdanie.
Stary 2008-09-08, 23:45   #22
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym architektura jest bardzo podobna do architektury centrum Warszawy - warszawski plac konstytucji i plac centralny w Nowej Hucie sa uderzajaco podobne.
o tak. moja siostra mieszkala przy Placu Konstytucji i bedac tam czulam sie dokladnie jakbym byla w NH

ja tam w Hucie mieszkalam przez pierwsze 6 lat mojego zycia i wspominam bardzo milo (bo duzo dzieci bylo ). teraz raczej zamieszkalabym tam w ostatecznosci. co prawda mam znajoma, mieszkajaca tam od 25 lat, ktora nigdy nie miala zadnych nieprzyjemnosci, ale to pewno zalezy rowniez od tego kogo miejscowa dresiarnia kojarzy z widzenia (czy nawet z lat szkolnych). mnie u mnie na osiedlu rowniez nikt nie ruszy, choc tez uchodzi za to mniej bezpieczne. wiec paradoksalnie niby niebezpieczne, a czuje sie tu bezpiecznie. tak samo pewno maja mieszkancy NH.
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 07:22   #23
vesna84
Zakorzenienie

ja mieszkam w Nowej Hucie odkąd pamiętam
nie uważam żeby moja dzielnica była mniej bezpieczna od śródmieścia na przykład. zgadzam się z tym, że dużo z nas mów, ze jedzie do Krakowa, ale nie zgadzam się z twierdzeniem, że centrum to dla nas Plac Centralny pliss nie róbcie z nas wieśniaków.
vesna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2008-09-09, 10:11   #24
Lena_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arethaf Pokaż wiadomość
A Ty jak zawsze musisz się czepiać Odbij, to nie konkurs na moderatora.
Drażnię Cie,to wrzuć ignora.. I bez takich tekstów prosze. ( EOT.)

Lena_20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 13:18   #25
Arethaf
Wtajemniczenie

Cytat:
Drażnię Cie,to wrzuć ignora.. I bez takich tekstów prosze. ( EOT.)
Dzięki za pomysł, zrobię to bardzo chętnie

Przewijam się przez palce czasu,
plączę się w zdradzieckie supły.
Czasami pękam, bo mnie przerywa
niecierpliwość życia.
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 14:07   #26
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vesna84 Pokaż wiadomość
ja mieszkam w Nowej Hucie odkąd pamiętam
nie uważam żeby moja dzielnica była mniej bezpieczna od śródmieścia na przykład. zgadzam się z tym, że dużo z nas mów, ze jedzie do Krakowa, ale nie zgadzam się z twierdzeniem, że centrum to dla nas Plac Centralny pliss nie róbcie z nas wieśniaków.
Na wsi nie ma centrum - jest glowna ulica

z tym bezpieczenstwem jest tak jak Lain mowi - swoich nie tykaja. Ogolnie dresy to przyklad zorganizowanej grupy rzadzacej sie scisle okreslonymi prawami. Niekoniecznie sa to prawa zgodne z polskim prawodawstwem czy z jakas podstawowa etyka moralna - jednak wsrod nich obowiazuja zelazne zasady, ktorych nie lamia. Jedna z nich jest dac swiety spokoj sasiadom.

Takze okazuje sie, ze na osiedlu w hucie wieksze bezpieczenstwo da Ci siatka z biedronki z zakupami w rece niz gaz w torebce. Bo kto po cudzym osiedlu chodzi z chlebem? Pewnie tutejszy, a wiec ma przejscie.

Srodmiescie z kolei ma faktycznie zle statystyki, ale to dlatego, ze jest bardziej strzezone do wiekszej ilosci akcji wkracza policja i mniej sie przemilcza. A jak juz ktos kogos napadnie na plantach, to brzmi o tym prasa jeszcze przez pol roku. W hucie takie tematy sie bardziej tuszuje, bo jak np policjant jest sasiadem, to chce jeszcze gdzies mieszkac.

Edytowane przez Rena
Czas edycji: 2008-09-09 o 14:41 Powód: blad ort.
Stary 2008-09-09, 14:30   #27
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dodam, ze jak sie jeszcze z większa ilością dresów chodziło do jednej szkoły i Cię znają, to nie ruszą :P A z tym "centrum"="plac centralny" to chyba tylko u starszych ludzi.
Poza tym w "NH" są osiedla mniej/bardziej bezpieczne, jak wszędzie. I tak przez os.Kalinowe bym nie przeszła, a u "siebie" spokojnie. ;P

REKLAMA
Stary 2008-09-09, 15:06   #28
izzie
Zakorzenienie

GG do izzie

Ja W NH nocuję w weekendy gdy jestem na uczelni, często wracam późnym wieczorem z koleżanką i jeszcze nic się nam nie przytrafiło, ale słyszałam różne historie
izzie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-09, 15:07   #29
201706190936
Konto usunięte

Ja nie przeszłabym w życiu przez Kazimierzowskie, nawet w dzień, nieciekawe jest też Kalinowe i Piastów.
Stary 2008-09-09, 17:36   #30
janina1984
Rozeznanie

Jagiellońskie też jest straszne, a musiałam tam jeździć! taka praca...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości