![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Oszustwo na PayPal - uważajcie!!!!
Witam Wszystkich!!!!
Mam nadzieję, że wybrałam dobre miejsce na opisanie mojej historii i ostrzeżenie wielu z Was. Wystawiłam na tablica.pl pianino do sprzedania, na drugi dzień dostałam sms z informacja od Clair Jackson, że jest zainteresowana, podała maila żeby jej odpisać, jeśli nadal jest do sprzedania. Odpisałam na maila,że tak, jest nadal dostępne. Odpisała, że super, jest zainteresowana. Maile pisała po angielsku, ja również odpisywałam po angielsku. Maile tłumaczyła mi kuzynka i ona też pisała moje, bo ja aż tak super nie władam tym językiem. Pani Clair pytała o stan pianina itp. Cieszyła sie ze jest ok. I w ostatnim mailu napisała, że chce kupić, pokryje wszystkie koszty, tylko ma możliwość zapłacenia jedynie przez PayPal, bo pracuje na Bermudach...Jak wysłałam kuzynce tego maila, to zorientowała się, że jest to coś podejrzane. Clair chciała żebym założyła konto na paypal i podała jej dane a ona wpłaci mi kase. Dobrze, że kuzynka się zorientowała, powiedziała, że to oszustwo i żebym w googlach poczytała na temat "oszustwa na paypal". Jak zaczełam czytać, to znalazłam mnóstwo ludzi którzy zostali oszukani, na identyczne listy jakie ja dostawałam, zmieniał się tylko towar który Clair (bądź inna osoba) chciała kupić. Jestem zbulwersowana, że coś takiego działa w tych czasach i że nie da się z tym czegoś zrobić!!!Wklejam ten ostatni list od niej, ona tam daje adres syna, który mieszka w londynie, jego telefon, ze niby on odbierze w razie gdybym chciała dzwonić...Wydaje mi się, że to polacy niestety podszywają się pod obce adresy, piszą maile w j.angielskim i oszukują własnych rodaków....Poczytajcie tu http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=16283 facet przez tą samą osobę został by oszukany, a następny stracił kasę...i to wszystko Clair Jackson.UWAŻAJCIE!!!!! a to schemat maila jaki oszust wysyła - Thanks for the response ,I'm okay with the condition and the price and > as a matter of fact I'm ready to make the payment without any delay > through PayPal which is safe and reliable method of payment,because > this is the only method i can use due to my present location,So all > you have to do is just get back to me with your paypal account details > as follows : > > Name: > PayPal Email address : > Address and phone number : > Total Cost of the item : > > once i receive the details i will go ahead with the payment and if you > dont have a paypal account i will advice you to register for a paypal > account at {www.paypal.com} its very simple,secure and fast so as soon > as you get back to me with the paypal payment details ,I will make the > payment without any delay.But kindly note that i can not come over to > pick up the merchandise myself because I'm at work as i write you this > email I'm on the sea busy sailing, so after i have completed the > payment through paypal,a pick up agent will come over to you to > complete the documentation of the merchandise in my name and pick it > up from you and deliver it to my son in the United Kingdom)Hope you > understand and hope to read back from you soonest. > > Mrs Clair Jackson > 41 Reedworth Street > Lambeth,Greater London SE114PQ > United Kingdom > +447024053866 (My Son will answer the phone because I'm not at home > presently,I'm at work in Bermuda like i said. >
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Oszustwo na PayPal - uważajcie!!!!
Ale gdzie tu oszustwo?
Pani Clair chce zapłacić Ci przy użyciu PayPala, po czym masz do niej wysłać kurierem pianino. Nie widzę tu oszustwa ![]() Przecież ona wyraźnie pisze, że najpierw Ci zapłaci, a dopiero potem Ty masz wysłać towar? A PayPal jest powszechnie używaną (bezpieczną!) metodą płatności przy zagranicznych transakcjach (sklepy internetowe, ebay etc) No chyba, że w pozostałych mailach jest coś innego Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2013-02-08 o 21:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Poczytaj tu http://www.forumszosowe.org/viewtopic.php?t=16283
Pani Clair chetnie wpłąci pieniądze na PayPal, zanim wpłąci ja mam wysłac pianino i opłacic kuriera, jak wysle jej pokwitowanie ze wysłałam, to ona wpłaci mi kase na pay pal, wysyła podrobione druki z pay pal, ze kase wpłaciła, a po tem nie ma ani pieniędzy, ani towaru. Poczytaj w tym linku który wkleiłam, nie jest tak bezpiecznie jak Ci się wydaje...Ja nie mam pretensji i nie piszę ze Pay Pal jest niebezpieczny, tylko żeby się ktoś nie dał nabrać na oszustwo na PayPal. Ona mnie już nie zdążyła wciskać kitu o wpłatach przez western union , ale tak też robi, bo kontaktowałam się z oszukiwaną osobą w identycznym stylu. Nawet schemat listu jest taki sam....
Basia ![]() Edytowane przez basiaporc Czas edycji: 2013-02-08 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Z TŻ mieliśmy podobną sytuację, jak sprzedawaliśmy samochód, tylko do nas się odezwał Pan Inżynier pracujący na statku, który chce zrobić prezent żonie. Oczywiście kwota, którą proponował była o kilka tysięcy wyższa od tej, którą podaliśmy.
Można to chyba podciągnąć pod "Nigeryjski przekręt".
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No właśnie, a ta Clair Jackson, w mailach do innych ludzi też pisze, że pracuje na Bermudach, jest marynarzem na statku - stąd tylko może zapłacić poprzez PayPal...bo ma tylko internet
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
No ale chyba w każdym wzbudza (powinna) osoba, która chce nasz towar BEZ zapłaty pieniędzy.
Po prostu, pisze się z mailu, że nie wysyła się za pobraniem i dzięki, cześć, sprawa załatwiona. A, że ludzie lecą na większą kasę, którą ci ludzie proponują (jak pisała Polly) oraz na to, że w końcu opchną mało chodliwy towar (przypuszczam, że o pianino i wiele innych rzeczy ludzie się nie zabijają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja jej pisalam, że nie mam możliwości wysłania pianina, że tylko odbiór osobisty, to napisała, że wyśle kuriera po odbiór z kompletem dokumentów na nią wystawionych. Pianino może akurat nie jesat chodliwe, ale od jednej dziewczyny chciala kupić meble dziecięce, od innej osoby samochód czy dywan...Wydaje mi się, że to Polacy podszyci pod obcobrzmiące adresy...I tak robia w bambuko własnych rodaków...Nie wszyscy są tak obcykani w necie , czasem starsza osoba coś sprzedaje i da się nabrać. Dlatego to tu wkleiłam, żeby ostrzec jak najwięcej ludzi. Nie wiem czy odniesie to skutek, ale mam przynajmniej taka nadzieję...
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Oszustwo plega na tym ze placac przez paypal mozna wplate w ciagu 24lub48 godzin anulowac. Czyli po wyslaniu pianina. Moj brat o malo co by sprzedal auto polakowi z uk, a jego brat mial odebrac auto po przeslaniu pieniedzy. Chcieli zaraz po odebraniu auta anulowac wplate.
Ostatnio ten przekret stal sie bardzo popularny u trzeba ostrzegac innych!!!
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Tylko u nas chyba nie było tego, że my mamy mu wysłać kasę za przesyłkę/ transport, tylko podać adres, a jego prawnik i goście z lawetą przyjadą.
Ale jak wygooglałam sobie jego dane i adres, to wyszło, że nawet nie ma takiego adresu. ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
No właśnie, ostrzegać , ostrzegać, ostrzegać
![]()
![]() |
#11 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Dobrze, że napisałaś o tym.
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Mialam podobna sytuacje na ebay. Chcialam sprzedac telefon i po 1 minucie od rozpoczecia aukcji z opcja kup teraz kupil ktos niby z UK i poprosil o moj mail do korespondencji. Wyslalam inny niz mam polaczony z paypal i nagle na innym zaczely sie pojawiac falszywe maile niby od paypal, ze jest oplacone itd.
Plus Pan chcial zebym wyslala telefon do Afryki wiec moglabym sie z nim pozegnac. Szczesliwie skontaktowalam sie z ebay i zablokowali goscia.
![]() |
#13 |
BAN stały
|
przeciez to zwykly przekret nigeryjski
ba jak moze nie wiecie z paypala kupujacy moze wycofac kase nawet po tym jak towar dostanie i ma w domku-przyglupi ze sasiad odebral on nic nie ma a Wam kase z konta sciagna Kupuje multum rzeczy na ebayu i powiem jedno nigdy jako sprzedajacy nie uzyla bym paypala i nie tylko kase mozna wycofac po max 48h-zaklada Ci spór, paypal zawsze bierze strone kupujacego i oddaja mu kase tyle Edytowane przez Krusiak Czas edycji: 2013-02-08 o 23:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
To na 100% oszust. Dwa dni temu pronowano mnie oszukac w ten sposób i to na... allegro. Sprzedaję używanego notebooka i Pan z Nigerii, zarejestrowany na allegro, bardzo uprzejmy zaproponowal wyższa cenę niz widniała w aukcji, nawet pierwszy mail byl po polsku, pewnie tlumacz google poszedl w ruch. Zrobił mi przelew i bank Barclays (ktory znam) wyslal mi potwierdzenie, ale zeby mógł mi ostatecznie przesłać pieniądze, to potrzebowal nr nadania przesyłki. Nic nie wiedziałam wczesniej o przekretach nigeryjskich. Powiedziałam mu, że nie wyślę rzeczy bez zaplaty i poprosilam o wybranie jej innej formy i juz Pan się nie odezwal.
Korzystam z paypala od wielu lat, kupilam na ebayu mnóstwo rzeczy i zawsze nim placilam, to mnie teraz nastraszylyscie. Myślałam, ze jest najbezpieczniejszy...
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Jeśli wyśle pieniądze przed wysłaniem to nie masz się czego obawiać. W innej sytuacji nie pakuj się w takie coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Po prostu niech wpłacają kasę TYLKO I WYŁĄCZNIE NA KONTO BANKOWE i tyle. Jak przyjdzie kasa proszę bardzo można wysyłać.
Nie , bo można wycofać wpłatę.
https://wizaz.pl/Mikroreklama Edytowane przez mgs127 Czas edycji: 2013-02-09 o 17:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
albo powiedziec ze sie nic nie dostalo/sasiad odebral ja nie i paypal zabierze Tobie kase a odda jemu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
no jak bys zalozyla spor ze rzeczy nie dostalas to wtedy paypal moze zwrocic Ci kase
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
BAN stały
|
paypal zawsze oddaje kase kupujacemu
poczytaj w sieci anulowac mozna chyba do 24 czy 48h (tak mi sie wydaje) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Zgadza się, po sporze oddają wpłatę, ale zastanawiam się czy przy dużych kwotach, tak też bez problemu ją oddają? wierzą na słowo, że czegoś ktoś nie dostał?
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moim zdaniem anulować nie można. Nigdzie nie widzę takiej opcji- aż specjalnie kupiłam sobie magnesy na lodówkę, żeby to sprawdzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
na wlasnie ja mam taka sytuacje teraz-przesylka nie rejestrowana na 150zl i nie ma ;( zlozylam spor-2 raz mam takie cos (1razem to byly maseczki z Chin za 20zl) tyle kupuje i wszystko dochodzi a tu lipa ech..
Co do sledzenia-to niestety czytalam chlopak sprzedal cos za chyba 10 czy 15tys i sprzedajacy napisal ze nie dostal a choc byl podpis że przyjal to twierdzil,ze ktos podrobil.. Wiec to tez roznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli paczka ma sledzenie w necie, to zwrotu nie będzie. ( no chyba, że powód sporu będzie inny). Zwykle sprzedawcy zwracają kasę bez przymuszenia ze strony PP. Paranoją natomiast jest jak paypal traktuje paczki rejestrowane, bez interenetowego sledzenia- zwykle zwraca kasę kupującemu ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Cytat:
![]() Nie masz się co martwić, bez problemu dostaniesz zwrot ![]() a i ostatnio czytałam o kobiecie, która odesłała kolczyki. Wydała 100zł na samą wysyłkę (kurier, bo przecież musi być sledzenie ![]() Obysmy nie musiały przekonywać się o tym na własnej skórze. Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2013-02-09 o 20:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Pamietam, ze ktos sie kiedys wyklocal ze mna o to, jak to Paypal bezpieczny...
Raz odmówili mi wszczęcia sporu, tym razem również: Przedmiot nie jest objęty ochroną kupujących w systemie PayPal. W związku z tym nie możemy Ci pomóc. Także to niestety loteria z tym bezpieczenstwem i zwrotem kasy. Ot chwyt marketingowy. Paczka oczywiście z tracking number - doszła, ale w środku było coś zupełnie innego, o dużo mniejszej wartości. Cytat:
dwukrotnie się na mnie wypięli, a był to duże kwoty Przez nich musiałam zakładać sprawę w sądzie. Dwukrotnie był to sprawki internetowych oszustów Raz paczki mi nie wysłano (słynna Monika Wieła i jej Bucikowo.pl), drugi raz - patrz wyżej. Zakończyliśmy badanie sprawy w związku ze złożonym roszczeniem. Zgłaszane roszczenia mogą dotyczyć wyłącznie przesyłki towarów. Nie mogą one dotyczyć cech lub jakości otrzymanych przedmiotów. W związku z tym nie możemy cofnąć tej transakcji ani dokonać zwrotu pieniędzy. Czyli, jeśli kupisz nie wiem, torebke Prady, a dostaniesz kamień - PayPal nie widzi powodu do zwrotu kasy. Edytowane przez 201704051536 Czas edycji: 2013-03-08 o 12:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
No nie mogę, jakie jaja haha
Niejaka Mrs Clair Jackson także do mnie napisała, ale również wydało mi się to podejrzane i szybko to sprawdziłam ![]() Thanks for the response ,I'm okay with the condition and the price and as a matter of fact I'm ready to make the payment without any delay through PayPal which is safe and reliable method of payment,because this is the only method i can use due to my present location,So all you have to do is just get back to me with your paypal account details as follows : Name: PayPal Email address : Address and phone number : Total Cost of the item : once i receive the details i will go ahead with the payment and if you dont have a paypal account i will advice you to register for a paypal account at {www.paypal.com} its very simple,secure and fast so as soon as you get back to me with the paypal payment details ,I will make the payment without any delay.But kindly note that i can not come over to pick up the merchandise myself because I'm at work as i write you this email I'm on the sea busy sailing, so after i have completed the payment through paypal,a pick up agent will come over to you to pick it up from you and deliver it to my son in the United Kingdom)Hope you understand and hope to read back from you soonest. Mrs Clair Jackson 41 Reedworth Street Lambeth,Greater London SE114PQ United Kingdom +447024053866 (My Son will answer the phone because I'm not at home presently,I'm at work in Bermuda like i said. On 6/5/13, kararenczna <kararenczna@op.pl> wrote: > I'm from Poland, so how do you want to take piano from here? > > W dniu 2013-06-05 17:30:30 użytkownik Mrs Clair Jackson > <clair.jackson01@gmail.co m> napisał: >> Thanks so much for the response,I am a marine engineer from United >> Kingdom and right now i am at work (sailing),I'm in a ship right now >> at Bermuda,so i can not come over to check the state of merchandise >> myself but according to what you wrote on the advert on internet I'm >> okay with the condition so what you have to do now is email me with >> the best price you want to have for it and i will arrange on how to >> make the payment as soon as possible. >> >> >> On 6/5/13, kararenczna <kararenczna@op.pl> wrote: >> > The keys of top are a little out of tune and the rest you can see in >> > the >> > pictures. >> > >> > >> > >> > W dniu 2013-06-05 16:17:48 użytkownik Mrs Clair Jackson >> > <clair.jackson01@gmail.co m> napisał: >> >> Good you have it available for sale because am interested in the >> >> purchase of the merchandise,i want you to tell me more about the >> >> condition.i hope to hear from you soon >> >> >> >> Mrs Clair Jackson >> >> >> >> On 6/5/13, kararenczna <kararenczna@op.pl> wrote: >> >> > Yes, the piano is still for sale ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
No widzisz, pani Clair nie próżnuje, tylko chce nadal nabijać własny portfel...
![]()
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
wczoraj dostałam od wspomnianej Clair Jackson wiadomość, która brzmiała dokładnie tak :
Thanks so much for the response,I am a marine engineer from United Kingdom and right now i am at work (sailing),I'm in a ship right now at Bermuda,so i can not come over to check the state of merchandise myself but according to what you wrote on the advert on internet I'm okay with the condition so what you have to do now is email me with the best price you want to have for it and i will arrange on how to make the payment as soon as possible. Zaczęłam szperać w necie i na szczęście znalazłam, że chce mnie zrobić w wała... :P u mnie chciała kupić fortepian z tablica.pl ... UWAŻAJCIE, warto sprawdzać z kim ma się do czynienia... pozdrawiam ciepło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:48.